forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Rekrutacja na kierunek Zarządzanie w 2011
Autor Wiadomość
zack

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-02-02, 04:09   Rekrutacja na kierunek Zarządzanie w 2011

Witam,
Jestem tegorocznym maturzystą i moim marzeniem jest dostać się na UE :)))
Zależy mi na dostaniu się na kierunek Zarządzanie i mam do Was kilka pytań:

Po pierwsze, czym różni się Zarządzanie na Wydziale Nauk Ekonomicznych od Zarządzania na Wydziale Zarządzania, Informatyki i Finansów?

Jakie były progi punktowe w tamtym roku na te kierunki/wydziały?

Trudno jest się utrzymać na tych kierunkach? Oczywiście ze zdrowym rozsądkiem :P

Byłbym bardzo wdzięczny jeśli wypowiedziałby się jakiś student lub absolwent tego kierunku.
Z góry dzięki :)))

P.S Moje wyniki z próbnych matur: język polski 78%(PP), matematyka 73%(PP), angielski 86%(PR), co daję 161,5/300 punktów kwalifikacyjnych wg rekrutacji w 2010 (1 punkt z poziomu podstawowego=0,5 punktu kwalifikacyjnego, 1 punkt z poziomu rozszerzonego=1 punkt kwalifikacyjny)

Koala 

Wydział: NE
Wysłany: 2011-02-03, 21:15   

No to ja Ci odpowiem jako studentka Zarządzania na wydziale NE (I rok). Jeśli startowałbyś do rekrutacji w tamtym roku, to zostałbyś przyjęty ze znacznym luzem (i to jak mi się zdaje, i tu i tu - progi są gdzieś podane na forum. na stronie uczelni też były, ale nie mogłam ich teraz znaleźć). Nawet jeśli nie zostaniesz przyjęty w pierwszym naborze, to spokojnie - progi spadają.
Czym się różni Zarządzanie tu i tu? Powiem tyle, ile wiem. Zarządzanie na ZiFie miało w I semestrze mniej przedmiotów od nas ;) Wydaje mi się, że na ZiFie studenci wybierają sobie przedmioty humanistyczne, a na NE są narzucone z góry. No i na ZiFie mają klucz do programów Microsoftu dla każdego studenta (tak?). Co z tego wynika? Że na NE jest fajniej :D Podobno u nas jest mniej ściśle. Zobacz sobie na stronie uczelni specjalności, aczkolwiek wiele się pokrywa.

Na ZiF statystycznie było w tamtym roku większe parcie => trudniej się dostać.

Mnie osobiście się bardzo studia na NE podobają. Myślę, że tak naprawdę na obu wydziałach jest bardzo podobnie.

Co to trudności - dla większości problemem jest matematyka i mikroekonomia. Wszystko jest do ogarnięcia, tylko uczyć się trzeba. Im później się siądzie i mniej czasu poświęci to logiczne, że mniejsza szansa. Jeśli - jak mówisz - ze "zdrowym rozsądkiem" to nie ma się czego bać ;) I nie radzę słuchać legend, plotek i pogłosek o strasznych/dziwnych/trudnych egzaminach, bo to tylko legendy.

Uffff....
Pozdrawiam! :)

bumer 

Wysłany: 2011-02-03, 22:58   

Jeżeli trafisz na tą uczelnię to pewnie jeszcze nie raz usłyszysz powiedzenie "łatwiej jest wypaść z jadącego tramwaju niż z Ekonomicznej".
Ciężko nie jest. Od trudności z utrzymaniem się na studiach jest polibuda.
ZiF jest wydziałem z założenia bardziej ścisłym. Praktycznie rzecz biorąc po obu wydziałach będziesz miał takie same szanse na pracę.
Pamiętaj, że studia dadzą Ci dyplom a umiejętności i wiedzę musisz rozwijać sam - tego studia Ci nie dadzą (chyba że polibuda). Dlatego pooglądaj sobie przedmioty jakie są na obu wydziałach, poczytaj i zdecyduj na którym wydziale będzie Ci się przyjemniej spędzało czas.

zack

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-02-04, 01:54   

Wielkie dzięki za odpowiedź :)))
W takim razie zapewne będę się zastanawiał między zarządzaniem na NE i ZIF a interesują mnie specjalności:
Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem(ZIF)
lub
Zarządzanie Przedsiębiorstwem(NE)
Ciekawe czym się różnią o ile w ogóle? :))

kapewu 

Wydział: ZF
Wysłany: 2011-04-07, 22:47   

bumer napisał/a:
Jeżeli trafisz na tą uczelnię to pewnie jeszcze nie raz usłyszysz powiedzenie "łatwiej jest wypaść z jadącego tramwaju niż z Ekonomicznej".
ZiF jest wydziałem z założenia bardziej ścisłym. Praktycznie rzecz biorąc po obu wydziałach będziesz miał takie same szanse na pracę.
Pamiętaj, że studia dadzą Ci dyplom a umiejętności i wiedzę musisz rozwijać sam - tego studia Ci nie dadzą (chyba że polibuda). Dlatego pooglądaj sobie przedmioty jakie są na obu wydziałach, poczytaj i zdecyduj na którym wydziale będzie Ci się przyjemniej spędzało czas.

Po pierwsze powiedzenie to tyczy się wydziału Nauk Ekonomicznych. Widać, że z ZIFem nigdy nie miałeś nic wspólnego. U nas ciężko skończyć (dowolny kierunek) bez poprawki. Generalnie na ZIFie nie jest kolorowo - sporo nauki ścisłej (statystyka, matma i inne cuda w zależności od kerunku).

[ Dodano: 2011-04-07, 22:47 ]
bumer napisał/a:

Po pierwsze powiedzenie to tyczy się wydziału Nauk Ekonomicznych. Widać, że z ZIFem nigdy nie miałeś nic wspólnego. U nas ciężko skończyć (dowolny kierunek) bez poprawki. Generalnie na ZIFie nie jest kolorowo - sporo nauki ścisłej (statystyka, matma i inne cuda w zależności od kerunku).

bumer 

Wysłany: 2011-04-07, 22:53   

Na NE też nie jest lekko bez poprawki, ale od tego ona jest żeby ją pisać. A co do trudności na ZiF to nie wiem, ale z tego co widzę ludzi na tym wydziale to na super zapracowanych i przemęczonych nie wyglądają.
Trudno to jest na IE, tam rzeczywiście trzeba się przyłożyć.

Odpowiedz do tematu