Wydział: Absolwent UE
Wiek: 28 Dołączył: 07 Mar 2005 Posty: 3015 Skąd: Sułów/Wrocław
Wysłany: 2006-09-24, 13:50 Szkoły policealne, dzisiaj
Co sądzicie o szkołach policealnych, dzisiaj? Jak tak przeglądam oferty, to wydaje mi sie, że te większe są całkiem ciekawe, z tego co jest napisane w ich informatorach, można nabyć konkretną wiedzę w danej dziedzinie, ktorych często nie ma na uczelniach wyższych.
Ważną rzeczą jest to, że często takie szkoły powstają z inicjatyw wybitnych praktyków w danej dziedzinie i np. taka szkoła, która wykorzystuje program autorski np. Yacha Paszkiewicza jest ciekawym kąskiem. To tylko przykład, na który się natknąłem przeglądając www.
Nie są aż tak drogie jak zaoczne studia. Po 2 latach dostaje się tytuł technika, który niby nie znaczy wiele, ale jednak jeżeli sie weźmie pod uwagę jakieś unikalne kierunki, to już coś.
W ogóle sie mi wydaje, że takie szkoły mają już teraz dużo do powiedzenia, uczelnia wyższa marnuje 5 lat (imo) ucząc wszystkiego, czyli niczego.
Może ktoś kończył? Może ktoś może sie podzielić informacjami na temat poziomu nauczania itp? Zaznaczam, że chodzi mi o poważne szkoły z filiami w całej Polsce, bo wiadomo, że innych, dennych jest pełno.
Może przykład (ten z yachowym programem, między innymi) : www.teb.pl
Ja też się nad tym zastanawiałam... szczerze mowiąc mam wrażenie, ze ze szkołami policealnymi to jest tak: jeśli jest to szkola ukierunkowana na jakas konkretna dziedzine to jest dobra i zazwyczaj sa wykladowcy którzy znaja sie na rzeczy, natomiast te wszystkie Apedukacje itd. w ktorych jest po 50 kierunkow w ogole ze soba niepowiazanych mnie nie przekonują
przyklad mam tylko 1
moja kolezanka z pokoju zaczeła w tamtym roku studium reklamy (wlasnie w szkole ktora ma tylko kierunki z rekalma zwiazane), robila tam naprawde duzo (mimo ze to zaoczne)! co prawda nauki nie bylo zbyt wiele, ale mase czasu poswiecila na rozne projekty, itd. czyli wlasnie na wiedze praktyczna
jest ze szkoly zadowolona
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum