Wydział: NE
Wysłany: 2011-09-23, 18:56
ok, dziękuję bardzo
jeszcze jedno małe pytanie: jak najlepiej dostać się z uczelni do studium języków ?
mieszkam bardzo blisko uczelni, ale jestem tak nierozgarnięta, że potrafię się zgubić na klatce schodowej, więc wybaczcie te pytania ^^
Wysłany: 2011-09-23, 21:27
guanabanaa napisał/a:
jeszcze jedno małe pytanie: jak najlepiej dostać się z uczelni do studium języków ?
Wychodzisz z uczelni głównym wyjściem/wejściem( tym ze szlabanem ) i przechodzisz na drugą stronę ulicy, widzisz bloki, jest taki 'tunel', przejscie, idziesz ścieżką przez plac zabaw na osiedlu z blokami, i tam wyłoni się taki budynek 4 piętrowy barwy kremowej
Wydział: Nie jestem z UE
Wiek: 18 Dołączyła: 12 Mar 2012 Posty: 5 Skąd: Strzelce Opolskie
Wysłany: 2012-03-12, 17:23
Aktualnie jest to kierunek, który mnie najbardziej interesuje... Wiem, że już dużo było tutaj powiedziane, ale gdyby ktoś jeszcze chciał poradzić niezorientowanej maturzystce czy warto... XD
Interesują mnie stosunki międzynarodowe, od kultury, po politykę, aż po tą gospodarkę. Szczególnie w zakresie europejskim. Nie chciałam jednak iść na same stosunki, bo mimo wszystko matmę lubię i idzie mi nieźle. No i same stosunki to takie... Fajne, ale co potem...
Jak wygląda to z przedmiotami? Dużo humanistycznych? Plan zajęć znaleziony na stronie EU niby mi wszystko pokazuje, ale chciałam spytać jak odczuwają to studenci.
I w ogóle... Jaki poziom? Przeważają ludzie ambitni czy raczej nastawienie "byle zdać"?
Moje kwalifikacje: Zdaję rozszerzoną matmę, niemiecki, historię i WOS. Prognozując: Matma na próbnej podstawie wyszła mi 86%, na roz liczę na razie skromnie z 60%. Niemiecki mam nadzieje napisać powyżej 90%. Historia ok. 80%, WOS 66 %.
Wysłany: 2012-04-16, 15:31
Witam wszystkich! Jestem przyszłoroczną maturzystką i zastanawiam sie nad wyborem kierunku. Zdaje na maturze rozszerz. matematyke, geografie, angielski i podstawę francuskiego. Jestem bardzo dobra z matmy Jaki kierunek proponujecie? Rozważam właśnie MSG, Finanse i rachunkowosc, ekonomie, zarządzanie. Jak jest po nich z praca? Ktory kierunek najbardziej przyszlosciowy? I jak jest z kierunkami w jez. angielskim? Master in Finance i International Business? Co o nich myslicie? Dają duże możliwości na przyszłość? Bardzo mi się podoba studiuowanie w jęz. angielskim, lecz boję się, że nie zdobędę wystarczającej wiedzy, a jedynie bieglosc rozmawiania w obcym języku -.- Prosze pomozcie!!
Wysłany: 2012-04-25, 18:10
@Darya, jeśli masz takie zainteresowania, to kierunek jest dla Ciebie. Przedmioty są naprawdę typowo humanistyczne. Pierwszy semestr to gł. historia, prawo, drugi- polityka . Matematyka trwa przez dwa semestry. Obecnie trwa mój pierwszy i poziom nie jest jakiś oszałamiający, zobaczymy co będzie na drugim. Co do studentów, to jak wszędzie- są tacy, którym zależy na stopniach (a wtedy trzeba włożyć trochę wysiłku), a są tacy, którzy po prostu chcą mieć z głowy (gdzie prawdę mówiąc nie trzeba za wiele robić).
@dominika1594, na Twoim miejscu wzięłabym FiR. Jak pisałam wyżej- MSG to kierunek humanistyczny, jeśli wolisz nauki ścisłe to w ogóle rozważyłabym inny wydział ;P Dla mnie przedmioty , których się uczę przez to że jestem na MSG są po prostu nudne, więc przemyśl, czy warto się męczyć .Słyszałam, że kierunki w j.ang są całkiem w porządku, uczysz się podobnych rzeczy , tyle że w innym języku. Choć zdarza się, że poziom języka u wykładowców jest co najmniej "średni". Ale popytaj jeszcze kogoś z tych kierunków, na pewno ktoś pomoże
Wysłany: Wczoraj 14:16
Czy wie ktoś z was ile miała ostatnia osoba która dostała się w 2011 /2012 na MSG ? obiło mi się o uszy, że ok 125 ale jakoś mi się nie chce wierzyć że tak mało. I wogóle to ile miejsc było na MSG ? Pozdrawiam i liczę na odpowiedź
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum