dla przyszłych pokoleń, które będą tu zaglądać. Pytania z dzisiejszego zaliczenia FiRu:
1. Cechy funduszy celowych ( przynajmniej 6)
2. Opisać części budżetu ze względu na kryterium przedmiotowe
3. Co najmniej 5 cech gospodarki finansowej jednostki budżetowej
4. Co to jest klin podatkowy
5. Podatki pośrednie i ich rola w funkcji fiskalnej i stabilizacyjnej(stymulacyjnej) finansów publicznych
6. Jakie są współczesne problemu instytucji budżetu w teorii finansów publicznych.
Na każde zadanie średnio 4-5 minut. Powiem, że moim zdaniem nie za łatwe te pytanka były. I będę liczyć na poprawki, poprawki poprawek itp.
Czy u tego Pana zawsze są takie wspaniałe oceny, że nie zdaje 1/3 osób a reszta ocen to większość 3 i 3,5? Poza tym piszecie o poprawie poprawek, a on już powpisywał 2 do indeksów a poprawę wyznaczył na 16.02, czyli już nowy semestr, i za bardzo nie wiem kiedy ta poprawa poprawy miałaby się wtedy odbyć Czy da się z nim cokolwiek ugadać, czy nie ma sensu iść nawet do niego i czekać na poprawę?
Wydział: NE
Wysłany: 2010-01-25, 18:29
Jamaika jak to nie wiesz, wtedy jest sesja poprawkowa. Normalnie
ugadać się może ugadasz, zależy co do czego. Pisałem u niego zerówkę z FPU niedawno, oblałem, ale na tyle dobrze napisałem że mogę przyjść na 1 termin, zresztą większość co ze mną pisała i nie zdała tak ma. A ci co zdali, to fakt, 3 albo 3,5 najczęściej.
No widzisz, wy macie to jako normalny egzamin i macie tak jakby 3 terminy (no bo rozumiem że nie wpisał wam 2 jeśli możecie przyjść na normalny termin jeszcze?). My mamy tylko zaliczenie na ocenę, no i po 1 terminie wpisał dwóje 1/3 osób.
A co do tego terminu poprawy to wiem, że wtedy jest jeszcze sesja poprawkowa, no ale to było tylko zal. na ocenę... a on nas potraktował gorzej niż jakby to był egzamin.
Pomijając to, że na 4/6 pytań odpowiedziałam w 100% dobrze...
Wysłany: 2010-01-28, 01:49
Tzn u nas to było tak, jest zerówka, i teraz 3 opcje: zdajesz, nie zdajesz ale idzie ci w miarę dobrze i jesteś dopuszczony do 1 terminu, albo nie zdajesz tragicznie i od razu poprawkowa ja się zaliczyłem pod 2 wariant.
A co do tego terminu poprawy to wiem, że wtedy jest jeszcze sesja poprawkowa, no ale to było tylko zal. na ocenę...
... a takie rzeczy się poprawia kiedy? Na poprawkowej! Tak było u nas zawsze.
to było iść się kłócić. Patrzałek raczej niespecjalnie się przejmuje takimi sprawami. U nas sprawdził 40 coś prac w pół godziny... prac z pytaniami opisowymi. Dużo oblało. Więc lepiej jest zawsze iść i poprosić żeby ci powiedział co jest nie tak... może się okazać, że nic
to było iść się kłócić. Patrzałek raczej niespecjalnie się przejmuje takimi sprawami. U nas sprawdził 40 coś prac w pół godziny... prac z pytaniami opisowymi. Dużo oblało. Więc lepiej jest zawsze iść i poprosić żeby ci powiedział co jest nie tak... może się okazać, że nic
Byłam u niego, okazało się że miałam już wpisane 3 ale zmienił mi na 2 I wiele innych osób również tak miało... to co on sprawdza prace i jak stwierdza że za dużo osób zdało to sobie wybiera jakieś prace i zmienia na 2? Głupie pół punkta zabrakło do zaliczenia, no i pozwolił mi i jeszcze paru innym osobom poprawiać z wami, ale 2 i tak mamy w indeksie
Wiek: 22 Dołączyła: 04 Kwi 2008 Posty: 112 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: 2010-02-19, 14:46
Shedao Shai napisał/a:
A ci co zdali, to fakt, 3 albo 3,5 najczęściej.
Bo ja wiem, to nie było regułą. Ja miałam 4, a dwie albo nawet i trzy osoby z mojej grupy dostały 5... Moim zdaniem do Patrzałka wystarczy się dobrze przygotować, chociaż słyszałam ploty, że na NE ma luźniejsze podejście, nie wiem, być może...
Najlepsze jest to, że finanse samorządu terytorialnego też mamy z nim
Wysłany: 2010-03-03, 19:33
dla przyszłych pokoleń
/wskazówka, o ile na zerówce czy na pierwszym terminie pytania najczęściej dotyczą treści jedynie z wykładów, tak na poprawkach bardzo często pojawiają się zagadanienia z książki oraz 'z niewiadomo skąd' /
Pytania z poprawy egzaminu z FPU:
1. Budżet państwa a budżet samorządu terytorialnego (zadania i struktura)
2. wpływ podatku od konsumpcji na rozwoj gospodarczy
3. sposób obliczania deficytu w Polsce w porównaniu z UE
Przykładowe pytania z dopyki:
1. aspekt ekonomiczny deficytu
2. budżet zadaniowy
3. metody planowania wydatkow publicznych
4. cel emitowania bonow skarbowych na rynek pieniężny
5. zasada neutralności a zasada sprawiedliwości podatkowej
6. cechy wydatkow publicznych
7. deficyt strukturalny (-> chodzi o jeden z rodzajów deficytu w ramasz ekonomicznego aspektu deficytu)
8. struktura budżetu państwa
9. funkcje budżetu państwa
10. restrykcyjna polityka fiskalna
11. reakcje na obowiązek podatkowy
12. doktryna neoliberalna równowagi budżetowej
No i mam jeszcze pytanie do kogoś z ZIFu skąd wzięliście slajdy z wykładów u Patrzałka ??
egzamin 2012 MSG wyglądał tak pytanie odpowiedź pytanie odpowiedź, był dzisiaj nad wyraz miły. A same pytania też jakoś nie skomplikowane:
cechy funduszy celowych; budżet zadaniowy; cechy wydatków publicznych; skutki deficytu; zasada fiskalna (chyba na czym polega...); istota i instrumenty funkcji redystrybucyjnej; i jeszcze jakieś było, ale już nie pamiętam. Powodzenia w przyszłości
Wysłany: 2012-02-04, 14:24
Odnośnie powyższego posta, to jeszcze było pytanie dot. Form zadłużania się JST. Ogólnie to jest 5 minut na odpowiedź, czas szybko mija, masz wrażenie, że piszesz chaotycznie i lejesz wodę. 7 pytań, 4 punkty na zaliczenie - można mieć 1 pkt albo 0,5 pkt za pytanie. Wyniki były tego samego dnia - ogólnie byłam mile zaskoczona wynikiem
PS Dużo osób bało się bardziej finansów, a biznes okazał się być bardziej restrykcyjnie oceniany
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum