Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2010-01-08, 14:24 Spotkanie z Leszkiem Balcerowiczem
13 stycznia (środa) o godzinie 12.00 na Uniwesrytecie Ekonomicznym we
Wrocławiu (budynek P od strony ul. Wielkiej) odbędzie się spotkanie z
prof. Leszkiem Balcerowiczem.
Tematem spotkania będą reformy gospodarcze w Polsce i Europie
Środkowej, których dwudziestą rocznicę rozpoczęcia właśnie obchodzimy.
Serdecznie zapraszamy!
Organizatorami spotkania są Stowarzyszenie Projekt: Polska (www.projektpolska.pl) oraz Forum Obywatelskiego Rozwoju (www.for.org.pl)
Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2010-01-08, 17:50
Zwraca się do niego w ten sposób ponieważ tak jest zwyczajowo przyjęte na uczelniach wyższych. Podobnie jak do Lecha Wałęsy czy Aleksandra Kwaśniewskiego zwraca się "panie prezydencie" pomimo tego, że nie piastują już tego urzędu.
Zwraca się do niego w ten sposób ponieważ tak jest zwyczajowo przyjęte na uczelniach wyższych.
Zatem Andrzeja Leppera również tytułujesz profesorem, jako że posiada taki tytuł na jakieś ukraińskiej uczelni? Do Prezydenta Związku Zawodowego Maszynistów również zwracasz się per "Panie Prezydencie"?
ProjektPolska napisał/a:
Podobnie jak do Lecha Wałęsy czy Aleksandra Kwaśniewskiego zwraca się "panie prezydencie" pomimo tego, że nie piastują już tego urzędu.
Tyle że Bolek i Alek faktycznie prezydentami byli, a Balcerowicz nie jest i nigdy nie był profesorem.
_________________ "Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem." - Oscar Wilde
Nie był profesorem zwyczajnym, był profesorem nadzwyczajnym. Podobnie jak do wielu wykładowców, którzy mają tyt. prof ndzw zwraca się więc do niego per profesorze. Ta maniera może Ci się nie podobać, co nie zmienia jednak faktu, że jest to powszechnie przyjęta praktyka, oczywiście nie tylko w stosunku do Balcerowicza.
A co chcesz podkreślić przez czepianie się tego? Że jest niewykształcony?
_________________ I've failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.
nawet na zamieszczonej przez Ciebie stronie widnieje, że Balcerowicz pełni funkcję profesora na SGH
Ananas napisał/a:
Do Prezydenta Związku Zawodowego Maszynistów również zwracasz się per "Panie Prezydencie"?
właśnie tak, pracownicy Związku Zawodowego Maszynistów mówią do swojego prezydenta Panie Prezydencie, w oficjalnym piśmie Ty też byś się do niego tak zwrócił
do prezesa firmy mówisz Panie Prezesie, a do Dyrektora Panie Dyrektorze
podsumowując tak oficjalnie zwracasz się do kogoś, kto zajmuje dane stanowisko, a Balcerowicz zajmuje stanowisko profesora i tak też należy się do niego zwracać, mimo, że nie uzyskał takiego tytułu naukowego
ktoś tu chyba nie lubi balcerowicza - cóż ci takiego zrobił? - mam nadzieje, że nie będziesz skandował, że musi odejść
Chcesz wykładu. Bardzo proszę.
1. Ustawa o kredytowaniu, którą nasz wielmożny nieomylny "profesor" zmienił zasady już zawartch umów kredytowych, ustanawiając zmienne oprocentowanie wszelkich kredytów - z 4 do 80%. W efekcie wszyscy, którzy wzięli kredyty na rozpoczęcie działalności gospodarczej na oprocentowanie stałe, zostali wrzuceni w pułapkę kredytową - po prostu nie ważne jakby się starali i tak nie byli w stanie ich spłacić. W efekcie bank zabierał rzeczy będące zabezpieczeniem i w ten sposób ludzie tracili wszystko co tylko mieli. Było to pogwałcenie podstawowej zasady liberalizmu - Pacta sunt servanda (umów należy dotrzymywać)
Co ciekawe - największą grupę poszkodowanych stanowili rolnicy, stąd też właśnie narodziła się "Samoobrona".
2. Ustawa o gospodarce finansowej przedsiębiorstw państwowych - zniesienie gwarancji istnienia przedsiębiorstw państwowych przy jednoczesnym wprowadzeniu megaliberalnego prawa pozwalającego na nieograniczony import towarów doprowadziła do zamknięcia wielu ważnych zakładów produkcyjnych w kraju. Problem polegał na przestarzałym parku maszynowym i zarządzaniu wyniesionym z PRL. Oczywiście nie dano szansy nawet na restrukturyzację tych zakładów, tylko od razu likwidowano. Szerzej ten problem opisał prof. Karol Modzelewski w książce "Dokąd od komunizmu". Ciężko w tym wypadku mówić o jakiejkolwiek liberalnej równości podmiotów gospodarczych na rynku, kiedy niejako filary gospodarki zostały od razu zniszczone.
3. Ustawa o podatku od wzrostu wynagrodzeń - wyobrażacie sobie podatek od podwyżek pensji dzisiaj? Bo ja nie i nie wiem co to ma wspólnego z liberalizmem.
4. Ustawa o działalności gospodarczej prowadzonej przez inwestorów zagranicznych oraz Ustawa o prawie dewizowym - Cały gigantyczny mechanizm, który został stworzony do wyprowadzenia z Polski niezliczonej ilości pieniędzy - w skrócie nazywa się to "Aferą FOZZ".
W bardzo dużym skrócie afera sprowadzała się do tego, że przed ponad rok Balcerowicz utrzymywał stały kurs złotówki do dolara na poziomie 10 900 złotych za dolara. Było to totalne pogwałcenie prawa parytetu stóp procentowych, które zakłada, że w przypadku utrzymywania stałego kursu walutowego przy różnicy stóp % pomiędzy dwoma krajami (w tym wypadku Polski i USA) należy co pewien czas dokonać przewalutowania uwzględniającego zmianę wartości pieniądza zgodną ze stopami procentowymi.
Ponadto przy stałych kursach walutowych ministerstwo finansów jest zobowiązane do utrzymywania w tajemnicy dat i wartości przewalutowań. W tym wypadku, co jasno stwierdził Ś.P. inspektor Michał Falzmann, ministerstwo finansów przekazywało informacje o tym, że kurs się nie zmieni, zagranicznym spekulantom, którzy korzystając z "oscylatora Balcerowicza" byli w stanie wyciągać z Polski miliony. Dodatkowo proceder wspomagał brak kontroli MF (którym przecież kierował Balcerowicz) nad obrotem dewiz oraz charakter działalności FOZZ (brak księgowości lub kompletnie fałszowana księgowość).
Więcej informacji znajdziecie na stronach:
http://jerzyprzystawa.sal...a-polskich-afer http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_140.html
Książkę "Via Bank i FOZZ" posiadam, jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę z chęcią pożyczyć.
5. Podatek eksportowy oraz brak uwolnienia cen węgla - w ramach Planu Sachsa (dla niepoznaki nazwanego Planem Balcerowicza) zostały uwolnione ceny wszelkich produktów - poza węglem. Tym samym rząd ustalał odgórnie ceny sprzedaży węgla na rynku krajowym znacznie poniżej kosztów wydobycia (a przecież rząd był właścicielem kopalni). Ponadto, Balcerowicz umyśił sobie 80% (słownie: OSIEMDZIESIĄT PROCENT!!!!!) podatku eksportowego na węgiel. Tym samym, polskie kopalnie których koszt wydobycia tony węgla oscylował w okolicach 20$ za tonę (cena węgla na rynkach światowych w tamtym czasie to ok 50$/t), sprzedając za granicą węgiel za 50$, oddawały fiskusowi 40$ z tego. Osobiście nie wiem co 80% podatek ma wspólnego z liberalizmem, ale na pewno Lesiu nam to pokrętnie wytłumaczy w środę, a banda lemingów przyklaśnie.
http://prawica.net/node/20021 - więcej informacji na ten temat.
Mógłbym jeszcze stwierdzać parę sprzeczności z późniejszych lat działalności, ale po co, przecież powyższe akapity w zupełności wystarczą żeby uznać że mamy do czynienia z największym złodziejem w historii III RP.
_________________ "Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem." - Oscar Wilde
powyższe akapity w zupełności wystarczą żeby uznać że mamy do czynienia z największym złodziejem w historii III RP.
lepiej uważaj z tak poważnymi oskarżeniami skierowanymi w konkretne osoby, bo jeszcze pan leszek się dowie i będziesz miał lipę z sądem
cóż, tu mnie masz Ananas - nie będę z tobą dyskutował bo i za mało wiem o sprawie, w ogóle mnie ona nie interesuje, a poza tym nie zrozumiałem chyba nawet 1/3 tego co przed chwilą napisałeś - wybacz, że w ogóle zadałem takie pytanie nie znając się na rzeczy ale chciałem sprawdzić (nie zrozum mnie źle - bynajmniej nie próbuje cie obrazić) czy nie jesteś kolejnym pieniaczem pokroju bodaj najbardziej znanego w polsce bywalca solarium, który według mnie poza swoim chwytliwym hasłem o odejściu balcerowicza nie ma za wiele do zaoferowania - widzę, że się pomyliłem i dobrze mi tak
przyznaje, że nie znam się na sprawie (nazwij mnie lemingiem) ale wydaje mi się, że gdyby rzeczywiście balcerowicz był taki zły jak go opisujesz, to już dawno byłby ciągany po sądach jak dajmy na to kontrowersyjny jaruzelski (być może to zbyt skrajny przykład) - mnie takie rzeczy nie bawią - oczywiście przestępca powinien zostać ukarany jednak nie mi o tym orzekać - za głupi na to jestem - poza tym wydaje mi się, że polacy nawet z największego imbecyla w świecie polityki potrafią wyciągnąć naukę a żeby mieć się na czym uczyć potrzebni są od czasu do czasu tacy panowie jak pan premier na l, prezydent na k i nawet profesor na b
tobie jednak szczerze życzę powodzenia i mam nadzieje, że balcerowicz nie będzie unikał twoich pytań jak ktośtam kiedyś małpy w czerwonym czy jakkolwiek to było
lepiej uważaj z tak poważnymi oskarżeniami skierowanymi w konkretne osoby, bo jeszcze pan leszek się dowie i będziesz miał lipę z sądem
Niech pozywa, będzie śmiesznie.
kolos napisał/a:
że gdyby rzeczywiście balcerowicz był taki zły jak go opisujesz, to już dawno byłby ciągany po sądach
To jest największa ciekawostka, bo mimo jasnych dowodów (patrz notatki służbowe Michała Falzmanna) na conajmniej niedopełnienie obowiązków i ujawnienie tajemnicy państwowej, nie został pociągnięty do opowiedzialności. Ale tak samo nie są karani urzędnicy wydający bezprawne decyzje doprowadzające do upadku przedsiębiorstw, czyż nie?
Też inna sprawa, że Balcerowicz jest istną medialną świętą krową, której krytykować z zasady nie wolno, a jego poglądy przyjmuje się na zasadzie aksjomatu. Krytyków z kolei przyrównuje się do Leppera - który jak zresztą udowodniłem wyżej, ma słuszne pretensje.
kolos napisał/a:
mam nadzieje, że balcerowicz nie będzie unikał twoich pytań
Przy ostatnim spotkaniu poza walnięciem buraka i wydukaniem przez zaciśnięte zęby "NIE!", nie uzyskałem żadnych odpowiedzi, zatem nie sądzę żeby było inaczej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum