forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
"Demokracja"?
Autor Wiadomość
ankaka 

Wysłany: 2005-09-09, 01:18   "Demokracja"?

Zbliżają się wybory. W związku z tym zastanawia mnie ilu z Was pójdzie głosować. Wielu moich znajomych zamierza zbojkotować te wybory.
Dlaczego nie wykorzystujemy naszego najważniejszego prawa, a jednocześnie nie spełniamy podstawowego obowiązku obywatelskiego??
Zbudowano nam podwaliny demokracji, a my nie potrafimy tego docenić. Nie potrafimy kontynuować budowy najlepszego z istniejących systemów politycznych. A przecież demokracja jest najskuteczniejszym sposobem ochrony naszych wolności.
Czy nie miał nas kto nauczyć demokracji? Czy po prostu nie chcieliśmy się jej nauczyć?
Dlaczego nie jesteśmy demokratycznym społeczeństwem? Nie potrafimy nim być czy najzwyczajniej nie chcemy?

KGB 

Wydział: NE
Wysłany: 2005-09-09, 10:08   

Ja ide głosować, ale tych którzy chcą bojkotować rozumiem...po tym co sie dzieje w polityce wcale sie nie dziwie że nie idą. To też jest demokracja - chcesz -idziesz, nie chcesz-nie idziesz...

ankaka 

Wysłany: 2005-09-09, 14:28   

Teoretycznie masz rację.
Wydaje mi się jednak, że demokracja to system, który nie tylko gwarantuje nam prawa, ale także nakłada na nas obowiązki.
Nie tylko mamy prawo do wolności osobistej, mamy również obowiązek nie naruszania wolności innych ludzi.
Nie tylko mamy prawo do wolnych wyborów, mamy również obowiązek uczestniczenia w nich.

A że idziesz głosować to Ci się chwali :)

karolaaa 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2005-09-09, 20:07   

ja ide głosować :] pierwszy raz mogę, więc trza wykorzystać ten przywilej :D

swoją drogą głosowanie powinno być obowiązkiem... bo ci co nie głosują później mają najwięcej do powiedzenia na temat tego co się w kraju dzieje...

-> idź i zagłosuj... nie wiesz na kogo?? oddaj głos nieważny...

stingah 

Wydział: ZF
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 2005-09-10, 12:07   

To prawda. Głosowanie powinno być obowiązkiem. Niech każdy chociaz po czesci poczuje sie odpowiedzialnym za ten kraj. A nie pozniej tylko narzekaja i narzekaja... Jak najbardziej bede glosowac 25 wrzesnia oraz 9 pazdziernika :D .

PaJAC 

Wysłany: 2005-09-10, 12:22   

dzisiaj przy sniadanku ogladalem sobie audycje komitetow wyborczych i sie ubawilem prawie jak po thc :D glosowac oczywiscie tez pojde, chociaz baaardzo watpie w to, ze ta fatyga sie oplaci ;)

Grupa UE Wrocław @ last.fm Join us!

Atta' Boy 

Wysłany: 2005-09-11, 23:32   

pojde zaglosowac ale traktuje to tylko jako wybor mniejszego zla...

Elektra 

Wysłany: 2005-09-12, 13:49   

karolaaa napisała:
Cytat:
swoją drogą głosowanie powinno być obowiązkiem... bo ci co nie głosują później mają najwięcej do powiedzenia na temat tego co się w kraju dzieje...

stingah napisał:
Cytat:
To prawda. Głosowanie powinno być obowiązkiem. Niech każdy chociaz po czesci poczuje sie odpowiedzialnym za ten kraj. A nie pozniej tylko narzekaja i narzekaja...

A ja się z tym nie zgadzam :!!! Ta demokracja, o której piszesz ankaka to właśnie również prawo wyboru do głosowania bądź nie, ja słusznie zauważył KGB.

Oprócz obowiązków mamy też, jako polscy obywatele, prawa, które nagminnie są pomijane przez "mocodawców politycznych"! :evil:

Bardzo dobrze to pokazują właśnie kampanie wyborcze, po który niewiele zostaje kiedy już kandydaci dostają się do rządu. Każde ugrupowanie ma "złoty środek" na wszystko podczas gdy w mimionej kanedncji nie zrobili nic dla szarego obywatela! :evil:

Ja osobiście na głosowanie się wyberam, ale tylko prezydenckie.

Nie chcę i nie zamierzam uczestniczyć z formowaniu rządu, który ma za nic mnie jako obywatela, który ma za nic to, iż społeczeństwo żyje dziś na skraju ubóstwa, nie ma pracy, a Ci którzy mają to szczęście pracować - możliwości na godziwą płacę za wykonywaną pracę nie uświdczy :( . Nie chcę mieć wkładu w "obsadę" rządu w państwie, gdzie prezydentem może zosytać byle elektryk, a scenę polityczną zapełniają tacy "inteligenci" jak Beger, Chojarska, Lepper, Giertych, Maciarewicz i inni ( i może lepiej wykształceni ale i bardziej beszczelni - np. Cimoszewicz, Miller, Jakubowska itp.).

Nie zgadzam się też z tym wszechobecnym nepotyzmem :!!!!

Jonathan Carroll "OKO DNIA" :)

Kliknij - to nic nie kosztuje!
Ostatnio zmieniony przez Elektra 2005-10-11, 11:45, w całości zmieniany 1 raz  

ankaka 

Wysłany: 2005-09-12, 14:34   

Demokracja, o której mówię, to ustrój, w którym obywatele są świadomi i odpowiedzialni. Potrafią podejmować decyzja i brać za nie odpowiedzialność.

Nie zapominajmy o tym, że politycy nie biorą się w księżyca. To właśnie to społeczeństwo ich kreuje.
"Każdy naród ma takich przywódców, na jakich zasługuje."

Elektra 

Wysłany: 2005-09-12, 14:40   

ankaka napisała:
Cytat:
Nie zapominajmy o tym, że politycy nie biorą się w księżyca.

Pewnie nie są ale jak obserwuję ich w "akcji" to mam wrażenie, że jednak Ziemia nie mogła ich zrodzić :evil:

ankaka 

Wysłany: 2005-09-12, 14:53   

A pewnie zaczęli swoją "karierę" od ściągania w podstawówce na klasówce z biologii.

Prawda jest taka, że w naszym społeczeństwie przyzwala się na "drobne wykroczenia". A słowo drobne każdy definiuje sobie sam...

Elektra 

Wysłany: 2005-09-12, 21:21   

ankaka napisała:
Cytat:
Prawda jest taka, że w naszym społeczeństwie przyzwala się na "drobne wykroczenia". A słowo drobne każdy definiuje sobie sam...

I tu masz jak najbardziej rację .... niestety :(

locke4 

Wysłany: 2005-09-13, 06:52   

hehe znow porozumienie :))
na glosowanie ide, na oba :) nie wiem jeszcze na kogo dokladnie bede glosowal ale mam juz swoich "faworytow" :q
dowiedzcie sie chociaz troche na temat kandydujacych i mimo wszystko zaglosujcie, w demokracji kazdy glos sie liczy.

Elektra 

Wysłany: 2005-09-13, 07:20   

Własnie "studiuję" programy partii politycznych, chce wiedzieć co wybieram :)

Choć i tak wiem, że niewiele z tego co proponują wprowadzą w życie :evil:

ankaka 

Wysłany: 2005-09-13, 12:51   

A ja już chyba wiem na kogo będę głosować :)

Odpowiedz do tematu