Wydział: Absolwent UE
Wiek: 27 Dołączył: 07 Mar 2005 Posty: 3015 Skąd: Sułów/Wrocław
Wysłany: 2007-07-30, 22:52 Przelicza e-booki na lasy
W jakim stopniu możemy przyczynić się do zachowania lasów na świecie, zastępując drukowaną prasę i książki ich odpowiednikami elektronicznymi? Odpowiedzi na powyższe pytanie ma udzielić nam uruchomiony niedawno Kalkulator Ekologiczny.
Kalkulator, stworzony dzięki współpracy NetPress, wydawnictwa Złote Myśli oraz Greenpeace, pozwala sprawdzić, jak ma się liczba papierowych gazet i książek do liczby drzew, które zostałyby uratowane, po zamienieniu drukowanych publikacji na e-wydania.
- Z badań, które przeprowadziliśmy wynika, że dla ponad 65% czytelników polskiej prasy w formacie Zinio czynnik ekologiczny jest istotny - komentuje Bartłomiej Roszkowski, prezes NetPress Digital.
Podobne zdanie ma Mateusz Chłodnicki, wiceprezes Złotych Myśli. Nasze społeczeństwo coraz bardziej dostrzega wagę lepszego zadbania o środowisko, w którym przecież żyje. W nieco przewroty sposób pokazujemy, jak poprzez zmianę nawyków czytelniczych można o nie zadbać i jednocześnie wygodnie i szybko skorzystać na treściach zawartych w publikacjach elektronicznych - podkreśla Chłodnicki.
Inicjatywa jest jedną z pierwszych tego rodzaju akcji w Polsce, skupiających kilka podmiotów, które starają się pokazać ekologiczny wymiar e-wydań. Organizatorzy akcji zapowiadają, że podobne projekty, popularyzujące czytanie bez gromadzenia ton makulatury, będą realizowane również w przyszłości.
Chętnie bym czytał e-booki albo gazety elektroniczne, ale po paru stronach czytania tekstu po prostu oczy zaczynają mi odmawiać posłuszeństwa . Nie wiem, może to kwestia monitora ale tak samo było na CRT i na LCD. Wszystko zaczyna się mienić i w ogóle. A ja dziękuje, nie chce stracić wzroku szybciej niż i tak już się to dzieje :].
Po pierwsze: South Park, s3e1 - Rainforest Schmainforest a i jeszcze jakis inny odcinek tez byl w tym temacie, ale nie pamietam, jak sie nazywa
Po drugie: papier i tak jest wygodniejszy do czytania
Mnie denerwuje to, że nie mogę leżeć czytając e-booka . Nawet z laptopem jest dość niewygodnie. Z książkami nie ma takich problemów. Rozwiązaniem może okazać się e-papier.
_________________ Ya mamma dresses ya funny and ya need mouse to delete files.
ja osobiście też wolę książki bo to praktyczniejszy interes, a poza tym jak sie przyjma e-booki to co ja będę kupować ambitniejszym znajomym? takiego e-booka to oni sami sobie ściągną i jeden problem więcej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum