Wydział: Absolwent UE
Wiek: 27 Dołączył: 07 Mar 2005 Posty: 3015 Skąd: Sułów/Wrocław
Wysłany: 2009-04-04, 22:32 Aparat dla początkującego
Powiedzmy budżet 2000-2500 zł aparat dla osoby początkującej. Co polecacie i dlaczego to a nie tamto? Proszę wziąć pod uwagę, że to dla osoby początkującej więc aparat powinien być prosty w obsłudze i w ramach budżetu o dużych możliwościach i uniwersalnym zastosowaniu.
Podłączę się do tematu . Aparat dla początkującego w granicach 1000 zł i najlepiej cyfrowy. I właśnie stąd pytanie: Jaka jest przewaga cyfrowych lustrzanek nad zwykłymi cyfrówkami i czy warto dokładać do tego 1000zł żeby taką kupić [szczególnie jak się zaczyna fotografować - chociaż może lepiej od razu kupić coś lepszego, niż później stracić na wymianie sprzętu ]. I czym się kierować przy wyborze takiego aparatu? Słyszałem, że rozmiar matrycy ma znaczenie (nie rozdzielczość), to prawda?
[Edit]
Od razu zapytam, który lepszy: Nikon D60 czy Sony A200? I jaką przewagę daje mi na przyszłość wbudowany AF w body? (wiem ze Nikon nie ma)
poleciłbym d80 z kitem 18-55/18-70. jeśli wyłożysz 2500, możliwe, że starczy Ci jeszcze na dobrą lampę.
odradziłbym jednak kupno d40, ze względy na brak silnika AF w korpusie, co ogranicza zastosowanie szerokiego pasma obiektywów. następny ogromny minus - 3 pola AF - po pewnym czasie zacznie denerwować.
w d80 masz wszystko `na zewnątrz`. obsługa z pominięciem wchodzenia do menu (do ogarnięcia) przyjemnie trzyma się w ręce.
Za 200zł mniej nie masz co prawda lampy, ale za to dwa obiektywy A jak kupisz z jednym, to i tak niedługo zaczniesz szukać dodatkowych Olympus jak każdy producent ma kilka zalet i kilka wad Bardzo dużo zależy od oczekiwań usera, itd. Na pewno E-520 jest bardziej wymagająca niż E-420 (czyt. bardziej profi ). Optyka ZUIKO zbiera bardzo dobre opinie, a IS na serio działa rewelacyjnie . Live Viev nie używam, więc się nie wypowiem. Sam się zastanawiałem czy jest sens brać dwa obiektywy, ale po pierwsze po to się lustro kupuje, żeby mieć możliwość rozbudowy, a po drugie teraz bym się zapłakał jakbym go nie miał
Ja mam co prawda poprzednika czyli E-510 ale chwalę go bardzo
A co do Sony Alpha... jedyne, co mogę to powtórzyć opinię znajomych teścia, którzy kupili i się nimi cieszyli bardzo (3 osoby, 3 aparaty) i nagle wszystkie 3 zaczęły jeździć regularnie na wycieczki do serwisu....
_________________ Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców
Jeżeli chodzi o Sony Alfa 300 i cały ten Live View... Z tego co się naczytałem ostatnio właśnie taki podgląd "na żywo" w kompaktach (i w lustrzankach z LV) powoduje zmniejszenie jakości obrazu (między innymi). A to ze względu na to iż matryca w takim trybie cały czas pracuje i się nagrzewa nadmiernie. Przy lustrzankach bez LV matryca jest uruchamiana na chwilę, przy wykonywaniu zdjęcia .
Jeżeli chodzi o aparaty z serii Sony Alfa (200, 300 i inne z niższej półki) z recenzji które czytałem i z opinii na różnych forach wynika iż przy większym ISO wykazują się większymi dużo szumami niż inne aparaty podobnej klasy (Nikon D60, Olympus E-420/520). No i dodatkowo te aparaty nie mają zbyt dobrych opinii co do jakości wykonania (np. piórka bagnetu wykonane z plastiku ).
Dla poczytania polecam serwis http://fotografuj.pl - jest tam parę testów, artykułów, można sobie [po części] wyrobić opinię .
Ja chyba pójdę jednak w Nikona D60 - do tej ceny, z poznanych mi danych, nic w miarę sensownego dla siebie nie znajdę . AF w szkłach jakoś przeżyję .
i tak polecam d40 jak na poczatek bodry tani sprzet i najmiejsza puszka no moze brak srubokretu troche razi ale za male pieniadze mamy dobry sprzet za rozsadna cene nie polecam pchac sie w olympusa jak juz to sony alpha gdyz mozna kupic obiektywy z minolty ale i tak pozostaje wybor miedzy nikonem czy tez canonem nikon jednak wydaje mi sie przyjazniejszy ale to kwestia gustu. ja mam nikona moj brat canona i powiem ze na obu pracuje sie bardzo dobrze. Nie wiem po co wdawac az tyle hajsu jak i tak nie wiadomo czy taki aparat ci sie przyda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum