Wysłany: 2007-10-25, 07:53 "Płatne studia - kontrowersyjny pomysł rektorów"
Cytat:
"Dziennik": Rektorzy wyższych uczelni pod przewodnictwem prof. Tadeusza Lutego rozpoczynają wielką dyskusję o wprowadzeniu płatnych studiów. Studenci pocieszają się: "Konstytucja gwarantuje nam bezpłatną edukację".
mogą nas zrobić w bambuko bo od tego roku nie ma jednolitych studiów magisterskich tylko najpierw licencjat a potem magistrat.
I tu jest pies pogrzebany. Konstytucja gwarantuje bezpłatną edukację dla osób do 26 roku życia oraz nieposiadających wyższego wykształcenia jeszcze A licencjat to już wyższe wykształcenie wiec mogą sobie kazać płacić za magisterkę :-|
Niech kapitalistyczne cwaniaczki nie kombinują, bo jakby nie patrzeć mają obowiązek przyjmować na bezpłatne studia dzienne. Nie po to się płaci kosmiczne podatki, żeby jeszcze dopłacać do państwowych uczelni.
Ponadto wprowadzenie płatnych studiów godzi w podstawową zasadę sprawiedliwości społecznej i równych szans. I co mnie to obchodzi że 60% studentów płaci za naukę - nie dostali się na państwowe dzienne to ich problem.
Niedofinansowani? Ciekawe że jakoś papa Rydzyk napisał do UE i dostał kaskę, to tak trudno napisać wniosek o dotację?
_________________ "Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem." - Oscar Wilde
Teraz to i tak przecież są całkowicie darmowe studia:
- za darmo mieszkać i zjeść też można za darmo
- za darmo kupujesz książki (zwłaszcza za darmo dostajemy książki do języków
- itd.
Wysłany: 2007-10-27, 23:39 Re: "Płatne studia - kontrowersyjny pomysł rektorów&
zork napisał/a:
Cytat:
"Dziennik": Rektorzy wyższych uczelni pod przewodnictwem prof. Tadeusza Lutego rozpoczynają wielką dyskusję o wprowadzeniu płatnych studiów. Studenci pocieszają się: "Konstytucja gwarantuje nam bezpłatną edukację".
"Polska": Minister nauki ma ambitne plany zmiany systemu finansowania wyższych uczelni. Rozważa m.in. uruchomienie systemu gwarantowanych kredytów na opłacenie studiów. A to oznacza, że myśli o wprowadzeniu częściowej lub całkowitej odpłatności za naukę w szkołach wyższych. (...)
Głupotą nazywam działanie polegające na popieraniu czegoś, co jawnie szkodzi naszym(studenckim) interesom... Żaden ze zwolenników POpulistów, nie wziął pod uwagę, że (w tym wypadku pseudo) liberalizm zakłada także płatną edukację. ( W żadnym wypadku nie należę do zwolennikow partii niezwykle prawej i sprawiedliwej). Ale cóż... Cud wymaga poświęceń , po to, "by wszystkim żyło się lepiej"...
z płatnymi studiami to nie jest tak, że ktoś se powiedział i już są
z tego co mi wiadomo to najpierw musi zajść wiele zmian żeby prawnie mógł wejść taki pomysł w życie
poza tym to narazie jest tylko pomysł
zresztą przecież nawet jeżeli pomysł będzie już bardziej formalny (tzn. jakoś bardziej dopracowany) to chociażby przez poprawność polityczną myślę, że niezaleznie od panujących obecnie czy w przyszłości rządów nie prędko wejdzie on w życie.
i z jeszcze innej strony, o ile mi wiadomo taki pomysł nie obejdzie się bez dobrze zorganizowanego systemu stypendialnego i bardziej dostępnych kredytów studenckich
jakby nie patrzeć Polska nie jest gotowa na takie rewolucje...
p.s. to co szkodzi jednej osobie bądź grupie osób, niekoniecznie szkodzi innej osobie bądź innej grupie osób.
znajomy w Dani studiował na następujących warunkach:
1. Rok w szkole - gdzie przez ten okres nie płaci za naukę i utrzymuje się ze swoich przywiezionych pieniędzy 1 rok na płatnych praktykach (połowa wypłaty do kieszeni i połowa na konto szkoły) przez kolejny rok nauki otrzymuje pieniądze na utrzymanie od swojego byłego pracodawcy, a po zakończeniu szkoły szuka stałego zatrudnienia... najczęściej powracając do poprzedniego miejsca pracy...
tyle,że Polska nie bardzo jest gotowa na taki system....
_________________ heyah banana trele morele banany i inne pomarańcze blesss
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum