Wysłany: 2008-07-15, 00:15 Pytanie o wybór języków
Jako kontynuowany wziąłem angielski, jako rozpoczynany hiszpański (z którym nie miałem nigdy do czynienia, a chce sie go poprostu nauczyć od zera). Wiec mam pytanei czy nie popelnilem jakiegos bledu? czy jesli sie bierze jezyk mimo że rozpoczynany to trzeba bylo go meić wczesniej w szkole albo mieć o nim jakieś pojęcie czy mozna startowac od zera?
w przypadku hiszpanskiego wiekszosc grup rozpoczyna od zera, co innego jakby to byl niemiecki, do wyboru jest wtedy kilka poziomow zaawansowania, generalnie pisze sie test, zey sparwdzic poziom
Ja tez wybrałam hiszpański jako rozpoczynany język jak szłam na studia i wtedy wszystkie grupy utworzyli początkujące. To jest na tej zasadzie jak nie miałeś do czynienia z hiszpańskim to idziesz do grupy początkującej i zaczynasz od zera, a jak ktoś się już kiedyś uczył to próbują stworzyć grupę zaawansowaną co nie zawsze im wychodzi.
Więc nie masz się czego bać bo jak nie uczyłeś się wcześniej tego języka to zaczniesz od alfabetu zapewne
po pierwsze nie uczy się go 5 lat, a po drugie wszystko zależy od tego czy Ty się go będziesz uczył czy nie...oraz od wykładowcy, a ciężko powiedzieć na kogo trafisz...
ja po 3 latach liceum byłam z hiszpańskiego na poziomie średnio-zaawansowanym, a po 3 latach studiów, gdzie miałam 3h w tygodniu, można powiedzieć, że się troszkę cofnęłam wręcz nawet (zaczynałam niestety znowu od podstaw)...
ale tak naprawdę dużo to chęć i mobilizacja, nie ma innego sposobu na język obcy
ja też chce hiszpana od podstaw ;] a niemca jak najbardziej zaawansowanego
ja się uczyłam hiszpana z piosenek i umiem się przedstawić jak oglądam filmy po hiszpańsku to jakąś część rozumiem ;] ogólnie język chyba dość łatwy i przyjemny ;] dlatego chce sie go nauczyć
Hmmm teraz język rozpoczynany trwa 5 semestrów. Tak jak wcześniej było napisane zależy na jakiego lektora się trafi. Ja trafiłam tak że na pierwszym roku wszystko było super i bardzo dużo się nauczyłam. Jak na drugim roku zaczęła się bardziej skomplikowana gramatyka to powiem szczerze nauczyciel nie potrafił nam zbyt dobrze tego przekazać więc ślęczeliśmy nad tym prawie cały rok Ostatni semestr trochę potem wrócił do metod jak na pierwszym roku więc można było sobie coś poprzypominać i nauczyć. A tak już ogólne wrażenie co do nauki tego języka to średnie. Mogło być lepiej ale aż tak źle to też nie było. Dużo też zależy od tego czy lektor umie zmotywować do pracy w domu, bo jak tak to można się na prawdę dużo nauczyć
Ja wybrałam w końcu ruski. Zastanawiałam sie między francuskim, a ruskim, których trochę liznęłam, ale stwierdzałam, że ruskiego jest większa szansa czegoś sie nauczyć, bo że tak powiem, dobrze wchodzi I stwierdziłam, że zaznaczę kontynuowany, bo wtedy dadzą mi test? A nie bardzo mi sie widziało od początku uczyć literek.
A tak wogle to wciąż nie wiem czy wybrać tę uczelnię, czy jednak sggw w Wawie, bo tam jednak mam bliżej ... I tak bezczelnie trzymam wciąż swoje miejsce ...
ja zastanawiałam się nad włoskim a hiszpańskim (bo nie przepadam jakos za niemieckim ) Wybrałam włoski ale teraz zaczynam zastanawiać się czy nie popełniłam błędu..
Co myslicie o moim wyborze ? (nie miałam wcześniej stycznośći z tym językiem ... moje intencje to dopiero się czegoś nauczyć ;] )
też wybrałam włoski od podstaw nie wiem czy to, że znam hiszpański mi pomiesza czy pomoże...a niemieckiego uczyłam się parę lat, ale nie pamiętam nic i generalnie 'brrr' ;P
w przypadku hiszpanskiego wiekszosc grup rozpoczyna od zera, co innego jakby to byl niemiecki, do wyboru jest wtedy kilka poziomow zaawansowania, generalnie pisze sie test, zey sparwdzic poziom
a jest z reguly tworzona grupa totalnych debili z niemieckiego czy raczej nie moge liczyć na nauke tego języka od podstaw?
Takie pytanie: czy jeżeli wybrał ktoś, np. do nauki jaki drugi język rosyjski, a chciałby po 2 semstrach uczyć się innego języka, to czy istnieje taka możliwość 'przeniesienia się do innej grupy'?
Wydział: IE
Wiek: 26 Dołączyła: 08 Mar 2005 Posty: 2486 Skąd: w cieniu 71
Wysłany: 2008-07-28, 15:01
To raczej nie wchodzi w rachubę - wybor języka jest poniekąd zobowiązujący. Nawet bywały problemy z przniesieniem się do innego lektora tego samego języka.
Osobiście nie spotkałam się z takim przypadkiem, może ktoś owszem, ale organizacja grup jest jednolita przez czas trwania nauki wybranego języka obcego.
A poza tym, jezeli byłby to język kontynuowany, to trzeba również nadmienić, że im więcej się ma punktów z danego języka na starcie, tym dostaję się lepszego lektora, toteż przeniesienie się na inny język tworzyłoby trochę dużo niedogodności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum