Wydział: ZF
Wysłany: 2010-08-01, 22:01
Jezeli chcesz miec maszyne chociazby do gier / robienia grafiki (photoshop, corel, flash) / muzyki (FL, reason, etc.) to tylko i wylacznie stacjonarny.
Jezeli potrzebujesz sprzetu do naszej klasy, pisania w wordzie i odbierania maili to netbook badz laps. Nie polecam w kazdym badz razie Compaq'ow, sam posiadam i juz musialem wentyl zmieniac bo po roku solidnego uzywania temperatura procesora siegala 86 stopni, takze good luck, chuck ;-)
_________________ "Szkoła i rap, mam na oczach worki"
Wiek: 95 Dołączyła: 15 Cze 2009 Posty: 482 Skąd: z Mojej Starej
Wysłany: 2010-08-02, 08:36
Master napisał/a:
Jezeli chcesz miec maszyne chociazby do gier / robienia grafiki (photoshop, corel, flash) / muzyki (FL, reason, etc.) to tylko i wylacznie stacjonarny.
bullshit ... mam lapa C2D 1,8GHz + 2GB RAM i grafika Intel GMA 930 (256MB z współdzielonej) photoshop CS3 i corel śmigają na projektach wielkości 1GB bez zacięcia, z muzyką w tle i netem ... inną sprawą jest wielkość matrycy, na 32 calach przyjemniej się rysuje niż na 14, ale do tego PieC nie jest potrzebny
mexion - proba zainstalowania simsow (i to 2) powiodla sie, gorzej z graniem
baterią 9 godzinna reklamują się nowsze wersje, ja mam te starsza, i teoretycznie ma byc 6 h (rzeczywiscie, przy wersji najbardziej oszczednej, sciemniony ekran, wylaczony net, jedyny wlaczony program to edytor tekstu to tyle moze pociagnac) ale np. 2 pelnometrazowe filmy na baterii da sie obejrzec. nie jest zle.
Wydział: NE
Wysłany: 2010-08-03, 17:42
Ja mam lapka, acer 5820 tg. Teoretycznie powinien pociągnąć 8h na baterii co jest możliwe z włączonym tylko edytorem tekstu, wyłączonym wifi i trybem oszczędzania. Z włączonym wifi ralny czas to 4-5h. Co do wydajności to jak dla mnie jest wystarczająca. Nowe gry chodzą na wysokich ustawieniach, nic nie muli także jest spoko. Stacjonarki na razie nie potrzebuję.
Od kilku lat mam lapa (Asusa) i jestem zadowolona. Fakt - nie gram, ale muzyka, net i obróbka zdjęć na raz działają. (Tylko nie wiem, czy jestem dobrym przykładem, bo niektórzy dziwią się, że potrafiłam przyzwyczaić się do Visty :P)
Problem jest z baterią, która rzeczywiście krótko trzyma i sporo się ładuje, no i taki sprzęt ciężki jest.
W związku z tym, że mój laptop służy jako stacjonarny to zainwestowałam w tym roku w to małe coś (netbooka). To się zmieści w kazdym plecaku/torebce, wytrzymuje do według prodeucenta do 12h w rzeczywistości na pełnych obrotach do ok. 7 i szybko się ładuje.
Sama się tylko zastanawiam, czy to się da wykorzystać na wykładach czy zajęciach?
(u mnie w liceum znajomi z klasy potrafili nawet z netbooka z szkolnego netu ściągać na sprawdzianie - co sugeruje, że na pewno nadaje się do pracy w konspiracji ;) )
Wiek: 95 Dołączyła: 15 Cze 2009 Posty: 482 Skąd: z Mojej Starej
Wysłany: 2010-08-03, 19:19
Juhu napisał/a:
Tylko nie wiem, czy jestem dobrym przykładem, bo niektórzy dziwią się, że potrafiłam przyzwyczaić się do Visty )
to się fachowo nazywa ewolucja
Juhu napisał/a:
Sama się tylko zastanawiam, czy to się da wykorzystać na wykładach czy zajęciach?
na wykładach raczej dodatkowo, chociaż dla chącego może być i zamiast oldschoolowego papieru
na zajęcia to raczej tylko na Technologie Inf. i Informatyke w Zarz. może się przydać (i inne wykorzystujące Excela, Matlaba i inne) na pozostałych typu Prawo, Zarządzanie raczej nie przyda sie zbytnio.
Juhu napisał/a:
u mnie w liceum znajomi z klasy potrafili nawet z netbooka z szkolnego netu ściągać
tu też można sobie nieźle pościągać, tylko dobrą miejscówke trzeba zdobyć (a ja takie znam, gdzie youtube odpala "na dotyk")
Juhu napisał/a:
z szkolnego netu ściągać na sprawdzianie - co sugeruje, że na pewno nadaje się do pracy w konspiracji
aaaa na sprawdzianie ściągać ... no nie wiem - nie próbowałam
chciałam ze swojej 5800 tak spróbować, ale nie da na niej uczelnianego neta skonfigurować, ale jak masz Applowski telefon to powinno się dać
Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2010-08-30, 10:34
Ja myślę, że to też w dużej mierz zależy od tego, jakie są Twoje potrzeby i możliwości przemieszczania się - lub jakie mogą być w przyszłości w związku, na przykład, z Twoim zawodem, czy przyszłą-planowaną pracą. Oczywiście laptop bardziej przyda się dla prowadzących nieco bardziej mobilny tryb życia ludzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum