forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
nowe pomysly rzadu - platne studia bezplatne
Autor Wiadomość
thaita 

Wydział: ZF
Wysłany: 2005-08-04, 10:48   nowe pomysly rzadu - platne studia bezplatne

Odsylam do artykulu, to sie po prostu w glowie nie miesci. Nie wiem czy mam sie smiac czy plakac :/ http://matury.onet.pl/1240236,informacje.html

jul 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2005-08-05, 18:13   

Przeniosłem tutaj.

A co do tematu, to chyba sie będzie szykować zmiana konstytucji. No nic, wszystkim rządzi pieniądz dzisiaj. Dla zdolnych, ale biednych nie będzie już szans.

karolaaa 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2005-08-13, 14:37   

niech posłowie pracują w czynie społecznym, to my będziemy płacili za studia...

Myziot
Gość
Wysłany: 2005-08-31, 23:28   Studia płatne - wspaniały pomysł, ale nie przed wyborami...

A czemu? Bo jest to temat niezmiernie drażliwy i pozornie nie ma o czym mówić. Studia płatne? Idiotyzm! Posłowie to kretyni itd..

Jednakże spojrzeć na większość zachodnich, cywilizowanych krajów (nie urągając przy tym wcale Polsce) ma studia płatne i wszystkim wychodzi to na dobre.

Jest to temat społecznie trudny, bo Polacy sie przyzwyczaili, że za studenciaków, którzy traktuje studia, jak przedłużenie szkoły średniej generalnie imprezują i żyją z pieniędzy podatników. Studia były i zawsze będą płatne, tylko albo będzie za nie płacił cały naród, albo konkretnie zainteresowany. Nie widze w tym żadnej sprzeczności z logiką, żeby zainteresowany płacił za usługę!

Sam jestem zdecydowanie za wprowadzeniem płatnych studiów, a to z wielu jakże pragmatycznych powodów:
1. Student będzie się starał i uczył, bo skoro płaci, to trzeba wykorzystać.
2. Kadra naukowa mocniej weźmie sobie do serca zawód, który wykonuje, będzie się troszczyć o studenta, bo otworzy się normalny rynek gdzie jest popyt i podaż. Lepiej będziesz uczył, więcej studentów do ciebie przyjdzie
3. To, że studia są płatne nie oznacza, że nie będziesz miał na nie kasy. Taki system z pewnością pociągnie za sobą superfajne kredyty studenckie oraz wysokie stypendia naukowe - tak jak to działa np. w Stanach.

Na pewno zmieni się dorastanie młodych ludzi.. Nię będzie tak często się zdarzać, że człowiek jak w wieku 6 lat poszedł do szkoły, to w wieku 24 ją opuści z dyplomem magisterskim w ręce. Nie. Często absolwenci szkół średnich będą dorabiać, dorastać, dojrzewać do studiów by lepiej ten czas wykorzystać.

Każdy system ma swoje wady i zalety. Nię będę mówił tutaj o wadach tego, ani o tym co jest teraz, bo wszyscy o tym wiedzą, a na powyższe argumenty kompletnie nie zwracają uwagi.

ps. A już najbardziej niecierpie nieprzemyślanych wybuchów paniki! Coś płatne? ZBRODNIA! Ignorant nie przemyśli, a już pyskuje.

thaita 

Wysłany: 2005-09-01, 10:43   

tak? a co powiesz na ten rozwiniety system stypendialny? Znajac poslow najpierw wprowadza platne studia a moze za 20 lat cos pomysla o stypendiach. Juz teraz wielu po prostu nie stac na studia, a co dopiero gdy beda dodatkowe oplaty?

jul 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2005-09-01, 10:56   

Wielki optymizm przemawia przez Ciebie Myziot. ;) No może i dobrze.

Każdy zasłania się tymi kredytami i stypendiami naukowymi. Student z biednej rodziny, która nigdy w życiu nie brała żadnego kredytu (bo się poprostu tego obawia, nie wie czy za rok będzie pracować w tym samym miejscu i czy spłaci kredyt), nie zaciągnie takiego kredytu. Stypendium chyba nie będzie wypłacane od pierwszego dnia studiów, a takiego studenta nie stać na opłacenie mieszkania w mieście uczelnianym i jeszcze opłacenia pierwszego semestru. Radzą sobie teraz, ale studiują zaocznie, pracując równocześnie. Jeżeli studiuj± dziennie to dzięki temu że studia są bezpłatne, bo na mieszkanie np. we Wrocławiu jeszcze ich stać (oczywiście, że nie wszystkich). Nie wiem jak na studiach dziennych połączyć pracę z nauką. Jedyne wyjście jakie mi przychodzi do głowy, to wyjazd zaraz po ukończeniu liceum w celach zarobkowych i to na długo. Oczywiście, żeby zarobić na płatne studia. Tylko komu zechce się studiować po takim czasie (albo wracać).

Druga sprawa. Jeżeli chodzi o nauczanie. Uczelnie tak naprawde mało uczą, każdy kto kończy taką uczy się wszystkiego sam podczas pracy jaką sobie wybrał. Często trzeba się przekwalifikować. To jest jednak odrębny temat, chodzi mi tylko o to, że nie wierzę w to, że kadra nagle się zmieni, bo co - dostanie podwyżkę? Raczej nie, a ja nie wiem czy chciałbym płacić pieni±dze za wykształcenie które otrzymuje teraz.

Nie wiem, nie jestem do tego przekonany. Być może za kilkadziesi±t lat będzie można coś takiego wprowadzić, ale myślę, że jeszcze teraz nie jest to możliwe. Porównywanie Polski z USA pod tym względem dzisiaj nie ma sensu. Bo jesteśmy w Polsce i już.

Ale to tylko moje zdanie. Ludzie odpowiedzialni powinni wzi±ć pod uwagę jednostkę, a nie oglądać się na zachód, bo do zachodu to nam jeszcze bardzo daleko.

A student jest różny jeden imprezuje inny nie. No nie??? ;)

Lilith_Maxwell 

Wysłany: 2005-09-01, 13:16   

prawda chyba lezy tak gdzies po srodku :P bo faktem jest, ze teraz na studia ida WSZYSCY :/ z mojej klasy z LO nie ma nawet jednego osobnika, ktory od przyszlego miesiaca nie bylby studentem (a nie byla to zadna klasa elitarna XP) i to jest chyba glowny powod syndromu 'bezrobotnych po studiach'. zapytajcie chociazby swoich rodzicow, u nich z klas w LO na studia poszly poszczegolne jednostki, wtedy dyplom magistra cos znaczyl :/ teraz to zwykly papierek, jak kolejne swiadectwo w podstawowce.

ale nie sposob nie zauwazyc, ze zyjac w polsce nie jestesmy finansowo gotowi na tak nagla zmiane :/ rzad powinien wprowadzac taka reforme stopniowo np. zaczynajac od wprowadzenia studiow platnych od pewnej sredniej (np. wszyscy, ktorzy w danym roku otrzymali srednia ponizej 4.0 placa za ten rok studiow). nie uczysz sie, chcesz tylko przepic 5 lat i dostac pozniej papierek? to plac :P przy czym (uwzgledniajac poniekad argumenty Julu) platnosc bylaby na koncu danego roku.

a w sprawie poziomu nauczania, to obawiam sie ze patrzysz na to zbyt optymistycznie, Myziocie ;)

Marccus 

Wysłany: 2005-09-01, 14:50   

Jeśli chodzi o samą idee płatnych studiów, to nie jest to taki zły pomysł. Jednak musiałby on być poparty solidnym programem stypendialnym. Tak jak już napisała Lilith_Maxwell osoby które rzeczywiśćie się uczą i dajmy na to mają średnią 4.0 niech będą z tych opłat zwolnieni. Pójdźmy dalej osoby które się jakoś wyróżniają niech mają darmowe wyżywienie czy zakwaterowanie. Niech solidna praca i rzetelna nauka będą w jakiś sposób promowane. Wówczas studiowaliby tylko ci naprawdę zdolni (+dzieci bogatych rodziców), a dyplom takiej uczelni przynajmniej miałby jakąkolwiek wartość. Teraz taki papier ukończenia wyższej uczelni nic nie daje, bowiem pracodwaca zdaje sobie sprawę, że zaledwie 47%-48% (dane: GUS 30 listopada) osób to studenci dzienni, zaś pozostała grupa to studenci zaoczni i wieczorowi którzy również otrzymują tytuł naukowy (nie czarujmy się większość z nich wybrała właśnie tę formę studiowania bo na dzienne się poprostu nie dostała )

Jednak wracając do tematu równości dostępu do edukacji i wyrównywaniu szans w zdobywaniu wykształcenia, musielibyśmy zacząć już od podstawówki, bowiem dobra podstawówka to dobre liceum, dobre liceum to dobre studia itp.
Ale żeby tak było, to system stypendialny musiałby obejmować właśnie wszystkie te szczeble edukacji ...

thaita 

Wysłany: 2005-09-01, 14:59   

Jezeli juz tak porownujemy nas do ameryki i pani Radziwill mowi, ze na zachodzie taka praktyka jest powszechna, ze studia sa platne, to zrobmy to samo z placami. Niech rodzice zarabiaja tyle samo co w Ameryce itd.

locke4 

Wysłany: 2005-09-01, 18:38   

sa jakies konkrety co do tego tematu? kto planuje, niby od kiedy mialoby to sie zaczac, jak wysokie rachunki za te studia?.
btw. Lilith.. z tego co wiem po to sie wybiera LO zeby potem isc na studia :q jesli sie nie ma zamiaru to technikum,zawodowka czy co tam jest:)
thalia racja.. USA i Polski po prostu sie nie da porownywac w ten sposob. moj kumpel byl w te wakacje u rodziny z Florydy... ceny tylko troche drozsze w USA a roznica w zarobkach kolosalna. z reszta czy te studia nie zamienilyby sie w to czym teraz sa uczelnie prywatne? placisz - masz tytul. pozdroooo

Lilith_Maxwell 

Wysłany: 2005-09-01, 20:02   

locke patrz na pierwszego posta w tym temacie i kliknij w linka XP

pozatym czlowieku, diametralnie mylisz pojecia :b to ze idziesz do lo nie znaczy ze MUSISZ dostac sie potem na studia :b to znaczy tylko ze chcialbys sprobowac tam isc :b wiec z zalozenia nie powinno to byc takie mega-banalne :P

bo chyba lepiej zeby 25% osob nie zdalo matury, ale z pozostalych 75%, ktore ja zdaly ok. 40% poszlo na studia dzienne i po 5 latach nauki miec pewnosc ze dostaniesz prace, a nie tak jak teraz, ucz sie radosnie 5 lat a robote dostaniesz jak masz znajomosci albo fuxa, bo pierwszy lepszy palant z prywatnej zgarnie ci ja sprzed nosa, bo szef to kumpel tatusia :/

locke4 

Wysłany: 2005-09-01, 20:23   

Cytat:
pozatym czlowieku, diametralnie mylisz pojecia :b to ze idziesz do lo nie znaczy ze MUSISZ dostac sie potem na studia :b to znaczy tylko ze chcialbys sprobowac tam isc :b wiec z zalozenia nie powinno to byc takie mega-banalne

myle? uzasadnienie dlaczego myle jest bez sensu bo moja wypowiedz wcale sie nie mija z tym co Ty napisalas, co mi po LO bez studiow?
nie wkurzaj sie na mnie plz :P hehe :)

i jeszcze jedno, dlaczego tak bardzo zalezy Wam na tym zeby mniej ludzi mialo dobre wyksztalcenie (miejsca na uczelniach) ? wiadomo przeciez ze ludzie ktorzy poszukuja mlodych ludzi do pracy biora szczegolna uwage na to jaka uczelnie skonczyl. wiadomo ze gorsi pojda do gorszych uczelni (wg rankingow) albo na prywatne.

to co jest tam napisane w tej WIADOMOSCI to marna namiastka tego co trzeba wiedziec zeby dyskutowac, wiec sie chcialem dowiedziec czy ktos nie wie czegos wiecej. a rok 2007 coraz blizej. pozdro :))

Lilith_Maxwell 

Wysłany: 2005-09-01, 21:10   

czemu mialabym sie wkurzac? :b forum jest po to zeby dyskutowac ne? :P najwyzej w pazdzierniku ci conieco wypruje ;)

a co do studiow lo itp.
1. po technikum tez ludzie dostaja sie na studia, wiec lo nie jest jedyna droga. :b
2. nie chce zeby tyle ludzi studiowalo bo przez to tytul magistra traci zupelnie swoja wartosc i staje sie zwyklym papierkiem :/ a co do uczelni i rankingow to obawiam sie, ze rzeczywistosc niestety nie jest taka sliczna, ale o tym przekonamy sie za 5 lat :b
3. slyszales o czyms takim jak licencjat? poszedles do lo, dales dupy, idziesz na 3 letni licencjat i masz zawod, ale bez magistra :P i wlasnie po to ci lo, zebys mogl sprobowac zdac na studia, a jak nie dasz rady to zostaje ci stanowisko kasjera w Tesco ;) :b
4. wiesz chyba jak jest z naszym rzadem :P oni sami nawet szczegolow nie wiedza, mozliwe ze zrobia duzo halasu a do 2050 studia zostana darmowe ;) a mozliwe ze w 2007 wszystkim nam przyjdzie nagle zabulic 4000zl/semesr ;/ pozostaje tylko dzienniki ogladac i NIE czytac ;) :b

Marccus 

Wysłany: 2005-09-01, 21:32   

Czy jest tutaj możliwość podczepiania załaczników ?? Bo mam coś, co mogłoby zainteresować dyskutujących, a mianowicie wstępną strategie edukacji na lata 2007-2013. Nie jest to może, aż tak istotne bo dokument ten można sobie ściągnąć z internetowych stron rządowych, ale w ten sposób byłoby prościej i wygodniej dla wszystkich

zork 

Wysłany: 2005-09-01, 22:46   

podeślij mi na maila (zork86@gmail.com), albo podaj linka do stron rządowych...
na tym podforum załączać nie można, kłopoty z miejscem na serwerze chyba są...

Odpowiedz do tematu