forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Koła studenckie
Autor Wiadomość
studentue 

Wydział: ZF
Wysłany: 2008-07-25, 15:50   

Szkoda Richie, że ja nie spotkałem tej osoby. Może bym się dowiedział czegoś ciekawego. Inicjatywa godna pochwały.

Richie 

Wysłany: 2008-07-25, 16:06   

Szczerze mówiąc ten Pan ładnie się przedstawił, lecz ja zapomniałem jak :)
Ogólnie rzecz ujmując każde uczestnictwo w jakimkolwiek stowarzyszeniu rozwija, jeżeli tylko 'uczestnik/członek' tego chce. Moża poznać naprawdę 'wielkich' ludzi, zaprezentować się w różnych firmach z dobrej strony, znaleźć odpowiednią pracę ,a przecież o to w tym całym życiu chodzi.
AIESEC
http://www.aiesec.pl

http://www.integrator.ue.wroc.pl
  Zobacz mnie na GoldenLine

theversus 

Wysłany: 2008-07-25, 19:25   

Witam wszystkich :))) Widzę, że dość ostro został poruszony temat o kołach naukowych i w 100% jestem zainteresowany tym tematem. Martwi mnie jedynie sprawa dostania się do jakiegoś fajnego stowarzyszania. Z tego co widzę, w ankietach o przyjęcie proszą o podanie osiągnięć. No ja jako student pierwszego roku nie posiadam jeszcze na swoim koncie niestety żadnych osiągnieć. Być może dlatego, że w moim liceum nie było żadnych "kółek ekonomicznych" i nie mogłem się w tym kierunku udzielać. Dlategoteż na studiach będę zaczynał od zera swoje "udzielanie się" w życiu uczelni. Jak myślicie, czy taka osoba ma szanse na załapanie się do fajnego kółka naukowego? Jestem ambitny i zdeterminowany do podjęcia dodatkowej pracy, nie chce jedynie chodzić na obowiązkowe wykłady.

Pozdrawiam ;)

vax

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2008-07-26, 00:26   

AIESEC wymaga znajmości angielskiego , ale także określonych planów zyciowych, na pewno wiedzy z przedmiotu , którego dotyczyć beda prkatyki. Umiejetności itp, na tej podstawie dobierani sa kandydaci do konkretnych praktyk zawodowych , wiec nie tylko jezyk , żeby nie było...

gohai 

Wysłany: 2008-07-26, 08:06   

ponawiam moje pytanie bo mam wrażenie żeście je olali

'hmm a co wy rozumiecie przez pojęcie doświadczenia? udział w projektach różnych czy organizacja takowych? czy może coś zupełnie innego?' bo akurat dla mnie to w zasadzie dość istotne ;]

Richie 

Wysłany: 2008-07-26, 10:15   

Małe przywrócenie porządku. Przypominam
Temat: Koła studenckie.
:)
Jeżeli chodzi o proces rekrutacji, to tak jak zostało to wyżej wspomniane nie jest wymagane doświadczenie (w organizacji takich projektów jakie organizują stowarzyszenia) z jednego, głównego powodu. W szkołach średnich nie istnieją takie stowarzyszenia, tak liczne, tak rozbudowane, w których my, uczniowie moglibyśmy uczestniczyć, czy zdobywać doświadczenie.
Nie zaprzeczam,że i w liceum można się wykazać, należąć na przykład do Samorządu Uczniowskiego, bądź wolontariatu i organizować międzyszkolne konkursy/imprezy.
Wtedy można powiedzieć, o doświadczeniu. Chociaż to i tak nie jest takie doświadczenie, jakie można zdobyć należąc to stowarzyszenia/organizacji studenckiej.

Ostatnio zmieniony przez Richie 2008-07-26, 18:04, w całości zmieniany 2 razy  

fiori86 

Wydział: NE
Wysłany: 2008-07-26, 10:55   

to ja do dyskusji się wtrącać nie będę, o paru organizacjach trochę się dowiedziałam, ale może ktoś coś wie o SKN Ekonomii i Kultury Krajów Hiszpańskojęzycznych !Ole! bo ja bym była zainteresowania działalnością w tym kole....

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2008-07-26, 11:57   

ozesz... tyle tego napisaliscie ze przyznam ze czytalam po lebkach :)

widze ze niektorzy z was do jednego worka wrzucaja organizacje studenckie (NZS, ZSP, Wiggor) i kola naukowe (Persona, Lider, !Ole! itd)
przede wszystkim zalozenia i profil dzialania sa rozne. imo kola naukowe skupiaja ludzi o podobnych zainteresowaniach, pomagaja rozwinac wiedze itd, a organizacje studenckie to raczej zbiorowosci ludzi aktywnych, chcacych cos organizowac i majacych podobne spojrzenie na spedzanie czasu niezwiazanego (przynajmniej nie bezposrednio) z nauka. i stad roznice i w dzialaniu i w rekrutacji. i np takie kolo naukowe moglabym uznac za 'elitarne' (cudzyslow specjalnie ;) ) ze wzgledu na to ze trzeba byc bardzo obeznanym w temacie, miec duza wiedze itd, wtedy np pracodawca, czy inny student slyszac ze ktos dziala w kole X sobie dodac do obrazu tej osoby to i owo. natomiast 'elitarnosc' organizacji studenckiej kompletnie mi nie pasuje. chyba wiecie o co mi chodzi :)

gohai, witam kolezanke ze szkoly :)

zalesia 

Wysłany: 2008-07-26, 12:25   

vax napisał/a:
I nadal uważam że niestety Nie możecie konkurowąc na otwartym polu z AIESEC i nie chodzi tu o ludzi, bo moga byc lepsi i wartościowski itp... , ale AIESEC to nie ta liga to tak jakby dworcowy bar konkurował z Macdonaldem , co z tego że może ma lepsze jedzenie, ale ma obroty kilka tysiecy razy mniejsze niż Mc.

To przykre, że dla Ciebie ważniejsza jest wielkość, rozmach, a nie jakość... Ja osobiście wolę zjeść coś w miarę normalnego (podkreślam: w miarę :P ) w dworcowym barze niż truć się sztucznościami w McDonald's. Proszę się nie doszukiwać analogii w stosunku do AIESEC - bo jeśli chodzi o organizacje to traktuję wszystkie na równi :)

Cytat:
ja chetnie bym zrzeszył kilka osob , ale w celu stworzenia organizacji dla studentów, a członokwie to byłby zarzad np. 5 osob , bez werbowania, rekrutacji itp, grupa osob odpowiedizalna za wszelkie przygotowania, a reszta byłaby czlonkami ktorzy byliby aktywnymi czlonkami, podsuwaliby pomysly itp tak jak ma to miejsce w kazdej innej organizacji otwartej.

Nie ukrywam, że mam nadzieję, że nie skończy się u Ciebie na gadaniu. Bardzo chętnie poobserwowałabym funkcjonowanie takiej formy organizacji.

gohai, Twoje doświadczenie jest naprawdę pokaźne, tak jak już Ci tutaj kilka osób napisało. Ale na Twoim miejscu zanim zajęłabym się praktykami, spróbowałabym najpierw działać w jakiejś organizacji. Osoby z pierwszego roku mają utrudnione zadanie, gdyż bardzo rzadko się zdarza, że jakaś firma poszukuje takich osób na praktyki. Z drugim rokiem już lepiej, ale w momencie, gdy będziesz na te praktyki aplikować, dobrze jest też w jakiś sposób pokazać, że Twoja działalność nie zakończyła się w liceum, że byłaś konsekwentna i na studiach również coś robiłaś :) No i tak jak pisze Richie - wpis w CV o AIESEC czy NZS może pomóc :)

gohai 

Wysłany: 2008-07-26, 12:49   

heh na razie mam prace to mnie do praktyk jeszcze nie ciągnie ;] a tak w ogóle to czy członkostwo w organizacji jest bardzo czasochłonne? tz spotkania raz na tydzień/ miesiąc jakieś listy obecności czy coś takiego? bo u mnie krucho z czasem wiec nie chce brać za dużo na siebie bo nie znajdę czasu na sen nawet ;]

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2008-07-26, 12:51   

gohai dzialalnosc w organizacji nie ogranicza sie do obecnosci na zebraniach :) tak jak brak obecnosci co jakis czas pewnie ci wybacza, to brak dzialania, ktore to tak naprawde pochlania najwiecej czasu moze byc powodem do usuniecia z organizacji.

gohai 

Wysłany: 2008-07-26, 13:26   

heh no tak tylko przeciętnie czasowo ile się poświęca kilka godzin kilka dni w miesiącu?, tz rozumiem że jak się coś organizuje to dość dużo trzeba czasu poświęcić latać po mieście załatwiać jakieś sprawy, dzwonić ;] a często jest coś organizowane?

Richie 

Wysłany: 2008-07-26, 17:32   

http://www.forumue.pl/top...t5378.htm#51297

TEMAT STWORZONY DO POLEMIKI DOTYCZĄCEJ KÓŁ STUDENCKICH. KAŻDY INNY POST BĘDZIE KASOWANY !!

W TYM TEMACIE INFORMACJE ŚLIŚLE DOTYCZĄCE FUNKCJONOWANIA KÓŁ I STOWARZYSZEŃ!!

Pytanie do członków stowarzyszeń:
Jak często odbywają się zebrania organizacji?
Czy są listy obecności/realizowanych projektów?
Czy przynależność do koła obejmuje 5 lat?
Czy zarządzający organizacją studencką podczas pracy nad projektem sami wyznaczają członkom zadania do wykonania?

JF 

Wysłany: 2008-07-27, 04:10   

Bez obrazy, ale już po Twoich pytaniach w ostatnim poscie, można poznać, że o specyfice działalności w organizacjach wiesz niewiele, ale przecież trudno mieć do Ciebie o to pretensje- w końcu taki fajny okres zwany studiowaniem dopiero przed Tobą :)
Martwi mie tylko fakt, że chcesz dość mocno moderować rozmowę o sprawach, o których, póki co, niezbyt się znasz.

Polemika, która ostatnio wywiązała się między Tobą, vaxem, zalesią i innymi użytkownikami forum, była wg mnie jednym z najciekawszych tematów od dłuższego czasu, nie rozumiem więc po co tak gwałtowna ingerencja.

Jeżeli jednak bardzo chcesz poznać odpowiedzi na te pytania, służę pomocą:
1. Zależy co rozumiesz przez zebrania organizacji.
a) zebrania wszystkich członków- niezbyt często- raz na tydzień, na dwa, na miesiąc- zależy od organizacji. W NZSie, którego jestem członkiem, średnio co co 2-3 tygodnie ("zebranie ogólne"). Z tego co wiem, w AIESEC podobnie ("LC meeting" :) )
b) zebrania poszczególnych komisji, grup projektowych- znacznie częściej.
2. W NZSie nie ma list obecności realizowanych projektów. Nie wydaje mi się, by byly w innych organizacjach.
- wybór projektu to Twoja dobrowolna decyzja- nikt cię do uczestnictwa w nim nie zmusza, dlatego to Tobie powinno zależeć na braniu udziału w jego realizacji (to troche idealistyczne podejście, ale o dziwo w miarę skuteczne :) )
- osobiście, za mniejsze zło uważam nieobecność na zebraniu grupy projektowej, niż bierność na innych etapach jego realizacji
3. Jeżeli nie zostaniesz wypisany z koła/organizacji (najczęściej na skutek mocno przedłużającego się braku jakiejkolwiek aktywności), długość okresu przynależności zależy tylko od Ciebie.
Możesz na przykład spędzić rok w organizacji A, po czym uznasz, że bardziej odpowiednia będzie dla ciebie B.
Możesz też działać jakiś czas w organizacji C, a po powiedzmy dwóch latach uznać, że chciałbyś zapisać się również do koła D, dzieląc swój czas między C i D. Proste? :)
4. Z jednej strony, nikt Cię do niczego nie zmusi i nie powierzy ci zadania, które Ci kompletnie nie leży. Z drugiej strony, nie można dawać całkowicie wolnej ręki w działaniach- porządek musi być :) . Wg mnie, idealna grupa projektowa to taka, w której koordynator projektu wie co trzeba zrobić, potrafi zmotywować ludzi do działania, a przede wszystkim umie dopasować zadania do preferencji i możliwości danej osoby. Wiadomo, że ideałów nie ma, ale do czegoś dążyć trzeba :)

Miej na uwadze to, że jedną z najistotniejszych, jeżeli nie najistotniejszą kwestią w działalności w organizacji jest dobra atmosfera, zabawa, zawieranie przyjaźni, zdobywanie kontaktów- chyba nie brałeś tego pod uwagę, ponieważ mam wrażenie, że traktujesz organizacje studenckie jak jakieś bardzo poważne korporacje.
W organizacjach, członkowie mają o wiele więcej "luzu" niż myślisz i to głównie od nich zależy w jakim stopniu i w co się zaangażują. Jeżeli organizacja jest dobrze zarządzana, to taka aktywność na pewno zostanie dostrzeżona.

Padło też pytanie: "po co rekrutacja?".
Na pewno nie po to, by członkowie takich NZSu, AIESEC, Wiggoru, ZSP i innych mieli dziką satysfakcję z faktu odrzucenia iluśtam aplikacji i nie po to by móc tytułować się "elitą". Po prostu szuka się ludzi, którzy pasują do profilu działalności organizacji, których nie będzie trzeba do niczego zmuszać, a ktrórzy sami będą wykazywać inicjatywę- proste. Uwierz, że bardzo prawdopodobny byłby scenarusz w którym osoba A (bardzo zdolna jednostka :) ) nie potrafi się przystosować do AIESEC, a świetnie sprawdza się jako członek ZSP i vice versa.
Rzecz jasna, do kompetencji komisji rekrutacyjnych można mieć wiele zastrzeżeń, ale z drugiej strony kto ma znać lepiej specyfikę organizacji niż jej członkowie? Oczywiście zdarzają się błędy- czasami pomija się świetnych ludzi, przyjmuje nie do końca pasujących, dlatego odradzam branie sobie głęboko do serca niepowodzeń podczas rekrutacji- zawsze można spróbować ponownie, zawsze można pomagać w działalności organizacji nie będąc nawet jej członkiem- na pewno zostanie to zauważone. Ponadto, udział w rekrutacji, która prowadzona jest na podobieństwo tych profesjonalnych, jest ciekawym i przydatnym doświadczeniem, nawet w przypadku wpadki :)

Co do doświadczenia wpisywanego w aplikacjach- wiadomo, że nikt nie wymaga od was 10 letniej działalności w rozmaitych strukturach, jednak zawsze jest coś czym można się pochwalić. Nie mówię, że od razu przychodzi Wam to do głowy, bo sam przy wypełnianu ankiet musiałem spędzić duuuużo czasu na przypominanie sobie takich rzeczy, ale przecież to samo będziecie robić przy pisaniu CV i listów motywacyjnych w przyszłości.

pozdrawiam

Wulgaryzmy nie są tolerowane na tym forum.

mkr 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2008-07-27, 12:03   

Richie napisał/a:
Pytanie do członków stowarzyszeń:
Jak często odbywają się zebrania organizacji?
Czy są listy obecności/realizowanych projektów?
Czy przynależność do koła obejmuje 5 lat?
Czy zarządzający organizacją studencką podczas pracy nad projektem sami wyznaczają członkom zadania do wykonania?

W Wiggorze zebrania ogólne masz raz w tygodniu
Są listy obecności
Koło to nie stowarzyszenie Panie Moderatorze....
Do KN należysz od chwili przyjęcia do końca studiów lub, aż cię wywalą ew.zlikwidują koło
Tak, a kto ma ustalać zadania? Babcia Zosia... ?

I w ogóle Richie wkurza mnie Twoje działanie - wywaliłeś mojego posta pisząc, że temat jest stworzony do polemiki o organizacjach studenckich, o czym dokładnie mój post był,... więc sorry, ale o co chodzi ? Jeszcze nie jesteś studentem UE a już się tutaj rządzisz.... śmieszne...

Odpowiedz do tematu