forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Anty Kanar
Autor Wiadomość
Sebo.PL 

Wydział: Nie jestem z UE
  Wysłany: 2011-05-19, 17:11   Anty Kanar

Witam,
Chciałbym wam zaprezentować aplikację na telefon, która w porę ostrzega przed kontrolą bilecików w MPK. Wystarczy tylko kliknąć w ekran gdy zblizamy się do przystanku by rozpocząć skanowanie. Spowoduje to zliczenie urządzeń elektronicznych nalezących do MPK znajdujących się w odległości do około 80m od nas. Zliczane są autobusy, tranwaje i przenośne czytniki, w które od niedawna wyposarzeni sa wszyscy kontrolezy. Nie trudno wiec zauważyć, że jesli jedziemy autobusem a na wyswietlaczu pojawi się cyfra większa od 1 to albo akurat w bliskiej odległości jest inny autobus lub tranwaj albo gdzieś czai się Kanar.
Anty Kanar sygnalizuje mozliwa kontrolę zmieniając kolor ekranu na czerwony.

Jesli chcecie wyprubowac moją aplikację - podaję link.
Zaznaczam jednak, że jest to pierwsza wersja i nie gwarantuje jej poprawnego działania.
Liczę na sugestie jak ją ulepszyc.

Prezentowana wersja działa na telefonach z systemem Android 2.1 i (chyba) nowszych.
W najblizszym czasie przygotuję także wersje na inne typy urzadzeń - możecie zasugerować na których mam się skupić w pierwszej kolejności.

I mam nadzieję, że będziecie klikac w reklamy :-)

Nie odpowiadam za używanie aplikacji w niecnych celach.

magda_jaz 

Wydział: ZF
Wysłany: 2011-05-20, 10:24   

hmmm... chyli rozumiem, że to zlicza autobusy i tramwaje, więc jak przykładowo jesteśmy na przystanku Galeria Dominikańska, gdzie zazwyczaj są 2-3 tramwaje (jak nie więcej) i przejeżdżają w jedną i drugą stronę autobusy to urządzenie świeci nam ciągle na czerwono?

trochę to niepraktyczne - na często uczęszczanych trasach np. przez Powstańców Śląskich, gdzie jest mnóstwo kanarów, jest też mnóstwo pojazdów mpk (tramwaje jeżdżą co 1 - 2 min), więc urządzenie tak naprawdę w tej wersji się nie przyda

wniosek: urządzenie powinno wyszukiwać tylko urządzenia kanarów - nie wiem czy sa takie możliwości techniczne
Ostatnio zmieniony przez magda_jaz 2011-05-20, 14:41, w całości zmieniany 1 raz  

Sebo.PL 

Wysłany: 2011-05-20, 11:12   

Z czasem tak będzie.
Tzn narazie zlicza wszystkie, ale zbieram także identyfikatory urządzeń znajdujących się w pojazdach, które w następnych wersjach będą ignorowane.
Właśnie dlatego obecnie aplikacja wymaga dostępu do internetu - odsyła mi na serwer identyfikatory widzianych urzadzeń.

magda_jaz 

Wysłany: 2011-05-20, 14:43   

no to jeszcze 1 pytanie

skąd wiesz, że to co to otrzymujesz teraz na serwer to są identyfikatory urządzeń zamontowanych w pojazdach, a nie np. urządzenie kanara?

Sebo.PL 

Wysłany: 2011-05-20, 16:56   

kanarzy zawsze chodza w grupie, pojazdy często występuja pojedyńczo.

aria 

Wydział: IE
Wysłany: 2011-05-23, 07:04   

na jakiej zasadzie moja komórka wykrywa urządzenia? ma skaner o którym nie wiem? czy to przez łącze Bluetooth?

Sebo.PL 

Wysłany: 2011-05-23, 09:14   

aria napisał/a:
na jakiej zasadzie moja komórka wykrywa urządzenia?
Generalnie używam urządzenia Bluetooth. Wystarczy je tylko przeprogramować tak by rozszerzyć zakres i potem odpowiednio przefiltrować zebrane wyniki 8)

magda_jaz 

Wysłany: 2011-05-23, 09:24   

eeeeeeee.... polecam przejechać sie kilka razy po Powstańców Śląskich i teoria upadnie szybko

przykład z 17 maja - 5 tramwajów pod rząd i to tylko w jedną stronę - 4,2,17,6,7 w ciągu jakiś 10 min - i 1 kanar w tramwaju linii 7

Sebo.PL 

Wysłany: 2011-05-23, 09:56   

No ale to wcale nie obala teorii.
Nawet jeśli kanar jest sam to jest w pojeździe (czyli skaner wyłapuje co najmniej 2 urządzenia). Natomiast wskazane przez siebie pojazdy nawet jeśli często są blisko innych to często też są wystarczająco daleko, by zostać zeskanowane pojedynczo.

magda_jaz 

Wysłany: 2011-05-23, 12:18   

Sebo.PL napisał/a:
No ale to wcale nie obala teorii.
Nawet jeśli kanar jest sam to jest w pojeździe (czyli skaner wyłapuje co najmniej 2 urządzenia). Natomiast wskazane przez siebie pojazdy nawet jeśli często są blisko innych to często też są wystarczająco daleko, by zostać zeskanowane pojedynczo.

no dobra, ale skąd wiesz które jest kanara? mają inne oznaczenia?

magenta 

Wysłany: 2011-05-23, 12:33   

Przecież napisał, że po tym, że są dwa urządzenia bardzo blisko siebie.......

Sebo.PL 

Wysłany: 2011-05-23, 12:40   

magda_jaz napisał/a:
..., ale skąd wiesz które jest kanara? mają inne oznaczenia?
Wiem, które są z MPK. Nie wiem jeszcze, które z tych z MPK są z pojazdów, a które z czytników noszonych przez kanarów. Ale jak już napisałem po analizie zbioru skanów będzie można łatwo wyłapać te, które na pewno są w pojazdach => pozostaną te, które najprawdopodobniej są noszone w kieszeni kanara.
M - zbiór wszystkich urządzeń MPK,
P - zbiór urządzeń w autobusach lub tramwajach,
K - zbiór urządzeń noszonych przez kanarów,
N - zbiór niezidentyfikowanych urządzeń MPK.

M=K+P+N => M-P=K+N
W miarę zbierania skanów liczność zbioru P powiększa się, a co za tym idzie maleje zbiór N 8)
Czyli asymptotycznie:
M-P≈K

aria 

Wysłany: 2011-05-23, 14:50   

ciekawe. tylko, że ja mam windowsa na telefonie...

Kwachu 

Wysłany: 2011-05-23, 15:26   

To tylko działa na smartphonach? Czy nawet największy badziew, posiadający jednak bluetooth może korzystać z tej aplikacji?

magda_jaz 

Wysłany: 2011-05-23, 15:28   

magenta napisał/a:
Przecież napisał, że po tym, że są dwa urządzenia bardzo blisko siebie.......

to nie jest żadne wytłumaczenie...
bo mamy 2 urządzenia, które są blisko siebie:

i jedno wysyła (kompletnie abstrakcyjne oznaczenie): wwght38rdt a 2 urządzenie: wre47gtku i co wiesz, że co wg Ciebie? ja wiem tyle, że albo:

a) obok siebie stały (wymijały się) dwa pojazdy
b) mógł być kanar w pojeździe

chodzi o to, zeby wyłapać, które z tych urządzeń tak naprawdę należy do mpk (w sensie jest w pojazdach), a które należy do kanara i co z tego, że są bardzo blisko siebie?

a wracając do tematu

musisz poświęcić bardzo dużo czasu na weryfikację tych urządzeń - znalezienie algorytmu (określenie danych wysyłanych przez kanara) wykluczającego urządzenia i przetestowanie

jest na to pewien pomysł - zrobić to z 2 strony
w sensie Ci co mają zainstalowaną aplikację powinni mieć możliwość poinformowania o kanarze - w sensie spotykam kanara w pojeździe to wysyłam info na serwer ściągnij dane - wtedy po analizie - 1000 może 5000 takich informacji dojdziesz do kodowania urządzeń kanarów

wtedy pozostaną do analizy tylko takie przypadki gdzie kanar na pewno był w pojeździe

pomyśl o tym ;)

Odpowiedz do tematu