forum UE Wrocław


Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Podszywanie, wyłudzenie w mailach
Autor Wiadomość
jul 



Wydział: Absolwent UE
Wiek: 27
Dołączył: 07 Mar 2005
Posty: 3015
Skąd: Sułów/Wrocław
Wysłany: 2009-08-01, 10:26   Podszywanie, wyłudzenie w mailach

Piszę bo dzisiaj dostałem wiadomość od "paypal" faktycznie mam tam konto dlatego się zainteresowałem

Temat wiadomości: "Zabezpiecz swoje konto PayPal"

Wiadomość wyglądała profesjonalnie, a nawet link do strony logowania wyglądał dobrze i prawidłowo. Problem w tym, że jest to zwykły anchor czyli tekst linku, a prawdziwy link jest całkiem inny.

Zgłosiłem stronę gdzie powinienem, ale przestrzegam przed tego typu mailingiem. To że link wygląda jak prawdziwy nie znaczy że kieruje do prawidłowej strony

NIE LOGOWAĆ SIĘ TUTAJ: http: / / ssl -pa ypal. com. pl/ (specjalnie rozbiłem adres)
Nie jest to potwierdzonym oszustwem, ale wystarczy przejrzeć stronę żeby samemu do tego dojść - linki nie działają, a strona nie jest zabezpieczona https pomimo że w mailu wystepował anchor z https i prawidłowym adresem paypal czyli paypal.com

w przypadku paypal podanie loginu i hasła na takiej wyłudzającej stronie może skutkować ubytkiem pieniędzy, DLATEGO UWAŻAĆ na wszystkie mailingi związane z różnymi znanymi serwisami, głównie bankami i tego typu serwisami dotyczącymi płatności
 
 
 
_Mero


Wydział: Nie jestem z UE
Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 220
Wysłany: 2009-08-02, 11:08   

nigdy nie używałem paypal'a :) z doświadczenia wiem, że jeśli coś się kupuje z poza Polski to często można zostać wykiwanym. Mój kolega z klasy zamówił PS3 ze sklepu ( chyba z Niemiec ) i jest 1500zł w plecy.
Także z Paypalem ostrożnie :)
dzięki jul za info
 
 
jul 



Wydział: Absolwent UE
Wiek: 27
Dołączył: 07 Mar 2005
Posty: 3015
Skąd: Sułów/Wrocław
Wysłany: 2009-08-02, 11:28   

Też nie wykorzystuję go często, ale ostatnio był mi potrzebny :/

W każdym razie trzeba uważać w co się klika bo to nie musi być PayPal wystarczy taki sam mail rzekomo z banku w Polsce
_________________
www.terazwsieci.pl
 
 
 
stingah 



Wydział: ZF
Zaproszone osoby: 5
Wiek: 26
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 1100
Skąd: przegub1042
Wysłany: 2009-08-02, 11:52   

Tak BTW: Wykopowicze też już wiedzą :P : http://www.wykop.pl/link/...la-uzytkownikow

:chrupek
_________________
Blog z grafiką
Zjdęcia @ Picasa
 
 
 
jul 



Wydział: Absolwent UE
Wiek: 27
Dołączył: 07 Mar 2005
Posty: 3015
Skąd: Sułów/Wrocław
Wysłany: 2009-08-02, 14:33   

no to taki sam mail dostałem
_________________
www.terazwsieci.pl
 
 
 
Richie 



Wydział: ZF
Wiek: 22
Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 815
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-08-02, 20:30   

Na całe szczęście już zgasła domena i stronka.
_________________
Pozdrawiam,
Richie

http://www.integrator.ue.wroc.pl
  Zobacz mnie na GoldenLine
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Forum pod opieką RedSun Media
W pełni funkcjonalne strony internetowe, pozycjonowanie Wrocław.
Sprawdź na jakich serwerach stoi forum!

Forum studentów UE Wrocław www.forumUE.pl

Administracja: jul, zork





forumUE.pl on Facebook