forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Informacja nt.wysokości stypendiów naukowych na wydziale ZIF
Autor Wiadomość
ohafija 

Wydział: ZF
Wysłany: 2009-11-03, 10:36   

Ehhh ... Z jednej strony słowa powinien ważyć reprezentant studentów z drugiej strony sami studenci. Zamiast czytać to co pisze druga strona, każdy czepia się jakiś słówek i dopisuje do tego swoją ideologię. Przypominam, że tu rozmawiamy o stawkach stypendium, a nie o tym kto jest lepszy, a kto do bani.

Studenci mają prawo być wkurzeni na całą tą sytuację i o to nikt nie powinien mieć pretensji, bo cały rok za przeproszeniem zapierniczali na te stypendia, a teraz okazuje się, że stawki są sporo poobcinane. I przez co, jak zwykle przez beznadziejność przepisów naszego fantastycznego kraju oraz przez nieprzemyślane decyzje wydziału.

Ale to nie zmienia faktu, że tak jest i to się nie zmieni. Bunt, protest i inne tego typu zachowania nic nie dadzą, bo jak uczelnia nie ma kasy, to nagle jej z powietrza nie weźmie. Stypendia tną na większość uczelni, z tego co wiem na niektórych nawet zdecydowanie bardziej niż u nas.

p.s. Jednocześnie należy się chyba cieszyć, że mamy reprezentantów, bo przynajmniej wiecie co, jak i dlaczego. Studenci innych uczelni nie wiedzą nic ...

powiedz TAK transplantologii

Rothman 

Wysłany: 2009-11-03, 12:07   

ohafija napisał/a:

p.s. Jednocześnie należy się chyba cieszyć, że mamy reprezentantów, bo przynajmniej wiecie co, jak i dlaczego. Studenci innych uczelni nie wiedzą nic ...

No, +1

Richie 

Wysłany: 2009-11-03, 13:55   

Rothman, może +1 , może -1. Fakt, jest faktem, że są poobcinane stypendia i progi wyższe. Mam nadzieję,że w przyszłym roku kalendarzowym dostaniemy większą dotację i będziemy dysponowali większą pulą pieniędzy dla studentów.
Dodatkowym faktem jest jednoczesny wzrost maksymalnego stypendium socjalnego, co także odbija się na wartości stypendiów naukowych, sportowych, niepełnosprawnych.

http://www.integrator.ue.wroc.pl
  Zobacz mnie na GoldenLine

paranoja

Wysłany: 2009-11-03, 14:15   

richie napisał :
"Kto zarabia: 1000zł (500+ dojazdy 200zł = 700zł zosaje jej 300zł )??
Jak Ty to w ogóle policzyłeś?"

Podałem przykład osoby która zarabia 1000zł netto miesięcznie i na uczelnie wydaje 500zł na miesiac + 200zł na dojazdy, nie kazda osoba jest z wrocławia. czyli łącznie wydaje miesiecznie 700zł, czyli reszty z wypłaty ma 300zł, a kolega uważa,iż i tak mało się płaci za studia. Ja całe szczescie nie mam takiej sytuacji ale znam ludzi ktorzy tak maja.
A myslisz ze ten papierek Ue jest tyle warty? To sie grubo mylisz zobaczysz jak skonczysz te studia i bedziesz szukal pracy.

A pretensje kazdy student ktory otrzymal tak niskie stypednium moze miec.
gdyby w tamtym roku stypendia były na podobnym poziomie to nikt by teraz nie mial pretensji ze ma taka kwote a nie inna. A tak student patrzy ze musial uczyc sie tyle samo ttak samo zdawac egzaminy a teraz ma jakies 70% mniej.

całe szczescie tez koncza ta uczelnie w tym roku i przynajmniej z tym bede mial spokoj

A to ze podaliscie "głupkowate uzasadnie" nie jest powodem do radosci i do chwalenia was. bo kasa jak jest niska tak bedzie niska.

I jedna rada jako przedstawiciel słuchaj co inni do Ciebie pisza a nie negujesz i z atakiem odpisujesz, rola przedstawiciela jest troche inna . . .

Richie 

Wysłany: 2009-11-03, 14:20   

paranoja, gdybyś faktycznie chociaż trochę orientował się w temacie, to nie wypisywałbyś: "głupie uzasadnienie".
Jeżeli kończysz uczelnię, to wiesz jak to wyglądało wcześniej,że się komisja burzyła na większe obniżki, więc teraz poziom musi dorównać dysponowanym kwotom.

Ludzie z 1. i 2. roku nie mają takich informacji i wiedzy jak to wygląda, jak to jest przeprowadzane, jak te pieniądze są rozdzielane, i tak dalej.

Nie mam już nawet ochoty więcej pisać. Przekaz jest jasny, progi są, pieniądze są, koniec, kropka.

paranoja

Wysłany: 2009-11-03, 16:11   

a to moja wina ze komisja burzyla sie na wieksze ciecia ? NIE !! !
dobra koniec tematu!
jak dla mnie te całe zamieszenie i kwoty ośmieszaja UE i takie moje zdanie a nie wiem czmu ty tak zaciekle bronisz uczelni i wladz, cos z tego masz czy co

Richie 

Wysłany: 2009-11-03, 16:29   

paranoja, nie, nic z tego nie mam. Jedynie prezentuję sytuację dotyczącą stypendiów :)

[ Dodano: 2009-11-03, 16:29 ]
P.S. To co mam, to tylko docinki innych studentów odnośnie tak małych kwot.

Rothman 

Wysłany: 2009-11-03, 19:34   

Richie napisał/a:
Rothman, może +1 , może -1.

Nie wiem czy to +1 było zrozumiałe :D
Generalnie miało znaczyć "zgadzam się" ;]

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2009-11-04, 01:38   

dzizys ludzie, kto zaglada na forum wie ze z richiem to sie nie kochamy, ale tutaj kurna ma chlopak racje.

przez te wszystkie lata, ktore jestem na tej uczelni (a to już hohoho - 6 rok własnie leci) co roku byla taka sama dyskusja. jak nie 'a to stypendia za niskie', to 'a czemu pierwsza rata dopiero w grudniu' itd.

teraz nareszcie ktos o czyms uczciwie powiadomił - i co? dalej kurna jest zle! dalej sie nie podoba!

zostaliscie uprzedzeni ze stawka moze zmienic sie w przyszlym semestrze (a zarowno rok jak i 2 lata temu ludzie byli tego srednio świadomi - i wyobrazcie sobie w jak glebokiej za przeproszeniem dupie byli jak wzieli cos na raty, albo zapisali sie na kurs jezykowy i w polowie roku okazalo sie ze ich juz na to nie stac? )

wiemy dlaczego stawki sa takie, a nie inne, zostalo to bardzo prosto wyjasnione, czesc z was ma tez poglad jak to wyglada nainnych uczelniach. wiadomo kogo winic - na pewno nie przedstawicieli samorzadu, ktorzy z wlasnej woli siedza na forum i pisza do was, zebyscie nie byli calkowicie zieloni.

wezcie sie w garsc i nauczcie ze nic nie jest sprawiedliwe ]:-<

Richie 

Wysłany: 2009-11-10, 01:30   

dziubowa, jestem pod wrażeniem. :)

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2009-11-10, 11:24   

richie offtop :P