Wysłany: 2008-07-20, 19:54 Odpłatnośc za studia niestacjonarne
Witam!
Pisalam juz w tej sprawie do dziekanatu, lecz nie dostalam jeszcze odpowiedzi.
Czy osoba rozpozynajaca studia niestacjonarne w roku akad.2008/2009 moze dokonywac odplanosci za studia w systemie ratalnym lub miesiecznym bez pisania podania do rektora?
Dzieki za odpowiedzi
-jednorazowo za semestr - opłata semestralna
-w trzech ratach - opłata ratalna (tylko studenci, którzy rozpoczęli naukę przed rokiem 2005/2006)
-w pięciu miesięcznych ratach - opłata miesięczna (tylko studenci, którzy rozpoczęli studia w roku 2005/2006 i następnych)
Wpłacenie pierwszej raty określa wybraną formę wnoszenia opłat w semestrze pierwszym"
Zatem jak widać nie ma potrzeby pisania jakiegokolwiek podania
ok.dzwoniąc na uczelnie powieziano mi równiez ze wplacam sobie jak chce. jednak w systemie 3 rat pierwsza wplata jest przewidziana dopiero na 10 pazdziernika, a nie wiem czy nie wymaga sie by byla dokonana juz we wrzesniu, jako potwierdzenie podjecia studiow. juz sama nie wiem o co w tym chodzi....moze ktos wie i mi odpowie:)
ok.dzwoniąc na uczelnie powieziano mi równiez ze wplacam sobie jak chce. jednak w systemie 3 rat pierwsza wplata jest przewidziana dopiero na 10 pazdziernika, a nie wiem czy nie wymaga sie by byla dokonana juz we wrzesniu, jako potwierdzenie podjecia studiow. juz sama nie wiem o co w tym chodzi....moze ktos wie i mi odpowie:)
Osoby rozpoczynające studia wnoszą pierwszą opłatę do 15 sierpnia (przy rekrutacji na semestr letni do 10 lutego), a osoby przyjęte po tym terminie - niezwłocznie.
Też zaczynam w tym roku i zamierzam wpłacić około 10 sierpnia, tylko czekam jeszcze na list z uczelni (ma przyjść na początku sierpnia).
Należy ją wydrukować, podpisać i dostarczyć do Uczelni ?
Wypełnia się ją na miejscu czy jak ?
Mam wpłacić kasę ot tak po prostu ? Czy powinienem najpierw zawrzeć umowę z uczelnią ?
o co chodzi z tą umową pewnie na początku roku akademickiego sie dowiecie
możesz wpłacać pieniądze, ta umowa nie jest ci do tego potrzebna
ona jest po prostu wymagana odgórnie jakimiś przepisami i uczelnia musiała się do nich dostosować, bo bez takiej umowy niemogłaby np. zmieniać wysokości czesnego
ja jestem ze starszego rocznika i nie musieliśmy tej umowy podpisywać, tyle że my akurat na tym skorzystaliśmy (przynajmniej w poprzednim roku akademickim, zobaczymy jak będzie teraz)
Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2008-09-24, 09:18
Mam pytanie. Dostałem się na studia niestacjonarne II stopnia 15 września 2008 i niezwłocznie, czyli taka jak szkoła wymagała ,wpłaciłem pierwszą ratę czesnego (472 zł). Czy ta rata jest liczona jako czesne zapłacone za październik czy też za wrzesień w którym dopiero zostałem studentem UE i czy w związku z tym będę musiał w październiku musiał wpłacić kolejną ratę, a nie jak mi się wydaje, że dopiero w listopadzie???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum