forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przepisywanie ocen
Autor Wiadomość
Dejf 

Wydział: NE
Wysłany: 2011-08-21, 23:38   Przepisywanie ocen

Witam,

chciałbym się zapytać starszych roczników jak wygląda przepisywanie ocen na UE. Najbardziej interesuje mnie przepisanie wykładu i laborek z technologii informacyjnej z PWr czy można i jak to załatwić (przed rokiem akademickim muszę udać się do dziekanatu i złożyć jakieś podanie o uznanie dorobku czy wystarczy u prowadzącego zapytać na początku zajęć czy przepisze mi ocenę?). Chciałbym też się zapytać czy przepisanie prawa i socjologi z PWr będzie honorowane na UE, bo jak technologia, mam nadzieję, że tak, bo to przedmiot techniczny, tak socjologia z prawem to humany na PWr, więc wiadomo jaki był poziom... :D
Z góry dziękuję za udzielone pomocne odpowiedzi :)

Pozdrawiam
Dawid

Jaina 

Wysłany: 2011-08-22, 20:24   

Generalnie oceny powinny być przepisane, ponieważ przez 3 lata muszą być zgodnie z prawem honorowane. Ale... No właśnie, zawsze jest ale. Wszystko zależy od prowadzącego - do niego idziesz z indeksem na początku semestru. Czasami przepisują bez problemu, czasami nie chcą przepisywać ze względu na różnice programowe. Niektórych da się przekonać, że jednak to już miałeś, niektórych się niestety nie da i przedmiot trzeba odbębnić raz jeszcze. A co do socjo i prawa to się nie przejmuj. O ile to pierwsze to może jest na UE mocniej zaakcentowane, o tyle prawo (a zwłaszcza wykłady) leżą i kwiczą ;)

rog1201 

Wydział: ZF
Wysłany: 2011-08-22, 21:01   

Jaina napisał/a:
A co do socjo i prawa to się nie przejmuj. O ile to pierwsze to może jest na UE mocniej zaakcentowane, o tyle prawo (a zwłaszcza wykłady) leżą i kwiczą ;)

Na ZIFie odwrotnie ;)

Dejf 

Wysłany: 2011-08-23, 19:22   

dzięki Jaina za odpowiedź, także jestem dobrej myśli, a jeśli trzeba będzie to przejdę drugi raz przez socjo i prawo ;)

rog1201 na szczęście będę na NE :D

Marlena7 

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-08-23, 21:23   

Dejf, jaki kierunek studiujesz na politechnice? Dasz radę pociągnąć na raz dwa kierunki - jeden na PWr, a drugi na UE? Pytam, bo sama jestem zainteresowana takim rozwiązaniem.

emi.mkp 

Wydział: IE
Wysłany: 2011-08-23, 21:36   

O właśnie, też się nad tym zastanawiam. Dejf, opowiedz coś o tym?

Dejf 

Wysłany: 2011-08-23, 21:36   

zaczynałem na SKP, bo nie zdawałem fizyki na maturze i chciałem przejść na budownictwo, jednak nie interesowało mnie to za bardzo (dużo rysunków) i jest dosyć ciężko na PWr więc zmieniłem studia na ekonomię (rok temu się nie dostałem, stąd też decyzja o SKP :D ), nie będę studiować na 2 kierunkach na raz, ale myślę, że spokojnie dałoby się radę być na 2 uczelniach, no ale trzeba mieszkać we Wrocku, na PWr jest spoko, bo samemu się układa plan zajęć, także można wcisnąć nawet wszystko w 2-3 dni i one nie będą takie zawalone, lub robić plan pod plan na UE :)
jeśli masz ochotę to warto studiować na PWr chociaż, żeby zrobić inżyniera, bo będzie dużo łatwiej znaleźć pracę ;)
PWr jako uczelnia jest super, fajna atmosfera, mili ludzie, jednak zawsze chciałem iść na ekonomię i zrezygnuję z PWr jak tylko dostanę legitkę z UE, ale i tak liczę, że na UE będzie dużo, dużo lepiej ;) może jeszcze wrócę na PWr bo 1 rok mam zaliczony, a inżyniera naprawdę warto dzisiaj mieć.

Marlena7 

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-08-23, 22:21   

Dejf napisał/a:
PWr jako uczelnia jest super, fajna atmosfera, mili ludzie, jednak zawsze chciałem iść na ekonomię i zrezygnuję z PWr jak tylko dostanę legitkę z UE, ale i tak liczę, że na UE będzie dużo, dużo lepiej ;) może jeszcze wrócę na PWr bo 1 rok mam zaliczony, a inżyniera naprawdę warto dzisiaj mieć.

Ale jak to się odbywa? Możesz wrócić w każdej chwili na PWr? Chyba nie... Może wziąłeś dziekankę? Interesują mnie zarówno studia techniczne, jak i ekonomiczne, no i nie wiem, na które się zdecydować. Jestem z '93, więc zostało mi trochę czasu do namysłu.

Dzięki za odpowiedź.

Dejf 

Wysłany: 2011-08-23, 22:39   

Teraz jeszcze mógłbym wrócić na PWr, bo mam tam dokumenty, ale później (za 2-3 lata) normalnie od nowa przejdę przez rekrutację, tylko, że 1 rok mam już zaliczony to po prostu przepiszą mi wszystkie przedmioty (1 rok na PWr jest ogólny, praktycznie wszyscy oprócz architektury mają to samo, dopiero w drugim semestrze dochodzi kilka przedmiotów kierunkowych), mógłbym też wziąć dziekankę, ale nie jestem do końca przekonany czy na 100% tam wrócę, dlatego teraz zrezygnuję i zobaczę co będzie na UE, bo ekonomia mnie dosyć bardzo od dawna interesuje, także jak będzie tutaj wszystko ok to raczej nie będę zaczynać 2 kierunku, a na UE jeśli sobie dam radę to chcę skończyć te studia xD.
Jeśli interesują Cie studia techniczne i ekonomiczne, to wybierałbym na początku techniczne, idź na PWr zobacz, czy Ci odpowiada, jeśli będziesz dobrze sobie dawać radę to na 2 roku zaczniesz jeszcze coś na UE ;)
Masz cały rok, także do 30 września pewnie macie składać deklarację maturalną, to dobrze sobie przemyśl przez ten miesiąc i na wszelki wypadek zdawaj fizykę, bo daje dużo pkt na PWr.
Zależy jeszcze co chcesz studiować na PWr i na jakim wydziale, bo wiadomo, że 1 semestr warto robić na SKP, bo jest łatwo, ale później się trzeba jeszcze przenosić, tak samo trochę łatwiej jest na Ochronie Środowiska i wydziale Chemicznym czy na Zarządzaniu na PWr (w ogóle jak może być zarządzanie na PWr xD?), niż na wydziale mechanicznym, czy na budownictwie.
Na PWr trochę zniechęca ten pierwszy rok, bo jest mało rzeczy związanych z kierunkiem studiów, trzeba uczyć się ciągle jakieś fizyki, mechaniki, matma jest na wysokim poziomie, są dwa różne przedmioty analiza matematyczna i algebra a na UE to jest jako matematyka. Niekiedy też prowadzący bardzoo zniechęcają studenta i sprawiają trudności z zaliczeniem, zależy do kogo się zapiszesz.
Jak chcesz się jeszcze czegoś dowiedzieć to pisz na forum lub na gg.
pzdr

Ewelajna 

Wydział: IE
Wysłany: 2011-08-24, 00:28   

Właśnie powiedzcie mi jak to jest na UE. W tym roku zaczynam 2 kierunek, bo studiuję już na UP i boję się że nie pogodzę zajęć na jednej i drugiej uczelni... Jak myślicie czy bez problemu będę mogła dopasować sobie plan w sensie przepisać się do odpowiadających mi grup itd?

Proszę o odp od osoby która była w podobnej sytuacji :) Z góry dzięki :)

Jaina 

Wysłany: 2011-08-24, 18:53   

Powiem Ci że problemu z przepisywaniem się na inną grupę w ramach tego samego kierunku raczej nie ma. Większość prowadzących rozumie, że jest coś takiego jak życie, praca, inny kierunek studiów, czy konieczność dojazdu i zgadzają się, aby dana osoba chodziła na zajęcia, które jej pasują. Inna sprawa jest taka, że chociażby stanąć na uszach, ciężko jest dopasować sobie siatki godzinowe (chyba że na UP możecie sami tworzyć sobie plan, wtedy problemu raczej być nie powinno). Siatka godzinowa UE jest fajna, bo nie trzeba kombinować z jej tworzeniem, ale z drugiej strony daje bardzo małe pole jeśli chodzi o dopasowanie do innych rzeczy. Jesteś ograniczona tymi ćwiczeniami, które mają inne grupy z Twojego kierunku. Inna sprawa, że czasami (ale dosyć rzadko), przedmioty są prowadzone przez kilku prowadzących, nawet na innych wydziałach. Jak się dobrze zakręcić i mieć trochę szczęścia, to da się odbębniać zajęcia i u nich :D

ibanez 

Wysłany: 2011-09-17, 21:34   

Cześć, przejrzałem ten topic, ale nic nie znalazłem o angielskim. Wiem, że studium każdej uczelni rządzi się różnymi prawami ;> Może ktoś z Was doświadczył/wie jak wygląda przepisywanie ocen z angielskiego? Czy w ogóle jest taka opcja? :roll

mexion 

Wysłany: 2011-09-17, 22:04   

trzeba pogadać z prowadzącą ew. kierownikiem danego języka

Bigos 

Wysłany: 2011-09-17, 22:07   

ibanez napisał/a:
Cześć, przejrzałem ten topic, ale nic nie znalazłem o angielskim. Wiem, że studium każdej uczelni rządzi się różnymi prawami ;> Może ktoś z Was doświadczył/wie jak wygląda przepisywanie ocen z angielskiego? Czy w ogóle jest taka opcja? :roll

Wszystko zależy od kierowniczki SJO i od poziomu języka (który robiłaś na innej uczelni). Generalnie problemów nie robią, sporo osób z tego korzysta :P
And the reds go marching on, on, on.

marko 

Wysłany: 2011-09-18, 00:31   

Witam. Mam pytanie - czy jest możliwość przepisania ocen z wf-u? Był ktoś może w takiej sytuacji i wie, jak to wygląda? Pozdrawiam serdecznie. :)

Odpowiedz do tematu