zdecydowana wiekszosc ksiezy jest tam z powolania i w powolaniu trwaja
Ilu znasz księży, którzy nie mają samochodu? Popatrz jakie buty nosi ksiądz. Spytaj się gdzie mieszka i czy musi się martwić o przeżycie? Spytaj ile pieniędzy z tacy przeznacza na pomoc dla ludzi?
Jeżeli kiedyś nie daj boże dopadnie cię bieda, to przypadkiem nie patrz na księdza, bo stąd właśnie bierze się antyklerykalizm.
Szczudlo napisał/a:
rola kosciola w historii naszego kraju jest zbyt znaczaca
Stanisław Dziwisz czyli TW "Delegat" to faktycznie, znacząca rola w naszej historii.
_________________ "Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem." - Oscar Wilde
Wydział: IE
Wiek: 26 Dołączyła: 08 Mar 2005 Posty: 2486 Skąd: w cieniu 71
Wysłany: 2006-11-02, 14:53
Ananas napisał/a:
Ilu znasz księży, którzy nie mają samochodu? Popatrz jakie buty nosi ksiądz. Spytaj się gdzie mieszka i czy musi się martwić o przeżycie? Spytaj ile pieniędzy z tacy przeznacza na pomoc dla ludzi?
ksieza nie bedacy w posiadaniu samochodu - sporo. A nawet jesli mają, to czesto z faktu iz go mieli z racji braku ubostwa w rodzinie. Zdarzaja sie ludzie, bedacy ksiezami, ktorzy niekoniecznie byli biedni, wiesz?
Jakie buty? nie wiem - a jakie ?
gdzie mieszka? Na pewno w domu parafialnym - tam mieszka wiekszosc księzy. PRzy kosciele.
A o hajs sie ksiedza nigdy nie pytalam. Dostaja na tace od ludzi. Zapytaj sie tych ludzi co na tace daja, czy wiedza na co ich hajs idzie. Ja na tace nie daje.
A teraz sam odpowiedz na swoje pytania.
mój proboszcz ma jednego z nowszych Audi i Harleya. o profesjonalnym sprzęcie kolarskim nie wspominając. fakt, mieszkają w domu parafialnym przy Kościele, ale to nie zmienia faktu, że ich pokoje są umeblowane i wyposażone jak w luksusowym apartamencie. wiem, bo byłem. do tego pariafia liczy kawiarnię, świetlicę, boisko do kosza i stadninę. w planie budowa hispicjum. zastanawia mnie tylko skąd ta kasa.. parafianie by nie wyłożyli na to wszystko..
_________________ 'Think like a man of action, act like a man of thought.'
Henri Louis Bergson
I co żal wam d**e ściska że inni potrafią zorganizować kasę a Wy nie??
Już nie mam siły do Was... Księża mają łatwe życie? Przecież to jest śmiech na sali. Widać nigdy chyba na wsi nie byliście i nie widzieliście realiów tamtejszych. A to że księża mają kasę od jakichś ludzi to nie jest ani moja ani Wasza sprawa. Znam kilku księży co samochody mają od rodziców i sporą część kasy. A starsi księża? Może mają życzliwych przyjaciół? Co Was to obchodzi?? Przecież nie wchodzą Wam do domów i nie sprawdzają skąd Wy macie pieniądze.
Jeżeli chodzi o hajs na tacę: dzielony on jest pomiedzy seminarium duchowne, kurie i część na Caritas idzie a księdzu zostaje na "buty" chyba ze 40% z całej tacy.
Ananas, Twoje argumenty są żenujące... Jeżeli Cie dopadnie bieda to co? Ksiądz ma Ci niby pomóc? Chyba pomyliłeś adresy . Ile pieniędzy z tacy przeznacza na pomoc ludziom? A co, musi? Nie słyszałem że Kościół to org charytatywna...
Wydział: IE
Wiek: 26 Dołączyła: 08 Mar 2005 Posty: 2486 Skąd: w cieniu 71
Wysłany: 2006-11-02, 19:03
Może i wielkich miastach zdarzaja sie ksieza, ktorym hajsu nie brak, ale, tak jak mowi Stingah, widzieliscie realia jakie panują w mniejszych miastach/wsiach ? Sadzac po waszych postach - nie macie zielonego pojęcia.
