forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zarządzanie
Autor Wiadomość
conan

Wydział: ZF
Wysłany: 2009-05-05, 12:03   Zarządzanie

Witam :)
Jestem zainteresowany tym kierunkiem jednakże mam kilka pytań i wątpliwości a mówiąc dokładniej słyszałem że po Zarządzaniu to gł. można się zapisać na listę bezrobotnych lub zatrudnić się w firmie rodziców :))) Ile jest w tym prawdy i jak wyglądają same studia od kuchni bo ta propaganda na stronce UE mało mnie interesuje. Czy jest na tym kierunku dużo matematyki i czy ktoś mający 4 i 5 na podstawowej matmie da rade ;)

Pozdrawiam

jul 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2009-05-05, 15:15   

ktoś kto ma 4,5 na podstawowej matmie da rade o ile weźmie swój los w swoje ręce tak samo po studiach nieważne jakich :P

studentue 

Wysłany: 2009-05-05, 16:50   Re: Zarządzanie

conan napisał/a:
słyszałem że po Zarządzaniu to gł. można się zapisać na listę bezrobotnych lub zatrudnić się w firmie rodziców

Nie wiem. Ale wg mnie, to kierunek zarządzanie to zdecydowanie najgorszy kierunek z tych co są na uczelni. Kierunek ten chyba ma kształcić managerów, a kto od razu po studiach dostaje stanowisko kierownicze? Nikt. Wyjątki: firma rodziców, firma znajomych rodziców, własna firma. Możesz też zobaczyć jakie są przedmioty na tym kierunku. Dużo jest do niczego nie przydatnych. Przykład odnoszący się do Z na wydziale ZIiF. Przedmioty na I roku, semestr letni: 2 przedmioty do wyboru z następujących (filozofia, psychologia, polityka społeczna, socjologa), nauka o organizacji, zachowania organizacyjne. Według mnie żaden z tych przedmiotów nie jest przydatny. Jest jeszcze matematyka, która na zarządzaniu jest na bardzo niskim poziomie.

Pozostaje jeszcze się zastanowi czy się dostaniesz z maturą podstawową.

ohafija 

Wysłany: 2009-05-05, 17:49   

znam gorsze kierunki na naszej uczelni, ale nie o to chodzi żeby się przelicytowywać

co do wymienionych przedmiotów wyjaśniam że nie jest to wymysł uczelni tylko ministerstwa, polecam odwiedzić stronkę owego i zapoznać się z dokładna rozpiską przedmiotów które muszą się znaleźć obowiązkowo w programie studiów i wtedy wszystko stanie się jasne i oczywiste

dla jednej osoby kierunek zarządzanie będzie beznadziejny bo go to nie interesuje, dla innych będzie dobry bo otworzy drogę w kierunkach którymi są zainteresowani

moim zdaniem daje szerokie pojęcie o zarządzaniu, daje podstawy z różnych dziedzin zarządzania (niezależnie od tego czy mowa o HR czy w ogóle o zarządzaniu MIŚ), dzięki temu łatwo jest przestawić się z jednego obszaru na inny, czyli po studiach nikt nie jest skazany na jeden ściśle określony kierunek, i niezależnie w jakim obszarze się znajdzie to powinien sobie poradzić

ale jak zwykle jest jakieś ALE

jest to kierunek praktyczny, tzn że dużo trzeba działać poza samą nauką, czy to działalność w kołach, czy organizacjach, czy innych miejscach gdzie można się zetknąć z zarządzaniem, organizowaniem, nadzorowaniem, itp.

trzeba zbierać doświadczenie i umiejętności, bo tego nikt nigdzie i na żadnych studiach Ciebie nie nauczy

conan

Wysłany: 2009-05-05, 19:47   

Jestem zainteresowany tym kierunkiem ponieważ moim takim małym marzeniem zawsze było założenie własnej firmy (mam kilka pomysłów na działalność ;) ) i dlatego myślę o tym kierunku. To że w czasie studiów należy odbywać praktyki i szukać ich na własną rękę to raczej wiem i mnie nie przeraża ;) Prosiłbym jeszcze tylko kolegę o przybliżenie skrótu "MIŚ" i HR jako jeszcze zielonemu bądź co bądź człowiekowi :)

Richie 

Wysłany: 2009-05-05, 20:14   

MIŚ - małe i średnie przedsiębiorstwa?
HR- Human Resourses - Zarządzanie zasobami ludzkimi.
conan, jeżeli faktycznie masz jakieś pomysły na otworzenie własnej firmy, to akurat żaden kierunek nie będzie Ci przeszkadzał, czy ułatwiał tego całego procederu i później faktycznego zarządzania/kierowania firmą.
Tak jak napisała ohafija, organizacje, koła naukowe to specyficzne subśrodowiska , dzięki którym możesz nauczyć się praktycznego zarządzania, etc., a także podszkolić umiejętności miękkie...

http://www.integrator.ue.wroc.pl
  Zobacz mnie na GoldenLine

studentue 

Wysłany: 2009-05-05, 21:24   

ohafija napisał/a:
co do wymienionych przedmiotów wyjaśniam że nie jest to wymysł uczelni tylko ministerstwa

Oczywiście, że tak. Ja nie napisałem, że to wymysł uczelni.

Ja na FiR też muszę mieć niestety te 2 przedmioty kształcenia ogólnego, które są tylko stratą czasu.

ohafija 

Wysłany: 2009-05-05, 21:49   

rzeczywistość jest taka że niezależnie od kierunku jest mniej lub więcej takich przedmiotów które specjalnie się nie przydają...ale cóż poradzić, trzeba chodzić, zaliczyć i zapomnieć ;)

ale pozytywne jest to, że akurat zarządzanie w przyszłych latach zmieni się w porównaniu do obecnego, gdyż program jest zmieniany, więc to z czym ja obecnie się meczę, w następnych latach będzie np. w mniejszym wymiarze godzinowym albo będzie wyglądało inaczej (lepiej) niż obecnie (informacje z wiarygodnego źródła :) )

w przypadku innych kierunków takich informacji nie posiadam

p.s. co do tych skrótów HR i MIŚ to wyjaśnienie jest już powyżej więc nie będę się powtarzać

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2009-05-06, 12:21   

studentue napisał/a:
Ja na FiR też muszę mieć niestety te 2 przedmioty kształcenia ogólnego, które są tylko stratą czasu.
nie sa strata czasu. poszerzaja horyzonty :)

herman 

Wysłany: 2009-06-13, 00:13   

Jeśli chcesz założyć w przyszłości własną firmę, to najlepszym rozwiązaniem jest zarządzanie MSP, czyli popularne misie. Nie jest tu trudno, ale jeśli tylko chcesz się czegoś nauczyć, możliwości są duże. Szczególnie ciekawych i przydatnych rzeczy dowiedzieć się można od pracowników katedry TOiZ, a z nimi jest najwięcej zajęć. A jeśli nie masz ochoty się dużo uczyć i chcesz sobie tylko postudiować, to misie są też odpowiednie. Wszystko zależy od podejścia.

szlepcio 

Wysłany: 2009-06-28, 19:57   

Witam!
Chciałam się zapytać o zarządzanie produktem. Jak to wygląda? Warto studiować na tym kierunku, czy lepiej wybrać coś innego? Ogólnie jestem osobą ambitną i nie szukam studiów ,,do odbębnienia". Jaki kierunek doradzacie?
Mam plany na założenie własnej firmy. Może zatem zarządzanie przedsiębiorstwem? Osoby które studiują na tych kierunkach bardzo proszę o podpowiedzi i cenne informacje.

againw 

Wysłany: 2009-06-29, 18:23   

Póki co to warto pójść na zarządzanie a na zastanawianie się nad specjalnością będzie jeszcze duuużo czasu ;)

Odpowiedz do tematu