Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-05-05, 19:27
Cieszę się, że tak jest, bo to zawsze jakaś alternatywa. Orientujesz się może jak te studia (master studies in finance) mają się do studiów zagranicznych ? Czy to dokładnie to samo, co na zagranicznych studiach finansowych?
Mam dużo pytań i nie orientuję się za bardzo jak wygląda sytuacja za granicą. Czy, na przykład, za granicą (powiedzmy, że w Anglii) po tych studiach nie będę traktowany na rynku pracy gorzej niż student Finansów z ich rodzimej uczelni?
Wydział: ZF
Wysłany: 2011-05-06, 14:41
Cytat:
Orientujesz się może jak te studia (master studies in finance) mają się do studiów zagranicznych ? Czy to dokładnie to samo, co na zagranicznych studiach finansowych?
Hm, jak to ująć... "Zagraniczne studia" to bardzo ogólna kategoria . W Polsce obowiązują minima programowe dla danych kierunków i każde studia, niezależnie od języka wykładowego, muszą je spełniać. A więc Bachelor Studies in Finance nie będą bardzo różne od licencjata z Finansów i Rachunkowości. Dodatkowo - oprócz polskich wymagań - BSF/MSF spełniają wymagania programu CFA, więc można zaryzykować stwierdzenie, że nie odbiegają one znacznie treścią od innych studiów finansowych objętych patronatem CFA Institute (w jakich są krajach - to sobie wygooglaj).
Czy dyplom z polski jest traktowany na równi z innymi - nie mam pojęcia, nie szukałam pracy zagranicą. Ale od wykładowców mamy informacje, że część absolwentów Master'a pracuje np. w Szkocji albo Londynie (i nie na zmywaku ), więc się da. Stawiam na to, że kluczowe jest jednak doświadczenie i konkretne umiejętności, czyli praktyki, koła naukowe, konkursy, kursy... Jeśli bardzo zależy Ci na pracy w jakimś konkretnym kraju, to oczywiście lepiej studiować tam - w finansach dobrze znać też lokalne prawo, dostępne produkty itp.
Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-05-24, 00:29
Rozważam podjęcie studiów II stopnia na UE Wrocław Master Studies in Finance. 75% miejsc jest zarezerwowane dla absolwentów BSIF, stąd pula dla osób z zewnątrz jest dość mała.
Ile osób studiuje na BSIF / MSIF? Chcę wiedzieć ile mniej więcej osób z poza uczelni się dostanie, czy jest w ogóle sens próbować...
Wydział: ZF
Wysłany: 2011-05-24, 15:34
Na naszej liście jest teraz 45 osób, co daje teoretycznie 15 miejsc dla osób "z zewnątrz". Jak to wygląda w praktyce, nie liczyłam . Nie wiem także, ile było chętnych na 1 miejsce.
Aha, warto pamiętać, że zasada 75% obowiązywała w tym roku (rekrutacja na 2010/2011) na wszystkich wydziałach: "dla najlepszych, pod względem średniej ocen z semestrów 1-5 absolwentów, (a na Wydziale IE 1-6 semestrów) tego samego wydziału i kierunku, dziekan rezerwuje do 75% miejsc" http://www.ue.wroc.pl/p/w...i_2010_2011.pdf .
A ja jeszcze dopytam bo to pytanie powtarza się wielokrotnie na forum ale nie ma na nie odpowiedzi: jak wygląda ten test na II stopień na ZIF? Lista pytań, która jest na stronie to faktyczna lista pytań na teście czy lista podobnych pytań (zagadnień), które wystąpią?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum