do Elekrta : państwo laickie to państwo świeckie. Chciałem zauważyć że sld jest partia lewicową tylko z nazwy (jest partia centrowa) a przewodniczący to kicha a kwasniewski jak napisalas plaszczy sie przed czarnym napisalem na lewice chyba a nie na sld bo istnieja partie prawdziwe lewicowe tylko malo znane a telewizja faworyzuje głownie partie zasiadajace w sejmie
Arass, zgodzę się, że SLD nie jest partią lewicową, ale telewizja rozmawia też z innymi partiami, partiami, które są poza rządem, tzn. z jedną - SDPL, która to partia jest trochę bardziej lewicowa od SLD, ale ciągle to nie to. Dla mnie partią lewicową jest np. rządząca w Hiszpanii partia socjaldemokratyczna. W Polsce nie ma niestety żadnej liczącej się partii prawdziwie lewicowej. Większość takich partii osiąga w wyborach ok. 1% głosów - jest to za mało by ich głos w Polsce się liczył. Ponadto w Polsce ciągle żywe są wspomnienia PRL-u i dlatego większość ludzi utożsamia lewicę z komunizmem (który jest dla mnie systemem zbrodniczym). Istnieją też w Polsce "ośrodki myśli", które głoszą na jakie partie należy głosować (na prawicę), a na które nie można (lewica), ponieważ popełni się wtedy grzech. Oczywiście chciałbym by w Polsce sytuacja gospodarczo-społeczno-polityczna była na poziomie krajów skandynawskich (które są krajami lewicowymi - mają rozwinięty socjal, panuje tolerancja itd.), ale wiem że takie marzenia dalekie są od spełnienia :evil: .
Ja nie chcę aby Polska była laicka, bo laik to głupek (człowiek nie znający się na rzeczy).
Domniemywam, że chodziło Ci o "państwo świeckie", czy tak
nie chce sie czepiac, ale termin uzyty przez arassa jest jak najbardziej prawidłowy...
słownik jezyka polskiego pwn: http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=28203
Zwracam honor :mrgreen:
_________________ "Ludzie, z którymi się spotykamy rozmijają się czasem z nami o centymetry, o dni lub uderzenia serca"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum