forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
śpiewające kobitki
Autor Wiadomość
voytass 

Wydział: NE
Wysłany: 2007-10-07, 14:58   śpiewające kobitki

tak patrze po last.fm i widze ze sporo ludzi z grupy aewroclaw slucha sobie takich klimatów.. to moze bedzie warto podsumować kto sie w kim lubuje, zebrać all w kupe, moze się wynajdzie pare fajnych rodzynków.. to moze ja zaczne:

- lady sovereign - rapująca z londynu, rodzynek jak dla mnie :)
- miss oddKidd - tez londyn, muzyka bardziej elektro ale tez troche rapsy, ang. akcent mym zboczeniem :)
- joss stone
- alice russel - uuuu z quantic soul orchestra albo z the bamboos wgniata w ziemie :)
- natalie williams - to samo, tez neosoul/funk i tez miodzio
- nicole willis
- zap mama
- N'Dea Davenport (2 powyższe panie na feat. z dj krush'em , n'dea niszczy jak dla mnie - with grace ;) )
- Maria Del Mar - wokalistka chambao, solówki tez nagrywa.. głos przeszywający ;)
- bahamadia - ponoć jedna z najlepszych jezeli chodzi o rap, ja tam nie wiem ;)
- uffie - elektro
- amy winehouse
- kate nash - brytyjskie odkrycia ostatniego lata ;)
- nina simone
plus takie raczej bardziej oczywiste:
aretha frankin, erykah badu, lauryn hill..

sporo zapewne pominałem, ale pisałem to pod małym impulsem i wymienilem akurat te co mi na dluzej w glowie zapadły - licze ze dyskusja się rozwinie i kazdy doda sporo od siebie badz skomentuje inne :)

[ Dodano: 2007-10-07, 16:00 ]
no a z polskich to z mniej znanych ale genialnych to przychodzi mi na mysl tylko Magda Dzięgiel :)

bug city | last.fm | diggin.pl | portfolio

kolos 

Wydział: ZF
Wysłany: 2007-10-07, 18:20   

ej, zią - nie wiem czemu ci się podoba ta lady sovereign :P - przesłuchałem płyte właśnie przez ciebie ale z całego krążka spodobała mi się jedynie piosenka 'those were the days' - reszta jak dla mnie raczej średnio słaba :| ...no ale to chyba nie mój bit a o gustach się nie dyskutuje :roll ;)

za potwierdze te twoje typy które słyszałem: joss stone, amy winehouse no i ta babeczka z chambao - solowej nie słyszałem ale nie omieszkam w najbliższej przyszłości :kolos ...no i na tym by się skończyła moja znajomość twoich typów :roll

anyway no to może teraz ja pociągne temat, a co :kolos - nie ma to jak ciekawy głos ciekawej babeczki ubrany w ciekawą oprawe muzyczną ;)
- mariza - całkiem ciekawie babeczka śpiewa - etniczne troche
- india arie - zakładam że tylko przez roztargnienie nie zamieściłeś jej w oczywistych typach :P ;)
- adina howard - oldschoolowo, troche hiphopowo i bardzo fajne r'n'b - jeżeli ty albo katia jej nie znacie to jesteście dupy a nie znawcy hip-hopu :P ;)
- renee olstead - jak dla mnie to jest rodzynek !! - młoda ale bardzo utalentowana - stare jazzowe kawałki z jej wokalem nabrały sporo świeżości - naprawde polecam 8)
- amel larrieux - jazz, soul, mniam
- tamia - całkiem fajny głosik który często featuringuje w kawałkach znanych z branży ale i samodzielnie daje rade - r'n'b
- corinne bailey rae - lekki i przyjemny soul oraz jazz
- vivian green - r'n'b w naprawde fajnym wydaniu
- novika - polski akcent - zobaczcie sami ;)

tyle - może jeszcze coś dorzuce jak mnie co ruszy :P ;)

Dafne 

Wysłany: 2007-10-07, 18:56   

jeszcze Nouvelle Vague i PJ Harvey (trochę rocku do tej listy :P ) dorzucę od siebie :D

Zobacz mnie na GoldenLine

Onizuka 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2007-10-07, 19:11   

To i ja napiszę coś od siebie:
Blade Loki fajny pop punk
Happysad bardzo przyjemny klimacik
Hurt :)
Zielone Żabki ---> klasyyyka :D
Pozdrawiam:)

katia 

Wydział: IE
Wysłany: 2007-10-07, 19:15   

voytass napisał/a:
no a z polskich to z mniej znanych ale genialnych to przychodzi mi na mysl tylko Magda Dzięgiel :)

oj tak. Ma cudowny głos, poza tym fajne ma wstawki w raperskich kawałkach, np. Jimsona, czy Wice Wersy [to i to mozna bylo podziwiac na ekonomaliach 2007].

Pociągnę temat również, bo śpiewające kobiety to jest to co kocham najbardziej.
Widzę, że z Kolosem mamy bardzo zbieżny gust co do kobiecych głosów.
Popieram Amel Larrieux, Vivian Green, Tamie, czy Colinne Bailey Rae.
Ale żeby było lepiej, dodam od siebie perełki, z rewelacyjnymi głosami, przy ktorych można wszystko..i jeszcze więcej ;)
Śladem kolosa podam od razu przekierowana do ich profilu na last.fm.
Gaelle - cudownie soulowy głos, podklady miewa bardziej elektroniczne jednak, ale tak urocze, że brakuje słów na opisanie zachwytu. Moje osobiste odkrycie, cudowna na spokojne wieczory do przemyśleń.

India Arie - ją chyba znają wszyscy... :)
Soul, neo-soul, po prostu pycha. Spokojne brzmienia zdecydowanie :)

Teairra Mari - Odkrycie rocafella records, czyli samego Jaya-Z. Młoda panna, silny głos, raczej bujające kawałki, aczkolwiek odsłuchiwanie jej dorobku muzycznego radzę zacząć od kawałka "phone booth". Cudowny :*

Conya Doss - pani mnie miażdży. Całkiem niedawno zaczęłam odkrywać jej muzykę, ale jak zaczęłam, to się uwolnić nie mogłam. Cudowny soul, r'n'b, takie bujające, albo z kolei wolne i sentymentalnie. Pani cud.

JazzyFatnastees -bo czy jest coś lepszego od jednej spiewającej pani? Owszem, dwie takie! Bardzo spokojnie nagrywające panie, odkryte przez The Roots (toteż można sie domyślić jaki dokładnie rodzaj soulu i r'n'b grają - coś w deseń Jill Scott, czy Eryki Badu, choć bardziej w stronę tej pierwszej). Bardzo przypominają mi
Floetry. Z tym że tutaj jedna panna śpiewa soulowym delikatnym głosem, a druga bardziej podchodzi pod rap. Połączenie pycha. Warto sprawdzić.

Teedra Moses - bardzo spokojny i cienki głos. Cienki w znaczeniu - subtelny, delikatny. Osobiscie polecam, mam kilka wyjątkowych i uroczych kawałkow juak np. 'take me' 'last day' czy 'no more tears'. Mniam.

Leela James - Damn! Ta pani ma tak mocno soulowy głos, że padam i leżę. Bardzo mi przypomina panią Jill Scott w manierze śpiewania i repertuaru. Czyli jak ktoś bardzo lubi Jill Scott, to Leelę James pokocha. Bez kitu, wiem co mówię :)

Goapele - last.fm jako podobnych artysów do tej pani podaje np. Vivian Green, czy Amel Larrieux. Potwierdzam, to właśnie taki klimat muzyczny. Spokojne jointy panna nagrywa.
;)

Aaliyah - nic dodać nic ująć. Dla mnie ideał muzyczny. RIP.

Póki co tyle, a na pewno jeszcze trochę tych fajnych panien jest :) Nie wspominałam otych, co podbijają listy mtv czy eski, bo te wszyscy znają. Te powyżej już mniej :)
Jak coś jeszcze sobie przypomnę to dopiszę, ale głównie te one zrobiły na mnie największe wrażenie.
You gotta love it!

[ Dodano: 2007-10-07, 21:02 ]
ja!
jak moglam zapomnieć.

Ok, nadrabiam. Oto kolejne twórcze panny:

Heather Headley - Głos delikatny i bardzi kobiecy. Słyszałam tą pannę jedynie w takich bardziej sentymentalnych produkcjach, ale za to jakich, och! Radzę sprawdzić jej kawałek 'in my mind', aby móc się zorientować jaki to rodzaj delikatnego soulu jest ;)

Nneka - kolejna pani z afro na głowie :) Powiedziałabym, że bitami przypomina mi Leelę James czy Eryke Badu, aczkolwiek głos ma znacznie spokojniejszy, taki w stylu Teedry Moses. Aczkolwiek, i tu uwaga, pani nie tylko śpiewa, a również rapuje i tu pojawia się ciekawe połaczenie jej głosu, z bitami i rapem. Podkłady miewają również klimat stricte reagge. Wow. Różnorodnośc to jest to co lubię :)
Polecam, najlepiej zacząć od kawałka "stand strong", ale na youtube tego kawalka nie ma, toteż sprawdźcie kawałek 'africans'
;)

Zobacz mnie na GoldenLine

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2007-10-07, 20:57   

Onizuka napisał/a:
To i ja napiszę coś od siebie:
Blade Loki fajny pop punk
Happysad bardzo przyjemny klimacik
Hurt :)
Zielone Żabki ---> klasyyyka :D
Pozdrawiam:)

no happysad, hurt i zielone zabki to bardzo kobitki bardzo...

co do nouvelle vague (dafne, a kto ci sciagnal pierwsza piosenke no kto no kto?? :D ) to tam jest kilka wokalistek :) wlasciwie wokalistki sa takie... dochodzace - na kazdej plycie inne :P

ja bym jeszcze do listy dopisala anouk :)

voytass 

Wysłany: 2007-10-07, 21:01   

bjork ;)

[ Dodano: 2007-10-07, 22:17 ]
byłbym zapomniał, Stina Nordenstam !!

bug city | last.fm | diggin.pl | portfolio

PaJAC 

Wysłany: 2007-10-07, 21:57   

dziubowa napisał/a:
wokalistki sa takie... dochodzace

huhu, az se chyba sciagne i poslucham :))

a jesli o normalne :P spiewajace kobitki chodzi, to tylko Nosowska i Przemyk! Pati Yang tez spoko :) a w zespolach to Amy Lee z Evanescence :kolos ew. Beth Gibbons z Portishead

Grupa UE Wrocław @ last.fm Join us!

jul 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2007-10-07, 22:23   

Dafne napisał/a:
PJ Harvey
ja tam mało słucham kobitek, ale pani Polly Jane wymiata, prosze sobie zobaczyć jej koncerty.. no a jej nowa płyta mnie wkurwia, tyle na temat :D

a victory rządzi!!! http://youtube.com/watch?v=ullPzcRqYs4
Ostatnio zmieniony przez jul 2007-10-07, 22:50, w całości zmieniany 1 raz  

rastasienka 

Wysłany: 2007-10-07, 22:35   

a ja z kobitek w sumie uważam tylko wokal z Cranberries albo Roxette... zdecydowanie wolę męskie wokale :) tylko nie lińczujcie :) jakoś lepiej do mnie docierają :)

ulul 

Wysłany: 2007-10-08, 09:14   

tym, co lubią -hm- dziwne rzeczy, polecam Cocorosie ;)

Atta' Boy 

Wysłany: 2007-10-08, 11:34   

Bjork, PJ Harvey, Roisin Murphy

wojciech 

Wysłany: 2007-10-09, 11:57   

Patti Scialfa, Aretha Franklin, Emiliana Torrini, PJ Harvey, Yoko Ono

[ Dodano: 2007-10-10, 17:31 ]
żeby nie było dorzuce jeszcze Edith Piaf :chrupek

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2007-10-27, 01:37   

jak ktos lubi francuski wokal to oprocz edytki wróblowej dorzuce carle bruni i keren ann

[ Dodano: 2007-10-27, 02:37 ]
no i nie wierze ze zapomnieliscie o janis joplin ;)

maciekeF 

Wysłany: 2007-10-27, 16:49   

mhh

feist, wspomniane juz siostry z cocoroise , roisin murphy (kocham ją!! )

Odpowiedz do tematu