Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-05-23, 16:27
aria napisał/a:
ciekawe. tylko, że ja mam windowsa
Jeśli masz Bluetooth i dostęp do neta i mnie bardzo ładnie poprosisz mogę popracować nad wersją na Winę
Kwachu napisał/a:
Czy nawet największy badziew, posiadający jednak bluetooth może korzystać z tej aplikacji?
Obecna wersja jest przygotowana wyłącznie na telefony z Systemem Android. Planuję jednak napisać wersję w J2ME, która powinna działać na większości telefonów starszego typu.
Od sprzętu jest wymagane tylko urządzenie Bluetooth dostępne dla aplikacji.
Obecnie jest wymagany również dostęp do internetu ale tylko na potrzeby zbierania odczytów. W przyszłości pewnie przygotuję także wersję pracującą offLine.
magda_jaz napisał/a:
Ci co mają zainstalowaną aplikację powinni mieć możliwość poinformowania o kanarze
Szczerze pisząc też o tym myślałem.
Ale jak by nie patrzeć wymaga to trochę zachodu. No i w prawdzie może to trochę przyśpieszyć - ale wydaje mi się, że nie aż tak znacznie.
Popatrz na to tak:
Użytkownik wchodzi do pojazdu i odpala skan:
- jak w rezultacie otrzymamy 2 lub więcej urządzeń MPK (powiedzmy, że np 3) to nawet, gdy dostaniemy od niego dodatkową informację, że jest w śród nich kanar i tak nie będziemy wiedzieć, które z nich są w rękach kanarów. Podobnie z resztą jak byśmy nie otrzymali tej informacji o kanarze - przecież kanar mógł być w autobusie, który nas mijał (tzn 1 tramwaj, którym jedziemy + 1 autobus, który nas mija + 1 kanar w tym autobusie = 3 urządzenia)
- jeśli jednak w rezultacie otrzymamy tylko jedno urządzenie (a często się tak będzie jednak zdarzało) to możemy być pewni, że jest ono zamontowane w pojeździe, którym właśnie porusza się delikwent - czyli na pewno nie jest w rękach kanara.
nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś - mi w tym wszystkim chodziło tylko o przyspieszenie Twojej pracy dotyczącej analizy otrzymanych danych
w sumie jedno nie wyklucza drugiego - przecież jak otrzymujesz dane na serwer to te "podwójne - czyli kilka urządzeń na raz" automatycznie może wyrzucać Ci do innego zbioru danych
a ta pojedyńcze - wiadomo, że urządzenia w pojazdach automatycznie do drugiego zbioru
i potem ten zbiór traktować jako wyłączenie
pozostaje jeszcze jedna sytuacja - spotykamy kanara na przystanku gdzie nie ma pojazdów system wyłapuje dane - wysyła - pojawiaja się jako pojedyńczy wpis
ale opcja z sygnałem "jest kanar" moim zdaniem dałaby jeszcze lepsze rezultaty do szczegółowej analizy - miałbyś zbiór danych, i te które by się powtarzały najczęściej w różnych zestawieniach t byłby urządzenia kanarów - mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi: przykładowo wsiada kanar i jego urządzenie to x, wsiada do pojazdu z uzrządzeniem nr y - ty wiesz, że y (na podstawie zbioru z danymi pojawiającymi się raz to njprawdopodobniej pojazd) i badasz czy x występuje w zbiorze z kanarami w różnych zestawieniach - z urządzeniami, a ,b, c no bo przecież kanary pracują w różnych pojazdach, i jak tak to, z dużym prawdopodobieństwem urządzenie x to kanar
Wysłany: 2011-05-24, 01:29
magda_jaz, - jak najbardziej rozumiem i jak już pisałem też myślę nad umożliwieniem takiej komunikacji zwrotnej. Szczerze pisząc to największym problemem jest jak dla mnie zdecydowanie się jak to wkomponować w dość ascetyczny interface graficzny aplikacji. A ponieważ uznałem, że ta funkcja pewnie i tak nie będzie używana tak jakbyśmy oczekiwali - chwilowo dałem sobie z nią spokój.
Borys, - przepraszam, ale mam wrażenie, że trochę nie w temacie piszesz ...Nikt tu nie sugerował, żeby nie kasować biletów. Ja jedynie pisze jak się w porę przygotować do kontroli
a kto tu mówi o "niekasowaniu" biletów? pojawiło się przynajmniej raz takie stwierdzenie? my tu rozmawiamy o możliwościach techniczno-technologicznych wykrywania urządzeń kanarów - a do czego to się komuś przyda to już całkiem inna sprawa - nawet jak ktoś wykorzysta to w niecnych celach to i tak nie może byc w 100% pewny, że to się sprawdzi - niestety nie wiemy jak często mpk kupuje nowe urządzenia kanarom i czy nie wprowadzi się dzięki temu czegoś na zasadzie zmiennego kodu identyfikującego te urzadzenia
może kolega dzięki temu napisze pracę mgr
a może dostanie pracę związaną z opracowaniem zabezpieczeń w systemach informatycznych podlegających miastu
ja tam bilety kasuje, chociaż zdarza mi się przejechać 1-2 przystanki "na gapę" jak zabraknie mi 5 min na bilecie czasowym przez nieustające stanie w korkach
Podobnie, jak pirackie oprogramowanie ściąga się, by sprawdzić przed kupnem oryginału.
Antyradar kupujemy, by przewozić zapakowany w bagażniku.
Dopalacze to tylko artykuły kolekcjonerskie.
Wysłany: 2011-05-24, 11:29
magda_jaz napisał/a:
niestety nie wiemy jak często mpk kupuje nowe urządzenia kanarom i czy nie wprowadzi się dzięki temu czegoś na zasadzie zmiennego kodu identyfikującego te urzadzenia
Zmiana identyfikatora nie wchodzi raczej w rachube... jestem pewny, że adres zaszyty jest hardwareowo.
Poza tym niezaleźnie od tego, działając na zasadzie eliminacji urządzeń znajdujących sie w pojazdach dostaniemy ilośc tych, które najprawdopodobniej sa w rekach kanara... Pewnie nie da się podmienić urzadzenia przystosowanego do pracy w pojeździe tym przeznaczonym dla kanara, a watpie by było mozliwe zbyt częste wymienianie sprzętu elektronicznego MPK na nowy
Podobnie, jak pirackie oprogramowanie ściąga się, by sprawdzić przed kupnem oryginału.
Antyradar kupujemy, by przewozić zapakowany w bagażniku.
Dopalacze to tylko artykuły kolekcjonerskie.
to proponuję w każdym wątku na temat wymiany/odsprzedaży informacji/kół/testów/egzaminów i wszystkiego co jest związane ze studiami napisać: a nie lepiej się po prostu nauczyć? albo przy kserach - a nie lepiej po prostu kupić książkę ew. pójść na wykład i samemu zanotować?
w taki sposób całe to forum na dzień dzisiejszy należy zamknąć bo jest jedną wielka propagandą nieuczciwych zachowań
a Sebo.PL gratulujemy mgr inż. to może doktorat: temat Zabezpieczenia nowoczesnych technologii informatycznych wykorzystywanych przy realizacji usług publicznych
Co do zdobywania materiałów z wykładów - who cares, student ma się tego nauczyć, niekoniecznie słuchając.
no to taka mała parafraza:
co do jazdy mpk - student chce przejechać - niekoniecznie płacąc
no i parafraza nr 2:
niech pierwszy bez winy kamień rzuci - ta nigdy, ale to naprawdę nigdy nie przejechałeś bez biletu - "na gapę"? nigdy, ale to przenigdy nie ściągałeś na studiach? nie zakombinowałesś jakiegoś testu czy egzaminu?
Wysłany: 2011-05-25, 10:12
Zauwazyłem ostatnio w logach kilka uruchomień aplikacji na telefonie HTC Diesire, w których nie przesłane zostały identyfikatory. Dziwnie bo wygląda to tak jakby w tym egzemplażu nie było lub jakby nie działał moduł Bluetooth (tzn nie pisze o wyłączonym module - bo w takiej sytuacji aplikacja powinna zażądac jego włączenia). Jeśli to ktoś z was - licze na kontakt
magda_jaz napisał/a:
to może doktorat: temat Zabezpieczenia nowoczesnych technologii informatycznych
Również Cie rozczaruję: Nie mozna mieć otwartych jednocześnie dwóch przewodów doktorskich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum