Ehhh ... Z jednej strony słowa powinien ważyć reprezentant studentów z drugiej strony sami studenci. Zamiast czytać to co pisze druga strona, każdy czepia się jakiś słówek i dopisuje do tego swoją ideologię. Przypominam, że tu rozmawiamy o stawkach stypendium, a nie o tym kto jest lepszy, a kto do bani.
Studenci mają prawo być wkurzeni na całą tą sytuację i o to nikt nie powinien mieć pretensji, bo cały rok za przeproszeniem zapierniczali na te stypendia, a teraz okazuje się, że stawki są sporo poobcinane. I przez co, jak zwykle przez beznadziejność przepisów naszego fantastycznego kraju oraz przez nieprzemyślane decyzje wydziału.
Ale to nie zmienia faktu, że tak jest i to się nie zmieni. Bunt, protest i inne tego typu zachowania nic nie dadzą, bo jak uczelnia nie ma kasy, to nagle jej z powietrza nie weźmie. Stypendia tną na większość uczelni, z tego co wiem na niektórych nawet zdecydowanie bardziej niż u nas.
p.s. Jednocześnie należy się chyba cieszyć, że mamy reprezentantów, bo przynajmniej wiecie co, jak i dlaczego. Studenci innych uczelni nie wiedzą nic ...
_________________ Każdy z nas może podarować komuś życie. Wystarczy powiedzieć TAK. Może kiedyś Twoje TAK uratuje życie drugiego człowieka. Powiedz TAK.
p.s. Jednocześnie należy się chyba cieszyć, że mamy reprezentantów, bo przynajmniej wiecie co, jak i dlaczego. Studenci innych uczelni nie wiedzą nic ...
No, +1
_________________ I've failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.
Rothman, może +1 , może -1. Fakt, jest faktem, że są poobcinane stypendia i progi wyższe. Mam nadzieję,że w przyszłym roku kalendarzowym dostaniemy większą dotację i będziemy dysponowali większą pulą pieniędzy dla studentów.
Dodatkowym faktem jest jednoczesny wzrost maksymalnego stypendium socjalnego, co także odbija się na wartości stypendiów naukowych, sportowych, niepełnosprawnych.
richie napisał :
"Kto zarabia: 1000zł (500+ dojazdy 200zł = 700zł zosaje jej 300zł )??
Jak Ty to w ogóle policzyłeś?"
Podałem przykład osoby która zarabia 1000zł netto miesięcznie i na uczelnie wydaje 500zł na miesiac + 200zł na dojazdy, nie kazda osoba jest z wrocławia. czyli łącznie wydaje miesiecznie 700zł, czyli reszty z wypłaty ma 300zł, a kolega uważa,iż i tak mało się płaci za studia. Ja całe szczescie nie mam takiej sytuacji ale znam ludzi ktorzy tak maja.
A myslisz ze ten papierek Ue jest tyle warty? To sie grubo mylisz zobaczysz jak skonczysz te studia i bedziesz szukal pracy.
A pretensje kazdy student ktory otrzymal tak niskie stypednium moze miec.
gdyby w tamtym roku stypendia były na podobnym poziomie to nikt by teraz nie mial pretensji ze ma taka kwote a nie inna. A tak student patrzy ze musial uczyc sie tyle samo ttak samo zdawac egzaminy a teraz ma jakies 70% mniej.
całe szczescie tez koncza ta uczelnie w tym roku i przynajmniej z tym bede mial spokoj
A to ze podaliscie "głupkowate uzasadnie" nie jest powodem do radosci i do chwalenia was. bo kasa jak jest niska tak bedzie niska.
I jedna rada jako przedstawiciel słuchaj co inni do Ciebie pisza a nie negujesz i z atakiem odpisujesz, rola przedstawiciela jest troche inna . . .
paranoja, gdybyś faktycznie chociaż trochę orientował się w temacie, to nie wypisywałbyś: "głupie uzasadnienie".
Jeżeli kończysz uczelnię, to wiesz jak to wyglądało wcześniej,że się komisja burzyła na większe obniżki, więc teraz poziom musi dorównać dysponowanym kwotom.
Ludzie z 1. i 2. roku nie mają takich informacji i wiedzy jak to wygląda, jak to jest przeprowadzane, jak te pieniądze są rozdzielane, i tak dalej.
Nie mam już nawet ochoty więcej pisać. Przekaz jest jasny, progi są, pieniądze są, koniec, kropka.
a to moja wina ze komisja burzyla sie na wieksze ciecia ? NIE !
dobra koniec tematu!
jak dla mnie te całe zamieszenie i kwoty ośmieszaja UE i takie moje zdanie a nie wiem czmu ty tak zaciekle bronisz uczelni i wladz, cos z tego masz czy co
dzizys ludzie, kto zaglada na forum wie ze z richiem to sie nie kochamy, ale tutaj kurna ma chlopak racje.
przez te wszystkie lata, ktore jestem na tej uczelni (a to już hohoho - 6 rok własnie leci) co roku byla taka sama dyskusja. jak nie 'a to stypendia za niskie', to 'a czemu pierwsza rata dopiero w grudniu' itd.
teraz nareszcie ktos o czyms uczciwie powiadomił - i co? dalej kurna jest zle! dalej sie nie podoba!
zostaliscie uprzedzeni ze stawka moze zmienic sie w przyszlym semestrze (a zarowno rok jak i 2 lata temu ludzie byli tego srednio świadomi - i wyobrazcie sobie w jak glebokiej za przeproszeniem dupie byli jak wzieli cos na raty, albo zapisali sie na kurs jezykowy i w polowie roku okazalo sie ze ich juz na to nie stac? )
wiemy dlaczego stawki sa takie, a nie inne, zostalo to bardzo prosto wyjasnione, czesc z was ma tez poglad jak to wyglada nainnych uczelniach. wiadomo kogo winic - na pewno nie przedstawicieli samorzadu, ktorzy z wlasnej woli siedza na forum i pisza do was, zebyscie nie byli calkowicie zieloni.
wezcie sie w garsc i nauczcie ze nic nie jest sprawiedliwe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum