forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Masz pytanie pisz śmiało!!!
Autor Wiadomość
labeleq

Wydział: NE
Wysłany: 2009-12-09, 09:38   

Czyżby w regulaminie samorządu nie było zapisu o tym, że prawo do głosowania ma kazdy student? Nawet jeśli to utworzenie odpowiedniego wpisu w regulaminie wyborów, zaopiniowanie przez uczelnianego radcę prawnego i wdrożenie go do życia nie powinno trwać dłużej niż parę tygodni.
Jeśli tatki zapis znajduje się już w regulaminie wybory powinny zostać wtedy powtórzone i rozpisane tak, aby odbyły się w dniach nauki studentów dziennych i zaocznych.

Regulaminu niestety nie znalazłem w odpowiednim dla tego dziale strony samorządu:
http://www.samorzad.ue.wr...d=14&Itemid=138
Proszę zatem o link do strony, na której można znaleźć regulamin samorządu.

mario89

Wysłany: 2009-12-30, 15:27   

mam pytanie czy na wieczorowych placi się za poprawki egzaminow ??

Richie 

Wydział: ZF
Wysłany: 2009-12-30, 17:48   

mario89, każdy student (dzienny, wieczorowy, niestacjonarny) ma prawo ubiegać się o bezpłatny egzamin poprawkowy (tak zwany drugi termin).

http://www.samorzad.ue.wroc.pl

Zobacz mnie na GoldenLine

Rothman 

Wysłany: 2009-12-31, 00:34   

Cytat:
Hm, nie jestem pewien czy to RUSS robił te ankiety - ale jeśli tak, to kiedy i gdzie będą wyniki ankiety dotyczącej prowadzących? Bo mam nadzieję, że będą dostępne ;]

Ponawiam pytanie. Tzn. jeśli miały być, to pewnie już są, tylko gdzie? :>

Richie 

Wysłany: 2010-01-06, 09:08   

Rothman, z tego co się orientuję to wciąż nie działają te maszyny, które skanują karty z odpowiedziami.
RUSS tak naprawdę tylko pośredniczył w rozdawaniu i zbieraniu kart.
Obowiązek przeprowadzania takich ankiet mają władze uczelni.

labeleq, co do regulaminu, proszę:
http://www.samorzad.ue.wr...ow-19112009.pdf

labeleq

Wysłany: 2010-01-08, 23:33   

Załącznik nr 2 do Regulaminu Samorządu Studentów Uniwersytetu Ekonomicznego
we Wrocławiu "Regulamin Wyborczy Samorządu Studentów" jasno mówi:
Cytat:

§ 5
Czas i miejsce wyborów podaje się do wiadomości w takim terminie i w taki sposób, aby wyborca miał możliwość wzięcia udziału w wyborach.

Wybory odbyły się w dni powszednie, czyli w chwili, gdy studentów zaocznych nie ma na uczelni. Wybory zatem powinny zostać powtórzone, gdyż odbyły się niezgodnie z regulaminem.

Kiri 

Wysłany: 2010-01-10, 16:21   

Mylnie interpretujesz ten zapis. Paragraf 5 mówi że czas i miejsce wyborów należy podać do wiadomości w takim terminie i w taki sposób, aby wyborca miał możliwość wzięcia udziału w wyborach. Chodzi tu o podanie do wiadomości (żeby nie było sytuacji, że np. jest on podawany do wiadomości na kilka godzin przed wyborami, czy tylko poprzez jeden plakat, to tak wyolbrzymiając). Nie chodzi tu więc o sam fakt przeprowadzenia wyborów, ale sposób i czas podania tego do wiadomości studentów.

Prawo do głosowania ma każdy student. Nie oznacza to jednak, że termin wyborów musi koniecznie być wyznaczony obejmując weekendy, ale przyznaję, że powinien. Za rok warto będzie na dzień wyborów przewidzieć również jeden dzień weekendu.

Pozdrawiam

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2010-01-11, 00:28   

zgadzam sie z Kiri, ale mam jakies mgliste wspomnienia z chyba sprzed 3 lat, ze wybory byly tez w weekend i nawet ktos z wieczorowych kandydował.

wilczinho

Wysłany: 2010-01-13, 14:04   

Witam, ja mam takie pytanie: Czy jest możliwość wzięcia warunku na 1 semestre I roku studiów? Bo słyszałem od jednych, że nie, potem że jednak można i się trochę gubię...

Richie 

Wysłany: 2010-01-13, 15:23   

wilczinho, jeżeli miałby to być warunek za egzamin, to decyzja leży w kompetencji dziekana ds. dydaktyki studiów stacjonarnych.

wilczinho

Wysłany: 2010-01-13, 18:31   

A jest coś takiego jak warunek z ćwiczeń? Bo tutaj leży akurat problem...

Richie 

Wysłany: 2010-01-14, 10:03   

wilczinho, zdarzają się warunki z ćwiczeń, ale o tym decyduje kierownik kadery, do której należy dany przedmiot.

jul 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2010-01-14, 15:11   

na pierwszym raczej nie można, na drugim też raczej nie dają no chyba że walnęło się pół wydziału na tym przedmiocie, wtedy dają :D

Ze statystyki za moich czasów też nie dawali bo później była ekonometria itd. ale okazało się, że jak nie dadzą to nie będą mieli kogo uczyć :D :D

Dabda 

Wysłany: 2010-03-02, 17:58   

Co za rozliczenie do 10marca muszą zrobić Koła Naukowe? Chodzi o sprawozdanie za rok poprzedni czy rozliczenie finansowe?

I mam jeden pomysł do wdrożenia. Chodzi mi o możliwość zorganizowania spotkania.tzn nie ja chcę je prowadzić tylko mam temat. Chodzi o spotkanie na którym będą omówione że tak powiem sprawy bytowe kół naukowych i organizacji studenckich tzn. wszelkie terminy do kiedy jakie wnioski trzeba oddać, komu je oddać, jak pozyskać pieniądze na działalność, jak je wykorzystać, do kogo się z tym udać, z jakim wnioskiem, gdzie sale załatwiać.
Myślę że przydałoby się takie spotkanie raz do roku aby Koła Naukowe mogły efektywniej funkcjonować, nie bać się uderzać gdzieś, wiedzieć jakie mamy prawa, bo sami wiecie różnie jesteśmy traktowani przez różnych pracowników administracyjnych, czasem żeby coś załatwić to trzeba w kilka drzwi zapukać.

Do kogo się udać z inicjatywą organizacji takiego spotkania?? Co o tym wogóle sądzicie jako aktywni działacze na tej uczelni?

Odpowiedz do tematu