Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-05-19, 17:11 Anty Kanar
Witam,
Chciałbym wam zaprezentować aplikację na telefon, która w porę ostrzega przed kontrolą bilecików w MPK. Wystarczy tylko kliknąć w ekran gdy zblizamy się do przystanku by rozpocząć skanowanie. Spowoduje to zliczenie urządzeń elektronicznych nalezących do MPK znajdujących się w odległości do około 80m od nas. Zliczane są autobusy, tranwaje i przenośne czytniki, w które od niedawna wyposarzeni sa wszyscy kontrolezy. Nie trudno wiec zauważyć, że jesli jedziemy autobusem a na wyswietlaczu pojawi się cyfra większa od 1 to albo akurat w bliskiej odległości jest inny autobus lub tranwaj albo gdzieś czai się Kanar.
Anty Kanar sygnalizuje mozliwa kontrolę zmieniając kolor ekranu na czerwony.
Jesli chcecie wyprubowac moją aplikację - podaję link.
Zaznaczam jednak, że jest to pierwsza wersja i nie gwarantuje jej poprawnego działania.
Liczę na sugestie jak ją ulepszyc.
Prezentowana wersja działa na telefonach z systemem Android 2.1 i (chyba) nowszych.
W najblizszym czasie przygotuję także wersje na inne typy urzadzeń - możecie zasugerować na których mam się skupić w pierwszej kolejności.
I mam nadzieję, że będziecie klikac w reklamy :-)
Nie odpowiadam za używanie aplikacji w niecnych celach.
hmmm... chyli rozumiem, że to zlicza autobusy i tramwaje, więc jak przykładowo jesteśmy na przystanku Galeria Dominikańska, gdzie zazwyczaj są 2-3 tramwaje (jak nie więcej) i przejeżdżają w jedną i drugą stronę autobusy to urządzenie świeci nam ciągle na czerwono?
trochę to niepraktyczne - na często uczęszczanych trasach np. przez Powstańców Śląskich, gdzie jest mnóstwo kanarów, jest też mnóstwo pojazdów mpk (tramwaje jeżdżą co 1 - 2 min), więc urządzenie tak naprawdę w tej wersji się nie przyda
wniosek: urządzenie powinno wyszukiwać tylko urządzenia kanarów - nie wiem czy sa takie możliwości techniczne
Ostatnio zmieniony przez magda_jaz 2011-05-20, 14:41, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-05-20, 11:12
Z czasem tak będzie.
Tzn narazie zlicza wszystkie, ale zbieram także identyfikatory urządzeń znajdujących się w pojazdach, które w następnych wersjach będą ignorowane.
Właśnie dlatego obecnie aplikacja wymaga dostępu do internetu - odsyła mi na serwer identyfikatory widzianych urzadzeń.
Wysłany: 2011-05-23, 09:56
No ale to wcale nie obala teorii.
Nawet jeśli kanar jest sam to jest w pojeździe (czyli skaner wyłapuje co najmniej 2 urządzenia). Natomiast wskazane przez siebie pojazdy nawet jeśli często są blisko innych to często też są wystarczająco daleko, by zostać zeskanowane pojedynczo.
No ale to wcale nie obala teorii.
Nawet jeśli kanar jest sam to jest w pojeździe (czyli skaner wyłapuje co najmniej 2 urządzenia). Natomiast wskazane przez siebie pojazdy nawet jeśli często są blisko innych to często też są wystarczająco daleko, by zostać zeskanowane pojedynczo.
no dobra, ale skąd wiesz które jest kanara? mają inne oznaczenia?
Wysłany: 2011-05-23, 12:40
magda_jaz napisał/a:
..., ale skąd wiesz które jest kanara? mają inne oznaczenia?
Wiem, które są z MPK. Nie wiem jeszcze, które z tych z MPK są z pojazdów, a które z czytników noszonych przez kanarów. Ale jak już napisałem po analizie zbioru skanów będzie można łatwo wyłapać te, które na pewno są w pojazdach => pozostaną te, które najprawdopodobniej są noszone w kieszeni kanara.
M - zbiór wszystkich urządzeń MPK,
P - zbiór urządzeń w autobusach lub tramwajach,
K - zbiór urządzeń noszonych przez kanarów,
N - zbiór niezidentyfikowanych urządzeń MPK.
M=K+P+N => M-P=K+N
W miarę zbierania skanów liczność zbioru P powiększa się, a co za tym idzie maleje zbiór N
Czyli asymptotycznie:
M-P≈K
Przecież napisał, że po tym, że są dwa urządzenia bardzo blisko siebie.......
to nie jest żadne wytłumaczenie...
bo mamy 2 urządzenia, które są blisko siebie:
i jedno wysyła (kompletnie abstrakcyjne oznaczenie): wwght38rdt a 2 urządzenie: wre47gtku i co wiesz, że co wg Ciebie? ja wiem tyle, że albo:
a) obok siebie stały (wymijały się) dwa pojazdy
b) mógł być kanar w pojeździe
chodzi o to, zeby wyłapać, które z tych urządzeń tak naprawdę należy do mpk (w sensie jest w pojazdach), a które należy do kanara i co z tego, że są bardzo blisko siebie?
a wracając do tematu
musisz poświęcić bardzo dużo czasu na weryfikację tych urządzeń - znalezienie algorytmu (określenie danych wysyłanych przez kanara) wykluczającego urządzenia i przetestowanie
jest na to pewien pomysł - zrobić to z 2 strony
w sensie Ci co mają zainstalowaną aplikację powinni mieć możliwość poinformowania o kanarze - w sensie spotykam kanara w pojeździe to wysyłam info na serwer ściągnij dane - wtedy po analizie - 1000 może 5000 takich informacji dojdziesz do kodowania urządzeń kanarów
wtedy pozostaną do analizy tylko takie przypadki gdzie kanar na pewno był w pojeździe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum