forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Odzyskać Noc - Marsz przeciwko gwałtom i przemocy wobec kobi
Autor Wiadomość
nitra 

Wydział: ZF
Wysłany: 2006-12-04, 18:52   

Szczudlo napisał/a:
feminizm jak dla mnie stracil juz swoja wartosc bo jakby nie patrzec jego podstawowe zalozenie czyli rownouprawnienie juz dawno zostalo osiagniete a teraz to jest robienie afery dla samej afery, i feminizm a gwalty to chyba jednak inne sprawy ...

dokładnie, chociaż równouprawnienie nie dla wszystkich jest tak widoczne, mi tam jest ok i nie mam na co narzekać ;)

obawiam się, że ten marsz będzie manifestacją dość skrajnego feminizmu, a nie poprostu przeciwem wobec przemocy kierowanej do kobiet, w sumie jak ktoś na to pójdzie to niech później napisze jak to wyglądało i czy bardzo się myliłam :)

Ananas 

Wysłany: 2006-12-04, 19:17   

Szczudlo napisał/a:
wole faszyzm jako odmiane nurtu narodowego

Kodeks Karny, art. 256 napisał/a:
Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

I nie mam zamiaru więcej dyskutować z faszystami na tym forum (moderator zapewne nie kiwnie palcem, no trudno), zresztą nie wysilaj się na jakąkolwiek odpowiedź, i tak lądujesz na mojej liście ignorowanych.

nitra 

Wysłany: 2006-12-04, 19:54   

Ananas napisał/a:
zresztą nie wysilaj się na jakąkolwiek odpowiedź, i tak lądujesz na mojej liście ignorowanych.

każdy ma prawo do obrony i tłumaczenia się, więc poczekaj jeszcze z tą listą ignorowanych ;)

poza tym on tylko napisał, że woli jeden nurt od drugiego, to nie czyni go faszystą, to tak jakbym powiedziała, że wolę gruszki od jabłek ale to nie znaczy, że lubię je na tyle, żeby je zjeść, co za tym idzie nie sądzę, żeby jakakolwiek interwencja moderatorów była tu potrzebna, zresztą decyzja nalezy do nich ;)

wyrażanie włąśnych opinii nie powinno być karane, nie sądzisz? :)

stingah 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 2006-12-04, 23:10   

Do wszystkich:

Ja tylko pragnę przypomnieć, iż forum jest to narzędzie do dyskutowania o pewnych opiniach/wartościach itp a nie do komentowania i dyskutowania o czyichś gustach i przekonaniach. Mnie to nie obchodzi czy Ty np. lubisz jajka na twardo czy feministki, czy ktoś inny jest sympatykiem Islamu czy coś. Ja tego nie popieram, nie lubię, ale nie oceniam Ciebie czy innego człowieka a na pewno już nie na forum.

Temat zrobił się burzliwy więc proszę o przeczytanie regulaminu, za każde wjazdy i zjazdy będą ostrzeżenia bez upomnienia.

A jeżeli chodzi o faszyzm itp... Raczej nie widzę żeby ktoś tu propagował takie coś. Wydaje mi się że to miało być takie dosadne porównanie... ;)

W skrócie: Nie komentujemy zachowań drugiego człowieka ani innych cech indywidualnych ;) .

Szczudlo 

Wydział: IE
Wysłany: 2006-12-05, 18:27   

Ananas, primo czytanie ze zrozumieniem sie klania, zarowno moich tutaj wypocin jak i konstytucji bo przytoczony przez ciebie podpunkt jest ogolny ze mozna go obalic chocby zwykla encyklopedyczna definicja faszyzmu, dla nie wiedzacych :
Cytat:
Faszyzm (wł. fascismo, od łac. fasces - wiązki, rózgi liktorskie oraz wł. fascio - wiązka, związek) - doktryna polityczna powstała w okresie międzywojennym we Włoszech, sprzeciwiająca się demokracji parlamentarnej, głosząca kult państwa (statolatrię, silne przywództwo oraz solidaryzm społeczny. Faszyzm podkreślał niechęć wobec zarówno liberalizmu, jak i komunizmu - nie zaprzeczał jednak, że w jego doktrynie wpływy liberalne są silne (Giovanni Gentile twierdził nawet, że faszyzm i liberalizm są sobie bardzo bliskie jako "ideologie ofensywne" sprzeciwiające się "defensywnym" ideologiom socjalizmu i konserwatyzmu). Początkowo nazwa odnosiła się tylko do włoskiego pierwowzoru, później była stosowana wobec pokrewnych ruchów w latach 20. i 30. XX wieku, zwłaszcza narodowego socjalizmu w Niemczech, oraz współczesnych ruchów wywodzących się z partii faszystowskich (neofaszyzm). Trwają jednak spory, czy szersze zastosowania terminu "faszyzm" są poprawne.

to jakby zrownac socjalizm z komunizmem, wiec jak sie nie wie o czym sie pisze to lepiej milczec, zreszta odbiega to od tematu i wogole nie mam ochoty na taka dyskusje, a juz szczegolnie z toba, zapewne dumny posiadaczu czerwonej koszulki CCCP tudziez Che Guevara, ehh tyle odemnie ucinam swoj watek w tym temacie

PS. nitra, dzieki ale jeszcze do tego nie doszlo zebym adwokata potrzebowal do obrony swoich racji, pozdro 8)

nitra 

Wysłany: 2006-12-05, 19:05   

Szczudlo napisał/a:
PS. nitra, dzieki ale jeszcze do tego nie doszlo zebym adwokata potrzebowal do obrony swoich racji, pozdro

oki, żapamiętam na przyszłość :D

ale nie chodziło mi tutaj głownie o Ciebie ale o podejście Ananasa do pewnych spraw <nic osobistego :) > a ze akurat na Twoim przykładzie... ;)

voytass 

Wydział: NE
Wysłany: 2007-03-20, 02:43   

Ludzki płód, w którym ludzkich uczuć jest tyle, co u ameby, doznaje o wiele wiekszej czci i ochrony prawnej niż dorosly szympans. A przeciez szympans czuje, mysli i - jak wskazuja ostatnio uzyskane dane doswiadczalne- jest nawet zdolny nauczyc sie pewnej odmiany ludzkiego jezyka.

bug city | last.fm | diggin.pl | portfolio

ukathaja 

Wysłany: 2007-03-20, 10:13   

różnica polega na tym, że szympans nie jest człowiekiem i nigdy się nim nie stanie...

bart ;* 

Wysłany: 2007-03-20, 18:08   

tyle, że taki szympans ma życie emocjonalne i fragmenty samoświadomości odpowiadające dwuletniemu dziecko oraz niektórym upośledzonym dorosłym. dlatego biednego szympansa do końca nie można lekceważyć i traktować go całkiem przedmiotowo.

bober 

Wysłany: 2007-03-22, 15:11   

mi zawsze jest tak samo szkoda ludzi jak i zwierząt... czasem nawet bardziej tych drugich

nitra 

Wysłany: 2007-03-22, 22:11   

Cytat:
mi zawsze jest tak samo szkoda ludzi jak i zwierząt... czasem nawet bardziej tych drugich

nic dziwnego, ludzie mają to na co zasługują, a zwierzęta nie zasłużyły na to co mają

bober 

Wysłany: 2007-03-23, 00:09   

chyba coś w tym jest
że bardziej szkoda tego kto/co przeżywa coś złego "za nic"
chociaż ja mam miękkie serducho i w sumie to każdego mi szkoda ;)

Odpowiedz do tematu