Co do szarej strefy - najlepsze jest to, że politycy walczą z nią nie w tych zawodach, w których powinni. Wszyscy chyba słyszeliśmy o przymusie posiadania kasy fiskalnej w taksówce, swego czau był pomysł by fryzjerzy też sobie kasy zamontowali. Były to w.g mnie poronione pomysły - ile wynosi szara strefa w tych zawodach? 2% całej? Może powinniśmy nakazać posiadanie kas fiskalnych, tam gdzie jest to naprawdę potrzebne, w tych zawodach, które stanowią większość szare strefy - u prawników i lekarzy? Większość lekarzy i duża część prawników zarabiają uczciwie i oddają fiskusowi co mu należne, jednak wielu ciągle żyje ponad prawem. Niestety nie wydaje mi się by sejm tejże kadencji uchwlił odpowiednie zapisy prawne - większość poltyków PiS-u to prawnicy i nie sądzę by zechcieli zadziałać przeciwko środowisku z którego się wywodzą. :evil:
Co do szarej strefy - najlepsze jest to, że politycy walczą z nią nie w tych zawodach, w których powinni. Wszyscy chyba słyszeliśmy o przymusie posiadania kasy fiskalnej w taksówce, swego czau był pomysł by fryzjerzy też sobie kasy zamontowali. Były to w.g mnie poronione pomysły - ile wynosi szara strefa w tych zawodach? 2% całej?
I tu słusznie zauważyłeś rasziel, ale takie działania polityków czemuś (a raczej komuś) służą.
Nie wiem czy wiesz, że kasy jakie był wymóg montować w taksówkach były obwarowane pewnymi wyznacznikami :???
Zgadnij kto zarobił na tym "montowaniu" :???
Odpowiadam: syn byłego premiera Leszka Millera :evil:
Tylko jego firma produkowała kasy spełniące "wymogi", jakie kasa musiała spełniać by mogła być zamontowana w taxi i przypadek zapewnie sprawił, że jej właścicielem był właśnie wspomniany syn :evil:
rasziel napisał/a:
Może powinniśmy nakazać posiadanie kas fiskalnych, tam gdzie jest to naprawdę potrzebne, w tych zawodach, które stanowią większość szare strefy - u prawników i lekarzy?
Popieram w całej rozciągłości ale myślę, że nie wielu takich w sejmowych ławach się znajdzie. A z jakiej przyczyny :??? Chyba odpowiadać nie muszę :twisted:
_________________ "Ludzie, z którymi się spotykamy rozmijają się czasem z nami o centymetry, o dni lub uderzenia serca"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum