forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Rejestracja na kilka kierunków a przyjmowanie i papiery
Autor Wiadomość
kazio772

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-06-26, 18:44   Rejestracja na kilka kierunków a przyjmowanie i papiery

Witam mam pytanie do szanownych użytkowników

Jak wyglada proces rekrutacji, a dokłaniej:

składam na 3 kierunki na UE opłacam no i ok i teraz tak:

składam na kierunek 1,2 i 3 jest proces rekrutacji i np przyjmuja mnie na 1 i 3 a mnie najbardziej interesował 2 to moge nie składac papierow tylko poczekac do 2 tury i moze sie dostane na 2 tak? tylko co jesli po wszystkich turach mnie nie przyjma? moge wrocic na ten 1 kierunek? jak takie cos rozwiazac?
to samo pytanie odnosnie szkół... składam tu i na uniwerek wrocławski o do olsztyna.. domyslam sie ze w olsztynie predzejs ie dostane i jesli przyjma mnie tam w turze a tu nie i poczekam na 2 i tez mnie tu nie przyjma to moge wrocic do olsztyna? ma ktpos jakies pomysly jak rozwiazac takie sprawy?

Mimek

Wydział: IE
Wysłany: 2011-06-26, 21:08   

Przykład - składasz na UE na zarządzanie, ekonomie i fir. Dostajesz się w I turze na zarządzanie i ekonomię, ale zależy Ci najbardziej na finansach. Nie składasz więc na nic i czekasz na następną turę. W każdej chwili możesz jednak złożyć na pierwsze dwa kierunki, bo te miejsca będą na Ciebie czekać.

Na UWr jest inaczej. Jeśli dostaniesz się w I turze i nie złożysz papierów to po ogłoszeniu wyników II tury Twoje miejsce już przepada.

addla 

Wydział: NE
Wysłany: 2011-06-26, 22:59   

Z tym, że nie do końca.. bo wyniki drugiej tury podają dopiero jak już jest po dacie składania papierów z pierwszej. Wiem jak to wyglądało w zeszłym roku, bo sama składałam dopiero na drugą turę i czekałam na wyniki z niej.. i ostateczne, oficjalne wyniki drugiej tury dali dopiero kilka dni po rozpoczęciu roku akademickiego.. Bajzel był niemiłosierny i kompletna dezinformacja.

Marlena7 

Wysłany: 2011-06-26, 23:09   

Czyli jeśli ktoś wybierze trzy szkoły: PWr, UE i UW (na każdej uczelni po dwa kierunki) i dostanie się wszędzie, to zajmuje miejsca na sześciu kierunkach? Czy ustawia się je w kolejności według preferencji?

Kurde, po wakacjach pójdę do klasy maturalnej, ale już teraz stresuję się przyszłoroczną rekrutacją, dlatego chciałabym wiedzieć wszystko z wyprzedzeniem 8)

Mimek

Wysłany: 2011-06-27, 00:22   

addla napisał/a:
Z tym, że nie do końca.. bo wyniki drugiej tury podają dopiero jak już jest po dacie składania papierów z pierwszej. Wiem jak to wyglądało w zeszłym roku, bo sama składałam dopiero na drugą turę i czekałam na wyniki z niej.. i ostateczne, oficjalne wyniki drugiej tury dali dopiero kilka dni po rozpoczęciu roku akademickiego.. Bajzel był niemiłosierny i kompletna dezinformacja.

No tak, ale jeśli ktoś dostanie się np. na zarządzanie, a chce poczekać na obniżenie progów na fir to może papiery na zarz. złożyć dzień przed końcem całej rekrutacji, bo to miejsce na niego czego, a straci na tym ktoś inny, kto dostał się później.

@Marlena7 - nie ustawia się żadnych preferencji, jak dostaniesz się na 6 to możesz studiować 6 ;) I jeśli wszędzie złożysz papiery, a ostatecznie będziesz studiować tylko jeden, to zabierzesz na każdym kierunku po jednym miejscu.

kazio772

Wysłany: 2011-06-27, 09:35   

to głupie z lekka bo wydaje mis ie ze jak ktos nie potwierdzi to powinien odpaść i miejsce dla innych by bylo.... całkiem to dziwne

Agaciasin 

Wydział: ZF
Wysłany: 2011-06-27, 13:02   

kazio772 napisał/a:
to głupie z lekka bo wydaje mis ie ze jak ktos nie potwierdzi to powinien odpaść i miejsce dla innych by bylo.... całkiem to dziwne

bo tak jest, przestańcie gadać głupoty, że nie trzeba potwierdzać. Jak się dostaniesz w I turze i nie potwierdzisz to miejsce przepada, stad są miejsca na II turę. Sama też miałam ta sytuację. Potwierdziłam po I turze, ale czekałam na obniżkę progów na innym kierunku i zmieściłam się. Wtedy mogłam wycofać papiery z wcześniejszego kierunku i przenieść je, z tym że nie wiem czy tak można, czy akurat mi się udało. W każdym razie na pewno miejsca ci nie trzymają, jak nie potwierdzisz.Tyle...

kazio772

Wysłany: 2011-06-27, 13:53   

Dzieki o taka odpowiedz mi chodziło... juz chyba rozumiem jak to funkcjonuje :)

adrian 

Wysłany: 2011-06-27, 16:51   

Agaciasin napisał/a:
kazio772 napisał/a:

bo tak jest, przestańcie gadać głupoty, że nie trzeba potwierdzać. Jak się dostaniesz w I turze i nie potwierdzisz to miejsce przepada,

Nie do końca. To miejsce wciąż na Ciebie czeka, a przynajmniej tak wynika z informacji w harmonogramie rekrutacji:

Cytat:
Uwaga: osoby, które były zaproszone do złożenia dokumentów w dniu 08 lipca 2011 r., a nie zrobiły tego w wyznaczonym terminie, mogą w dalszym ciągu składać dokumenty, decyzję o przyjęciu otrzymają jednak dopiero 30 lipca 2011 r.

do 8 lipca to właśnie ta pierwsza tura.

so1980 

Wysłany: 2011-06-27, 19:50   

Cześć wszystkim. Mam bardzo ważne pytanie. Jestem absolwentką innej uczelni, obroniłam licencjata i zamierzam studiować na UE we Wrocławiu. Interesują mnie kierunki niestacjonarne (zaoczne). Chcę brać udział w procesie rekrutacji na dwóch kierunkach na UE i na jednym na UWr. I tu pojawia się problem. Z tego co widzę w regulaminie rekrutacji, po zarejestrowaniu się w systemie internetowym należy złożyć wymagane dokumenty. Ale w tych dokumentach są również oryginały. jak mam więc zlożyc oryginały w trzech miejscach, skoro oryginał jest jeden :( ? Bardzo proszę o odpowiedz... Nie wiem jak to ogarnąć. :S

Cytat z harmonogramu dla studiów niestacjonarnych II stopnia:

"Termin elektronicznej rejestracji kandydatów w dniach: 1 czerwca – 24 września 2011 r.
W tym czasie należy:

zarejestrować się w systemie rekrutacyjnym online,
wnieść opłatę rekrutacyjną w wysokości 85 zł na konto bankowe wygenerowane na koncie rekrutacyjnym,
złożyć komplet dokumentów w komisji rekrutacyjnej

Składanie dokumentów w Wydziałowych Komisjach Rekrutacyjnych w dniach: 1 lipca – 26 września 2011 r."

Czyli z tego co rozumiem to w podanym okresie się rejestruję przez internet i zanoszę dokumenty. Problem w tym, że oryginały wymagają też na innej uczelni i nie wiem co zrobić. Chcę składać na 3 kierunki, bo nie wiem na który się dostanę i nie chcę ryzykować, że zostanę "na lodzie". Proszę o pomoc.

Agaciasin 

Wysłany: 2011-06-27, 20:19   

adrian napisał/a:
Agaciasin napisał/a:
kazio772 napisał/a:

bo tak jest, przestańcie gadać głupoty, że nie trzeba potwierdzać. Jak się dostaniesz w I turze i nie potwierdzisz to miejsce przepada,

Nie do końca. To miejsce wciąż na Ciebie czeka, a przynajmniej tak wynika z informacji w harmonogramie rekrutacji:

Cytat:
Uwaga: osoby, które były zaproszone do złożenia dokumentów w dniu 08 lipca 2011 r., a nie zrobiły tego w wyznaczonym terminie, mogą w dalszym ciągu składać dokumenty, decyzję o przyjęciu otrzymają jednak dopiero 30 lipca 2011 r.

To ciekawe skąd brałyby się miejsca na II turę? A ta dodatkowa szansa, którą znalazłeś w harmonogramie to może był wyjątek bo było mało chętnych i dali ponowną możliwość. A w ogóle skąd to wytrzasnąłeś, bo przecież jest jeszcze przed 8 lipca, a tutaj piszą w czasie przeszłym, więc jakaś lipna ta informacja:/ Zresztą nikt mi wierzyć nie musi, ja napisałam jak to wyglądała u mnie, a idę teraz na 3 rok. Jak startowałam to miejsca nie były trzymane i to było logiczne.

M_A_R_o 

Wysłany: 2011-06-27, 21:19   

Jest tak jak pisze Agaciasin :) - miejsca nie sa trzymane do konca rekrutacji. Jesli ktos dostaje sie w pierwszej turze i chce studiowac to musi to potwierdzic skladajac papiery. Potem mozna po ogloszeniu progow jesli dostalismy sie na inny kierunek, ktory nas bardziej interesowal, a w pierwszej turze sie nie lapalismy mozemy raz przeniesc papiery na wlasnie ten kierunek z tym, ze nie dotajemy gwarancji nawet jesli jestesmy ponad progiem, ze nas przyjma. Jesli natomiast dostaniemy sie w pierwszej turze i nie potwierdzimy to miejsce przepada - mozna w takim wypadku zlozyc papiery w drugiej turze, ale wtedy rowniez nasze miejsce nie jest pewne.

Reasumujac jesli ktos dostanie sie w I turze i potwierdzi skladajac papiery to od razu moze byc pewny, ze jest przyjety. Jesli natomiast nie potwierdzi albo sklada dopiero w drugiej turze to musi czekac do konca lipca (albo jakos tak) na ostateczne decyzje. Istnieje bowiem taka mozliwosc ze ktos - mimo iz bedzie mial wiecej niz pkt niz prog drugiej tury - sie nie dostanie. Nie czesto sie to zdarza, ale jest taka opcja. Progi drugiej tury sa bowiem podawane nieco na oslep ;) .

Tak czy inaczej - Powodzenia :)

marcin17 

Wysłany: 2011-06-27, 22:00   

M_A_R_o napisał/a:
jesli dostalismy sie na inny kierunek, ktory nas bardziej interesowal, a w pierwszej turze sie nie lapalismy mozemy raz przeniesc papiery na wlasnie ten kierunek z tym, ze nie dotajemy gwarancji nawet jesli jestesmy ponad progiem, ze nas przyjma.
a jak się właśnie nie dostaniemy na ten drugi kierunek (który nas bardziej interesował) a papiery zabraliśmy z tego pierwszego przecież? to co, zostajemy na lodzie? :D pozdr.

adrian 

Wysłany: 2011-06-27, 23:17   

Agaciasin napisał/a:
adrian napisał/a:
Agaciasin napisał/a:
kazio772 napisał/a:

Cytat:

To ciekawe skąd brałyby się miejsca na II turę? A ta dodatkowa szansa, którą znalazłeś w harmonogramie to może był wyjątek bo było mało chętnych i dali ponowną możliwość. A w ogóle skąd to wytrzasnąłeś, bo przecież jest jeszcze przed 8 lipca, a tutaj piszą w czasie przeszłym, więc jakaś lipna ta informacja:/ Zresztą nikt mi wierzyć nie musi, ja napisałam jak to wyglądała u mnie, a idę teraz na 3 rok. Jak startowałam to miejsca nie były trzymane i to było logiczne.

To fragment z harmonogramu rekrutacji: http://www.rekrutacja.ue....rekrutacji.html

Wydaje mi się, że po prostu działa to tak, że jeśli w pierwszym terminie zostanie x miejsc, to obniżają o tyle próg, żeby te dodatkowe x osób się zmieściło. Ale wtedy złożenie dokumentów nie jest równoważne z przyjęciem, bo mogą się jeszcze te osoby z pierwszego terminu obudzić i donieść dokumenty, a że mają więcej punktów to właśnie te osoby zostaną przyjęte najpierw.

Kwachu 

Wysłany: 2011-06-27, 23:43   

Ja nie wiem, ale jeżeli będę w takiej sytuacji, to z pewnością od razu bd dzwonić na uczelnie. Chociaż widzę nikłe szansę, bym dostał się z I naboru :P

Odpowiedz do tematu