forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Odzyskać Noc - Marsz przeciwko gwałtom i przemocy wobec kobi
Autor Wiadomość
Ananas 

Wydział: ZF
Wysłany: 2006-12-02, 14:30   Odzyskać Noc - Marsz przeciwko gwałtom i przemocy wobec kobi

z WSA.org.pl:
Cytat:
Odzyskać Noc - Marsz przeciwko gwałtom i przemocy wobec kobiet
8.12.2006
ul.Świdnicka (przejście)
godz.17.00

My Kobiety wciąż jesteśmy ofiarami psychicznej i fizycznej przemocy. Jest to problem każdej z nas, ponieważ choć raz w życiu my, nasze znajome, ktoś z naszej rodziny jej doświadczył. Często nie nazywamy tego przemocą, dyskryminacją, molestowaniem, upokarzaniem, ponieważ są to tematy skazane na niebyt. Patriarchat ciągle odbiera nam prawo głosu, marginalizuje nas. Jesteśmy wciąż najliczniejszą mniejszością w Polsce!

Dlatego nie dajmy się po raz kolejny ignorować i wyjdźmy razem na ulice! Odzyskajmy naszą przestrzeń zabawą, tańcem, ogniem, śmiechem, naszym głosem! Ulice są wtedy bezpieczne, kiedy są pełne kobiet!

Marsz odbywać sie bedzie w ramach kampanii 16 dni przeciwko przemocy ze względu na płeć "16 dni o przemocy-365 bez przemocy" 25.XI-10.XII
www.16dni.pl

Tylko że w notce jest mały błąd - kobiety nie są mniejszością, ale większością w naszym kraju.

Tak czy siak warto przyjść, szczególnie zapraszam płeć piękną. Warto powalczyć o swoje.

discount 

Wysłany: 2006-12-02, 21:36   Re: Odzyskać Noc - Marsz przeciwko gwałtom i przemocy wobec

no w sumie to ciekawa inicjatywa. szkoda, że nie opisali dokładniej, co tam się będzie działo.

Ananas napisał/a:
Tylko że w notce jest mały błąd - kobiety nie są mniejszością, ale większością w naszym kraju.

mniejszością w sensie udziału w życiu publicznym albo udziału w podejmowaniu decyzji.

Ananas 

Wysłany: 2006-12-02, 23:45   

discount napisał/a:
mniejszością w sensie udziału w życiu publicznym albo udziału w podejmowaniu decyzji.

Racja, tyle że to jest patologia i trzeba z tym walczyć.
np. poprzez próby zaostrzenia lub pozostawienia obecnej ustawy antyaborcyjnej, z pewnością się tego udziału nie powiększa.

nitra 

Wysłany: 2006-12-03, 11:51   

Ten marsz ładnie się nazywa i sugerując się sama nazwą poparła bym go w 100% ale nie wydaje mi się żyeby był on pozbawiony femistycznych nastrojów

Tak po prawdzie, nie rozumiem po co są takie akcje, w swojej <prawie> 20-sto letniej kadencji nigdy nie spotkałam się z dyskryminacją, dlatego <wybaczcie> ale feminizmu nie rozumiem.

poza tym facet to fajna rzecz :D <czasami :P >

i jestem za prawie całkowitym zakazem aborcji, poenieważ nawet kobieta <mimo tego, że wpływa to nia nią bezpośrednio> nie ma prawa decydować o czyimś życiu lub śmierci.

Koniec wywodu :P

Ananas 

Wysłany: 2006-12-03, 13:07   

nitra napisał/a:
femistycznych nastrojów

Skoro biorą w nim udział głównie kobiety, to ciężko się spodziewać męskich nastrojów.
nitra napisał/a:
nie rozumiem po co są takie akcje [...] nigdy nie spotkałam się z dyskryminacją

Jak się spotkasz, to zmienisz zdanie.
nitra napisał/a:
kobieta [...] nie ma prawa decydować o czyimś życiu lub śmierci.

Nawet swoim? A poza tym - skoro nie nigdy nie popełnisz aborcji, to co ci przeszkadza prawo zezwalające jej innym? Tym samym tokiem myślenia należałoby zdelegalizować alkohol, fajki (ja nie palę, i to jest szkodliwe, to po co inni mają palić?), konserwowaną żywność, elektrociepłownie węglowe i samochody.
nitra napisał/a:
feminizmu nie rozumiem

Feminizm jak większosć lewicowych ideologii, ma to do siebie że walczy o prawa prześladowanych, umniejszanych i dyskryminowanych. Upraszczając - nie będąc feministką, pozwalasz aby o twoim życiu decydował mężczyzna - ksiądz, polityk czy ktokolwiek inny mający władzę.
Gdyby nie feministki, nie studiowałabyś, nie miałabyś prawa wyborczego i wielu innych praw - więc bardzo dziwi mnie twoja postawa - tak negatywna do feminizmu.

Szczudlo 

Wydział: IE
Wysłany: 2006-12-03, 14:24   

Ananas napisał/a:

Feminizm jak większosć lewicowych ideologii, ma to do siebie że walczy o prawa prześladowanych, umniejszanych i dyskryminowanych. Upraszczając - nie będąc feministką, pozwalasz aby o twoim życiu decydował mężczyzna - ksiądz, polityk czy ktokolwiek inny mający władzę.
Gdyby nie feministki, nie studiowałabyś, nie miałabyś prawa wyborczego i wielu innych praw - więc bardzo dziwi mnie twoja postawa - tak negatywna do feminizmu.

a gdyby nie Hitler to Zydzi rzadzili by swiatem, nie przecenialbym wartosci feminizmu a co do lewicowych ideologii to juz wogole szalenstwo, zastanawiam sie tylko co lewicujacy robia na AE ktora raczej jest z natury nastawiona na ksztalcenie liberalow

nitra 

Wysłany: 2006-12-03, 14:28   

Ananas napisał/a:
nitra napisał/a:
feministycznych nastrojów

Skoro biorą w nim udział głównie kobiety, to ciężko się spodziewać męskich nastrojów.

szkoda, że biorą udział w nim tylko kobiety, znam wielu mężczyzn, którzy nie robią krzywdy kobietom i nie pozwalają im jej robić, takie akcje powinny być kierowanie właśnie głównie do mężczyzn, którzy się solidaryzują i jak zobaczą, że coraz większa ich rzesza sprzeciwia się tym procederom, powoli przestaną robić to czego nie powinni

Ananas napisał/a:
nitra napisał/a:
nie rozumiem po co są takie akcje [...] nigdy nie spotkałam się z dyskryminacją

Jak się spotkasz, to zmienisz zdanie.

może i zmienię, nie wiem, ale na pewno nie diametralnie, staram się nie generalizować pod wpływem kilku incydentów

Ananas napisał/a:
nitra napisał/a:
kobieta [...] nie ma prawa decydować o czyimś życiu lub śmierci.

Nawet swoim?

zauważ napisałam:

nitra napisał/a:
jestem za prawie całkowitym zakazem aborcji

co sugeruje, że dopuszczam niektóre przypadki, w przypadku których aborcja powinna być legalna, ale jeśli o mnie chodzi mając do wyboru swoje życie i życie dziecka, pewne jest jedno, pierwszą moja myślą nie byłaby myśl o natychmiastowej wizycie u ginekologa

Ananas napisał/a:
A poza tym - skoro nie nigdy nie popełnisz aborcji, to co ci przeszkadza prawo zezwalające jej innym?

bo się z nim nie zgadzam, nie należę do grona ludzi uskuteczniających nieme przyzwolenie społeczne na to co jest wg nich złe

Ananas napisał/a:
Tym samym tokiem myślenia należałoby zdelegalizować alkohol, fajki (ja nie palę, i to jest szkodliwe, to po co inni mają palić?), konserwowaną żywność, elektrociepłownie węglowe i samochody.

np. paląc wpływasz tylko na swoje zdrowie i życie, a nie innych jak w przypadku aborcji

Ananas napisał/a:
Upraszczając - nie będąc feministką, pozwalasz aby o twoim życiu decydował mężczyzna

to, że nie uważam się za feministkę <tzn. teoretycznie jestem tylko "deklarowaną" feministką> nie oznacza to, że pozwalam sobie w kaszę dmuchać, do tej pory o moim życiu decydował tylko jeden mężczyzna --> tatuś :D
poza tym nie podoba mi się to w jakim kierunku zmierza dzisiejszy feminizm --> do wprowadzenia matriarchatu

Ananas napisał/a:
Gdyby nie feministki, nie studiowałabyś, nie miałabyś prawa wyborczego i wielu innych praw

tak, tylko że te prawa zostały nam dane przez mężczyzn, gdyby oni bardzo chcieli do tej pory siedziałybyśmy tylko przy garach...

discount 

Wysłany: 2006-12-03, 14:28   

@nitra
to, że Ty nigdy się nie spotkałaś z dyskryminacją nie usprawiedliwia Twojego lekceważącego podejścia.

@ananas
nitra napisał/a:
i jestem za prawie całkowitym zakazem aborcji

a poza tym nie można od tak sobie całej sprawy uprościć.

[ Dodano: 2006-12-03, 14:31 ]
nitra napisał/a:
tak, tylko że te prawa zostały nam dane przez mężczyzn, gdyby oni bardzo chcieli do tej pory siedziałybyśmy tylko przy garach...

to mnie teraz zaskoczyłaś. a myślisz, że kobiety z powrotem można zagonić do garów? :katia ;)

nitra 

Wysłany: 2006-12-03, 14:35   

ja niczego nie lekceważę bo problem jest poważny, poza tym nie wiedziałam, że jak ktoś wypowiada własne zdanie, odmienne od innych to ma lekceważące podejście ;)

to, że np. nie byłam bita w dzieciństwie nie oznacza, że mam na to pozwalać innym tylko dlatego, że tago nie doświadczyłam, takie postępowanie byłoby lekceważeniem problemu

discount 

Wysłany: 2006-12-03, 14:40   

nitra napisał/a:
Ten marsz ładnie się nazywa [...]

Tak po prawdzie, nie rozumiem po co są takie akcje [...]

poza tym facet to fajna rzecz :D <czasami :P >
[...]
Koniec wywodu :P

po prostu takie zestawienie wydało mi się lekceważące. ale dzięki za sprostowanie i zwracam honor ;)

nitra 

Wysłany: 2006-12-03, 14:43   

discount napisał/a:
nitra napisał/a:

to mnie teraz zaskoczyłaś. a myślisz, że kobiety z powrotem można zagonić do garów?

hahaha myślę, że my od nich nigdy nie odeszłyśmy ;) my tylko robimy więcej :D i lepiej :P :D nie ma to jak płeć piękna :D :D <i samokrytyka :P >

ale w sumie czy to takie straszne gotować od czasu do czasu dla kogoś <kogoś, kogo się lubi i kto to docenia>? No chyba, że sie strasznie nie chce ;)

Ananas 

Wysłany: 2006-12-03, 16:41   

nitra napisał/a:
poza tym nie podoba mi się to w jakim kierunku zmierza dzisiejszy feminizm --> do wprowadzenia matriarchatu

A to coś gorszego niż patriarchat?

nitra napisał/a:
szkoda, że biorą udział w nim tylko kobiety

napisałem - głównie, a nie tylko, a ja oczywiście się wybieram i staram się nakłonić do tego jak najwięcej osób, a szczególnie kobiet, bo zależy mi na tym, aby jak najwięcej z nich aktywnie uczestniczyło w sferze publicznej.

Szczudlo napisał/a:
zastanawiam sie tylko co lewicujacy robia na AE ktora raczej jest z natury nastawiona na ksztalcenie liberalow

Zaleciało faszyzmem...

nitra 

Wysłany: 2006-12-03, 16:59   

Ananas napisał/a:
nitra napisał/a:

A to coś gorszego niż patriarchat?

patriarchat może być zły, choć niekoniecznie, matriarchat możebyć też gorszy choć też niekoniecznie, czy poprostu nie możemy dążyć do starego, dobrego równouprawnienia?

Należy pamiętać, że mężczyźni i kobiety i tak będą się różnić, trzeba zleźć złoty środek i do niego dążyć, przeginanie w jedną lub w drugą stronę nic nie da i nie jest dobrym wyjściem bo ta wojna się nigdy nie skończy, a przecież nie o to chodzi :)

Ananas 

Wysłany: 2006-12-03, 17:22   

Nie sugeruję że władza tylko jednej płci jest dobra.
I nie jest to wojna, ale po prostu dążenie do pewnego normalnego stanu - równouprawnienia, bo jeżeli ktoś oglądał genialny film "Tato", to tak jak napisałaś - przeginanie w jedną stronę to głupota.

A że z tego co piszę, może coś takiego wynikać, to efekt mojego feminizmu :)

Szczudlo 

Wydział: IE
Wysłany: 2006-12-04, 17:48   

Ananas napisał/a:

Zaleciało faszyzmem...

"Naczelną wartością socjalizmu jest wolność. Wolność, która wymaga, żeby człowiek nie bał się nagłego zwolnienia z pracy i żeby miał dużo czasu wolnego dla innych."
José Luis Rodríguez Zapatero

zalecialo Gierkiem ...

zreszta juz chyba wole faszyzm jako odmiane nurtu narodowego nie jakze modne ostatnio poglady lewicowe - "Je**c mode na lewackie symbole !! ", zac feminizm jak dla mnie stracil juz swoja wartosc bo jakby nie patrzec jego podstawowe zalozenie czyli rownouprawnienie juz dawno zostalo osiagniete a teraz to jest robienie afery dla samej afery, i feminizm a gwalty to chyba jednak inne sprawy ...

Odpowiedz do tematu