forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
samobójstwo - czym jest na prawde ?
Autor Wiadomość
nitra 

Wydział: ZF
Wysłany: 2007-01-04, 09:55   

stingah napisał/a:
I w sumie artykuł mnie nie ciekawi...

stingah napisał/a:
Gupie gupoty...

no nie takie głupie, zwracają uwagę na dość poważny problem, film <mam nadzieję ;) > daje do myślenia, bo tak do końca nie wiemy dlaczego któś jest słabszy i decyduje się na takie rozwiązanie problemu, przyczyn może być wiele...

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2007-01-04, 17:42   

tez bym chetnie obejrzala ten film.
samobójstwo nie wydaje mi sie głupotą, ale raczej tragedią...

voytass 

Wydział: NE
Wysłany: 2007-01-04, 19:05   

dziub napisał/a:
samobójstwo nie wydaje mi sie głupotą, ale raczej tragedią...

ani to ani to - to tchorzostwo i egoizm w najwyzszej formie

bug city | last.fm | diggin.pl | portfolio

nitra 

Wysłany: 2007-01-04, 19:10   

Cytat:
to tchorzostwo i egoizm w najwyzszej formie

zgadzam się, jest to tchórzostwo, egoizm też, przecież ktoś się zabił ale zostawił rodzinę, której bankowo jest ciężko

ale z tej tragedii nie rezygnujmy, bo przecież z byle powodu luudzie się nie zabijają, do jakich granic wytrzymałości musi być wymęczony umysł takiego samobójcy...

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2007-01-04, 19:56   

voytass napisał/a:
tchorzostwo i egoizm w najwyzszej formie

z tym tez sie zgadzam.

ale nie powiesz mi chyba ze to nie tragedia :P

jul 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2007-01-04, 20:01   

dobra, dział film, filozofia w jakimś innym :P mimo, że może o tym traktować (ten film)... tragedia, dla wszystkich, ale nie wiem czy tchórzostwo

stingah 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 2007-01-04, 20:08   

Julu napisał/a:
ale nie wiem czy tchórzostwo

No chyba raczej tak, bo to łatwe wyjście, ucieczka od problemów chociaż sam skok wymaga dużej odwagi ;) . A może niektórzy skaczą z ciekawości co jest po "drugiej" stronie :P .

nitra 

Wysłany: 2007-01-04, 20:08   

Julu napisał/a:
tchórzostwo

jeżeli patrzysz na kogoś kto się poddaje wobec przeciwności losu, to jak to ianczej nazwiesz?

nie będę nazywać samobójców tchórzami bo mi to jakoś przez gardlo przejśc nie może, ale to co oni robią jest aktem tchórzostwa i skrajnej desperacji...

ja się zastanawiam tylko, gdzie byli ludzie z ich otoczenia, przecież człowiekowi w potrzebie należało by pomóc... nie każdy jest w stanie poradzić sobie samemu,

większymi jednak egoistami są ludzie, którzy widząc problemy innych, olewają je, żeby nie zrobić sobie kłopotu, takie osoby nie zasługuja nawet na najmniejszy szacunek...

BTW
znalazł może ktos ten film??? bo ja już nie rozumiem, wsiorbało go czy co?

stingah 

Wysłany: 2007-01-04, 20:13   

nitra napisał/a:
ja się zastanawiam tylko, gdzie byli ludzie z ich otoczenia, przecież człowiekowi w potrzebie należało by pomóc... nie każdy jest w stanie poradzić sobie samemu,

No nie zawsze widać że dana osoba chce to zrobić. Czasami bardzo ciężko jest odczytać 'sygnały' od danej osoby. Więc otoczenie czesto jest po prostu nieświadome tego co ma się stać.

nitra napisał/a:
większymi jednak egoistami są ludzie, którzy widząc problemy innych, olewają je, żeby nie zrobić sobie kłopotu, takie osoby nie zasługuja nawet na najmniejszy szacunek...

A większymi egoistami są ludzie, którym się wydaje ze kazdy powinien sie zajmować ich problemami i myśli ze inni nie mają swoich problemów...

nitra 

Wysłany: 2007-01-04, 20:16   

stingah napisał/a:
A może niektórzy skaczą z ciekawości co jest po "drugiej" stronie :P

myślisz, ze ktoś byłby do tego zdolny? ja watpie no ale shit happens

[ Dodano: 2007-01-04, 20:24 ]
stingah napisał/a:
A większymi egoistami są ludzie, którym się wydaje ze kazdy powinien sie zajmować ich problemami i myśli ze inni nie mają swoich problemów...

tylko, że niektórych problemy przy problemach innych osób wyglądają dość blado, poza tym mówisz tak jakbyś nigdy sam nie pomagał, bo zauważ często jest tak, że pomagając innym sam zapominasz o kłopotach, łatwiej Ci jest je pokonać, gdy widzisz, że ktoś jest w gorszej sytuacji, nagle zaczyna być Ci dłupio, bo inni sobie z tym muszą radzić, a Ty ze swoim marnym kłopocikiem myślałeś, że to jest koniec świata. Terapia wstrząsowa ale jaka skuteczna

większość ludzi ma problem z poproszeniem o pomoc, wiele odwagi wymaga przyznanie się, że sam sobie ktoś nie daje rady, a dodatkowo takie myślenie jak Twoje nic nie ułatwia...

[ Dodano: 2007-01-04, 20:32 ]
BTW
Julu napisał/a:
dobra, dział film, filozofia w jakimś innym :P mimo, że może o tym traktować (ten film)...

Julu czepiasz się szczęgółów :P ;)

stingah 

Wysłany: 2007-01-04, 20:35   

nitra napisał/a:
większość ludzi ma problem z poproszeniem o pomoc, wiele odwagi wymaga przyznanie się, że sam sobie ktoś nie daje rady, a dodatkowo takie myślenie jak Twoje nic nie ułatwia...

No i znowu nie patrzysz z drugiej strony... Niektórzy mają kłopoty z zaoferowaniem pomocy bo są nieśmiali albo wydaje się im ze druga osoba nie bedzie chciala jej przyjąć, albo boją sie ze druga osoba nie chce zeby sie ktoś nad nią litował...

A co do problemów, to każdy ma je na swoją miarę. Dla jednego problemu nie ma a dla drugiego jest duży. Poza tym to nie na temat i koniec tego OT.

nitra 

Wysłany: 2007-01-04, 21:04   

stingah napisał/a:
Niektórzy mają kłopoty z zaoferowaniem pomocy bo są nieśmiali albo wydaje się im ze druga osoba nie bedzie chciala jej przyjąć, albo boją sie ze druga osoba nie chce zeby sie ktoś nad nią litował...

ale ja nie mówię tu o ludziach, których się spotyka przypadkiem, tylko o osbabach z bliskiego otoczenia, rodzinie i przyjaciołach, niby oni wszyscy są tak nieśmiali, że nie mogą zaoferować pomocy? To co to za przyjaciele?? poza tym jak zapytają to się dowiedzą czy dana osoba potrzebuje pomocy czy nie, dużej filozofi nie ma, przecież chcieć to móc ;)

kolos 

Wysłany: 2007-01-04, 22:32   

nie generalizowałbym tak i każdego samobójce nazywał tchórzem, egoistą i nie wiadomo kim tam jeszcze :roll - według mnie to kwestia osobnicza i nie byłbym zbyt pochopny z wnioskami i sądami nad tym nieszczęśnikiem - człowiek doprowadzony do skraju wytrzymałości psychicznej jest zdolny do różnych rzeczy a i nie każdy jednakowo znosi stres i różnie radzi sobie z problemami :|

Odpowiedz do tematu