forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
internet z laptopem
Autor Wiadomość
ChuQ 

Wydział: IE
Wysłany: 2007-10-09, 18:17   internet z laptopem

Szukam dobrego dostawcy internetu

szperałem po różnych ofertach ale chciałbym poradzić się użytkowników a nie tylko sugerować się ulotkami i reklamami (do których jestem już troche zrażony :/ )
co możecie polecić z doświadczenia, czego mam się nie tykać :P i jakie daje to możliwości.. będę bardzo wdzięczny za pomoc!
pzdr!

Chester 

Wydział: NE
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-10-09, 18:50   

nie bierz lapkow fujitsu siemens..
nie bierz zadnych ofert typu "blueconnect + laptop" czy inne orange...

Why ?

ad1
Lapki f-s sa syfne jednym slowem.. i to chyba wystarczy na ich temat
ad2
nie jest to oplacalne.. laptop ktorego dostaniesz bedzie wystarczajacy na ekhm.. chwile.. a cena jaka za niego zaplacisz przez np 2 lata (jesli na tyle podpiszesz umowe) jest konkretnie przegieta.. :) dlatego najlepiej idz na rog.. zarob troche u dojzalszych pan ktore poszukuja nowych doznan z mlodymi chlopcami i kup sobie lapka np Asusa a neta wez jakiegos z mozliwych opcji w Twoim rejonie. Acha.. Blukonnnnnnnekty i te inne sa hmm nieoplacalne ze wzgledu na niska predkosc i ograniczenia transferu.. taka bezprzewodowa neostrada ;)

Jedna w polsce to jeszcze jest nieoplacalne :P

ChuQ 

Wysłany: 2007-10-09, 19:09   

o kurcze mocna odpowiedź :P ... ale co powiesz na taką oferte >>

http://www.dialnet.pl/pro...p?objectID=2642

ja się poważnie nad nią zastanawiam.. inaczej ciężko widzę dorobienia się lapka..bo raty odpadają ze względu na brak dochodów

co Ty bys zrobił na moim miejscu??

voytass 

Wysłany: 2007-10-09, 19:10   

prosimy o konkretne wypowiedzi i związane z tematem :)

bug city | last.fm | diggin.pl | portfolio

Dafne 

Wydział: ZF
Wysłany: 2007-10-09, 19:12   

jeśli szukasz dobrego dostawcy, to najpierw daj znać w której dzielnicy mieszkasz. Jeśli Nowy Dwór to e-wro.
Nie polecam Multimedii - większa burza albo wiatr i już awarię mają. Dodatkowo linie mają przeciążone wieczorem. Albo w ogóle net i kablówka pada.
Średniej jakości jest osiedlowa.net - miałam, ale słabo chodzi w godzinach popołudniowych i wieczornych.
Neostradę to pewnie już znasz :) Masz jeszcze zwykłą ofertę z Dialogu.

Chyba, że chcesz coś bezprzewodowego - wtedy zostaje Ci tylko oferta naszych operatorów komórkowych, ale podsumowując - jak kolega wyżej wspomniał - nic dobrego z tego nie będziesz mieć. Np. jeśli mieszkasz w przynajmniej 4-piętrowym bloku na parterze na jakimś osiedlu, to spodziewaj się, że jeszcze z pół metrową antenką będziesz musiał biegać.

Osobiście nie mogę nic polecić, bo jak na razie miałam do czynienia z samymi kiepskim dostawcami ;)

Zobacz mnie na GoldenLine

mkr 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2007-10-09, 19:13   

Chester napisał/a:
Lapki f-s sa syfne jednym slowem.. i to chyba wystarczy na ich temat

hmmm... a masz jakieś doświadczenie z F-S czy tak sobie piszesz, żeby pisać?
Ja kupiłem F-S trzy lata temu i jestem z niego bardzo zadowolony.
Ani razu nie przeinstalowywałem systemu, nic się nie sypnęło (odpukać) i śmiga aż miło.
Mogę równocześnie pracować w corelu i photo shopie, mieć odpalonego winampa, gadu, przeglądarkę.
Niejeden nowy komputer nie ma takiej konfiguracji jak mój.
A Toshiby dla przykładu o takich samych parametrach są dużo słabsze - realnie.

Gdybym dzisiaj kupował notebooka to byłby to ASUS, ale nie dlatego, ze F-S są do dupy, tylko dlatego, ze ASUSy mają bardzo dobre konfiguracje za niższą cenę.

Po pierwsze: jak już kupować notebooka to w miarę dobrego, a nie np. z jakimś Celeronem
Po drugie: legalne oprogramowanie - ja tak uważam. Opcje dla uczniów i studentów są relatywnie tanie, a mój XP się w ogóle nie wiesza. No chyba, ze ktoś chce mieć zawsze najnowsze i z wieloma błędami, to potem niech nie zwala winy na komputer.
Po trzecie: przemyślany zakup, a nie chłam z promocji, nie mówiąc już o tych za 1zł... :/

ChuQ 

Wysłany: 2007-10-09, 19:33   

więc tak:

mieszkam na tzw Borku na krzykach (okolice southparku) i wiem że z dialogiem nie byłoby żadnego problemu, kwestia czy on jest konkurencyjny (wydaje mi się ze tak).. oprócz tej opcji z lapkiem jest tez druga oferta gdzie przez połowę okresu na który zostanie podpisana umowa jest 2 razy większa prędkość (np. 1Mb/s przy opcji 1 rok = 2Mb/s przez 6 miesięcy później 1Mb/s)
to też prezentuje się interesująco.. bo do TPSA jakoś nie jestem przekonany :/ mój przyjaciel sporo narzekał.

a jeśli chodzi o F-S to na wakacjach za granicą miałem okazje korzystać modelu, o którym mowa w ofercie - kumpel przed wyjazdem skusił się na promocje dialnetu... pracowało mi się całkiem przyjemnie. To miedzy innymi on mnie podkusił na taki pomysł internet+laptop

ale opinii słyszałem troche nie mało i często się wykluczają :P ..powoli to sam już się gubię co wybrać :P

Dafne 

Wysłany: 2007-10-09, 20:01   

Jeśli mówisz o jakiejś ofercie, to lepiej sprawdź czy ten dostawca jest pozytywnie oceniany. Bo możesz mieć super transfer, ale max przez 2h w ciągu dnia, bo później łącze jest zapchane. Sprawdź na forach internetowych.
Jeśli chodzi o net z Dialogu, to jest dobry.

A laptopy, to również polecam ASUSa. Koleżanka ma już ponad 2 lata i chodzi bardzo ładnie a cena nie jest wygórowana. Ja sama już swojego ASUS-a F3 mam od roku i wszystko jest OK :) FS jest raczej niepewną marką bo tam masz większe prawdopodobieństwo, że trafisz na zły model.

Zobacz mnie na GoldenLine

mkr 

Wysłany: 2007-10-09, 20:04   

ja również polecam ASUSA :)
Miesiąc temu kupiłem takiego (F5) mojej dziewczynie i jest bardzo zadowolona :)

Internet w dialogu mam od ponad dwóch lat (ADSL 1MB) i tez jest okej. Zawsze ta sama prędkość i żadnych problemów, bez porównania do neostrady 1MB, na którą skazani sa moi rodzice.... :/

Kasia88 

Wysłany: 2007-10-09, 20:30   

też słyszałam nieciekawe opinie o fujitsu siemens- głównie na róznych forach.. :/

mkr 

Wysłany: 2007-10-09, 23:49   

kurde, a moich wielu znajomych ma fujitsu i nikt nie narzeka....

Tamtasia

Wysłany: 2007-10-10, 16:53   

A czemu Fujitsu- Siemens miałby być złym wyborem?:) Sporo znajomych go ma i nie narzeka póki co.

zork 

Wysłany: 2007-10-10, 21:58   

3 sztuki f-s przewinęły się przez moje łapki i jakoś żaden nie pozostawił po sobie dobrego wrażenia - kiepskie plastiki, niezbyt spasowane, 'giętkie' ;)

co do netu - z komórkowych najlepszy chyba iPlus - prepaid, 1mb wychodzi 30gr...
korzystałem do wczoraj ;)

dialog vs tpsa - w domu i w poprzednim lokum we wro jest neo, w domu mam 1mbit - śmiga bez zastrzeżeń, we wro 6mbit i jak wyżej (pomijając 2tyg beznecie w trakcie migracji z 512k)

Chester 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-10-13, 18:46   

Co do lapkow F-S .. Tak mialem stycznosc.. nie posiadam osobiscie bo jak napisalem sa syfne.. mam wielu znajomych ktorzy skusili sie na ekhm dosyc dobry stosunek ceny do "jakosci" i co sie okazalo ? slaba jakosc wykonania.. dosyc czesto psuje sie plyta glowna.. problemy ze stabilnoscia.. + wiele wieeeeeeele innych minusow ktore sa wypisane na forach internetowych..

Co do internetu.. serio lepiej zastanow sie nad oferta jakiegos dialogu czy innych ale na stalce a nie iPlusy czy inne bluconnecty... Co do lapka.. ogolnie.. ASUS i tylko ASUS chyba ze chcesz sie z Mac'iem pobawic :)

ChuQ 

Wysłany: 2007-10-13, 21:32   

widzę że dyskusja całkiem barwna :)
domyślam się że F-S nie jest wykonany jak HP no ale jest jednak sporo tańszy. A czy to faktycznie taka różnica jest między F-S a ASUS'em??!! rozumiem MAC/HP a F-S czy TOSHIBA
.. jeśli chodzi o rodzaj internetu to jakoś jeszcze się nie przekonałem do korzystania z sieci przez komórkę. Jestem zwolennikiem klawiatury i stałego dobrego łącza :D ..ja nawet nie przepadam pisać smsów z kom :P - nie ma to jak klik klik na klawiaturze i enter!! :D

rozglądałem się po różnych forach i DIALOG (DIALNET) cieszy się b.dobrą opinią..w połączeniu z lapkiem F-S ułatwi i uprzyjemni mi naukę oraz prace :)
naprawdę poważnie zastanawiam się nad podpisaniem tej oferty..

Odpowiedz do tematu