forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zainteresowanie giełdą
Autor Wiadomość
gohai 

Wydział: ZF
Wysłany: 2008-07-18, 16:54   Zainteresowanie giełdą

no to może ja ;]

eloł jestem gośka i mieszkam 'na obrzeżach cudownego miasta' czyli 'na totalnym zadupiu' we Wro ;] Będę studiować IiE na ZIFie ;] a interesuje się hmm giełdą oraz grami hazardowymi takimi jak ruletka, poker czy blackjacka, aczkolwiek nie gram na pieniądze bo mam zakaz ;] Lubię dobre impry i wieczorki karciane ;]

a co do mieszania drinków to całkiem to lubię ;] aczkolwiek nie polecam mieszania Becherovki, Korna i Finlandii ;]

//temat wydzielony z innego działu

vax

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2008-07-18, 17:48   

gohai napisał/a:
nteresuje się hmm giełdą oraz grami hazardowymi takimi jak ruletka, poker czy blackjacka

O jak miło :) Ciekawe ilu jeszcze graczy giłdowych się ukrywa wsrod przyszlych studentow UE...

gohai 

Wysłany: 2008-07-18, 18:18   

o vax ty też :D to fajnie :D a ty akcje? opcje? kontrakty terminowe? ja na razie głównie obserwuje akcje ale coś notowania mnie załamują, ale cos ostatnio myśle by się zająć opcjami bo to mało popularne tylko funduszy brak :/

vax

Wysłany: 2008-07-18, 20:06   

Obecnie poza rynkiem , z braku czasu i umiejętności ( nie potrafie jeszcze grać w bessie ) Preferuje rynek akcji , czyli kapitałowy, pewniejszy zysk i znacznie mniejsze ryzyko. To wcale nie oznacza, ze wypieram sie kontraktów terminowych ;) , tylko tutaj trzeba miec mase czasu i stalowe nerwy , a w wakcje nie lubie sie za bardzo katowac :D

Na opcje jestem zbyt biedny , a poza tym wole kontrakty , opcje daja teoretycznie wieksze bezpieczenstwo, ale ich rynek ma mała płynność. X-trade mnie "nawmawiał" na opcje, ale to takie chodzenie po ciemku, przy tak spekulacyjnym rynku tzreba miec duzy kapitał, zeby pozowlić sobie na długoterminowe opcje, bo te miesieczne itp..., na moim etapie wiedzy i umiejetnosci analitycznych nie do przewidzenia sa poziomy kursów.

A jakie rodzaje opcji najbardziej Ciebie interesują , na ideksy , czy raczej róznice kursów walut, metale szlachetne, CFD ?

Jeżeli chodzi jeszcze o opcje, to fudusze strukturyzowane, maja ciekawy pomysl , na gre opcjami, wielkich zyskow nie daja, ale jako inwestycja dosc pewna fajne.

P.S. Notowania są super, jest tano i moze byc taniej , ja narazie tylko przygotowue spis spolek , ktore mnie interesuja i tak dzisiaj mnie "Bytom" wkurzył, bo znowu średnio sie go opłaca kupować w poprowaniu do innych spolek, a 2 dni temu byl bardzo ciekawy ;)

gohai 

Wysłany: 2008-07-18, 20:38   

ja właśnie też na bessie nie umiem tylko teoretycznie wiem jak grać na bessie opcjami ;] w zasadzie dopiero się uczę tz od 2 lat mniej więcej przeglądam różne rzeczy, próbuje nieco bo moja mama ma troche akcji i jej co jakiś czas mówie żeby je w końcu sprzedała ale coś mnie słuchać nie chce ;], chodzę na szkolenia ale coś ciągle mi brakuje czasu by się tym zająć ale chciałabym w tym albo następnym roku ;]
znaczy co do opcji to się za bardzo jeszcze nie rozglądałam ale byłam na szkoleniu dot opcji i co nieco jak się powinno grac wiem ;] więc myślę czy na razie symulacyjnie, znam jedna czy 2 platformy gdzie się nie popróbować nim nie znajdę odpowiedniego kapitału, a co do płynności rynku to masz racje, ale gość z giełdy który prowadził szkolenie mówił że w ciągu 2 lat powinno się to upłynnić i chcą wprowadzić coś co się nazywa ' krótka sprzedaż' o ile się nie myle :d i na tym przy sporym szczęściu będzie można sporo zarobić ;]

hmm chyba na indeksy bo na kursy walut to raczej nie mam za bardzo czasu, metale szlachetne mnie nie ciągną a CFD to już w ogóle dla mnie kosmos jest. bo niby wiem co to jest i jak się inwestuje ale dom maklerski z innego szkolenia mnie tak do tego zniechęcił, że wole nie ;] a po za tym aż tak wielkim kapitałem by się w nie bawić nie dysponuje

tz chodzi ci o budowanie strategii opcyjnych czy coś zupełnie innego? mnie ich nazwy strasznie śmieszą jakiś spread byka, niedżwiedzia ;] ponoć to jest dość popularne w Usa i w zasadzie ograniczają nieźle ryzyko straty przy nieograniczonym zysku ;]

hehe ja już od miesiąca nie śledziłam giełdy codziennie sobie powtarzam by wejść i tylko wracam do domu i ide spać ;] ale ten twój bytom nieźle skoczył :D ja musze zacząć znów regularnie śledzić giełdę bo się zaczynam cofać w rozwoju ;]

vax

Wysłany: 2008-07-18, 22:21   

Co do opcji i strategii na krótką spzredaż czy kupno, jest fajnie i mozna zarobić, ale ja osobiscie dla opcji widze jedno rozwiazanie jako zabezpieczenie kontraktów terminiowych lub gra na scalping. Byłem tez na jakis czas temu an szkoleniu o opcjach x-trade broker, ale polegało ono na omowieniu strategii i to dość prostych, ale są to strategie do ktorych potzrebna jest analiza, albo jakiś system analizty technicznej, bez tego to przypomina to bardziej ruletke niz pokera ;)

Co do spreadu , to niestety na opcjach z tego co pamietam jest duży , a to dosc niekorzystne. Spread jest to róznica pomiedzy cena kupna jaka jest oferowana a ceną po której jest sprzedawana na danym instrumencie, a w pratyce to zarobek domu maklerskiego poprzez ktory zakupujemy dany instrument.

Jak mozna odradzać CFD, zachowuja sie czesto stabilniej niz inne kontrakty jezeli chodzi o daytrading, poza tym przed zabawa opcjami polecam jednak kontrakty terminowe nawet na platformie tego nieszczesnego x-trade, kantuja jak mogą, ale do nauki sie nadaje ;) .

P.S. Zrobił sie mały OffTopic, ale suma sumarum , można to zaliczyć do integracyjnego tematu :D :D :D

gohai 

Wysłany: 2008-07-19, 09:05   

x-trade broker? nie mów mi nawet o tym byłam z tego na szkoleniu CFD w tym albo zeszłym miesiącu nie dość ze gość nie wiedział o czym mówi to jeszcze nijak się jego slajdy nie pokrywały z materiałami które nam dali to jeszcze było to przeraźliwie nudne i gdybym nie była wcześniej na szkoleniu dot. opcji to kompletnie nic bym nie zrozumiała, bo tak się koleś miotał, jedyne dobre na tym szkoleniu to były rogaliki ;]

na stronie gpw jest niezły arkusz do symulacji strategii opcyjnych ;] z arkuszem kalkulacyjnym i wykresami ;]

o kontraktach to wiem strasznie mało ale mam ksiązke którą mi dali na jednym szkoleniu i tak jest i o kontrakltach i o opcjach to sobie może w końcu poczytam ;]

Ps :D hehe no jak by nie patrzeć się integrujemy :D

a co do ruletki (amerykańskiej) to grając na numer masz 1:37 szansy że trafisz wypłacane 35:1 ;] ;] z pokera polecam rosyjskiego ;] można zrobić dosłownie cuda na kiju w nim ;]

vax

Wysłany: 2008-07-19, 11:31   

stingah napisał/a:
No fajnie, pitu pitu, ale nie robić mi tu prywatnej pogwędki i przechwalania się czego to ja nie wiem i czego to ja nie robię . Macie gg albo inne stwory? To sobie romansujcie tam z tą Waszą giełdą razem .

Wiedziałem , że jakiś mod w końcu nie wytrzyma :D . Poza tym te kilka postów mozna przenieśc do innego działu,a nie od razu tak uciszać temat, chyba , ze temat jest niewygodny ]:-> ?

Wracając do tematu integracji poprzez giełde :D , to strategie sa podobne do tych co przedstawiala x-trade, a plynnosc opcji na indeksy i akcje na GPW jest bardzo mała, mozna sie pobawić w sumie najlepiej na sucho, ale jednak wole kontrakty, bo nadaja sie na daytrading, dwa prowizje sa znacnzie mniejsze niz przy opcjach, a ewnetulana strate zawsze mzoan zabezpieczyc stop loosem, oczywisice w ktorym momencie go "postawić" to już wymaga sporych umiejetnosci i nigdy nie jest pewne za to przy opcjach zawsze najpier tracimy sporo, a dopiero jak rynek pojdzie tak jak przypuszczalismy ewnetualnie zarabiac... Przy kontraktach jest wieksza swoboda.

I tak najlepsze są papiery wartościowe i rynek kasowy, może mniejsze zyski za to pewne i nie absorbuje tak czasu jak daytrading na kontraktach.

gohai 

Wysłany: 2008-07-20, 14:21   

hehe dziękujemy serdecznie ;] tylko sie jeszcze musze nauczyć gdzie ten temat jest ;]

hmm ja sie w prowizjach w ogóle nie orientuje więc dobrze ze mówisz ;] hehe przy moim tempie jak się w końcu zbiorę do kupy to płynność już będzie niezła :D aczkolwiek zacznę jednak od tej zabawy na sucho, chociaż adrenalina to nie te sama ;]

no papiery są fajne przyjemniejsze i przystępniejsze ;]

Richie 

Wysłany: 2008-07-23, 09:32   

MIŁO DOŁĄCZYĆ :)

http://www.integrator.ue.wroc.pl
  Zobacz mnie na GoldenLine

Odpowiedz do tematu