forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Mazowsze daje miliony na Świątynię Opatrzności
Autor Wiadomość
rasziel 

Wysłany: 2006-03-15, 12:43   Mazowsze daje miliony na Świątynię Opatrzności

http://serwisy.gazeta.pl/...86,3209415.html - po prostu ręce opadają...

Szczudlo 

Wydział: IE
Wysłany: 2006-03-15, 15:09   

a zaglosuj przeciw to Cie zlinczuja, ehh taki kraj tacy ludzie :(

rasziel 

Wysłany: 2006-03-15, 15:27   

Ostatnio w TVN oglądałem bodajże "Pod Napięciem" poświęcone dzieciom w śpiączce. Powiedzziano, że brak jest w Polsce szpitala, gdzie mogłyby przechodzić rehabilitację. Koszt szpitala - 5 mln. złotych. Rząd mówi, że brak jest na to pieniędzy w budżecie, a w tym samym czasie i rząd, i władze województwa mazowieckiego dają po 20 mln złotych na Świątynie Opaczności (literówka zamierzona ;) ) Bożej. 40 mln złotych - ciekaw jestem ile kilometrów dróg możnaby za tą sumę wybudować, ile biednych dzieci możnaby dożywiać za to, ile szpitali oddłużyć. No, ale w naszym kraju, żądania kleru są zaspokajane natychmiast - w końcu twierdzi się, że "ponad 90% Polaków to katolicy". Niech zlikwidują wszystkie dopłaty do kościołów w Polsce, niech zlikwidują fundusz kościelny i wprowadzą podatek kościelny (jak na zachodzie Europy), który będzie jedynym finansowaniem kościołów (plus oczywiście tace).

Szczudlo 

Wydział: IE
Wysłany: 2006-03-15, 15:40   

az tak daleko bym nie poszedl :] nie wolno nam zapomniec o wkladzie Kosciola w to co mamy, kim jestesmy, ale te miliony to przesada, naprawde gruba przesada, sa duzo pilniejsze kwestie do zrobienie w Polsce niz ta Swiatynia

rasziel 

Wysłany: 2006-03-15, 16:10   

A czemu nie mamy wprowadzić podatku kościelnego? Większość swoich żądań kler uzasadnia tezą, jakoby "90% Polaków było katolikami". Trzeba tylko dodać, że do tych 90% zaliczony jestem ja (chrześcijanin - nie mylić z katolikiem) , moi kumple (agnostycy) oraz większość tych, którzy zostali ochrzczeni, a ich stosuek do kościoła jest... raczej obojętny. Niemcy też mają podatek kościelny, na kościoły nic nie idzie z państwowej kasy, a ludzie jakoś pamiętają o pozytwnych (mało ich było, ale były...) zjawiskach z udziałem kościoła. A co do tego co zawdzięczamy kościołowi - powiedzmy, że nie zawsze w naszej historii życzył on nam dobrze.

Akuku 

Wydział: ZF
Wysłany: 2006-03-16, 18:11   

Tutaj nie sposób sie z wami nie zgodzić. Tyle pieniędzy na kolejną budowlę- tak, to tylko budynek. Są o wiele lepsze sposoby dawania wyrazów miłości do Boga. Myślę, że w Polsce mamy wystarczająco dużo pięknych kościołów. Może teraz wkońcu przydałoby sie zwrócić uwagę na drugiego człowieka, na bardziej potrzebujących od nas. A swoją drogą, czy ten projekt nie łamie konstytucji?? No dobra, 90% społeczeństwa to katolicy(w tym ja), ale przecież dlaczego pozostałe 10% ma bulić ze swoich podatków na "naszą" świątynię??

rasziel 

Wysłany: 2006-03-16, 20:29   

Argumentowane jest to właśnie tym, że ponad 90% Polaków to katolicy, a w demokracji większość ma zawsze rację. :D

Odpowiedz do tematu