forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Realia rozwoju po studiach - rynek pracy
Autor Wiadomość
vax

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2008-07-29, 10:33   

Richie pytałes o stanowsiko to Ci napisałem !! , wiem na czym polega ta praca i nie jest to do końca praca akwizytora , bo była potrzebna osoba do obsługi an miejscu czyt. w filii.
Wiek jets bardzo wazny moim zdnaiem , moze nie tyle wiek , co dojrzałość, bo chodzi tu jendak o ubezpieczenia i inwestycje, a tu w gre wchodza spore kwoty pienieżne, to nie sprzedawanie odkurzaczy jako akwizytor.
najgorsze jest to , ze musze w posuzkiwaniach konkurowac z ludźmi już po studiach, którzy również szukaja pracy, niestety oni beda traktowni priorytetowo ( Polska w niektoryhc sprawach to zaścianek :) )

[ Dodano: 2008-07-29, 10:37 ]
fiori86 napisał/a:
spróbuj w OVB. tam chętnie przyjmują i wysyłają na kursy szkoleniowe z tego co wiem, bo kolega się zajmuje. ale nie wiem do końca jak z wiekiem...

Z wiekiem będzie podobnie już się z tym pogodziłem. Dlatego od wakacji zaczynam jakieś praktyki, żeby "zrobić sobie CV" i za 2 lata wystartuje ponowanie , tym razem mozę na jakieś ambitniejsze stanowisko. Szkolenia pewnie dotyczną sztuki pzrekonywania lub namawiania, ale też posotanio słyszałem zę na tym polu zaczyna sie coś zmieniać, bo do tej pory było tak , ze przedstawiciel miał działąc na korzyśc banku, a teraz juz cześciej słyszy się , zę to klient ma byc priorytetem ( w zadnym banku do tej pory z tym sie jeszcze nie spotkałem :D )

katia 

Wydział: IE
Wysłany: 2008-07-29, 10:53   

vax napisał/a:
fiori86 napisał/a:
spróbuj w OVB. tam chętnie przyjmują i wysyłają na kursy szkoleniowe z tego co wiem, bo kolega się zajmuje. ale nie wiem do końca jak z wiekiem...

Z wiekiem będzie podobnie już się z tym pogodziłem. Dlatego od wakacji zaczynam jakieś praktyki, żeby "zrobić sobie CV" i za 2 lata wystartuje ponowanie , tym razem mozę na jakieś ambitniejsze stanowisko. Szkolenia pewnie dotyczną sztuki pzrekonywania lub namawiania, ale też posotanio słyszałem zę na tym polu zaczyna sie coś zmieniać, bo do tej pory było tak , ze przedstawiciel miał działąc na korzyśc banku, a teraz juz cześciej słyszy się , zę to klient ma byc priorytetem ( w zadnym banku do tej pory z tym sie jeszcze nie spotkałem )

Akurat co do OVB - spróbowałabym tam na Twoim miejscu. Mam bardzo wielu znajomych, ktorzy się w tej firmie zakręcili i są naprawdę bardzo zadowoleni i niekoniecznie są studentami wyższych lat czy absolwentami. Spróbuj :) Nic nie zaszkodzi.

Zobacz mnie na GoldenLine

dziubowa 

Wydział: ZF
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2008-07-29, 14:33   

vax napisał/a:
najgorsze jest to , ze musze w posuzkiwaniach konkurowac z ludźmi już po studiach, którzy również szukaja pracy, niestety oni beda traktowni priorytetowo ( Polska w niektoryhc sprawach to zaścianek :) )

a przepraszam, jako pracodawca zatrudnilbys do w miare odpowiedzialnej pracy osobe po maturze, czy z mgr przed nazwiskiem?

co do ovb, to z ciekawosci wstukalam w wyszukiwarke, trafilam na jakies forum, na ktorym wypowiadali sie zarowno byli i obecni pracownicy jak i kandydaci do pracy. no i nie wyglada to tak wesolo - system prowizyjny, przy czym zeby cokolwiek dostac musisz osiagnac z gory ustalone minimum, piramida no i to magiczne haslo 'aktywne zdobywanie nowych klientow'

fiori86 

Wydział: NE
Wysłany: 2008-07-29, 14:42   

to prawda, że nieźle gonią tam do pracy, a w skutek tego pracownicy OVB mogą Cię swoją ofertą zamęczyć na śmierć ;) ale zależy kto co lubi :>

katia 

Wysłany: 2008-07-29, 14:45   

dziubowa napisał/a:
'aktywne zdobywanie nowych klientow'

dlatego na starcie trochę się zniesmaczylam ofertą pracy u nich. Nie podoba mi się, że trzeba poniękąd na początku zdobywac klientów w gronie swoich znajomych.. to mi blizej wygląda jako fucha akwizytora.

Richie 

Wysłany: 2008-07-29, 16:22   

Dlatego też trzeba nastawić się tymczasowo na staże.
Takie jest moje zdanie..
Dzisiaj niewiele firm jest odważnych by zatrudnić osobę (nie ważne,czy studenta, czy maturzystę) bez wcześniejszego doświadczenia w pracy,w kontakcie z ludźmi...
I tu dochodzimy po raz kolejny do absurdu. Zakładając,że osoba bez doświadczenia szuka pracy ma znacznie gorszy start, niż taka,która już kiedyś pracowała.
Może to ludzi znacznie zniechęcać..

http://www.integrator.ue.wroc.pl

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2008-07-29, 17:10   

Cytat:
I tu dochodzimy po raz kolejny do absurdu. Zakładając,że osoba bez doświadczenia szuka pracy ma znacznie gorszy start, niż taka,która już kiedyś pracowała.
ja tu absurdu nie widze.
czlowiek z doswiadczeniem jest cenniejszy dla pracodawcy niz ten bez. proste i logiczne.

ohafija 

Wysłany: 2008-07-29, 17:15   

zarówno praca w OVB jaki w ING, oraz m.in. np. CU na stanowisko jako doradca finansowy, finansowo-ubezpieczeniowy polega na szukaniu początkowo klientów wśród swoich znajomych (dlatego dobrze mieć szerokie kontakty), co do OVB nie jestem przekonana, ING i CU myśle że warto sie postarać ale raczej jako dodatkowy zarobek niż stałe dochody (przynajmniej na początku), chociaż w CU można sie załapać na dłużej i brać udział w szkoleniach przygotowujących do zdania egzaminu i uzyskania licencji, aczkolwiek na okresie próbnym trzeba sie wykazać żeby zostać na dłużej

generalnie co do OVB to trzeba mieć 22 lata, jeszcze niedawno brali od 19 lat, ale coś im sie pozmieniało, być może kwestia tego iż młodsi pracownicy niewzbudzaja zaufania wśród starszych klientów.

w przypadku CU niema granicy wiekowej (a przynajmniej ja sie z taką niespotkałam)

w sumie doświadczenie nie jest wymagane (co najwyżej mile widziane), bo to taka branża że i tak muszą szkolić z zakresu swoich produktów i ogólnie sprzedaży,itp.

Richie 

Wysłany: 2008-07-30, 09:03   

dziubowa, chodzi o to,że jeżeli osoba nie ma możliwości zdobycia praktyki (+nie ma doświadczenia w pracy) , a zamierza pracować ze względu na siły wyższe, to taka osoba jest zmuszona wykazać się niezwykłą cierpliwością i czekać,aż któryś pracodawca, u którego nie będzie wymagane doświadczenie tę osobę przyjmie.
Z reguły, jak sami dobrze wiemy; łatwiej jest zatrudnić osobę z niż bez doświadczenia.
Więc tu jest ten 'absurd'. Zamykanie możliwości zdobycia doświadczenia, dla ludzi,którzy go jeszcze nie mają...

katia 

Wysłany: 2008-07-30, 09:21   

Richie napisał/a:
dziubowa, chodzi o to,że jeżeli osoba nie ma możliwości zdobycia praktyki (+nie ma doświadczenia w pracy) , a zamierza pracować ze względu na siły wyższe, to taka osoba jest zmuszona wykazać się niezwykłą cierpliwością i czekać,aż któryś pracodawca, u którego nie będzie wymagane doświadczenie tę osobę przyjmie.

Dlatego też fajnie zdobywać doświadczenie na praktykach studenckich, i w trakcie wakacji zaczepiać się, na początku na mało wymagającyh stanowiskach, po to aby później mieć czym się pochwalić w cv. Małymi kroczkami, studia to też zdobywanie doświadczenia, poza samym chodzeniem na zajęcia. I to pracodawcy cenią.
Ja jakoś znalazłam pracę bez uprzedniego doświadczenia w zakresie obowiązków, które teraz wykonuję. Trzeba chcieć :)

Richie napisał/a:
Więc tu jest ten 'absurd'. Zamykanie możliwości zdobycia doświadczenia, dla ludzi,którzy go jeszcze nie mają...

bardziej paradoks niż absurd. Bo jak ktoś może zdobyć doswiadczenie, gdy wszędzie wolą ludzi, ktorzy juz je posiadają. Ale każdy jakos zaczynał i zdobył doświadczenie, si? No własnie :)

gohai 

Wysłany: 2008-07-30, 17:59   

heh no to jest tragedia z tym jak kiedyś szukałam pracy to miałam ten problem właśnie ;] jak dobrze ze teraz już nie muszę szukać :D :D
chociaż praktyki to ciekawa rzecz fajnie by było się załapać :D

Richie 

Wysłany: 2008-07-30, 20:38   

Dlatego też podoba mi się zaangażowanie niektorych środowisk studenckich w takie przedsięwzięcia, jak umożliwiane studentom odbywanie praktyk, zdobywanie istotnych 'wpisów do CV' i tym podobne :)
Czas rozwinąć skrzydła.

katia 

Wysłany: 2008-07-30, 20:45   

Richie napisał/a:
umożliwiane studentom odbywanie praktyk

to Ci nawet uczelnia sama w sobie umożliwia ...
ale spoko, zaczniesz studiowac, skumasz :)

fiori86 

Wydział: NE
Wysłany: 2008-07-30, 21:11   

katia napisał/a:
Richie napisał/a:
umożliwiane studentom odbywanie praktyk

to Ci nawet uczelnia sama w sobie umożliwia ...

ale nie każda, UE jest pod tym względem dobrą uczelnią, która daje dużo opcji i możliwości, to fakt

Richie 

Wysłany: 2008-07-30, 22:14   

Dlatego właśnie tu jesteśmy. (Podejrzewam) :)

Odpowiedz do tematu