Wydział: Absolwent UE
Wiek: 27 Dołączył: 07 Mar 2005 Posty: 3015 Skąd: Sułów/Wrocław
Wysłany: 2008-01-14, 11:51 AdBlock..
"ile wpłaciłeś/aś na bieżącą zbiórkę na utrzymanie Wikipedii? Jeśli odpowiedź brzmi: NIC, a Ty korzystasz z AdBlocka, to… czy czasem nie jesteś hipokrytą?"
Ja zasadniczo jestem infoanarchistą i uważam że jakiekolwiek opłaty za dostęp do "własności intelektualnej" są zbędne i mają na celu jedynie ograniczenie dostępu do kultury i nauki osobom ubogim.
Jakby ktoś chciał podyskutować ze mną o "prawach autorskich" to ja bardzo chętnie, ale nazywanie mnie złodziejem i komunistą proszę sobie od razu darować.
_________________ "Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem." - Oscar Wilde
Wysłany: 2008-01-14, 17:13
no tak ale już nie chodzi całkowitą blokadę treści bez opłaty, tylko o wspomaganie choćby w sposób klików na reklamach (to nic nie kosztuje) a nie blokowanie ich adblockiem, albo drugie wyjście brak reklam a dotacja na konto. Ja nie dotuje, ale adblocka nie używam, zainstalowałem raz żeby zobaczyć jak to działa i już nie używam. I też jestem za powszechnym dostępem. tutaj raczej mowa tylko o wspomaganiu publikacji wydawanych w ten sposób
A jeżeli świadomie wyłączam w przeglądarce flash i javaScript? Czy też jestem "pasożytem"?
Przypominam, że internet w założeniu miał być właśnie DARMOWĄ i NIEKOMERCYJNĄ siecią wymiany informacji. Niestety kapitalizm musi dostać się wszędzie i oblepić wszystko reklamą, zapchać badziewiem, a potem powiedzieć, że to dla twojego dobra, bo jakby tego nie było, to nic by nie było.
Bullshit. Reklamy na stronach nie są po to, żeby zwrócić koszty hostingu, tylko po to, żeby ich właściciele zarabiali.
Jeżeli nie jesteś skłonny ponosić kosztów zamieszczania tego w internecie bez reklamy to po prostu tego nie zamieszczaj. Internet nie zbiednieje bez twojej kolejnej strony zapchanej reklamami. Wystarczą miliony serwisów, np. z tekstami piosenek, które działają na zasadzie kradzieży tekstów z innego serwisu, napychają się reklamami dzwonków polifonicznych i tym podobnych rzeczy i ich twórcy to wielcy "e-biznesmeni".
A może wydaje wam się, że reklamy "nic nie kosztują" oglądającego? Kolejny bullshit. Kosztują. Płacę za internet, żeby ściagać, to co potrzebuję. Najczęściej reklamy obciążają MOJE łącze i MÓJ procesor. Najczęściej są tak umieszczone, że wczytują się wcześniej niż właściwa treść strony.
Jeszcze nigdy nie zbijałem biznesu na czymkolwiek w internecie, a wszystko co udostępniałem, zawsze udostępniałem bez reklam i bez opłat. Bo żeby zmienić świat, trzeba zacząć od siebie. I w tej kwestii pozostałem wierny ideałom.
I dlatego będę blokował WSZYSTKIE reklamy które tylko spotkam w internecie. Bo nie będę nabijał kasy frajerom, którzy niszczą pierwotne założenie internetu.
_________________ "Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem." - Oscar Wilde
Wysłany: 2008-01-14, 22:27
a ja dalej nie widze powodu blokady wszystkiego co reklamą jest i co twórcy treści/strony może pomóc rozwijać serwis który tak czy inaczej w internecie miałby miejsce.. nie podejmując już tematu, że wiele znakomitych serwisów tylko dzięki temu się utrzymuje, a i nie tylko serwisów www.. blokada na routerze nawet reklam to ograniczenie w dostępie i tyle i to właśnie reklama umożliwia prowadzenie dostępu do treści bez abonamentu a ja nie wiem czy jest ktoś kogo stać na prowadzenie serwisu typu onet (serwisu o takiej treści i takiej jakości treści) bez reklam bo tak.. bo on chce dać coś społeczeństwu
Wydział: ZF
Wiek: 27 Dołączył: 28 Mar 2005 Posty: 113 Skąd: Sky Valley ;)
Wysłany: 2008-01-14, 22:49
Julu, nie utrzymały by się. Ale ja i tak będę blokował co mi się podoba, bo fakt istnienia reklamy nie zmusza nas do oglądania. To reklamodawca podejmuje ryzyko, czy przekaz dotrze do odbiorców. W telewizji też są wkurzające reklamy na polsacie i tvn, a jednak nie jest powiedziane, że mamy obowiązek ich oglądania. Kto chce, to może przełączyć i nikt mu nic nie zrobi.
_________________ Mr Neutron! The most dangerous and terrifying man in the world! The man with the strength of an army! The wisdom of all the scholars in history! The man who had the power to destroy the world.
Pierwsza sprawa - słyszałeś o czymś takim jak znaki przestankowe?
Po drugie - nie ma obowiązku utrzymywania żadnego serwisu internetowego. I nigdzie nie jest powiedziane że koniecznie trzeba robić szmal na serwisie internetowym.
Od likwidacji onetu internet nie upadnie.
I właśnie o to chodzi, że trzeba coś dać społeczeństwu - kulturę i naukę, a nie tylko reklamy i komercję. Bo inaczej stworzymy społeczeństwo konsumpcyjnych bezideowców.
Niewątpliwie jest to walka z wiatrakami, ale na szczęście prawo nie zabrania mi blokowania reklam - bo mam prawo regulować sam sobie treści, które moim zdaniem mi nie odpowiadają. To tak jakbyś mi zarzucał, że próbuję doprowadzić do upadku TVN, bo wyłączam telewizor kiedy puszczają reklamy.
Więc podsumuję, bo ty ciągle grasz tą samą płytę - nie będzie mi żal, jeżeli zbankrutują serwisy utrzymujące się z reklam, ponieważ uważam je za szkodliwe dla internetu. Prawdziwymi perłami internetu są wg. mnie serwisy hobbystyczne, utrzymywane z prywatnych pieniędzy lub z dobrowolnych składek użytkowników. Bo to one rozwijają inicjatywę społeczną i zapewniają wolny dostęp do dóbr nauki i kultury.
Prawdziwymi perłami internetu są wg. mnie serwisy hobbystyczne, utrzymywane z prywatnych pieniędzy lub z dobrowolnych składek użytkowników. Bo to one rozwijają inicjatywę społeczną i zapewniają wolny dostęp do dóbr nauki i kultury.
normalnie jakby o wikipedii to było napisane...
a że większości osób wygodniej jest pacnąć myszą w reklamę niż wysłać przelew toteż ja nie mam nic przeciwko takowym.
99% czasu online używam firefoxa z konfigurowanym od chyba 2 lat adblockiem. pozostały 1% wchodzę na niektóre strony używając IE poklikać im na reklamy - bo znam ból utrzymania serwisów, mimo że ostatnio muszę płacić w zasadzie "jedynie" za domeny.
Wysłany: 2008-01-14, 23:08
Ananas napisał/a:
Pierwsza sprawa - słyszałeś o czymś takim jak znaki przestankowe?
słyszałem
Ananas napisał/a:
nigdzie nie jest powiedziane że koniecznie trzeba robić szmal na serwisie internetowym
wcale nie twierdze, że tak ma być, tylko dzięki 'szmalowi' treści mogą być wartościowsze, choć to nie jest regułą, ale zapewne pomaga choćażby w znalezieniu konkretnych ludzi
Ananas napisał/a:
trzeba coś dać społeczeństwu - kulturę i naukę, a nie tylko reklamy i komercję
kulturę i naukę można dawać razem z reklamami, nie widzę przeszkód
Ananas napisał/a:
ale na szczęście prawo nie zabrania mi blokowania reklam
no i dobrze, masz prawo robić co chcesz w tej kwestii, to tylko rzucony temat do dyskusji, ja Ci też niczego nie 'zarzucam'
A co do telewizji to trochę inna sytuacja jest. Reklama jest, wiesz kiedy przełączyć, a tutaj sie idzie na łatwiznę i nie zamyka się popupów czy nie klika w adsensa, tylko po prostu eliminuje się je ze strony.
Nikogo do niczego nie nakłaniam i nie mam pretensji, ale temat jest.
swoją drogą ciekwe jaki odzew by był gdybym zablokował dostęp do forum dla adblockersów czego nigdy nie zrobie, ale sam fakt co by tacy ludzie robili jest ciekawostką i każdy pewnie powie że by przestał wchodzić na forum, a wątpie w to
Masz rację, przestałbym wchodzić na forum, ze znajomymi można podyskutować równie dobrze pod Zetą albo pod E, a materiały też można zdobyć gdzie indziej :p
Tyle, że ja używam "Zablokowanej zawartości" w Operze, tak więc możesz mnie cmoknąć :*
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum