Wydział: NE
Wiek: 26 Dołączył: 27 Maj 2005 Posty: 1471 Skąd: zza kulis
Wysłany: 2007-10-07, 14:58 śpiewające kobitki
tak patrze po last.fm i widze ze sporo ludzi z grupy aewroclaw slucha sobie takich klimatów.. to moze bedzie warto podsumować kto sie w kim lubuje, zebrać all w kupe, moze się wynajdzie pare fajnych rodzynków.. to moze ja zaczne:
- lady sovereign - rapująca z londynu, rodzynek jak dla mnie
- miss oddKidd - tez londyn, muzyka bardziej elektro ale tez troche rapsy, ang. akcent mym zboczeniem
- joss stone
- alice russel - uuuu z quantic soul orchestra albo z the bamboos wgniata w ziemie
- natalie williams - to samo, tez neosoul/funk i tez miodzio
- nicole willis
- zap mama
- N'Dea Davenport (2 powyższe panie na feat. z dj krush'em , n'dea niszczy jak dla mnie - with grace )
- Maria Del Mar - wokalistka chambao, solówki tez nagrywa.. głos przeszywający
- bahamadia - ponoć jedna z najlepszych jezeli chodzi o rap, ja tam nie wiem
- uffie - elektro
- amy winehouse
- kate nash - brytyjskie odkrycia ostatniego lata
- nina simone
plus takie raczej bardziej oczywiste:
aretha frankin, erykah badu, lauryn hill..
sporo zapewne pominałem, ale pisałem to pod małym impulsem i wymienilem akurat te co mi na dluzej w glowie zapadły - licze ze dyskusja się rozwinie i kazdy doda sporo od siebie badz skomentuje inne
[ Dodano: 2007-10-07, 16:00 ]
no a z polskich to z mniej znanych ale genialnych to przychodzi mi na mysl tylko Magda Dzięgiel
ej, zią - nie wiem czemu ci się podoba ta lady sovereign - przesłuchałem płyte właśnie przez ciebie ale z całego krążka spodobała mi się jedynie piosenka 'those were the days' - reszta jak dla mnie raczej średnio słaba ...no ale to chyba nie mój bit a o gustach się nie dyskutuje
za potwierdze te twoje typy które słyszałem: joss stone, amy winehouse no i ta babeczka z chambao - solowej nie słyszałem ale nie omieszkam w najbliższej przyszłości ...no i na tym by się skończyła moja znajomość twoich typów
anyway no to może teraz ja pociągne temat, a co - nie ma to jak ciekawy głos ciekawej babeczki ubrany w ciekawą oprawe muzyczną
- mariza - całkiem ciekawie babeczka śpiewa - etniczne troche
- india arie - zakładam że tylko przez roztargnienie nie zamieściłeś jej w oczywistych typach
- adina howard - oldschoolowo, troche hiphopowo i bardzo fajne r'n'b - jeżeli ty albo katia jej nie znacie to jesteście dupy a nie znawcy hip-hopu
- renee olstead - jak dla mnie to jest rodzynek - młoda ale bardzo utalentowana - stare jazzowe kawałki z jej wokalem nabrały sporo świeżości - naprawde polecam
- amel larrieux - jazz, soul, mniam
- tamia - całkiem fajny głosik który często featuringuje w kawałkach znanych z branży ale i samodzielnie daje rade - r'n'b
- corinne bailey rae - lekki i przyjemny soul oraz jazz
- vivian green - r'n'b w naprawde fajnym wydaniu
- novika - polski akcent - zobaczcie sami
Wydział: IE
Wiek: 26 Dołączyła: 08 Mar 2005 Posty: 2486 Skąd: w cieniu 71
Wysłany: 2007-10-07, 19:15
voytass napisał/a:
no a z polskich to z mniej znanych ale genialnych to przychodzi mi na mysl tylko Magda Dzięgiel
oj tak. Ma cudowny głos, poza tym fajne ma wstawki w raperskich kawałkach, np. Jimsona, czy Wice Wersy [to i to mozna bylo podziwiac na ekonomaliach 2007].
Pociągnę temat również, bo śpiewające kobiety to jest to co kocham najbardziej.
Widzę, że z Kolosem mamy bardzo zbieżny gust co do kobiecych głosów.
Popieram Amel Larrieux, Vivian Green, Tamie, czy Colinne Bailey Rae.
Ale żeby było lepiej, dodam od siebie perełki, z rewelacyjnymi głosami, przy ktorych można wszystko..i jeszcze więcej
Śladem kolosa podam od razu przekierowana do ich profilu na last.fm.
Gaelle - cudownie soulowy głos, podklady miewa bardziej elektroniczne jednak, ale tak urocze, że brakuje słów na opisanie zachwytu. Moje osobiste odkrycie, cudowna na spokojne wieczory do przemyśleń.
India Arie - ją chyba znają wszyscy...
Soul, neo-soul, po prostu pycha. Spokojne brzmienia zdecydowanie
Teairra Mari - Odkrycie rocafella records, czyli samego Jaya-Z. Młoda panna, silny głos, raczej bujające kawałki, aczkolwiek odsłuchiwanie jej dorobku muzycznego radzę zacząć od kawałka "phone booth". Cudowny :*
Conya Doss - pani mnie miażdży. Całkiem niedawno zaczęłam odkrywać jej muzykę, ale jak zaczęłam, to się uwolnić nie mogłam. Cudowny soul, r'n'b, takie bujające, albo z kolei wolne i sentymentalnie. Pani cud.
JazzyFatnastees -bo czy jest coś lepszego od jednej spiewającej pani? Owszem, dwie takie! Bardzo spokojnie nagrywające panie, odkryte przez The Roots (toteż można sie domyślić jaki dokładnie rodzaj soulu i r'n'b grają - coś w deseń Jill Scott, czy Eryki Badu, choć bardziej w stronę tej pierwszej). Bardzo przypominają mi
Floetry. Z tym że tutaj jedna panna śpiewa soulowym delikatnym głosem, a druga bardziej podchodzi pod rap. Połączenie pycha. Warto sprawdzić.
Teedra Moses - bardzo spokojny i cienki głos. Cienki w znaczeniu - subtelny, delikatny. Osobiscie polecam, mam kilka wyjątkowych i uroczych kawałkow juak np. 'take me' 'last day' czy 'no more tears'. Mniam.
Leela James - Damn! Ta pani ma tak mocno soulowy głos, że padam i leżę. Bardzo mi przypomina panią Jill Scott w manierze śpiewania i repertuaru. Czyli jak ktoś bardzo lubi Jill Scott, to Leelę James pokocha. Bez kitu, wiem co mówię
Goapele - last.fm jako podobnych artysów do tej pani podaje np. Vivian Green, czy Amel Larrieux. Potwierdzam, to właśnie taki klimat muzyczny. Spokojne jointy panna nagrywa.
Aaliyah - nic dodać nic ująć. Dla mnie ideał muzyczny. RIP.
Póki co tyle, a na pewno jeszcze trochę tych fajnych panien jest Nie wspominałam otych, co podbijają listy mtv czy eski, bo te wszyscy znają. Te powyżej już mniej
Jak coś jeszcze sobie przypomnę to dopiszę, ale głównie te one zrobiły na mnie największe wrażenie.
You gotta love it!
[ Dodano: 2007-10-07, 21:02 ]
ja!
jak moglam zapomnieć.
Ok, nadrabiam. Oto kolejne twórcze panny:
Heather Headley - Głos delikatny i bardzi kobiecy. Słyszałam tą pannę jedynie w takich bardziej sentymentalnych produkcjach, ale za to jakich, och! Radzę sprawdzić jej kawałek 'in my mind', aby móc się zorientować jaki to rodzaj delikatnego soulu jest
Nneka - kolejna pani z afro na głowie Powiedziałabym, że bitami przypomina mi Leelę James czy Eryke Badu, aczkolwiek głos ma znacznie spokojniejszy, taki w stylu Teedry Moses. Aczkolwiek, i tu uwaga, pani nie tylko śpiewa, a również rapuje i tu pojawia się ciekawe połaczenie jej głosu, z bitami i rapem. Podkłady miewają również klimat stricte reagge. Wow. Różnorodnośc to jest to co lubię
Polecam, najlepiej zacząć od kawałka "stand strong", ale na youtube tego kawalka nie ma, toteż sprawdźcie kawałek 'africans'
To i ja napiszę coś od siebie:
Blade Loki fajny pop punk
Happysad bardzo przyjemny klimacik
Hurt
Zielone Żabki ---> klasyyyka
Pozdrawiam:)
no happysad, hurt i zielone zabki to bardzo kobitki bardzo...
co do nouvelle vague (dafne, a kto ci sciagnal pierwsza piosenke no kto no kto?? ) to tam jest kilka wokalistek wlasciwie wokalistki sa takie... dochodzace - na kazdej plycie inne
a jesli o normalne spiewajace kobitki chodzi, to tylko Nosowska i Przemyk! Pati Yang tez spoko a w zespolach to Amy Lee z Evanescence ew. Beth Gibbons z Portishead
a ja z kobitek w sumie uważam tylko wokal z Cranberries albo Roxette... zdecydowanie wolę męskie wokale tylko nie lińczujcie jakoś lepiej do mnie docierają
_________________ heyah banana trele morele banany i inne pomarańcze blesss
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum