Mozna jechac szybko (do pewnych granic oczywiscie ), ale z glowa
Szczerze.. to większe zagrożenie stwarzają Ci, którzy jadą przesadnie wolno, w tym eLki ;] bo ludzie dookoła wtedy głupieją i robią wszystko, żeby taką zawalidrogę wyprzedzić
"sranie w banie" - kazdy gada jak ty(necro) szybko ale z glowa... do czasu. Nie mowie o jezdzie przepisowej bo zaleznosc jest taka ze czasami masz ograniczenie do 50 a nie pojedziesz szybciej niz 30 bo waska droga i wielu pieszych, a czasami jest bardzo szeroka droga i mozesz jechac 80 na 50. Nie do konca tez wiem co w twoim mniemaniu znaczy szybko, ale nie jestes w stanie przewidziec wszystkiego... A czasami to 30km roznicy moze uratowac ci zycie(wiecej czasu na reakcje etc). Obrazowo mowiac - ostatnio mialem taki przypadek ze mi koles z laweta na rondzie wyjechal pod prad bo sobie droga skracal gdyby nie fakt ze jechalem bardzo wolno moglo by sie dla mnie to kiepsko skonczyc. Nizej pokaze rysunek ktory powinien zobrazowac jak to wygladalo:
z lewej pusto to moglem bez obaw "przefrunac" przez ten odcinek, na ulamek sekundy przed wjazdem na rondo, smignela mi ta lawetka i udalo mi sie wyhamowac.Jechal bym 20-30kmh szybciej najprawdopodobniej mialbym czolowke z laweta wiozaca 2auta na pace... i co mozna jechac szybko? Mozesz jechac z glowa szybko ale nie przewidzisz wszystkiego. Takich sytuacji mozna mnozyc setki...
Swojego czasu zdarzalo mi sie przejechac przez miasto przekraczajac ponad 3x dopuszczalna predkosc(tylko wtedy jak byly drogi poblokowane i dobrze przypilnowane - a i tak teraz sie tego wstydze i uwazam ze to bylo niepowazne ;| ) i uwierz mi ze przy takich predkosciach nie zwracasz uwagi na pieszych czy samochody ktore sie wlaczaja do ruchu, tylko martwisz sie tym zeby nie zarobic dzwona - uwazasz na dziury, lapiesz katy wejscia wyjscia z zakretu i nie masz czasu myslec czy ci ktos wyjdzie czy nie...
Nie zapominaj ze ty tez kiedys jezdziles w eLce, ci ludzie sie dopiero ucza jezdzic.
P.S
Nie odbieraj tego zbyt do siebie, jak pewnie widzisz po moim avatarku czy podpisie - kocham adrenaline + samochody, ale z umiarem no i predkosc moze(moze ale nie musi) byc morderca dlatego przesiadlem sie na "drftin' " bezpieczniejsze wymagajace wiekszych umiejetnosci i przyjemniejsze - znacznie przyjemniejsze
_________________ "In my race against time I - can't stop Runnin through the red light - livin my life "
Nie zapominaj ze ty tez kiedys jezdziles w eLce, ci ludzie sie dopiero ucza jezdzic.
zgadza się, dlatego nigdy nie wkurzam się na L'ki i staram się je maksymalnie przepisowo wyprzedzać, żeby świecić przykładem
Pamiętajcie że samochody egzaminacyjne mają kamery i na podstawie ich nagrań można wlepiać innym kierowcom mandaty...
Natomiast do furii doprowadzają mnie niepoważni instruktorzy - dwa przykłady:
L-ka na Nyskich numerach jedzie z Opola drogą do A4, Niemodlina, Nysy. Po drodze jest m.in. Dąbrowa Niemodlińska i raz przede mną L-ka przeleciała przez teren zabudowany 100km/h... bardzo żałowałem, że w zasięgu CB nie było żadnego nieoznakowanego radiowozu, bo uważam, ze instruktor powinien stracić za to licencję. Jakiś młody debil siedział za kierownicą, stary instruktor obok (bez pasów, bo przecież mu wolno ) i dwie dziewczyny z tyłu. Jakie do ku**y nędzy ten dzieciak ma pojęcie o jeździe ? Co by zrobił, gdyby mu rowerzysta/pieszy/pies/kura czy inne wyskoczyło ? Jak instruktor uczy jeździć... brak słów....
