forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
trzy książki do poczytania
Autor Wiadomość
ohafija 

Wydział: ZF
Wysłany: 2007-08-09, 11:58   trzy książki do poczytania

skoro jest takie miejsce na tym forum gdzie można innym polecić jakieś książki, no to trzeba je wykorzystać

dzisiaj będą trzy książki:

1. "Kwiat pustyni" Waris Dirie, Cathleen Miller
Książka oparta na faktach z życia Waris Dirie.
Moim zdaniem bardzo poruszająca książka.
Jeżeli chodzi o styl bardzo łatwo się ją czyta.
Sytuacje opisane są w sposób bardzo rzeczywisty, ze szczegółami i okropieństwem, czy może raczej brutalnością tych sytuacji. Autorki wprost mówią o tragediach, których doświadczyła Waris, nie upiększają opisów pięknymi słówkami, nazywają wszystko tak jak powinno być nazwane.
Wydaje mi się, że właśnie ten prosty styl i to brutalne oddanie pewnych zdarzeń powoduje iż książka jeszcze bardziej porusza.

Książka ta mówi o wydarzeniach, które ciągle mają miejsce na świecie, dodam cywilizowanym, bo za taki przecież się uważamy. I to jest w tym wszystkim najbardziej wstrząsające.

Pokazuje ona również jak ważne są marzenia i jak ważne jest to, aby walczyć o spełnienie tych marzeń.

Jest to książka zarówno dla kobiet jak i mężczyzn. Tyle tylko, że bardziej dotyczy jednak kobiet i do nich może ona bardziej dotrzeć.

2. "Pogryziona przez wiewiórki" Katarzyna Byzia

Książka napisana z humorem i pomimo że zalicza się ją do literatury kobiecej mogę ją polecić również chłopakom.
Opowiada ona o życiu Edzi w jej przełomowym momencie. Edzia musi podjąć bardzo ważne decyzje, których nikt inny za nią nie podejmie.
Nie jest to książka wymagająca jakiegoś specjalnego myślenia, interpretowania czy coś w tym rodzaju.
Luźna książka poruszająca temat przyjaźni, zaufania, miłości, tolerancji.
Edzia staje w obliczu walki z samą sobą. Musi zdecydować czy zrobić to co chciałaby zrobić czy to co czuje, że powinna zrobić.
W książce pojawia się również wątek kryminalistyczny związany z bzyczącym (dokładnie tak jak napisałam, nie miauczącym, ale właśnie bzyczącym) rudym kotem.
Jest również specyficzna mama Edzi :) (ehh, niema jak to rodzice)

Jeżeli nie masz co zrobić z wolnym wieczorem,
jeżeli książka cię nie przeraża,
chcesz się pośmiać z niezłych tekstów

a ponadto chcesz się dowiedzieć:
jakim cudem kot może bzyczeć
czy można zajechać faceta w łóżku (tak, o tym też jest w tej książce)
czy facet jako gosposia to dobry pomysł

to polecam tą książkę :)

3. " Nie jesteś mi potrzebna" Kathleen DeMarco

Ta książka z tych trzech najmniej mi się podobała, ale też jest fajna.

Ogólnie uważam, że jest trochę niedopracowana.
Gdy przebrnie się przez przyciężkawy początek, obfity w długie opisy, to już idzie z górki gdyż akcja się rozwija.
Pod koniec już w ogóle rwie potwornie i nawet jest trochę zabawnie, a napewno jest wrednie :)

Książka opowiada o dwóch różnych kobietach Josi i Carli, które pragną zmienić swoje życie.
Obydwie chcą zostać producentami filmowymi, a przynajmniej zobaczyć jak to jest nim być i czym w gruncie rzeczy w ogóle zajmuje się producent filmowy.
Każda z nich dochodzi do tego inaczej i właśnie ta droga, pełna zbiegów okoliczności i nieprzewidzianych sytuacji jest opisana.

Obie panie w którymś momencie się ze sobą spotykają.
czy jest to miłe spotkanie? jak się kończy ?
Zbieg okoliczności sprawia, że w ogóle są na siebie skazane.
dlaczego tak się staje? czy dla obu jest to takie straszne rozwiązanie?

Czyja taktyka dochodzenia do sukcesu i kariery okaże się bardziej skuteczna?
Czy zetknięcie się dwóch tak różnych osobowości skazane jest na klęskę i niepowodzenie ?
Co wyniknie z tej znajomości?

Z chęcią zdradziłabym odpowiedzi na te pytania, ale w ten sposób pozbawiłabym przyjemności z czytania tej książki.

W ostateczności pozostają tajemnice o których wie czytelnik, ale niewiedzą bohaterowie książki.

Autorka w ostateczności pozostawia sobie otwartą furtkę, gdyż zakończenie nie jest jednoznaczne.

Pomimo pewnych nie dociągnięć, myślę że jest to książka warta przeczytania.

fajnie by było jakby znalazł się ktoś kto też przeczytał te książki
przynajmniej mogłabym wymienić opinię na ich temat :)

[ Dodano: 2007-08-15, 20:30 ]
niewiem czy ktoś to czyta, ale może jest jakiś mol książkowy na tym forum,więc dorzucę kolejną książkę :

"Królowa żurawin" Kathleen DeMarco

Bardzo sympatyczna książka do poczytania w wolnych chwilach.

Opowiada o kobiecie, która w jednej chwili straciła całą swoją najbliższą rodzinę, o próbach pogodzenia się z tym faktem oraz próbach ułożenia sobie życia.

Początkowo gubi się w tym wszystkim, nie może znaleźć swojego miejsca, ale niema się czemu dziwić, w końcu straciła najbliższą rodzinę.

W którymś momencie chce po prostu się od tego uwolnić. Kierowana jakąś siłą jedzie (jak to się mówi) prosto przed siebie. I tu tak naprawdę zaczyna się ciekawsza część książki i akcja znacząco przyspiesza.

Bohaterka wplątuje się w różnego rodzaju sytuacje, z których niekoniecznie wie jak się wyplątać.

Cały czas toczy wewnętrzną walkę pomiędzy głupią, nieporadną dziewczynką, a inteligentną i pewną siebie kobietą.

Przeżywa przygody, o których nawet nie myślała.
Odwiedza miejsca, o których istnieniu nawet nie wiedziała.
Poznaje ludzi, z którymi zwiąże się na dłuższy czas.

Książka zawiera odrobinę humoru, ale jest to dawka jak najbardziej odpowiednia. To powoduje, że cała historia zachowuje swój specyficzny charakter ale jednocześnie fajnie się to czyta.

Jest to również książka, która w pewnych momentach skłania do zastanowienia się nad życiem.

Moim zdaniem dosyć ciekawy fragment:
"Musisz starać się ze wszystkich sił, aby jak najlepiej wykorzystać dany ci czas (...) Musisz się starać ze wszystkich sił - powtarza Rosi- Nie przez jeden dzień czy tydzień, ale zawsze, aż do śmierci. Wszyscy zaczynamy umierać od dnia narodzin."

Marmolada

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-04-05, 15:09   

Zainteresowała mnie książka pt.: "Pogryziona przez wiewiórki", więc pognałam ją zdobyć ;) Udało się i teraz mogę z czystym sumieniem polecać ją dalej. Jest naprawdę sympatyczna, lekka, łatwa i przyjemna, w sam raz na weekendowe odmóżdżenie się.
Cieszę się, że tu wpadłam. Teraz zainteresuję się „Królową...” i będę czekać na kolejne polecenia :)

Ze swojej strony mogłabym rzucić następujące tytuły: "Małż" Marty Dzido lub "Biało-czerwony" Dawida Bieńkowskiego. Obie książki są delikatnie irytujące, ale na pewno czyta się je łatwo i szybko. Szczególnie z tej drugiej można się dowiedzieć o wielu ciekawych męskich fobiach ;P Zresztą pisana jest ona z perspektywy faceta, który jest skończonym pajacem, ale to czyni tę książkę śmieszną, bo przejaskrawioną. :]

Odpowiedz do tematu