forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Najlepszy gitarzysta...
Autor Wiadomość
jul 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2006-06-13, 20:19   Najlepszy gitarzysta...

Z okazji przybycia takiej persony jak Joe Satriani na rynek wrocławski i szołtboksowego linkowania mojego, zakladam temacik :D

Kto jest najlepszy?

Dla mnie jak juz wspomnialem John Petrucci, który związany jest z grupą Dream Theater.

tu próbka: http://video.google.com/v...743084505630425 straszna jakosc ale dźwięk słychac

a tu z Dream Theater 'erotomania': http://video.google.com/v...q=dream+theater

tutaj pokazuje co potrafi, ale utworek trzeba przesłuchac w calości, inaczej sie nie da ;)

voytass 

Wydział: NE
Wysłany: 2006-06-13, 22:25   

eddie van halen - eruption : http://video.google.com/v...399&q=van+halen

dziękuje ;)

bug city | last.fm | diggin.pl | portfolio

jul 

Wysłany: 2006-06-13, 23:23   

no jest dobry, ale ta solówka nie byla trudna tylko dopracowana do perfekcji i szybka, dalej uwazam że petrucci jest lepszy i ma w swoim dorobku lepsze solówki :P

[ Dodano: 2006-06-13, 23:36 ]
jakby co to prosze http://video.google.com/v...q=john+petrucci

słynne G3 :D zaczyna petrucci :D

marta 

Wysłany: 2006-06-23, 17:33   

jesli chodzi o rodzimych:
a jak dla mnie najlepszy jest Maciek Czemplik http://www.maciejczemplik.com/stara_www/index.html

i oczywiscie Marek Napiórkowski z Arturem Lesickim

zas z obcych to jak dla mnie wymiatacz nr1 Ronny Jordan!

Joe Satriani bedzie w rynku z okazji WRoclaw NONSTOP i z tejze samej okazji wystapi zespol FUNKY GROOVE (30 lipca..?chyba) gdzie graja dwaj wyzej wymieni panowie - wiec zapraszam!

[ Dodano: 2006-06-23, 17:39 ]
zapomnialam jeszcze dodac, ze gdybyscie mieli ochote to w najblizszy wtorek jest fajny Jam w Rurze - wlasnie MAciek Czemplik bedzie gral...

takze wpadajcie

a i na stronie www.toptrendy.wp.pl mozna glosowac na zespoly konkursowe, ktore dostana sie do koncertu finalowego, takze jesli macie chwlike to mozecie wspomoc i oddac glos na zespol AZYL

z gory dzieki

[ Dodano: 2006-06-23, 17:44 ]
chyba sie juz glosowanie skonczylo wlasnie dzisiaj :(

Hardestadt 

Wysłany: 2006-07-17, 23:01   

wg mnie najlepszy jes Al Di Meola :) . Był rok temu na Wrocław NonStop, na szczescie znałem go wczesniej, bo inaczej mogłoby mnie na tym koncercie nie byc...

http://www.aldimeola.com/neu/index.php

A co do twórczości Johna Petrucci, to najbardziej lubie jego poboczny projekt instrumentalny: Liquid Tension Experiment, duzo bardziej lubie ten styl niz ten prezentowany przez Dream Theater.

Ogólnie siedze troszku w tym temacie, takze z checia pogadam, rzuccie tylko temat :) .

jul 

Wysłany: 2006-07-18, 19:57   

jak grasz to wrzuć coś na forum do artów :)

a ja sie zapoznam z Al Di Meola ;)

pzd 

Wysłany: 2006-07-18, 23:28   

Co to Petrucciego to sie zgadzam , gosciu wymiata - moze nie gra tak technicznie jak satriani (co nie oznacza ze nie potrafi ;) ) ale za to feeling jaki prezentuje w swoich kawalkach powala
co do innych to polecam jazzowych gitarmenow takich jak Andy Timmons czy Scott Henderson (a w szczegolnosci jeden z jego projektow - Tribal Tech) - to jest dopiero wyzsza szkola jazdy
z innych klimatow to polecalbym jeszcze tworczosc Johna 5 (gitarzysta Marlyn Masona'a) - naprawde ciekawe , wpadajace w ucho industrialne kawalki gitarowe ze sporymi nalecialosciami country ;) nie kazdemu przypadnie do gustu , ale mi sie podoba

Z flameco to jak dla mnie masterem jest Paco De Lucia. Kumpel ostatnio polecal mi jeszcze Jesse Cook'a , przesluchalem pare kawalkow - calkiem przyjemne, bede musial sie blizej jeszcze zapoznac.

A odpowiadajac na pytanie - kto najlepszy - ciezko powiedziec , ale postawie na pietruche , bo aktualnie mocuje sie z jego glassgow kiss ;)

Atta' Boy 

Wysłany: 2006-07-19, 10:49   

popieram, John 5 wymiata. Szkoda ze juz nie gra u Mansona:/

Hardestadt 

Wysłany: 2006-07-31, 00:16   

Cytat:
jak grasz to wrzuć coś na forum do artów

Gram, ale amatorsko bardzo :P . Nie ma za bardzo czym sie chwalic, ale moze kiedys... ;)

pzd napisał/a:
co do innych to polecam jazzowych gitarmenow takich jak Andy Timmons czy Scott Henderson

Nazwiska znam tylko ze słyszenia, ale jak polecasz, to obiecuje sie zapoznac :) .

pzd napisał/a:
Z flameco to jak dla mnie masterem jest Paco De Lucia.

Zdecydowanie sie zgadzam, jest najlpeszym gotarzystą tego gatunku. Ostatnio grał w Wawie, szkoda ze nie we Wrocku, bo napewno bym poszedł :) . I własnie De Lucia z Johnem McLaughlinem i wspomnianym juz przeze mnie Alem Di Meolą wpsółracowali jako słynne "Super Guitar Trio", wydali razem bardziej znane nagranie koncertowe "Friday Night In San Francisco" oraz mniej "Passion, Grace & Fire". Spora dawka gitarowej wirtuozerii, naprawde polecam!

marta 

Wysłany: 2006-08-07, 14:01   

no tak ci trzej panowie nagrali plyty pod nazwa The World Trio. Swietna muzyka!

A ja nie bylam na koncercie Al di Meoli w rynku bo niestety nie lubie takich spedow...

jeszcze raz polecam Ronny Jordana! I nie wiem czy znacie np. Andy Summersa, albo Bill Frisell - "In line", rewelacyjny duet Tuck & Patti - dokladniej chodzi o Tucka Andersa.

PorCupine 

Wydział: NE
Wysłany: 2006-08-08, 21:50   

Widze że dużo tu fanów Johna Petrucciego :) Facet jest nieziemski . Uwielbiam słuchać Dream Theater i ów Pana Na koncercie w Poznaniu który odbył się w zeszłym roku miałem przyjemność być pare metrów przed nim . Osiągnąłem apogeum ,coś wspanialego . Na następny dzień zgodzil się zagrać w sklepie muzycznym .

Odnośnie gitarzystów to po Johnie strasznie lubie słuchać solówek Slasha ( solo z "sweet child o' mine " -- genialne :)

Zato wracając do Johna to jego solo z koncertu w Budokanie do piosenki Hollow Years to moje ulubione . Fani będą wiedzieć o co mi chodzi :)

jul 

Wysłany: 2006-08-09, 13:41   

PorCupine napisał/a:
Na koncercie w Poznaniu który odbył się w zeszłym roku miałem przyjemność być pare metrów przed nim
weź mi nawet nie przypominaj i mnie nie dołuj ;)

PorCupine napisał/a:
jego solo z koncertu w Budokanie
mam koncert na dysku i robi wrażenie i znowu żal, że w Poznaniu nie byłem :/

LuisCypher 

Wysłany: 2006-08-10, 15:12   

Fakt, Petrucci obecnie wymiata :) zwłaszcza to co wymodzili w Liquid Tension Experiment :))

Ale ja zawsze patrzyłem raczej na 'feeling', na tworzony klimat, dlatego mój obecny pateon bóstw składa się z 2 osób:
- J. Hendrix - absolutny, genialny, rewelacyjny, ponadczasowy - 666/10 ]:->
- J. Page - m.in za solówki grane smyczkiem (!!) od skrzypiec (!!) na elektryku (!!) - i absolutne zgranie z R.Plantem

bóstwa mniejsze ;)
- J. Petrucci - za 'erotomanie' ;)
- R. Fripp - ogólnie
- J. Satriani - za 'train of angels' :D

jul 

Wysłany: 2006-08-10, 17:08   

łoł Hendrix no pewnie, ten to był 'przekręt' oczywiście w pozytywnym tego slowa znaczeniu ;) Czego on z tą gitarą nie robił? ;)

'erotomania' to utworek który skłonil mnie do sięgnięcia po następne z półki Dream Theater ;) i dalej zostaje moim ulubionym chyba. No ale to tak troche offtopowo :u

pzd 

Wysłany: 2006-08-10, 19:04   

jakos nikt tu vai'a nie wspomina ;)

Odpowiedz do tematu