forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki bank?
Autor Wiadomość
_Mero

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2009-07-27, 11:12   Jaki bank?

Witam, niedługo zakładam konto internetowe w banku ?? ?
no właśnie oglądam maki z bankomatami ale pewnie starzy bywalcy powiedzą mi najlepiej w jakim banku najlepiej założyć konto tak aby później nie chodzić kilometry aby zrobić wyciąg z konta :)
Głównie myślałem nam ing albo pko ale prosiłbym o rady :)

anka1892 

Wydział: NE
Wysłany: 2009-07-27, 11:21   

też mam zamiar założyć konto w najbliższych miesiącach, ale ja myslałam o WBK, ewentualnie mbank.

_Mero

Wysłany: 2009-07-27, 12:56   

http://www.bankomaty.wroclaw.pl/ chyba jednak wybiorę PKO :)

mkr 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2009-07-27, 13:33   

A ja polecam Multibank :) Niby to samo co mBank, ale jednak nie :)
1) Konto studenckie kosztuje 4zł m-c (w tym prowadzenie rachunku, opłata za kartę i za ubezpieczenie karty), ale... co najważniejsze WSZYSTKIE przelewy są za darmo :) W mBanku przelewy poza m kosztują 50groszy więc już przy 4 przelewach w m-cu się bardziej opłaca Multi. Dalej w Multi możesz mieć rachunek funduszy, maklerski i w walucie bez opłat. Atutem jest też to, że można pójść i opierdzielić kogoś na żywo, a nie przez telefon :D Ale ja mam tam konto od... hmm... jakichś 6 lat i jeszcze nie miałem takiej potrzeby :D
Bankomaty za darmo to euronet (w arenie na Komandorskiej), cash4you (w Biedronce na Komandorskiej) oraz BZWBK (czyli również na naszej uczelni). Zaletą jest tez samobilansujący się rachunek oszczędnościowy z oprocentowaniem kilka% :) Ja jako klient polecam, ale decyzja nalezy do Ciebie :D

_Mero

Wysłany: 2009-07-27, 14:10   

w ing prowadzanie jest za 0zł i przelewy też za 0zł :)

jul 

Wysłany: 2009-07-27, 15:45   

w mBanku żaden przelew nie jest płatny jeżeli mowa o eKoncie i przelewach internetowych

W zasadzie na eKoncie nic nie jest płatne jeżeli chodzi o neta

Ja polecam mBank mam tam wszystko i eKonto i konto biznesowe i fundusz emerytalny za pośrednictwem banku załatwiłem i karte i nawet księgowość sobie prowadzę logując się poprzez mikrofirmy.pl (6 miesięcy gratis) więc polecam mBank :)

Opłaty i prowizje w mBanku : http://www.mbank.pl/przewodnik/tpio/ekonto.html

od PKO uciekłem

PaJAC 

Wydział: ZF
Wysłany: 2009-07-27, 16:44   

Tylko mBank! Bez chodzenia i wszystko za darmo :)

Grupa UE Wrocław @ last.fm Join us!

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2009-07-27, 16:51   

pko to zlodzieje, w bz wbk wszystko zalezy od oddzialu, np w rynku nigdy nie mialam z niczym problemow, a w oddziale blizej domu kobity nie potrafia zrobic kompletnie nic.
mialam konto w wbku i w mbanku, oba niedawno zamknelam.
na mbank obrazilam sie bo mi nie chcieli dac karty z ubezpieczeniem euro26, a na wbk juz nie pamietam za co ale tez mnie wkurzyli.
od ponad pol roku mam konto w Aliorze - wszystkie bankomaty za darmo, lokata nocna wynagradza mi oplate za karte z nawiazką (3 zl/mies). przelewy tez darmowe (dokladnie darmowe jest w miesiacu pierwszych 50 przelewów i pierwszych 10 smsów z kodami potwierdzajacymi przelewy)
obsluga w oddzialach jak do tej pory najlepsza z jaka sie zetknelam.

a poza tym to byl juz chyba na forum temat o kontach i bankach.

alienka 

Wysłany: 2009-07-27, 21:19   

mbank - jestem wierna od samego początku, i bardzo zadowolona. Każdą sprawę związaną z kontem można załatwić nawet o 3 w nocy (a zdarzało mi się:P)
No i oczywiście wszystko za darmo.

kolos 

Wysłany: 2009-07-28, 01:12   

alienka napisał/a:
No i oczywiście wszystko za darmo.

poza wypłatami ze sporej ilości bankomatów w polsce oraz wielu minut połączenia według stawki operatora :P ;)

ja z kolei miałem pierwsze konto w pko ale było zbyt drogie w utrzymaniu :roll - obecnie mam konta w 3 bankach: mbanku (założyłem dawno temu, długo z niego korzystałem a i obecnie mi się zdarza bo tylko tam tak naprawdę mogę doładować telefon :P ), wbk s.a. (głównie dlatego że tam pracowałem ]:-> ) i ostatnio założone w aliorze (który notabene kopie dupy :kolos ) - jeśli chcecie jakieś wybrać to zastanówcie się na czym wam zależy

jeżeli zależy wam na najniższych kosztach, nie przeszkadza szukanie darmowych bankomatów (zgoda, że koło uczelni jest ich trochę ale umówmy się, że to nie tam będziecie spędzać większość czasu :D ...wkońcu późnowieczorne-wycieczki-w-poszukiwaniu-bankomatu-bo-w-okolicznym-monopolowym-nie-ma-lub-nie-działa-terminal to trzeba lubić :P ) ani odsłuchiwanie lektora na infolinii a z kasą na studiach spodziewacie się raczej wyjść na zero na koniec miesiąca to poleciłbym mbank :kolos ...aczkolwiek w razie dymu nawet nie można opierrr...niczyć prawdziwego człowieka tylko trzeba najpierw zadzwonić na infolinie, która najpewniej właśnie w tym momencie będzie przeciążona, a że muzyczka dla oczekujących połączeń jest taaak na siłe relaksacyjna zaś głos lektora taaak irytujący, że w tej fatalnej okoliczności, w tym fatalnym zbiegu przypadków, to się może źle odbić na naszym telefonie a najpewniej i telewizorze, który zupełnie przypadkowo bogu ducha winny zacznie akurat emitować reklamę najnowszego teleturnieju z krzysztofem ibiszem jako prowadzącym :roll ...że o stojącej nieopodal paprotce, która potrącona komórkowym rykoszetem ubabrze nam dywan, notatki i ostatnie czyste gatki, nawet nie wspomne :P ;)

...ekhem ...jeśli chcecie w miarę niskich kosztów, macie w sobie coś z apostoła (w sensie dużo chodzicie również do darmowych bankomatów :P ), lubicie od czasu do czasu pogadać z prawdziwym człowiekiem o sprawach bankowych (a nie przeszkadza wam, że ten człowiek będzie wam próbował wcisnąć kartę kredytową lub kredyt przy każdej wizycie) oraz oszczędności nie macie za dużo to możecie wybrać bzwbk :katia - zwłaszcza, że oddziałów jest trochę

jeżeli zaś w końcu będziecie mieli choć nieduże oszczędności dzięki, którym konto będzie pomalutku zarabiało na praktycznie jedyną opłatę związaną z kontem (3zł/mc za kartę), nie chce wam się ganiać do określonych bankomatów bo możecie wypłacać z każdego a do oddziału to i lubicie sobie czasem skoczyć ale tylko do większego miasta to śmiało wybierzcie alior, który moim zdaniem konto osobiste na wspomnianych wyżej warunkach i ma najlepsze :chrupek

...innych banków nie znam za dobrze bo i nie czuje takiej potrzeby 8)

gohai 

Wysłany: 2009-07-28, 06:12   

ja pko nie polecam, nigdy tam nie zalorze, bo jak poszlam zalatwiac bardzo wazna dla mnie sprawe tam to oni sie pytal, a po co a daczego, a jakie ma pani papiery, a czemu pani nie ma tego a czemu tamtego wymagali jakis przedpotopowych swistkow nie wiadomo czego, ponadto kolejka jak nie wiadomo co z godzine czekalam a potem 2 h przy okienku tlumaczac i jeszcze mi kazali nastepnego dnia przyjsc jka mysle o tym banku to mnie szlag trafia gdzie jak z ta sama sprawa bylam w wbk to mi od reki wszystko zrobili
ja mam konto w mbanku i jestem zadowolona tylko jedna rzecz mnie wkurza w mbanku, ten bank nie komunikuje sie do konca z energia pro i jak musze za energie placic to musze do okienka isc, zamiast przez internet

jul 

Wysłany: 2009-07-28, 10:59   

co do mBank jeszcze no nie wiem czy darmowe wypłaty z WBK nie wystarczą, tych bankomatów jest sporo, a dochodzi jeszcze euronet chyba czy coś, kto teraz płaci gotówką? ;) choć na wsi to ciężko bez niej :D :D

a co do infolinii sprawę załatwia się w kilka sekund i gada się z człowiekiem i to zazwyczaj sympatyczna pani, a w zasadzie nie korzysta się z tego bo wszystko można załatwić przez neta do tego umowy ci do domu przysyłają, nie musisz wyłazić z chaty.. no i są placówki finansowe mbanku np. na kuźniczej chyba ?? ? i są całkiem przyjemne..

eMax plus darmowe konto oszczędnościowe, można ich kilka założyć 4,7 % w stosunku rocznym, wypłacić można sobie w każdym miesiącu, tak samo można wpłacić, można wypłacać częściej - awaryjnie, ale trzeba zapłacić za operację, w każdym razie pieniądze nie są blokowane a procent spory więc co do oszczędności to też nie jest źle

Alior wchodzi na rynek, w dalszej perspektywie może być różnie :D za rok może być nowy cennik do potwierdzenia :P

kolos 

Wysłany: 2009-07-28, 20:53   

jul napisał/a:
a co do infolinii sprawę załatwia się w kilka sekund
oj to ty masz chyba szczęście do tego bo mi się różnie zdarzało - no ale to akurat w różnych bankach :roll ...ty weź może spróbuj w tych teleturniejach co to się trafia w wolną linię? :kolos ;)
jul napisał/a:
no i są placówki finansowe mbanku np. na kuźniczej chyba ?? ?
ano są - całe dwie :P

no ale nic bo wyjdzie że się czepiam mbanku albo administratora :roll - chciałem ino powiedzieć, że sam również zaczynałem w mbanku i byłem długo zadowolony ale potem założyłem w aliorze i jestem zadowolony bardziej 8)

jul 

Wysłany: 2009-07-28, 21:59   

kolos napisał/a:
jestem zadowolony bardziej

ale ciekawe czy długo? :D :P

_Mero

Wysłany: 2009-07-28, 22:07   

alior to nowy bank więc nawet nie myślę o nim, chyba jednak wybiorę ing ;)

Odpowiedz do tematu