Wysłany: 2005-09-09, 01:18 "Demokracja"?
Zbliżają się wybory. W związku z tym zastanawia mnie ilu z Was pójdzie głosować. Wielu moich znajomych zamierza zbojkotować te wybory.
Dlaczego nie wykorzystujemy naszego najważniejszego prawa, a jednocześnie nie spełniamy podstawowego obowiązku obywatelskiego??
Zbudowano nam podwaliny demokracji, a my nie potrafimy tego docenić. Nie potrafimy kontynuować budowy najlepszego z istniejących systemów politycznych. A przecież demokracja jest najskuteczniejszym sposobem ochrony naszych wolności.
Czy nie miał nas kto nauczyć demokracji? Czy po prostu nie chcieliśmy się jej nauczyć?
Dlaczego nie jesteśmy demokratycznym społeczeństwem? Nie potrafimy nim być czy najzwyczajniej nie chcemy?
Ja ide głosować, ale tych którzy chcą bojkotować rozumiem...po tym co sie dzieje w polityce wcale sie nie dziwie że nie idą. To też jest demokracja - chcesz -idziesz, nie chcesz-nie idziesz...
_________________ и всё будеть хорошо! Byle na wschód..
Wysłany: 2005-09-09, 14:28
Teoretycznie masz rację.
Wydaje mi się jednak, że demokracja to system, który nie tylko gwarantuje nam prawa, ale także nakłada na nas obowiązki.
Nie tylko mamy prawo do wolności osobistej, mamy również obowiązek nie naruszania wolności innych ludzi.
Nie tylko mamy prawo do wolnych wyborów, mamy również obowiązek uczestniczenia w nich.
To prawda. Głosowanie powinno być obowiązkiem. Niech każdy chociaz po czesci poczuje sie odpowiedzialnym za ten kraj. A nie pozniej tylko narzekaja i narzekaja... Jak najbardziej bede glosowac 25 wrzesnia oraz 9 pazdziernika .
dzisiaj przy sniadanku ogladalem sobie audycje komitetow wyborczych i sie ubawilem prawie jak po thc glosowac oczywiscie tez pojde, chociaz baaardzo watpie w to, ze ta fatyga sie oplaci
swoją drogą głosowanie powinno być obowiązkiem... bo ci co nie głosują później mają najwięcej do powiedzenia na temat tego co się w kraju dzieje...
stingah napisał:
Cytat:
To prawda. Głosowanie powinno być obowiązkiem. Niech każdy chociaz po czesci poczuje sie odpowiedzialnym za ten kraj. A nie pozniej tylko narzekaja i narzekaja...
A ja się z tym nie zgadzam :!!! Ta demokracja, o której piszesz ankaka to właśnie również prawo wyboru do głosowania bądź nie, ja słusznie zauważył KGB.
Oprócz obowiązków mamy też, jako polscy obywatele, prawa, które nagminnie są pomijane przez "mocodawców politycznych"! :evil:
Bardzo dobrze to pokazują właśnie kampanie wyborcze, po który niewiele zostaje kiedy już kandydaci dostają się do rządu. Każde ugrupowanie ma "złoty środek" na wszystko podczas gdy w mimionej kanedncji nie zrobili nic dla szarego obywatela! :evil:
Ja osobiście na głosowanie się wyberam, ale tylko prezydenckie.
Nie chcę i nie zamierzam uczestniczyć z formowaniu rządu, który ma za nic mnie jako obywatela, który ma za nic to, iż społeczeństwo żyje dziś na skraju ubóstwa, nie ma pracy, a Ci którzy mają to szczęście pracować - możliwości na godziwą płacę za wykonywaną pracę nie uświdczy . Nie chcę mieć wkładu w "obsadę" rządu w państwie, gdzie prezydentem może zosytać byle elektryk, a scenę polityczną zapełniają tacy "inteligenci" jak Beger, Chojarska, Lepper, Giertych, Maciarewicz i inni ( i może lepiej wykształceni ale i bardziej beszczelni - np. Cimoszewicz, Miller, Jakubowska itp.).
Nie zgadzam się też z tym wszechobecnym nepotyzmem :!!!!
_________________ "Ludzie, z którymi się spotykamy rozmijają się czasem z nami o centymetry, o dni lub uderzenia serca"
Wysłany: 2005-09-12, 14:34
Demokracja, o której mówię, to ustrój, w którym obywatele są świadomi i odpowiedzialni. Potrafią podejmować decyzja i brać za nie odpowiedzialność.
Nie zapominajmy o tym, że politycy nie biorą się w księżyca. To właśnie to społeczeństwo ich kreuje.
"Każdy naród ma takich przywódców, na jakich zasługuje."
hehe znow porozumienie
na glosowanie ide, na oba nie wiem jeszcze na kogo dokladnie bede glosowal ale mam juz swoich "faworytow" :q
dowiedzcie sie chociaz troche na temat kandydujacych i mimo wszystko zaglosujcie, w demokracji kazdy glos sie liczy.
_________________ Twoje konto przekroczyło maksymalną liczbę nieprzeczytanych postów: 1000 Zostały usunięte informacje o nieczytanych postach z wyjątkiem postów napisanych przez ostatnie: 3 dni
Liczba usuniętych nieczytanych postów: 7044
http://www.youtube.com/watch?v=TBZftxAMdio
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum