Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2009-07-12, 19:38 Pytanie do starych wyjadaczy :)
Dostalem sie na 2 kierunki, Ekonomia i FiR (NE), pytanie jest nastepujące co lepiej wybrac, czym sie kierowac przy wyborze, przyszlosci chcialbym zostac maklerem który kierunek odpowiadalby bardziej moim przyszlym dążenią ? Bardzo proszę o radę...
jak maklerem to trzeba było wybrać fir tyle że na zifie - ne da ci bardziej humanistyczną wiedzę o ekonomii zaś zif bardziej analityczne umiejętności a to chyba właśnie o to drugie się rozchodzi w tym zawodzie - poza tym u nas są specjalności, które "teoretycznie" przysposabiają do tego zawodu (tak przynajmniej przeczytać można w ich opisie ) ...tak mi się przynajmniej wydaję bo nigdy nie byłem na ne ...zresztą umówmy się, że w rzeczywistości wybór kierunku wcale nie jest taki ważny bo po żadnym z nich - czy to na ne czy zif - automatycznie maklerem nie będziesz
Ja mam pytanie: ludzie wolą FiR od IiE ze względu na specyfikę przedmiotów, czy ze względu na to, że po FiR więcej miejsc pracy? Jestem na IiE i mam możliwość iść na FiR ale mało interesujące się wydaje Chodzi mi o to w czym IiE jest "gorszy" od FiR?
Oj tez sie podpinam pod to pytanie Dla mi szcerze mowiac IiE Jest bardziej kreatywa i daje wiecej mozliwosci. Nie wiem jak to pozniej z praca itp. ale to jest moje zdanie
Ale ja dopiero zaczne studiowac ! A jak napisza Ci ktorzy juz studiuja, to sie okaze
_________________ wciągasz koks i staczasz się jak Kate Moss.
Dowiedziałam się już z forum na nk, że IiE po prostu zraża matematyką
Dla mnie też się wydaje ciekawszy. Nie wiem co właśnie potem z pracą, ale chyba wolę zrobić najwyżej podyplomowe w kierunku księgowości niż męczyć się filozofią, psychologią, socjologią czy politologią.
IiE jest po prostu trudniejsze zresztą to nowy kierunek, nie zrobił się jeszcze popularny, "finanse i rachunkowość" wg mnie brzmi jakoś pewniej niż "informatyka i ekonometria";) Ktoś nawet zielony z ekonomii chyba może sobie wyobrazić co go czeka na finansach i rachunkowości, a ta "ekonometria" trochę odstrasza Poza tym myślę że większość osób chcących studiować informatyczny kierunek idzie na polibudę albo uniwerek. Co do pracy po tych kierunkach - jak ktoś chce to znajdzie po obu.
Cytat:
wolę zrobić najwyżej podyplomowe w kierunku księgowości niż męczyć się filozofią, psychologią, socjologią czy politologią.
politologia na FiRze?? trzeba było wybrać tylko 2 przedmioty humanistyczne, jak się wybrało socjologię i filozofie to się miało zaliczenie bez żadnych kół/egzaminów. Z tego co wiem na IiE też trzeba będzie wybrać te 2 przedmioty
Ja rok temu składałam na IiE i na FiR, od IiE odstraszyła mnie właśnie ta matma
IiE jest bardzo ciekawy i tak zraza matma... ale kiedy sie to przetrwa inni (NE szczegolnie ;b) jakos tak z szacunkiem bardziej podchodza
_________________ Twoje konto przekroczyło maksymalną liczbę nieprzeczytanych postów: 1000 Zostały usunięte informacje o nieczytanych postach z wyjątkiem postów napisanych przez ostatnie: 3 dni
Liczba usuniętych nieczytanych postów: 7044
http://www.youtube.com/watch?v=TBZftxAMdio
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum