Wydział: Absolwent UE
Wiek: 27 Dołączył: 07 Mar 2005 Posty: 3015 Skąd: Sułów/Wrocław
Wysłany: 2007-10-23, 23:17 Bookcrosing na AE
Zapewne macie w domu książki, które przeczytaliście. Ile kurzu się na nich już gromadzi?
Co powiecie na Bookcrossing?
Wikipedia napisał/a:
Bookcrossing (inaczej nazywana uwalnianiem książek, krążeniem książek, lub książkokrążeniem) - idea nieodpłatnego przekazywania książek najczęściej poprzez zostawianie ich w specjalnie oznaczonych miejscach, by ktoś mógł je zabrać, przeczytać i znów zostawić w tym samym lub innym wyznaczonym do tego miejscu.
Książki mogą być też zostawiane w przypadkowych miejscach jak tramwaj, ulica, uczelnia itd. Wtedy książki opatrzone są stosowną informacją, takiej na przykład treści: Cześć, jestem uwolnioną książką, jeśli chcesz, to weź mnie ze sobą, jestem za darmo, oraz krótką informacją o bookcrossingu.
Bookcrosserzy, czyli ludzie uprawiający bookcrossing tłumaczą swoją ideę tym, że książki nie lubią być więzione w domu na półkach, wolą krążyć z rąk do rąk i być czytane.
Potrafilibyśmy zebrać swoje książki i w jednym ustalonym dniu zasypać kampus AE?
Można umieścić liste osób które sie wpiszą do książki, koniecznie informacje o przekazaniu w ten sposób książki dalej, no i fajnie będzie jeżeli znajdzie się tam link do forum
Oczywiście można to robić wszędzie i zawsze, ale taka akcja w jednym dniu w widocznych miejscach w obrębie kampusu byłaby pozytywna
podobno gdzies na uczelni jest (albo byla) zrobiona specjalna polka na takie ksiazki. ale nie pamietam gdzie, postaram sie w necie znalezc.
zawsze mozna zostawic np na parapecie w E, w kawiarence w P, itd.
jestem zdecydowanie za!
jutro poszperam na polkach - na pewno cos znajde
[ Dodano: 2007-10-24, 00:55 ]
stronka bookcrossing: http://www.bookcrossing.pl/
mozna ksiazke zarejestrowac i potem sledzic jej droge
podobno gdzies na uczelni jest (albo byla) zrobiona specjalna polka na takie ksiazki. ale nie pamietam gdzie, postaram sie w necie znalezc.
kolo okienka gdzie sie odbiera ksiażki <ponoc biblioteka to się nazywa > i tam niedaleko sa półki, z których sie bierze ksiażki i często nawet są puszczane nowiutkie skrypciki z AE
Tak jest! To się nazywa "Darmowe rozdawnictwo zbiorów wycofanych". Większość książek jest po rusku, ale są też po polsku. Sam wygrzebałem już wiele dobrych pozycji, m. in. "Zbiór zadań z przędzalnictwa bawełnianego", "Chłodnictwo w przemyśle rybnym"...
_________________ Ya mamma dresses ya funny and ya need mouse to delete files.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum