Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2008-09-24, 11:50 problem z fabułą do własnej książki
Dzień dobry
Mam pytanie odnośnie pisania książki. Mam takową chęć napisać. Jestem na etapie zbierania błyskotliwych, wartościowych treści składających się z frazy lub kilku zdań. Jest to bardzo obszerne treściowo, ale dotyczy ogólnych wartości, obserwacji siebie i innych oraz wzajemnego zachowania oraz obraz zasad świata.
Mam zamiar po zebraniu całości pogrupować to w wątki, które będę chciał wyczerpać i zamknąć, dodać emocje i humorystyczne zabarwienie.
Problemem jest dla mnie jednak nadanie tej całości fabuły, nigdy tego nie robiłem, a jak czytam książki to dostrzegam takową, ale nie wiem jak to jest zbudowane. Mam problem z tym. Pomóżcie, będę wdzięczny za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam i już jestem wdzięczny za wszelką pomoc.
krystianku@o2.pl
Krystian
wybacz Krysti24, ale jak dla mnie zabierasz się do tej książki od dupy strony - jak ty chcesz napisać książke skoro nie masz pomysłu na fabułe - i (że aż zalece błyskotliwą treścią) weź się ogarnij - to chyba przede wszystkim ty powinieneś wiedzieć co będzie w tej książce ...chociaż w sumie nie wiem - nigdy książki nie napisałem
Wydział: IE
Wiek: 26 Dołączyła: 08 Mar 2005 Posty: 2486 Skąd: w cieniu 71
Wysłany: 2008-09-26, 08:19
kolos napisał/a:
to chyba przede wszystkim ty powinieneś wiedzieć co będzie w tej książce ...chociaż w sumie nie wiem - nigdy książki nie napisałem
to jak pisanie opowiadania na j.polskim, czy maturze, eseju, cholera, rozprawki, ale dłuższej i większą ilością wątków (tak myślę ), ale też nie wiem, żadnej ksiązki w swoim zyciu nie napisalam, a magisterka przedemną, więc nie wiem jeszcze jak to jest pisać coś większego niż na max. 5 stron a4
Na początku powinieneś ustalić o czym chcesz napisać. Czyli główny wątek. Bez tego nie ma po co zabierać się za pisanie bo za wiele się nie napisze. A najlepiej jak sobie fabułe obszernie opiszesz w punktach to pote bedizesz wiedział o czym pisać. Ja tak robie.
I sam wymyśl tę fabułe. Jak to twój pierwszy utwór jaki chcesz napisać, to przecież nie musi mieć takiej wymyślnej fabuły jak choćby książki Stevena Kinga (polecam Mroczną Wieżę), który pisze już od dawien dawna i się na tym zna.
Fabuła to najważniejsza rzecz, a przynajmniej ten wątek, bo mając go potem pójdzie już łatwo (ja piszę bez żadnych pomocy i mi łatwo idzie, nie myśle o tym wcześniej po prostu pisze). A jak napisał kolos to takie zaczynanie z pisaniem nie prowadzi do niczego. Bo jak wymyślisz fabułe to połowa z tych notatek może ci się nie przydać i praca na marne. Chyba ze wymyślisz taka fabułę w której zawrzesz wszystkie, ale wątpię. Nie w twoje umięjętności bo ich nie znam, ale wiem, że jak ja coś pisze to po wtórym czytaniu zwsze coś zmieniam, wyrzucam, wkłądam coś nowego, żeby łądniej pasowało. W takich przemyślaniach które masz przygotowane jest dużo wątków już samych w sobie. Zawsze możesz napisać książkę o sobie i zawrzeć to wszytsko. JA tam wole pisać o fantastyce.
_________________ War is not heroic. War is not exhilarating. War is full of despair. It is dark. It is dreadful. It is a thing of sorrow and gloom. That is why people fear war. That is why people choose to avoid it.
Wydział: ZF
Wysłany: 2008-10-12, 18:19
Może po prostu opisz swoje życie, swoich przyjaciół i to, co ty w nim zauważasz? Pytanie innych jest bez sensu, bo to nie my będziemy pisać tę książkę, tylko ty!
też piszę swoją powieść, długą, ale zarys fabuły jest od początku, zauważyłem że dobrze jest nie spieszyć się z pisaniem. W wyniku formatu straciłem wiele szkiców i pomysłów... i dobrze! Teraz popatrzyłem z nowej perspektywy i pomysł jest dużo lepszy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum