Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2009-03-07, 18:36 Matematyka i przedmioty z nią związane
Wiem ,że były podobne tematy ale nigdzie nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi.
Jaki jest poziom( czy ktos z dopusczajacym z matmy ) przy nauce i bez zbytniego talentu do niej ,(humanista jestem) poradzi sobie na Zarzadzaniu z tym oto przedmiotem i związanymi z matematyka przedmiotami?
no z 2 z matmy moze byc ciezko ale dla chcacego nic trudnego;)najciezej moze byc z analiza bo tam wiekszosc opiera sie na wiedzy z ogolniaka...ale jesli wiesz, ze miales 2 bo np nie chcialo ci sie uczyc a nie, ze kompletnie nic nie rozumiales to mozesz sprobowac...:)
wszystko sie da, mozesz zdobywac duzo punktow na zajeciach robiac zadania (trzeba zainwestowac w korki u Andrzeja lub kogos innego =]) i jakos pojdzie; ale z matma jest zwiazanych sporo przedmiotow wiec jesli jej nie trawisz to zastanow sie czy jest sens sie za to brac
poziom jest taki, ze duzo zalezy od prowadzacego, nie jest jakis strasznie wysoki, ale nie jest tez tak ze zaliczysz kompletnie nic nie umiejac (chyba ze na kazdym egzaminie uda ci sie sciagnac)
pytanie jacy sa profesorowie ciezko ocenic, bo nie wiadomo kogo bedziesz mial, sprawdz kto jest obecnie na kierunku ktory bys chcial studiowac a pozniej zapoznaj sie z dzialem grono
_________________ All good things comes to those who wait
Wydział: ZF
Wysłany: 2009-03-25, 15:39
na NE jest mnóstwo humanistów. Zresztą na ZIF tez niejeden pewnie miał 2 z matmy. Jak sie chodzi na korki do Andrzeja to generalnie jest banalnie.
A poza tym to co robiłeś w liceum możesz już zapomnieć bo w sumie na matematyce to sie nie przydaje do niczego
moim zdaniem wiedza z wykładów wystarcza by się nauczyć matmy, tylko trzeba troche popracować w domu. Osobiście miałem dwoje z matmy w LO (humanista ) a sądzę że przejdę matme bez korków. Wystarczy tylko notować na wykładzie, rozwiazać listy i sądzę że bedzie ok. Algebra jest prosta, jak się na bieżąco uczy, analiza może trudniejsza ale rozwiazujac zadanka (samemu lub z pomocą kogoś z polibudy ) da się przez to przejść. Bo na Zarzadzaniu na ZIFie raczej matma nie jest trudna
aaaeee <-- nie zgadzam się z tobą że wiedza z LO się nie przydaje na matmie. Mnie się bardzo przydaje, bo , szczególnie analiza, jest to w większości to co miałem w LO, więc dobrze jest to znać niż nie. Nawet jeżeli ktoś nie miał rozszerzonej matmy, to jednak na analizie są rzeczy które chyba były w LO robione przez profile o podstawowej matmie.
_________________ War is not heroic. War is not exhilarating. War is full of despair. It is dark. It is dreadful. It is a thing of sorrow and gloom. That is why people fear war. That is why people choose to avoid it.
Jak jesteś systematyczny i będziesz się uczył sam w domu tej matematyki, to dasz radę. Ja niestety nie byłam systematyczna, i teraz żałuje. Ale mam jeszcze czas, by to nadrobić
Vidla spokojnie. Cwiczenia zaliczyc, a egzamin to juz luz, przynajmniej u pana Lyko, bo sa tam standardy, typu znajdz wektory i wartosci wlasne, oblicz calke.. Na cwiczeniach robi sie rozne glupoty typu jakies dowody smieszne ;] Jak sie ma rozw. tych list, a podejrzewam, ze wszyscy maja to matma jest formalnoscia.
Czesc ustna jest nieobowiazkowa. Trzeba jednak na nia isc, jesli brakuje nam nieco by dostac 3, badz tez chcemy starac sie o wyzsza ocene. Teoretycznie wchodzac np. z 4,5 mozna wyjsc z ocena gorszą, jednak nie slyszalem o takim przypadku. Na czesci ustnej rzeczywiscie padaja pytania o to co bylo na wykladach, tj. twierdzenia, czy np. co to jest operator liniowy ;] Ja zrobilem 5/7 zadan z pisemnej czesci i mialem 3, ustny sobie odpuscilem. Za zrobienie wszystkich zadan jest 4, a by miec wyzej to juz trzeba sie udac na mila rozmowe z panem Lyko. ;]
Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2009-04-17, 13:47
a jak z ekonometria? na ekonomii ?
[ Dodano: 2009-05-09, 19:28 ]
a program matematyki na Fir na wydziale nauk ekonomicznych jest porownywalnty z programem matematyki na Zarzadzaniu na ZiF badz na wydziale nauk ekonomicznych ( na ekonomii) chodzi o poziom:):D jak wiecie:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum