forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Gruzja vs Rosja
Autor Wiadomość
alienka 

Wydział: ZF
Wysłany: 2008-08-15, 19:14   Gruzja vs Rosja

Na pewno wielu z was śledzi konflikt pomiędzy Gruzją a Rosją.
Czy przywódcy obydwu krajów dojdą do porozumienia? A może jest to chęć Rosji do odzyskania dawnych terenów ZSRR? Niektórzy twierdzą, że cała sprawa rozbija się o gaz (Europa chciała się uniezależnić od Rosji, prowadząc gazociąg omijający Rosję, przechodzący m.in. przez teren Gruzji). Inni zaś, , że Saakaszwili miał przyzwolenie USA na rozpoczęcie działań zbrojnych? Jeśli tak, to do czego dążą Stany Zjednoczone?
Do czego według was to doprowadzi? I co sądzicie na temat całego konfliktu.

Shedao Shai 

Wydział: NE
Wysłany: 2008-08-15, 19:36   

mkr 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2008-08-16, 13:12   

W całym tym konflikcie, a raczej w podejściu mediów do niego, wnerwia mnie jedno - nikt nie podaje powodu, dla którego Rosjanie rozpoczęli działania zbrojne. Doszukują się media jakichś gazoproblemów, kwestii autonomii Osetii, itd, ale nikt nie powie, ze Gruzini wymordowali kilka tysięcy Rosjan zamieszkujących Osetię i dlatego Kreml w ramach dbania o bezpieczeństwo obywateli Rosji tam wkroczył... Bo tak to właśnie w Polsce jest - Ameryka jest dobra, a Rosja i wszystko co w jej okolicy jest złe. Prosty przykład - każdy atak na USA to akt terroryzmu no bo jakżeby inaczej nazwać podniesienie ręki na przecudowny kraj, natomiast jak ktoś zaatakuje Rosję, to jest separatystą, walczy o wyzwolenie - tak mówiono o sprawcach ataku na teatr na Dubrowce. Więc widać proamerykańskość naszych mediów i rusofobię zarazem. A ja mam inne zdanie - uważam, że amerykanie to debile, mają gówniane auta, jeszcze gorsze żarcie, a ich gospodarka opiera się na jednym wielkim kredycie społeczeństwa. I tylko serce mi się raduje, jak nisko dolar upadł :D

zork 

Wysłany: 2008-08-16, 14:12   

mkr napisał/a:
I tylko serce mi się raduje, jak nisko dolar upadł

i jak pięknie poprawiają sobie bilans handlu zagranicznego ;)

Z resztą trudno się nie zgodzić odnośnie przyczyn tego co się dzieje, nie mniej jednak obecne poczynania wojsk rosyjskich wprowadzają pewien niepokój - bo wpieprzanie się na normalne terytorium Gruzji w ramach bronienia Osetii to już przesada.

btw, mkr, czy Ty nadal jeździsz lexem? w sumie to troche dziwne przy podejsciu zaprezentowanym w powyzszym poscie, bo z jakis dziwnych powodow te auta sa mega popularne w stanach i robione glownie na rynek amerykanski ;)

gohai 

Wysłany: 2008-08-16, 14:35   

dla mnie to ze rosja walczy na terenie Gruzji jest akurat logiczne ;] skoro lubią osetie to po co mają ją niszczyć walkami wojsk wiec wybierają walkę na terenie im obcym ;] na ich miejscu zrobiłabym dokładnie tak samo

osobiście nie przepadam za Gruzją która sama rozpętała wojnę a teraz jest wielkim poszkodowanym. ale nie rozumiem czemu Saakaszwili nie przewidział ze Rosja się wmiesza

osobiście mnie ta cała rusofobia irytuje. dlatego przestałam śledzić przebieg bo już nie mogłam tego czytać

alienka 

Wysłany: 2008-08-16, 20:16   

mkr napisał/a:
Gruzini wymordowali kilka tysięcy Rosjan zamieszkujących Osetię

A czy wiesz, jacy to byli Rosjanie? To była ludność Osetii, która przy przekraczaniu granicy dostawała paszport Rosyjski. Dlatego Rosja uważała ich za Rosjan.

Zgadzam się natomiast z tym, że powstała jakaś medialna nagonka na Rosję. Nie zdziwiłabym się, gdyby to rzeczywiście Stany Zjednoczone dały przyzwolenie prezydentowi Gruzji na rozpoczęcie zamieszania. Powód? Pokazać, jaka to Rosja jest zła...
No i chyba im się udało.

mkr 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2008-08-17, 08:56   

Cytat:
i jak pięknie poprawiają sobie bilans handlu zagranicznego ;)
ale za to jak tanio można auta ściągnąć ;)

zork napisał/a:
btw, mkr, czy Ty nadal jeździsz lexem? w sumie to troche dziwne przy podejsciu zaprezentowanym w powyzszym poscie, bo z jakis dziwnych powodow te auta sa mega popularne w stanach i robione glownie na rynek amerykanski ;)
hehe, to już jest bardzo daleko idące rozumowanie :) Dalej jeżdżę Lexem, ale jest to auto zrobione w fabryce w Japonii i przeznaczone na rynek europejski, więc oznak amerykańskości (jak obrysówki czy otwieranie bagażnika do środka ;) ) nie ma :) A że lexy się dobrze sprzedają w USA to: 1) źle świadczy o jakości amerykańskich aut w segmencie prestige - jeśli Amerykanin ma kasę, to kupuje lexa, merca czy inne audi ;) 2) USA to gigantyczny kraj i zaryzykowałbym stwierdzenie, że "stężenie" lexus'ów w przeliczeniu na jednego mieskzańca np. w Niemczech jest większe niż w USA ;)

Poza tym wiesz, przy takim rozumowaniu powinienem zrezygnować z kablówki, bo przecież w USA kablówka jest bardzo popularna, itd ;)

Odpowiedz do tematu