forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat dla początkującego
Autor Wiadomość
jul 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2009-04-04, 22:32   Aparat dla początkującego

Powiedzmy budżet 2000-2500 zł aparat dla osoby początkującej. Co polecacie i dlaczego to a nie tamto? Proszę wziąć pod uwagę, że to dla osoby początkującej więc aparat powinien być prosty w obsłudze i w ramach budżetu o dużych możliwościach i uniwersalnym zastosowaniu.

cyklop000

Wydział: IE
Wysłany: 2009-04-05, 00:49   

ja bym kupil nikona d40 z kit obiektywem lub ewentualnie Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR a dotego lampe zewnetrzna ale taka podstawowa i masz sprzet gora za 1500zl i jak na poczatek masz bardzo fajny przet ktory zrobi ci dobre zdjecia i niebedzie cie duzo kosztowal. ja takim aparatem robilem takie fotki bez duzego retuszu w ps
http://i173.photobucket.c.../DSC_0110_2.jpg
http://i173.photobucket.c.../DSC_0182-1.jpg
http://i173.photobucket.c...00/DSC_0215.jpg

stingah 

Wydział: ZF
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 2009-04-09, 21:45   

Podłączę się do tematu :P . Aparat dla początkującego w granicach 1000 zł i najlepiej cyfrowy. I właśnie stąd pytanie: Jaka jest przewaga cyfrowych lustrzanek nad zwykłymi cyfrówkami i czy warto dokładać do tego 1000zł żeby taką kupić [szczególnie jak się zaczyna fotografować - chociaż może lepiej od razu kupić coś lepszego, niż później stracić na wymianie sprzętu ;) ]. I czym się kierować przy wyborze takiego aparatu? Słyszałem, że rozmiar matrycy ma znaczenie (nie rozdzielczość), to prawda?

[Edit]

Od razu zapytam, który lepszy: Nikon D60 czy Sony A200? I jaką przewagę daje mi na przyszłość wbudowany AF w body? (wiem ze Nikon nie ma)

donkiszoter 

Wydział: NE
Wysłany: 2009-04-15, 15:01   

poleciłbym d80 z kitem 18-55/18-70. jeśli wyłożysz 2500, możliwe, że starczy Ci jeszcze na dobrą lampę.
odradziłbym jednak kupno d40, ze względy na brak silnika AF w korpusie, co ogranicza zastosowanie szerokiego pasma obiektywów. następny ogromny minus - 3 pola AF - po pewnym czasie zacznie denerwować.
w d80 masz wszystko `na zewnątrz`. obsługa z pominięciem wchodzenia do menu (do ogarnięcia) przyjemnie trzyma się w ręce.

ew. d70s z kitem.

jul 

Wysłany: 2009-04-15, 15:33   

http://www.vobis.pl/ofert...mm_z_lampa.aspx

a co myślicie o takim zestawie? wiem że Canoniarze i Nikoniarze zjadą Sony zaraz, ale jak już to napiszcie dlaczego :D

mkr 

Wysłany: 2009-04-15, 18:54   

Poczytaj jeszcze o tym aparacie :)
http://www.vobis.pl/ofert...ywami_i_ak.aspx

Za 200zł mniej nie masz co prawda lampy, ale za to dwa obiektywy :) A jak kupisz z jednym, to i tak niedługo zaczniesz szukać dodatkowych :) Olympus jak każdy producent ma kilka zalet i kilka wad :) Bardzo dużo zależy od oczekiwań usera, itd. Na pewno E-520 jest bardziej wymagająca niż E-420 (czyt. bardziej profi ;) ). Optyka ZUIKO zbiera bardzo dobre opinie, a IS na serio działa rewelacyjnie :) . Live Viev nie używam, więc się nie wypowiem. Sam się zastanawiałem czy jest sens brać dwa obiektywy, ale po pierwsze po to się lustro kupuje, żeby mieć możliwość rozbudowy, a po drugie teraz bym się zapłakał jakbym go nie miał :)
Ja mam co prawda poprzednika czyli E-510 ale chwalę go bardzo :)

A co do Sony Alpha... jedyne, co mogę to powtórzyć opinię znajomych teścia, którzy kupili i się nimi cieszyli bardzo (3 osoby, 3 aparaty) i nagle wszystkie 3 zaczęły jeździć regularnie na wycieczki do serwisu....

stingah 

Wydział: ZF
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 2009-04-16, 01:28   

Jeżeli chodzi o Sony Alfa 300 i cały ten Live View... Z tego co się naczytałem ostatnio właśnie taki podgląd "na żywo" w kompaktach (i w lustrzankach z LV) powoduje zmniejszenie jakości obrazu (między innymi). A to ze względu na to iż matryca w takim trybie cały czas pracuje i się nagrzewa nadmiernie. Przy lustrzankach bez LV matryca jest uruchamiana na chwilę, przy wykonywaniu zdjęcia ;) .

Jeżeli chodzi o aparaty z serii Sony Alfa (200, 300 i inne z niższej półki) z recenzji które czytałem i z opinii na różnych forach wynika iż przy większym ISO wykazują się większymi dużo szumami niż inne aparaty podobnej klasy (Nikon D60, Olympus E-420/520). No i dodatkowo te aparaty nie mają zbyt dobrych opinii co do jakości wykonania (np. piórka bagnetu wykonane z plastiku ;) ).

Dla poczytania polecam serwis http://fotografuj.pl - jest tam parę testów, artykułów, można sobie [po części] wyrobić opinię ;) .

Ja chyba pójdę jednak w Nikona D60 - do tej ceny, z poznanych mi danych, nic w miarę sensownego dla siebie nie znajdę ;) . AF w szkłach jakoś przeżyję :P .

cyklop000

Wydział: IE
Wysłany: 2009-04-28, 02:11   

i tak polecam d40 jak na poczatek bodry tani sprzet i najmiejsza puszka no moze brak srubokretu troche razi ale za male pieniadze mamy dobry sprzet za rozsadna cene nie polecam pchac sie w olympusa jak juz to sony alpha gdyz mozna kupic obiektywy z minolty ale i tak pozostaje wybor miedzy nikonem czy tez canonem nikon jednak wydaje mi sie przyjazniejszy ale to kwestia gustu. ja mam nikona moj brat canona i powiem ze na obu pracuje sie bardzo dobrze. Nie wiem po co wdawac az tyle hajsu jak i tak nie wiadomo czy taki aparat ci sie przyda

jul 

Wysłany: 2009-06-25, 23:12   

Canon 40d + obiektyw 17-85 IS czy Canon 500d + 18-55mm IS Kit? ....nie zależy mi na filmach ;)

Odpowiedz do tematu