Drugi przykład. Poza teren zabudowanym L'ka jedzie 50km/h przy czym jedzie po linii środkowej... podczas wyprzedzania zaczął przyspieszać.... koleś miał CB więc sobie pozwoliłem poużywać, dołączyli się też kierowcy TIR'ów, w pewnym momencie chyba radio wyłączył...
EAX napisał/a:
przesiadlem sie na "drftin' " bezpieczniejsze wymagajace wiekszych umiejetnosci
a znasz gdzieś we Wro miejsce, gdzie można poćwiczyć ? Ja niestety mam FWD, więc nie dla mnie, ale dla kolegi z RWD
_________________ Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców
nie jestem z wrocka i ja mialem nadzieje ze mi ktos pokaze fajne miejsca - jak narazie slyszalem tylko o arkadach i galerii dominikanskiej - sa swietne wjazdy tylko trzeba poczekac az auta z przodu sie bardzo oddala bo przy hamowaniu zedrzesz lakier z rogow autka . FWD - tez mozna
co prawda musisz miec troszke ciekawych modow, ktore utrudnialy by ci zycie na codziien ale da rade ;D.
przed nyska smigalem tipo z 1,4 przy mokrej nawierzchni duzej V i kilku probach mozna bylo latac bokami po 10m
A czym ze znajomym latacie?
Treningi DRFT odbywaja sie co czwartek na rakietowej .
I jeszcze wroce do tematu - ludzie zapinajcie pasy , pierwsze co mowie tym co ze mna jada ze maja sie zapiac glupi nawyk sie nie zapinania najsmieszniejsze jest gadanie ze pasy krepuja
_________________ "In my race against time I - can't stop Runnin through the red light - livin my life "
"sranie w banie" - kazdy gada jak ty(necro) szybko ale z glowa... do czasu.
a nie zauważyłeś '(do pewnych granic oczywiscie )'? ;>
Chodziło mi dokladnie o to samo co napisałeś wyżej w tylu linijkach, tylko maksymalnie to skróciłem Nasza prędkość nie powinna zależeć od znaków tylko od zdrowego rozsądku, tyle
bardzo zdrowego rozsądku i umiejętności najlepiej założyć,że wszyscy to fajtłapy po których mżna się spodziewać wszystkiego i reagować szybko..czasem cholernie szybko... bo różni ludzie dostają licencje (niestety)....
_________________ heyah banana trele morele banany i inne pomarańcze blesss
Dokładnie, niektórzy sie po prostu nie nadają do jazdy... Jedni nie umieją szyć, drudzy kłaść kafelków, a trzeci jeździć... i zwyczajnie nie powinni sie za to zabierac Tak jak mnie by nagle ktoś miał nauczyć rysowac
Najgorsze jest to, ze zamiast sie skupiac na jezdzie, trzeba myslec za innych
ostatnio miłam problem, na niezbyt szerokiej drodze, z jakims palantem,który chciał mi udowodnic jaki to on "zajebisty kierowca" jechał równolegle do mnie jakieś 100km/h i coś krzyczał w stylu "baby zza kierownicy do garów" po czym gdybym nie wychamowała i nie zrobiła mu miejsca to wpakowałby sie pod magnum z naprzeciwka... wyminęłam debila, który wylądował na poboczu wyrzucony z dziwną miną (którą obserwowałą pasażerka z tylnego siedzenia)...
masaka
_________________ heyah banana trele morele banany i inne pomarańcze blesss
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum