forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
BSIF 2008
Autor Wiadomość
iga

Wysłany: 2008-09-07, 20:28   

maly offtopic. nie wiem, gdzie indziej mialabym to napisac.

kto z bsif pisze sie na male spotkanie integracyjne w ostatnim tygodniu wrzesnia? ;>

Nolfavrellin

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-04-28, 01:45   

Mam jedno pytanko odnośnie tego kierunku. Czy po jego skończeniu jest szansa na pracę w Polsce tak jak po "polskich" FiR?

ulul 

Wydział: ZF
Wysłany: 2011-05-03, 10:45   

Zdaje się, że sporo absolwentów master studies in finance pracuje gdzieś w Polsce, więc czemu nie?

Nolfavrellin

Wysłany: 2011-05-05, 19:27   

Cieszę się, że tak jest, bo to zawsze jakaś alternatywa. Orientujesz się może jak te studia (master studies in finance) mają się do studiów zagranicznych ? Czy to dokładnie to samo, co na zagranicznych studiach finansowych?
Mam dużo pytań i nie orientuję się za bardzo jak wygląda sytuacja za granicą. Czy, na przykład, za granicą (powiedzmy, że w Anglii) po tych studiach nie będę traktowany na rynku pracy gorzej niż student Finansów z ich rodzimej uczelni?

ulul 

Wysłany: 2011-05-06, 14:41   

Cytat:
Orientujesz się może jak te studia (master studies in finance) mają się do studiów zagranicznych ? Czy to dokładnie to samo, co na zagranicznych studiach finansowych?

Hm, jak to ująć... "Zagraniczne studia" to bardzo ogólna kategoria :P . W Polsce obowiązują minima programowe dla danych kierunków i każde studia, niezależnie od języka wykładowego, muszą je spełniać. A więc Bachelor Studies in Finance nie będą bardzo różne od licencjata z Finansów i Rachunkowości. Dodatkowo - oprócz polskich wymagań - BSF/MSF spełniają wymagania programu CFA, więc można zaryzykować stwierdzenie, że nie odbiegają one znacznie treścią od innych studiów finansowych objętych patronatem CFA Institute (w jakich są krajach - to sobie wygooglaj).

Czy dyplom z polski jest traktowany na równi z innymi - nie mam pojęcia, nie szukałam pracy zagranicą. Ale od wykładowców mamy informacje, że część absolwentów Master'a pracuje np. w Szkocji albo Londynie (i nie na zmywaku ;) ), więc się da. Stawiam na to, że kluczowe jest jednak doświadczenie i konkretne umiejętności, czyli praktyki, koła naukowe, konkursy, kursy... Jeśli bardzo zależy Ci na pracy w jakimś konkretnym kraju, to oczywiście lepiej studiować tam - w finansach dobrze znać też lokalne prawo, dostępne produkty itp.

baltimore

Wysłany: 2011-05-24, 00:29   

Rozważam podjęcie studiów II stopnia na UE Wrocław Master Studies in Finance. 75% miejsc jest zarezerwowane dla absolwentów BSIF, stąd pula dla osób z zewnątrz jest dość mała.

Ile osób studiuje na BSIF / MSIF? Chcę wiedzieć ile mniej więcej osób z poza uczelni się dostanie, czy jest w ogóle sens próbować...

ulul 

Wysłany: 2011-05-24, 15:34   

Na naszej liście jest teraz 45 osób, co daje teoretycznie 15 miejsc dla osób "z zewnątrz". Jak to wygląda w praktyce, nie liczyłam ;) . Nie wiem także, ile było chętnych na 1 miejsce.

Aha, warto pamiętać, że zasada 75% obowiązywała w tym roku (rekrutacja na 2010/2011) na wszystkich wydziałach: "dla najlepszych, pod względem średniej ocen z semestrów 1-5 absolwentów, (a na Wydziale IE 1-6 semestrów) tego samego wydziału i kierunku, dziekan rezerwuje do 75% miejsc" http://www.ue.wroc.pl/p/w...i_2010_2011.pdf .

michael1msc 

Wydział: NE
Wysłany: 2011-07-01, 11:42   

A ja jeszcze dopytam bo to pytanie powtarza się wielokrotnie na forum ale nie ma na nie odpowiedzi: jak wygląda ten test na II stopień na ZIF? Lista pytań, która jest na stronie to faktyczna lista pytań na teście czy lista podobnych pytań (zagadnień), które wystąpią?

Odpowiedz do tematu