Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2010-02-18, 18:32 problem licealisty
Przepraszam z góry ze wszelką niewiedzę, ale jest to mój pierwszy post tutaj
Możliwe, że był poruszany podobny post tutaj. za to również przepraszam, gdyż nie siedzę tutaj długo.
Nie jestem ani studentem, profesorem, lecz licealistą
Powiem może coś o sobie, poszedłem do LO na profil mat-fiz (narazie I klasa) rozważałem możliwość wybrania uczelni technicznej lub ekonomicznej.
Mimo, że to 1 klasa jestem raczej zdecydowany na UE, a konkretnie interesuje mnie Logistyka (jedyny kierunek który mnie tutaj naprawde interesuje)
Gdzieś mi się obiło o uszy (kto wie może i plotka?) że do Was na ten kierunek (naprawde nie wiem jaki wydział, może ktoś mi przy okazji powie) że na 1 miejsce przypada 6 kandydatów...
Ogólnie orłem nie jestem, moja średnia do około 3,5 ale zaznaczam że moje LO napisało najlepiej próbną maturę z matmy w starym woj. Kaliskim
Moje pytanie dotyczy tego, co warto zdawać na maturze? napewno MATMA, ale powiedzcie mi czy opłacało by mi sie nawet pchać na rozszerzenie (powtarzam nie jestem super z tego)
Z Angielskiego interesuje mnie tylko podstawa, wiadomo Jęz. polski...
Myślę nad fizyką, ale czy przyda się ona przy rekrutacji? ( nie wykluczam politechniki...)
W gre wchodzi jeszcze WOS i Geografia (slyszalem ze te przedmioty są na tym kierunku wysoko cenione) może oba zamiast fizyki...?
Proszę, żeby ktoś z Was, studentów mniej więcej oszacował moje szanse co do rozpoczęcia nauki na UE we Wrocławiu, może powiedział coś o tym kierunku, czy jest ciężko i czy dużo osob wypada?
Wiem, że przede mną jeszcze 2,5 roku Liceum ale należe do osób, które z dużym wyprzedzeniem planują to co chcą robić (może nawet najważniejsza decyzja w życiu?)
Ale sie rozpisałem, tym którzy dobrnęli do końca gratuluję, i proszę o odpowiedź
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2010-02-18, 18:37 ]
jeśli ktoś zna mniej więcej zasady które wymieniłem na temat UE w Poznaniu, proszę również o podzielenie się wiedzą (oczywiscie obiektynie, bez nacisku na Wro )
Wydział: NE
Wysłany: 2010-02-18, 21:13
Hmm, przede wszystkim- nie ma u nas kierunku logistyka Jest tylko specjalność Logistyka na kierunku Zarządzanie na wydziale ZIF, lub Procesy i projekty logistyczne na Zarządzaniu na wydziale NE.
Mimo, że to 1 klasa jestem raczej zdecydowany na UE, a konkretnie interesuje mnie Logistyka (jedyny kierunek który mnie tutaj naprawde interesuje)
Nie ma u nas takiego kierunku. Jest taka specjalność na kierunku zarządzanie.
rodney11 napisał/a:
na 1 miejsce przypada 6 kandydatów...
A jakie to ma znaczenie. Może przypadać np. 15 kandydatów, a próg nie musi być wysoki. Lepiej zobacz jakie były progi a nie liczba kandydatów. A te nie były zbyt wysokie.
rodney11 napisał/a:
Ogólnie orłem nie jestem, moja średnia do około 3,5 ale zaznaczam że moje LO napisało najlepiej próbną maturę z matmy w starym woj. Kaliskim
Średnia ocen nie jest wyznacznikiem wiedzy więc się nie przejmuj. A to, że Twoje LO napisało najlepiej maturę w starym woj. kaliskim nie ma chyba wpływu na to czy ty się dostaniesz. Liczy się Twój wynik.
rodney11 napisał/a:
Moje pytanie dotyczy tego, co warto zdawać na maturze? napewno MATMA, ale powiedzcie mi czy opłacało by mi sie nawet pchać na rozszerzenie (powtarzam nie jestem super z tego)
Z Angielskiego interesuje mnie tylko podstawa, wiadomo Jęz. polski...
Oczywiście, że warto zdawać matmę na maturze. No i wiadomo, że rozszerzenie.
Ciekawe jak chcesz się dostać z podstawową matą i angielskim. Ale to nie mój problem. Powodzenia życzę.
rodney11 napisał/a:
W gre wchodzi jeszcze WOS i Geografia (slyszalem ze te przedmioty są na tym kierunku wysoko cenione) może oba zamiast fizyki...?
Mógłbyś rozwinąć myśl o tym, że są cenione, bo nie wiem o co ci chodzi.
rodney11 napisał/a:
Proszę, żeby ktoś z Was, studentów mniej więcej oszacował moje szanse co do rozpoczęcia nauki na UE we Wrocławiu, może powiedział coś o tym kierunku, czy jest ciężko i czy dużo osob wypada?
Ciężko będzie. Już pisałem, że nie ma takiego kierunku. Ogólnie nie ma czegoś takiego jak trudne studia. Jak wybierasz kierunek, który Cię interesuje, to choćby nie wiem jak trudne były przedmoity, to nie powinno być problemów. No ale z tym nie musisz się zgadzać.
Ogólnie to wylecieć z jakichkolwiek studiów jest ciężko. Trzeba się mocno starać. Nie mówię tego tylko na podstawie UE ale także np. politechniki. Raczej osoby same rezygnują, gdy odkryją że kierunek na jaki sie wybrali nie był ich "powołaniem".
Wydział: ZF
Wysłany: 2010-02-19, 14:09
jeśli chcesz mieć otwarte różne opcje, to pchaj się na rozszerzenia (podstawa to w większości przypadków za mało) z matematyki, angielskiego i fizyki (skoro bierzesz pod uwagę politechnikę, to chyba najbardziej uniwersalny przedmiot). przez "pchanie się" mam na myśli intensywne uczenie się - w końcu zależy ci na odpowiednim wyniku z matury.
jeśli zależy ci tylko na UE, to rozszerzone matematyka, angielski i geografia (łatwa do zdania) załatwią sprawę. wersja dla leniwych, a zdolnych to zamienić geografię (dodatkowy przedmiot do nauki) na polski.
o kurde, nie kumam jak można w pierwszej klasie LO już myśleć o studiach i progach punktowych
moja rada: nie zawracaj sobie teraz tym głowy, korzystaj z życia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum