Pooglądajcie sobie teczkę wielmożnego abepe i sami zdecydujcie - konfident czy zaszczuty ksiądz, który chciał wyjechać za granicę celem doedukowania.
Obiektywnie patrząc na te SBckie szmaty, to te kwity wyglądają na beznadziejne lewe, kilka różnych pseudonimów, i z tego co zauważyłem, nigdzie nie ma podpisu abepe - wszędzie tylko pseudonimy.
Pytanie za 5 groszy - Po co wyciąga się lewą teczkę na "swojego"?
==============
I tak poza tematem abepe - wg. mnie wszystkie teczki trzeba spalić. Bo to nie służy niczemu dobremu, a argumenty o "rozliczaniu" można o kant dupy potłuc - każdy wyciąga te teczki, z tej szafy, które mu najbardziej pasują.
_________________ "Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem." - Oscar Wilde
Wysłany: 2007-01-04, 22:39
j
Ananas napisał/a:
wg. mnie wszystkie teczki trzeba spalić. Bo to nie służy niczemu dobremu, a argumenty o "rozliczaniu" można o kant dupy potłuc
wiem ze sa ludzie ktorzy wspolpracowali ze strachu i wogole sytuacjie byly rozne, ale nalezy pamietac ze niektorzy sie oparli - niekiedy zniszczono im cale zycie a mimo wszytsko nie zdecydowali sie na wspolprace. w panstwie prawa, ktore ponoc tworzymy nie moze byc tak ze wrzucamy wszytskich do jednego wora i traktujemy jednakowo... choc zgadazam sie ze lustracja nie moze wygladac tak jak wyglada...bo teraz to zwyczajne polowanie na bardziej znane osoby
_________________ get out of my head and into the bed girllll
Ja jestem przeciwny lustrowaniu kogokolwiek bo to na dłuższą metę to rozwala zdolności wywiadowcze naszego kraju.
Sb`cy byli agentami Polskiego wywiadu. Wtedy, teraz i w przyszłości w zamian za lojalność agentów względem panującej władzy kraj gwarantuje im wysokie zarobki i w przyszłości wysokie emerytury.
Agent służb specjalnych niema oceniać poleceń które mu wydaje panująca władza ale wykonywać polecenia a by to robił musi mieć zapewnione poczucie bezpiecznej przyszłości. Jeśli teraz ścigamy SB`ków, będziemy może i zabierać im emerytury, to jak aktualni agenci służb specjalnych mają ślepo wykonywać polecenia? (w tym te niemoralne i niezgodne z prawem) Jeśli będą wiedzieć że za 10lat ktoś (inna władza) im zabierze wszystko i może jeszcze wtrąci do więzienia? Każdy kraj potrzebuję lojalnych agentów a żeby takich mieć to wszyscy ci którzy służyli danemu krajowi NIEZALEŻNIE kto był wtedy u władzy i jaka by ta władza niebyła powinni być pod troskliwą opieką państwa do końca swoich dni....
michalzxc, po to czlowiek ma rozum i sumienie zeby moc rozstrzygac ktory rozkaz jest moralnie do wykonania, bronisz skur**ysynow takich jak ci co wrzucili ksiedza Popieluszke do Wisly zreszta nikt nie mowi o sciganiu ich, chodzi o elemenatrna wartosc jaka jest PRAWDA, kto byl skur**synem a kto tylko pionkiem, nie widzi mi sie by eSBecy pulkownicy byli obecnie kimkolwiek w moim kraju, tyle
_________________ Nie ogladaj sie na innych, patrz przed siebie, stawaj na przeciw swoim wrogom, zawsze z podniesiona glowa, ROB SWOJE !
Właśnie oto chodzi że jeśli będziemy teraz piętnować w jakiś sposób byłych agentów SB, to aktualni agenci służb specjalnych będą właśnie to robić o czym mówisz, czyli będą rozstrzygać moralność rozkazów, a to nie jest na rękę żadnej organizacji wywiadowczej:) Jeśli chcemy by aktualni agenci ślepo wykonywali rozkazy (i nie chcemy by oceniali moralność tych rozkazów) to nie możemy za to karać byłych agentów.
michalzxc, chyba sie zagalopowales, primo nasz wywiad to ciagle nasz wywiad czyli zasadniczo gowno znaczacy po II wojnie swiatowej, secundo nie porownuj PRLowskich sluzb ze sluzbami wolnej demokratycznej Polski, kazdy kto pracowal w wywiadzie a glupich tam raczej nie brali zdawal sobie sprawe w jakiej rzeczywistosci zyje i komu sluzy, skoro 30-kilka milionow Polakow wiedziala ze ZSRR to ci zli a USA to ci dobrzy to agenci wywiadu tez wiedzieli
PS tylko blagam nie rozstrzygaj kwestii ktorzy to ci zli ...
_________________ Nie ogladaj sie na innych, patrz przed siebie, stawaj na przeciw swoim wrogom, zawsze z podniesiona glowa, ROB SWOJE !
Szczudlo: Za 10 albo za 20lat równie dobrze też może się okazać (po ewentualnych zmianach politycznych i ustrojowych) że dzisiejsza władza też była zła, dodatkowo mogą znaleźć się ludzie którzy będą piętnować dzisiejszych agentów (historia się może powtórzyć).
Nawet jeśli tak się niestanie to aktualni agenci nie mogą być tego na 100% pewni, co znacznie zmniejsza ich poziom posłuszeństwa bo mogą się obawiać że za 20lat ktoś ich będzie chciał ukamienować za jakieś "niemoralne działania". Dlatego uważam że agenci powinni być w pełni posłuszni panującej władzy niezależnie czy ta władza jest "dobra" czy "zła". Przyszłe władze powinny nagradzać posłuszeństwo agentów aktualnych i byłych NIEZALEŻNIE czy uważają polecenia jakie "była" władza wydawała agentą za "niemoralne i nieludzie" czy "wspaniałe i zrozumiałe".
Podsumowując osoby wydające polecenia powinny być ocenione pod kontem "moralności" tych poleceń które wydawały. Osoby wykonujące te polecenia powinny być nagradzane za posłuszeństwo i nieoceniane pod kontem tego czy polecenia które wykonywali były moralne czy nie. - Nie odnoszę się tak mocno do PRL`u jak ty, bardziej paczę na teraźniejszość i przyszłość ale inne ocenianie przeszłości i promowanie innych działań w przyszłości było by hipokryzją:).
michalzxc, to o czym mowisz juz sie stalo, slynna "inwigilacja prawicy" z poczatku lat 90, to wszystko bylo napedzane przez sluzby PRL ile bylych esbekow "pozytywnie" przeszlo weryfikacje do WSI, od cholery ... ja wiem ze teraz po blisko 20 latach praktycznie nie da sie dekomunizacji przeprowadzic w 100 % dobrze poprawnie i cacy, ale teraz jest ostatni dzwonek zeby zrobic z tym cokolwiek, i albo SB bedzie organizacja przestepcza a jej czlonkowie bede zwyklymi zbirami albo ciagle bedziemy mowic per general Jaruzelski i per general Kiszczak a ludzie SB np z wydzialu IV czy III dalej beda dostawac po 5 tys emerytury a ludzie ktorych przesladowali beda klepac biede ...
[b]wydzialu IV czy III dalej beda dostawac po 5 tys emerytury a ludzie ktorych przesladowali beda klepac biede ...
Ci agenci którzy okazywali pełne posłuszeństwo są za to nagradzani jak aktualni agenci którzy okazują pełne posłuszeństwo. Za 100% posłuszeństwa 5000 emerytury to uczciwa kwota:) (a nwet trochę mała) Tak jak napisałem wcześniej, nagradzamy agentów za posłuszeństwo a za moralność poleceń nie oceniamy agentów tylko władze.
michalzxc, masz zdecydowanie dziwne podejscie do nagrod i kar ;] jakby ludzie sie nie zastanawiali czy moze byc inaczej to dalej zylibysmy w komunie gdzie nagradzane byloby bycie tempym rympala na posylki, 5 tys za posluszenstwo, 5 tys za lanie ludzi po nerach do nieprzytomnosci a babcia za szycie gaci dostaje 800 zl i jak zmierzyc roznice ich posluszenstwa ;]
Jakbyś posłał agenta do tego co robi babcia to by to robił, a jakbyś posłał babcie do tego co robi agent to by odmówiła. Więc poziom posłuszeństwa babci jest mniejszy:P
Napisze jeszcze raz tylko innymi słowami jedną kwestie bo nie jestem pewien czy jest to zrozumiałe. Jeśli chodzi o ocenianie to: agenta oceniamy za efektywność wykonywania poleceń (nieoceniając samych poleceń czyli tego co agent robi) a władze oceniamy za to co każe agentą żeby robili (pod kontem moralnym).
ja uwazam ze tak naprawde cala ta szopka pisd z lustracja ma zadanie odwracac uwage opinii publicznej od tego co sie tak naprawde w panstwie dzieje (a dzieje sie gowno). Oraz od tego zeby media pokazywaly cos innego jak roznego rozdaju wpadki kaczek i ich koleżkow.
co do abp wielgusa - ta sprawa jest posrana na maksa. Zgadzam sie z tym co pisze w linku Ananasa w 100%
Dopoki abp W byl dobrym kolezką pisu i radia maryja wszystko bylo ok - nikt sie wtedy kur** nie burzyl ze byl agentem, co podpisal a czego niepodpisal. Jak sie wychylil baaardzo szybko sprowadzili go na ziemie... a nawet nizej ;/
oczywiscie ze wogole niepowinien byc arcybiskupem (a moze nawet ksiedzem?)
Jest argument ze ludzie sie zmieniają i ze "cos" kiedys podpisal zeby jezdzic za granice itp. - tym ze skłamal w zywe oczy mowiac ze agentem nie byl udowodnil ze sie jednak nie zmienił
sprawa "moralnosci" niepodlega watpliwosci, tylko czemu pis tej teczki nie wyciagnal wczesniej?
ta ankieta powinna miec tez opcje "nie mam zdania", albo "ciezko powiedziec" - bo tak naprawde nie wiecie jak wy byscie sie zachowali w sytuacji kiedy macie rodzine, trzeba jej zapewnic jakies warunki, mieszkanie itd. Wielu ludzi ktorzy podpisali dokumenty o wspolpracy tak naprawde nie zrobilo nikomu nic zlego. Tak samo niejasna jest kwestia fabrykowania dokumentow przez sama sb, itd itp.
moze lepiej to zostawic tak jak jest? bo po tylu latach przynosi to wiecej strat, niepotrzebnego zamieszania, afer, domniemanych oskarzen etc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum