forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Realia rozwoju po studiach - rynek pracy
Autor Wiadomość
Molious 

Wydział: NE
Wysłany: 2008-07-28, 02:37   

vax napisał/a:
fiori86 napisał/a:
wiele razy zastanawiałam się co lepsze, raz stawało na msg, raz na zarządzaniu, los sam zdecydował, widocznie właśnie 'management' mi pisane

Ja osobiście nie bardzo wiem dlaczego MSG cieszy sie takim zainteresowaniem , IMO kierunek zbyt ogolnie podchodzi do problemów i raczej nie kierunkuje na konkretne stanowisko , tak jak ekonomia jest to kierunek fajny , pod warunkiem ze jest podparty jeszcze inna specjalnością. Na stronie UE Wrocław specjalności po Msg to taki zlepek specjalności z innych kierunków, w tym jeden najciekawszy: biznes międzynarodowy gdzie kształci się kadrę menadżerską, kwestia tylko , że jednak zarzadznie to kierunek , który dużo osob kończy jako uzupełniajace magisterskie, aby miec podstawy zarzadzania i móc pełnić kierownicze stanowiska...

Ogólnie to powiem Ci (w sumie to tak ogólnie dodam) , że np zdecydowana większośc firm na stanowiska menadżerskie nie bierze ludzi po studiach (wolą zatrudniac swoich pracowników którzy zajmowali niższe stanowiska ale wykazują inicjatywę, a wolą tak robic bo ci ludzie znają się na danej branży lepiej niż zielony absolwent nawet takiego sgh)nawet gdyby nie wiadomo jaki dyplom im pokazali, liczy się samo studiowanie na takiej uczelni, kierunek nie ma znaczenia większego, i tak gdybyś chciał kiedyś zając jakieś poważne stanowisko będziesz musiał zaczynac od niczego i metodą awansu osiągnąc szczyt, bo tylko taka na dzień dzisiejszy w polsce istnieje, nikt nie posadzi człowieka na stołku od samego początku (chyba ,że masz wtyki i prąd), właśnie ten dyplom czy też tytuł magistra może jedynie Ci w tym pomóc, a akurat w naszej branży (ogólnie pretendenci do bycia kimś) jest spora konkurencja, naprawdę spora i ciężko coś osiągnąc, no chyba że jest się kozakiem, ale tego nie biorę akurat teraz pod uwagę :)) Taka jest moja opinia. Nie kieruję tego bezpośrednie do ciebie tylko odpowiadam na temat. Tak właściwie to popularnośc MSG bierze się raczej zasadniczo z tego , że ludzie jakoś tak ostatnio kojarzą (nie wiedziec czemu :) ) zagraniczne rynki z dużymi pieniędzmi , ale to tylko podświadome spostrzeganie tego tematu ogólnie występujące wśród gminu :D .

Richie 

Wydział: ZF
Wysłany: 2008-07-28, 09:18   

Molious,
Cytat:
a akurat w naszej branży (ogólnie pretendenci do bycia kimś) jest spora konkurencja, naprawdę spora i ciężko coś osiągnąc, no chyba że jest się kozakiem, ale tego nie biorę akurat teraz pod uwagę

Co masz na myśli? Czy mógłbyś inaczej to zdanie napisać? ;)

http://www.integrator.ue.wroc.pl
  Zobacz mnie na GoldenLine

vax

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2008-07-28, 10:14   

Molious napisał/a:
że ludzie jakoś tak ostatnio kojarzą (nie wiedziec czemu ) zagraniczne rynki z dużymi pieniędzmi , ale to tylko podświadome spostrzeganie tego tematu ogólnie występujące wśród gminu .

Dzięki, to ja już teraz "wszytsko" wiem.

Oczywiście 100% racji że kierownicze stanowisko po studiach jest raczej sprawa abstrakcyjna, ale mimo wszytsko, menadżerowie (dobrzy) maja w dużej wiekszosci skończone studia ekonomiczne, dlatego nawiazywałem do kierunku, wczęsniej to było zazwyczaj zarzadzanie, a tu widzde , ze sie moda zmieniła a nie wymagania...

Molious 

Wydział: NE
Wysłany: 2008-07-28, 10:42   

Richie napisał/a:

Co masz na myśli? Czy mógłbyś inaczej to zdanie napisać? ;)

Znaczy ,że ciężko coś osiągnąc, chyba ,że jesteś naprawdę, naprawdę dobry :P

vax napisał/a:

mimo wszytsko, menadżerowie (dobrzy) maja w dużej wiekszosci skończone studia ekonomiczne, dlatego nawiazywałem do kierunku, wczęsniej to było zazwyczaj zarzadzanie, a tu widzde , ze sie moda zmieniła a nie wymagania...

No tak , tu masz racje sam znam prezesa naprawdę dużej spółki (zaczynał na produkcji) który ma skończoną ekonomię a nie jakieś tam Bóg wie co, z drugiej strony 95% jego kadry ,- jakieś 100 osób wykształcenia ekonomicznego nie posiada, a jakieś 60% nie ma w ogóle skończonych studiów mimo, że ci ludzie dobrze sprawdzają się na swoich stanowiskach bo dobrze znają środowisko w którym pracują, ale teraz inaczej to wygląda bo oni mają po 45+ lat a kiedyś chyba tylu chętnych na studia nie było co teraz. No a moda zmieniła się ,nawet trochę według potrzeb bo gdzieś tam słyszałem , że ktoś zatrudni specjalistę do pozyskiwania środków pieniężnych z Unii Europejskiej, no a 10 lat temu nikt o takim czymś by nawet nie pomyślał. Mówisz że:
vax napisał/a:

Oczywiście 100% racji że kierownicze stanowisko po studiach jest raczej sprawą abstrakcyjną

Zdaje się ,że wielu ludzi zaczynających tutaj studia o tym nie wie, co nie znaczy ,że jakikolwiek kierunek studiów tutaj jest zły. Przykładem mogą byc chociażby moi koledzy ;)

Richie 

Wysłany: 2008-07-28, 11:09   

Spoglądając na dzisiejsze realia pracy, a właściwie jej brak:
tej pracy 'ciekawej, rozwijającej, z dobrymi zarobkami/godzinami pracy'
Bez wyższego wykształcenia nie ma co się 'szarpać' i łudzić o jakiejkolwiek atrakcyjnej pracy. Kiedyś, dla pokolenia +45 język nowożytny nie był wymagany (oprócz rosyjskiego, którego uczono w szkołach.. a dziś dwa języki biegle, aby móc zaistnieć w konsorcjum polskim, a raczej konsorcjum Unii Europejskiej...
A ta uczelnia, ta szkoła pomaga rozwinąć skrzydła, to nie jest Logistyka i Spedycja na wydziale w Legnicy (nie obrażając nikogo), która nie wiele wnosi do CV.
A propo tematu "Maturzyści '89" matura w tym roku była powiedzmy sobie trudniejsza, niż rok temu, a rekrutacja odbywa się na tych samych zasadach...

vax

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2008-07-28, 11:46   

Richie napisał/a:
Logistyka i Spedycja na wydziale w Legnicy (nie obrażając nikogo), która nie wiele wnosi do CV.

Jakbym chcial miec po studiach ekonomicznych prace , to poszedłbym bez wahania na logistyke i spedycje, bardzo dobry kierunek brakuje specjalistów a rynek transportowy rozwija sie w niebywałym tempie. Nawet w Legnicy mozna sie czegoś nauczyć, a na bezrybiu i rak ryba. Mnie interesuje jednak co innego , dlatego inny kierunek studiów.

Richie 

Wysłany: 2008-07-28, 11:49   

vax, masz rację. Jednak ja mówiłem o innym kontekście. Gdybyś 'chciał znaleźć pracę za biurkiem w rozbudowanej firmie' po logistyce miałbyś mniejsze szanse niż po ekonomii.
Jeżeli jednak chodzi o pracę, to teoretycznie Górnictwo i Geologia na PWr też owocuje znalezieniem w szybkim tempie oferty pracy.

katia 

Wydział: IE
Wysłany: 2008-07-28, 13:05   

Jednakże nawet nawet najlepsze studia nie są w stanie w 100% odpowiednio przygotowac do pracy. Bardziej w odnośniku do studiów ekonomicznych - gdzie w zasadzie zapoznajemy się z faktami i cała masą zjawisk na rynku. Realia pracy w przedsiębiorstwie to trochę inna bajka, jako że kazde przedsiębiorstwo pracuje na swój sposób, wykorzystując do tego różnych systemów. Oczywiście pewne utarte ścieżki postępowania są zawsze [jak np. negocjacje], aczkolwiek praca z systemami to niekiedy miesiące wdrażania się.

Są oczywiście studia, które gwarantują pracę niemal od razu bez względnej koneiczności zapoznawania się ze środowiskiem pracy [mam tu na myśli chociazby budownictwo, architekturę, informatykę bądź też wspomnianą wyżej logistykę - teraz jest mocne parcie na absolwentów z takim wykształceniem]

gohai 

Wysłany: 2008-07-28, 15:51   

Richie napisał/a:
Spoglądając na dzisiejsze realia pracy, a właściwie jej brak:
tej pracy 'ciekawej, rozwijającej, z dobrymi zarobkami/godzinami pracy'
Bez wyższego wykształcenia nie ma co się 'szarpać' i łudzić o jakiejkolwiek atrakcyjnej pracy.

phi! wystarczy poszukać :P mam dokładnie taką prace a u mnie minimalne wynagrodzenie na okresie próbnym to 1 700zł ;] godziny pracy nocne bo nocne ale z 10 h pracuje się 5-6 reszta to przerwa za którą oczywista płacą ;] tz przerwa to w zasadzie co 20 min jest i jest 20minutowa ;] ;] a ciekawe to bardzo ;] można różnych ludzi poznać ;] a pracownicy są jak rodzina ;] praca sama w sobie jest świetna ;] a mówie o pracy krupiera w kasynie ;]

wiec zamiast po studiach pracować za ledwo 1.200 jeszcze nie w swoim zawodzie mam już prawie załatwioną pewną prace, :roll noo chyba że się cos jeszcze nawinie ;]

Richie 

Wysłany: 2008-07-28, 15:58   

gohai, masz rację, jak się szuka, to się znajdzie. Ale to tylko nieliczne przypadki. Mówimy o ogóle. To my jesteśmy 'przyszłością tego kraju' jak to wielu polityków nagminnie podkreśla. To my kiedyś będziemy rządzić, budować drogi, utrzymywać firmy, spółki z udziałem Skarbu Państwa i tym podobne. I moim zdaniem należymy do grupy ludzi,którzy wiedzą czego chcą od życia i realizują swoje marzenia, potrzeby, a jednocześnie realizują sami siebie...
Wielu moich dawnych znajomych powybierało szkoły na chybił-trafił, nie mając pomysłu na życie, na to co robić dalej... jeszcze inni, w pogoni za pieniądzem pozatrudniali się w Obi, Castoramie i innych jako ochrona za 4zł/5,5zł za godzinę...a wymiar godzin wygląda następująco 11h dziennie, 220/250 h miesięcznie..

Czy to jest Wasza wymarzona praca?

gohai 

Wysłany: 2008-07-28, 16:08   

teraz pensje rosną ;] ochrona zarabia 7.50-10zł na ręke za godzine, wykładanie towaru też 7,5-8zł za h więc nie jest źle, wykładając towar mozna spokojnie awansować ma kierowników np w almie znam kilku kierowników co mają 22-25 lat ile zarabiają nie wiem ale tam się dostaje też premie i inne takie rzeczy na święta ;]

studia w zasadzie nie są potrzebne do szczęścia

a w zasadzie wymarzona praca jest tylko dla najlepszych i dla szczęściarzy którym się fartnie ;] bo znaleźć wymarzoną prace w zawodzie nie po znajomości i nie będąc najlepszym to prawie graniczy z cudem

katia 

Wysłany: 2008-07-28, 16:08   

Richie napisał/a:
jak się szuka, to się znajdzie. Ale to tylko nieliczne przypadki.

Nie przesadzajmy, że tylko nieliczni szukający dostają pracę. Sukcesywne szukanie do czegoś prowadzi. Jeśliby tak nie było...Ale jest :)

Richie napisał/a:
I moim zdaniem należymy do grupy ludzi,którzy wiedzą czego chcą od życia

No tak, mieć fajną pracę, fajne zarobki, willę z basenem i raz w roku zagraniczny wypad wakacyjny :) to tak jednak nie do końca...

Richie 

Wysłany: 2008-07-28, 16:42   

katia,
Cytat:
No tak, mieć fajną pracę, fajne zarobki, willę z basenem i raz w roku zagraniczny wypad wakacyjny to tak jednak nie do końca...

"Tak jednak nie do końca"? Nie rozumiem tego zdania...

"Nieliczni szukający pracę znajdują ciekawe oferty/atrakcyjne prace". Taki był sens.

P.S. Widzę,że niektórym to tylko imprezy i zabawa w głowie.
Nie myślę konkretnie o Tobie katia.

gohai 

Wysłany: 2008-07-28, 16:53   

katia napisał/a:
No tak, mieć fajną pracę, fajne zarobki, willę z basenem i raz w roku zagraniczny wypad wakacyjny :) to tak jednak nie do końca...

nie no polewam ;] jak nie do końca moja ciotka tam ma ;] mieszka w kanadzie zaczynała od zera ;] chociaż nie basenu nie ma ale 3 samochody i 3 motory to z pewnością ma ;] i stać ją spokojnie na podróze cała rodziną do europy tak o ;]
moja była szefowa z baru z wro to domek z dużym basenem ma ;]

katia 

Wysłany: 2008-07-28, 16:55   

Richie napisał/a:
"Tak jednak nie do końca"? Nie rozumiem tego zdania...

po prostu z nieco ironicznym wydźwiękiem napisalam zdanie o tym, ze wszyscy wiemy czego chcemy. Wydaje mi się, że połowa ludzi w naszym wieku nie jest przekonana co do tego, czego chce.

Richie napisał/a:
P.S. Widzę,że niektórym to tylko imprezy i zabawa w głowie.
Nie myślę konkretnie o Tobie katia.

:kolos
a do kogo w sumie to stwierdzenie? Pytam, bo w tym temacie nikt napomknął o imprezie lub czymś zbieżnym.

Odpowiedz do tematu