forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
AMV to też sztuka xD
Autor Wiadomość
Soqu 

Wydział: ZF
Wysłany: 2008-08-20, 23:09   AMV to też sztuka xD

Nie znalazłem takiego tematu na forum, a zatem go tutaj zakładem, bo uważam że tworzenie AMV jest też niejako rodzajem sztuki. Dla tych co nie wiedzą AMV oznacza Anime Music Video, czyli video z jakiegoś anime z podłożoną muzyką i efektami.

Ja zajmuję się tym od niedawna, ale uważam że jest to ciekawa forma sztuki, przez którą mozna wiele wykazać.

Tutaj link do mojego AMV na YouTubie

Chciałbym żebyście obejrzeli i ocenili, a także proszę osoby, który tym się zajmują/zajmowały aby wstawiały swoje dzieła.

Pozdrawiam :D

Zobacz mnie na GoldenLine

jul 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2008-08-20, 23:46   

a ja uważam że to jest wkurwiające :D zwłaszcza na youtube.com jak szukam jakiegoś teledysku a wyskakują mi kreskówki :P

stingah 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 2008-08-21, 00:33   

No czy ja wiem ;) . AMV sztuką dla mnie nie jest za bardzo ;) . Sztuka to tworzenie czegoś od zera, ekspresja własnych myśli. AMV to korzystanie z gotowych materiałów. To tak jakby nazwać muzykiem artystą kogoś kto tworzy w Magix Music Maker ;) .

Jedyne jakie mi się podobało do tej pory to:

http://pl.youtube.com/watch?v=5jdyop2_Plw

A to ze względu na sympatię do serialiu i zespołu grającego muzykę ;) .

vidla 

Wysłany: 2008-08-21, 07:42   

stingah napisał/a:
To tak jakby nazwać muzykiem artystą kogoś kto tworzy w Magix Music Maker ;) .

... a według mnie jest artystą ale w mniejszym stopniu :)

HerrBert 

Wysłany: 2008-08-21, 09:30   

stingah napisał/a:
To tak jakby nazwać muzykiem artystą kogoś kto tworzy w Magix Music Maker ;)

Tej, a czemu nie nazwiesz go artystą? Przecież za pomocą takiego programu można stworzyć super utworki, a to też nie jest wcale takie proste. Sam próbowałeś się w to bawić ;) i wiesz pewnie jak ciężko jest stworzyć coś dobrego. No oczywiście nie każdy może być tak wspaniały jak projekt The pIvonas ;) A jak ktoś tworzy obrazy w photoshopie, to już nie jest artystą? Nie ma znaczenie jakich się narzędzi używa a jedynie jaki jest efekt końcowy. ;)

Zgadzam się jul, że wkurwiające jest jak na tubie wyskakują nie te filmy które chciałbym zobaczyć ;)

Co do samego AMV, to może to być nawet ciekawe. Coś w stylu remiksów :D tyle, że mi się mało remiksów podoba. Nie lubię tych z telewizji i radia w wykonaniu zespołów, które chcą się wybić przerabiając znany utwór. :P

kolos 

Wysłany: 2008-08-21, 10:08   

stingah napisał/a:
No czy ja wiem ;) . AMV sztuką dla mnie nie jest za bardzo ;) . Sztuka to tworzenie czegoś od zera, ekspresja własnych myśli. AMV to korzystanie z gotowych materiałów.

zgadzam się :kolos - ingerencja twórców awv w oryginalne materiały jest zbyt mała żeby uważać że stworzyli coś nowego - wkońcu polega to na połączeniu fragmentów video z utworem - prędzej nazwałbym to zabawą dla fanów anime i miłośników muzyki, którzy chcą innym pokazać swoją interpretacje teledysku :roll

HerrBert napisał/a:
stingah napisał/a:
To tak jakby nazwać muzykiem artystą kogoś kto tworzy w Magix Music Maker ;)

Tej, a czemu nie nazwiesz go artystą? Przecież za pomocą takiego programu można stworzyć super utworki, a to też nie jest wcale takie proste.
vidla napisał/a:

z tą opinią już bym się prędzej zgodził - co prawda taką osobę nazwałbym prędzej utalentowaną niż artystą - jakby jednak ktoś wskazał mi twórcę, który stworzył więcej niż jeden naprawdę dobrych, zupełnie nowych uworków to jestem skłonny zmienić zdanie 8)

jul napisał/a:
a ja uważam że to jest wkurwiające :D zwłaszcza na youtube.com jak szukam jakiegoś teledysku a wyskakują mi kreskówki :P

co do tego bardzo się zgadzam - to jest irytujące :P - chociaż czasem nawet można się pośmiać :))

:kolos

ale na co najbardziej chciałem zwrócić uwagę to...
jul napisał/a:
wkurwiające

Richie, widzisz i nie grzmisz? ]:->

stingah 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 2008-08-21, 10:09   

Chodziło mi o to, że to jest po prostu zlepione z gotowych "sampli", praktycznie nic nie jest stworzone od nowa oprócz oczywiście kompozycji ;) . W jakimś tam małym stopniu to jest artyzm, no ale bez przesady :D . Takie moje zdanie :) .

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2008-08-21, 12:10   

vidla napisał/a:
to mozna byc troche artysta? to jak byc troche martwym, albo troche w ciazy :P

mnie sie to tez nie podoba i rzeczywiscie tak jak kolos napisal - to predzej duzo pracy i troche talentu niz jakies zdolnosci artystyczne.

Soqu 

Wysłany: 2008-08-21, 13:32   

Ehm moim zdaniem tworzenie AMV jest bardziej sztuką od tak zwanych dzieł sztuki które zaobserwowałem będąc na wystawie Arcydzieł Malarstwa Francuskiego w Warszawie. Te najstarsze malowidła z 1600+ lat są oczywistą sztuką lecz te bardziej nowoczesne z lat 2000+, gdzie na obrazie są odciski dłoni które ktoś pomalował farbą, albo płótno w niebieskie kropki, są dla mnie bachomazami a nie "arcydziełami sztuki".

AMV prawda, pokazuje ekspresje autora dotyczące danego anime i fakt korzysta z przygotowanych klipów, ale malarze starodawni sami zwykle nie wymyślali tego co malowali tylko wzorowali się na czymś: krajobrazy, ludzie. Wiec tez mozna powiedziec ze korzystali z gotowych rzeczy, aby za ich pomocą tworzyć nowe.

Podobnie jest z fotografią. Tworzy się zdjęcia z gotowych krajobrazów, czy innych objektów za pomocą aparatu. Tylko od umiejętności fotografa zależy jak ujmie daną rzecz i czy wyjdzie z tego sztuka czy zwykle zdjęcie.

HerrBert 

Wysłany: 2008-08-21, 16:18   

stingah napisał/a:
Chodziło mi o to, że to jest po prostu zlepione z gotowych "sampli", praktycznie nic nie jest stworzone od nowa oprócz oczywiście kompozycji

to teraz pomyśl, że każda nuta, każdy dźwięk wydobyty z gitary, to taki sampel ;)

Trochę schodzimy z tematu, ale co tam. Można se pogadać. :) Już chyba ustalone, że AMV się nam za bardzo nie podoba, ale nie rozumiem czemu niby nie ma być artyzmu w tworzeniu czegoś z gotowych kawałków. W AMV jest to bardzo ograniczone. :D

dziubowa napisał/a:
to predzej duzo pracy i troche talentu niz jakies zdolnosci artystyczne

czyli że co? Dużo pracy i talent wykluczają artyzm. Chyba zaraz padnę. A to nie jest tak, że ciężka praca i talent są sprzymierzeńcami artyzmu. :kolos

Soqu napisał/a:
Tylko od umiejętności fotografa zależy jak ujmie daną rzecz i czy wyjdzie z tego sztuka czy zwykle zdjęcie

no coś w tym jest. Najbardziej rozbrajają mnie "artystyczne" zdjęcia z fotek i innych naszych-klas. :D ;)

Soqu 

Wysłany: 2008-08-21, 16:45   

Innymi słowy sztuka to: gotowe elementy krajobrazu + talent, umiejętności. Zresztą sztuka można nazwać wszystko. Jesli ktoś jest w dobry w tworzeniu czegoś, ze w jego umyśle jest to rzecz bajecznie piękna to w jego mniemaniu jest to sztuka. My mozemy się tylko zgodzić lub nie.

kolos 

Wysłany: 2008-08-21, 17:28   

Soqu napisał/a:
malarze starodawni sami zwykle nie wymyślali tego co malowali tylko wzorowali się na czymś: krajobrazy, ludzie. Wiec tez mozna powiedziec ze korzystali z gotowych rzeczy, aby za ich pomocą tworzyć nowe.

zgoda, ale byli też tacy picasso, van gogh czy wielu innych, którzy też przecież wzorowali się na różnych modelach a jednak ich obrazy ni chu chu nie były podobne do tych rzeczy :P - albo inaczej - taki matejko i dla przykładu jego "hołd pruski" - pewnie nasz malarz przeszedł się po placu gdzie miało miejsce owe wydarzenie (czy gdziekolwiek się odbyło - wybaczcie ale niekoniecznie znam się na historii :P ;) ) i do diabła, może nawet zatrudnił mnóstwo modeli, których później oglądał i wzorował podstacie historyczne oraz fikcyjne na ich podstawie - ale chyba mi nie powiesz, że za każdym razem gdy zabierał się za ten obraz (dla zwiększenia efektu argumentu dodam że według choćby takiej wikipedii obraz powstawał w latach 1880-82 :kolos ) zbierał swój zastęp modeli i ustawiał ich na swoich miejscach aby w efekcie po 3 latach pracy mogło powstać to, czyli najzwyklejsza w świecie replika zapozowanej przez modelów sceny, którą każdy z nas mógłby sobie pyknąć jakby tylko miał dość czasu i spoooro litrów farby :P ;)
Soqu napisał/a:
Zresztą sztuka można nazwać wszystko. Jesli ktoś jest w dobry w tworzeniu czegoś, ze w jego umyśle jest to rzecz bajecznie piękna to w jego mniemaniu jest to sztuka. My mozemy się tylko zgodzić lub nie.

i tu jest pies pogrzebany - celowo użyłem takich znanych nazwisk bo i słowo artysta ma dla mnie spore znaczenie - wybacz Soqu, ale nigdy nie nazwę artystą kogoś kto w zaciszu swojego biurka sklei parę scenek i doda muzykę :roll - dla mnie to za mało - nawet gdyby był to najwybitniejszy przedstawiciel gatunku, który takich klipów tworzy bardzo wiele

tak samo zresztą jak nie nazwę artystą koleżki, który dumnie nazywa siebie nim podczas gdy artyzm jego polega na przesiadywaniu w jakiejś dźwiękoszczelnej piwnicy czy tam nawet w jakimś podrzędnym lokalu przed publicznością i odgrywaniu wraz z kolegami coverów :roll - uważam, że przede wszystkim prawdziwych artystów cechuje skromność a tytuł ten jest takiemu delikwentowi nadawany przez innych a nie samego siebie - takie zdanie moje 8)

Soqu 

Wysłany: 2008-08-21, 20:13   

hmm... rozumiem, ale mnie chodziło tylko o to, że tworzenie AMV jest forma sztuki. Fakt twórca AMV nie jest artysta, ale tworzy sztuka popularną. Prawdziwych artystów jest trudno znaleźć. Mówię teraz bo w przeszłości było ich wielu, jak sam wymieniłes Picasso, Van Gogh; Michał Anioł, czy Jan Matejko. Oni potrafili zwykle rzeczy i niezwykłe :D przedstawić w jeszcze piękniejszy sposób.

Także mówię że tworzenie AMV jest dla mnie rodzajem sztuki, ale tworząc je nie uważam się za artystę. Poprostu tworzę je dla zabawy, a artyści tworzyli swe dzieła aby poruszyć nimi świat.

PaJAC 

Wysłany: 2008-08-21, 20:17   

a ja uważam, że podniecanie się anime w wieku 20+ jest zboczone :)) patrzcie np. stingah... :D

Grupa UE Wrocław @ last.fm Join us!

kolos 

Wysłany: 2008-08-21, 21:59   

PaJAC napisał/a:
a ja uważam, że podniecanie się anime w wieku 20+ jest zboczone :))

a któż nie jest zboczony w tych jakże niespokojnych czasach :kolos ;)
Soqu napisał/a:
Poprostu tworzę je dla zabawy

no i luuuz - tworzenie amv jako hobby jak najbardziej pochwalam ;) ...byleby jeszcze tylko te amv nie wyskakiwały na pierwszych stronach wyszukiwarki na youtubie to w ogóle byłbym happy :P ;)

Odpowiedz do tematu