A na tacę dają ludzie z ich wlasnej nieprzymuszonej woli - widzieliscie [ kiedykolwiek ] w kosciela księdza ktory stał nad 'wiernym' poki ten nie wrzucil 'co łaska, ale nie mniej niz 50 zl '
szalencze macie te argumenty.
Wydział: NE
Wysłany: 2006-11-02, 19:58
mysle, ze na wsiach jednak maja lepiej <kto gdzie ma lepiej >, widzialem zreszta u mojej babci na wsi, bo tam jednak przewaza ludnosc starsza, stojaca juz jedna noga na tamtym swiecie i slepo zapatrzona w postac kaplana, ktory jest czlowiekiem i moze byc tak samym pieprzonym materialista jak i inni, sprawa ksiezy mi totalnie wisi, tak jak pisza niektorzy kto chce to daje na tace, chce tylko bezwzglednej odrebnosci panstwa od religii, dlatego szlag mnie trafia jak widze tych choojoglowcow z pisu i lpr itd. obnoszacych sie ze swoja pozorna religijnoscia i laczacych sprawy koscielne, mediow religijnych z polityka
Ananas, socjalizm przez ciebie przemawia, co cie obchodza ich pieniadze ty im na to dajesz jak nie to co cie obchodza cudze pieniadze przecierz nie kradna, ze maja super zycie, skoro tak uwazasz to trzeba bylo na kaplana isc bo sie chyba z powolaniem na studiach mijasz, pozatym w niedziele na 6 rano do roboty zapierdalac to faktycznie szczyt szczescia, zreszta dla ciebie pewnie zycie ksiedza to msza w niedziele i przez caly tydzien obijamy sie w hotelu i rozbijamy furami po miescie, co do roli ksiezy w historii naszego kraju, Polska przyjela chrzest w 966 r. od tamtego roku sprawdz sobie co ksieza zawdzieczamy, jak widze przewaza teza ze historia to glownie PRL i TW, latwo mowic skoro sie w tamtych czasach nie zylo, dla porownania przyklad ksiedza Popieluszki film nawet wczoraj lecial ogladales
_________________ Nie ogladaj sie na innych, patrz przed siebie, stawaj na przeciw swoim wrogom, zawsze z podniesiona glowa, ROB SWOJE !
I co żal wam d**e ściska że inni potrafią zorganizować kasę a Wy nie??
stingah napisał/a:
Nie słyszałem że Kościół to org charytatywna...
Wyobraź sobię, że tacy bezbożnicy jak ja tez czytają Biblię. A co jest zapisane... a to może zaboleć.
Cytat:
Tak więc nikt z was, kto nie wyrzeka się wszystkiego, co posiada, nie może być moim uczniem
Ew. Łukasza, 14:33
Polecam też cały rozdział 12 Ew. Łukasza.
Jeżeli przypadkiem, jako gorliwi "katolicy" nie macie takowej w domu to proszę bardzo: http://www.biblia.net.pl/biblia.php
Liczę, że zrozumiecie, jako porządni katolicy, tak zażarcie broniący majątku waszego księdza.
Szczudlo napisał/a:
Ananas, socjalizm przez ciebie przemawia, co cie obchodza ich pieniadze
Cytat:
Ci wszyscy, co uwierzyli, przebywali razem i wszystko mieli wspólne.
Sprzedawali majątki i dobra i rozdzielali je każdemu według potrzeby.
Dzieje Apost. 2:44-45
_________________ "Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem." - Oscar Wilde
Bardo dobrze że czytasz Pismo święte . Ale widzę że nie rozumiesz czym jest kapłaństwo. Nakazy które dawał Jezus odnosiły się do jego uczniów w tamtych czasach. Jeżeli chodzi o ustanowienie kapłaństwa, to są to całkiem inne fragmenty . Na pewno je znajdziesz skoro tak gorliwie czytasz Biblię. Drugi cytat który dałeś, ni z gruszki ni z pietruszki, w ogóle nie wiem do czego ma się odnosić? To jest po prostu opis Kościoła, który dopiero powstaje a więc baaardzo się różni od dzisiejszego.
Ale nie o to nam chodzi, prawda? Ciągle nie wyjaśniliśmy: co Was to obchodzi? Bo robi się to coraz bardziej absurdalne. Dlaczego masz żal do księży o to wszystko? Kim jesteś żeby to egzekwować od księży?
Jeżeli tak bardzo nie podoba Ci się Kościół pod każdym względem to może zostań kapłanem i wprowadź zmiany. Albo zostań, nie wiem, np. buddystą i przestań marudzić na Kościół.
Większość argumentów dot. księży jakie podałeś są niepodparte żadnymi dowodami z Twojej strony. A wystarczy się przejść na dowolną parafię żeby sprawdzić jak jest na prawdę. I nie tylko popatrzeć zza bramy. Owszem, nie przeczę - zdarzają się czarne owce wśród księży, ale to są pojedyńcze przypadki. Ksiądz to tylko człowiek a nie istota nadprzyrodzona. Ja osobiście nie widzę w tym nic złego że ksiądz ma samochód (jeżeli widzieliście księdza w Mercu to gratuluje), fajne buty czy zestaw stereo Sony za 5000 zł. Może sobie zapracował na to? Może ma kasę na funduszu inwestycyjnym ? Nie wiem i nie obchodzi mnie to tak samo jak nie obchodzą mnie sprawy finansowe innych ludzi, nie księży. Ja już wypowiedziałem się w tym temacie i nie zamierzam drążyć więcej sprawy bo to nie ma sensu. Bo forum jest od wypowiadania swoich zdań a nie zmieniania innych, prawda?
Ale skoro księża tak bardzo zasłaniają się Biblią, to niech postępują zgodnie z nią, bo po prawdzie mówiąc, to są w swoim działaniu cholernie zakłamani. I o to chodzi. Niech jasno powiedzą - jesteśmy biznesmenami i robimy cały ten kościół (z małej litery) dla kasy. A nie pieprzenie o ewangelizacji i tak dalej. Ewangelia mówi jasno - wyrzeknij się bogactwa, oddaj potrzebującym, pomagaj ludziom.
stingah napisał/a:
Drugi cytat który dałeś, ni z gruszki ni z pietruszki, w ogóle nie wiem do czego ma się odnosić?
Do tego, że Jezus był pierwszym komunistą na świecie.
stingah napisał/a:
Nakazy które dawał Jezus odnosiły się do jego uczniów w tamtych czasach.
Jeżeli nie zauważyłeś, to są nadal aktualne, tylko stosowanie się do nich nie jest na ręke księżom.
stingah napisał/a:
Może sobie zapracował na to?
Widziałeś kiedyś pracującego księdza? (nie mówimy o taki ciężkiej pracy jak przełożenie paru szpargałów w trakcie mszy) Nie? Bo ksiądz nie pracuje! Ot i cała tajemnica rozwiązana. Nie pracuje, bo nie musi, i tak do końca życia będzie na utrzymaniu państwa. Państwa, bo jak sam zauważyłeś, ksiądz nie ma dochodu.
Wydział: NE
Wiek: 26 Dołączył: 27 Maj 2005 Posty: 1471 Skąd: zza kulis
Wysłany: 2006-11-03, 13:27
ok. Ja nie popieram polskiego kleru, ale masz pare rozwiazan, panie socjalisto( btw socjalizm to utopia i totalny brak poszanowania dla czlowieka. takie moje zdanie. Iluz to idealistow zasiadalo jedzac kawior i pijac wodke, a gdzie inni walczyli za nich i dla nich - a ponoc dla wspolnej sprawy. )
Zostań ksiedzem - czemu nie? skoro to taka fajna sprawa i same profity - wszyscy chodzmy do seminarium na plebanie potem.
a tu masz definizje komunizmu:
Cytat:
System poglądów głoszący program całkowitego zniesienia ucisku i wyzysku społecznego, postulujący powszechność, równość i sprawiedliwość oraz zbudowanie społeczeństwa bezklasowego opartego na społecznej własności środków produkcji i sprawiedliwym podziale dóbr. Były to przesłanki realizacji zasad równości we wszystkich dziedzinach życia społecznego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum