forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Składanie dokumentów na dwa wydziały
Autor Wiadomość
hamann666

Wydział: Nie jestem z UE
  Wysłany: 2011-07-13, 16:13   Składanie dokumentów na dwa wydziały

Czy jesli sie dostalem na 2 wydzialy (NE i ZIF) to czy musze dostarczyc dwa takie same komplety dokumentow? Skad ja im wezme dwie oryginalne matury?

Yv 

Wydział: ZF
Wysłany: 2011-07-13, 16:37   

Em... Ale chcesz iść na oba? Z reguły wybiera się jeden ;x

Tomek.Z

Wysłany: 2011-07-13, 18:31   

A co jeśli po rok studiów zechce wziąć drugi kierunek? Przecież właśnie po to są odpisy świadectw, traktowane na równi z oryginałem...

Yv 

Wysłany: 2011-07-13, 18:56   

To radziłabym zadzwonić.^^ Zapytać czy brane będzie brany pod uwagę odpis. Lepiej zadzwonić, niż iść i nic nie załatwić :)

Edit: W innym temacie zostało napisane, że odpis traktowany jest jako oryginał. :)

hamann666

Wysłany: 2011-07-14, 09:36   

Yv

Chcesz mi powiedziec ze na UE nie mozna robic 2 kierunkow magisterskich?
Na kazdej uczelni do tego zachecaja a tu jest to zabronione?

eksa

Wysłany: 2011-07-14, 12:56   

hamann666 napisał/a:

Chcesz mi powiedziec ze na UE nie mozna robic 2 kierunkow magisterskich?
Na kazdej uczelni do tego zachecaja a tu jest to zabronione?

A to nie musi być tak, że do drugiego musisz mieć kolejnego licencjata? no bo gdyby można było robić kolejną magisterkę w 2 lata, to każdy miałby ich po 4. :roll

Yv 

Wysłany: 2011-07-14, 13:02   

Nie, nie mówię tak, ale właśnie zgadzam się z przedmówcą. Jak jest to nie wiem, ale sądzę, że ile licencjatów tyle magisterek :P Może się mylę ;)

magda_jaz 

Wysłany: 2011-07-14, 13:25   

raczej się mylisz, przynajmniej tak mi się wydaje znam osoby, które po magr 5-letnim robiły mgr 2-letnie i też jakoś przeszło, więc pewnie można robić 5 magisterek po 1 licencjacie - ważne jest, że studia wyższe (licencjackie) są skończone

inna kwestią jest czy można zacząć 2 mgr-y w 1 roku na ue na różnych wydziałach - szczególnie dziennie - bokuje się miejsce innym kandydatom ;/ więc wydaje mi się, że określenie i złożenie papierów na 1 wydział wiąże się z rezygnacją z 2 wydziału....

hamann666

Wysłany: 2011-07-14, 19:25   

Musze powiedziec ze UE Wroc jest ewenementem na skale swiatowa w tej kwestii, na innych uczelniach to normalne ze licencjaci nie ograniczaja sie tylko do jednego kierunku tylko robia 2.

magda_jaz
Na uczelni powinni studiowac najlepsi, przez socjalizm akademicki polskie uczelnie sa jednymi z najgorzej notowanych na swiecie.

Wronka 

Wysłany: 2011-07-15, 01:01   

licencjat jest przepustką do studiów magisterskich, sporo moich znajomych robiło dwa kierunki na licencjacie, kilka osób zaczęło też dwa kierunki na magisterce, więc to nie jest problem :)

lepiej zacząć dwa kierunki od razu, od pierwszego roku, ponieważ, żeby zacząć drugi kierunek na np. drugim roku trzeba miec odpowiednią średnią i zgodę dziekana.

Nie wiem jak jest ze składaniem papierów, ale odpis w tym wypadku musi wystarczyć, bo przecież ludzie studiują na róznych uczelniach jednocześnie, więc nie mają wszędzie oryginałów ;) Jak jest ten sam wydział, to wystarczy jeden komplet, ale na różnych potrzebne będą dwa, chyba, że coś się zmieniło, najlepiej przyjedź złożyć papiery wcześniej i miej przy sobie dwa komplety, postaraj się wcisnąć w pierwszej komisji odpis :P , ewentualnie zapytaj od razu jak to rozwiązać.

jak planujesz ciągnąć dwa kierunki to od razu zainteresuj się IOS'em (Indywidualną Organizacja Studiów) jak tylko rozpoczniesz rok akademicki, dzięki temu masz mozliwość chodzenia na zajęcia do róznych grup, żeby zajęcia nie kolidowały.

Druga sprawa - na pierwszym roku sie trochę nie opłaca ciągnąć dwóch kierunków, bo musisz np. zdać dwa razy matmę, statę czy cokolwiek, jak bierzesz rok po roku to zawsze możesz je sobie przepisać i nie podchodzić kolejny raz. Może warto zacząć jeden a na drugim na starcie wziąć sobie dziekankę na rok i wrócić jak się złapie troche wpisów w indeksie? :)))

ej, Gość! Jedź na Adapciaka lub Integratora!

miguelxyz 

Wysłany: 2011-07-15, 12:47   

Właśnie zadzwoniłem do pani z komisji rekrutacyjnej na NE i powiedziała mi, że w tej chiwli kategorycznie nie pozwolono jej przyjmować na dwa kierunki na II stopniu studiów.

Dodała, że postara się wyjaśnić tą sprawę (bo studenci sie bulwersują i machają jej regulaminem studiów :D ) , ale nawet jeżeli będzie to możliwe to tylko za zgodą:

a) dziekana - jeżeli chce się studiować dwa kierunki na jednym wydziale
b) obu dziekanów - jeżeli chce sie studiować dwa kierunki na dwóch wydziałach

Odnośnie Indywidualnej Organizacji Studiów nie była w stanie nic powiedzieć.

W sprawie składania dokumentów na dwóch wydziałach też jeszcze nic oficjalnie nie wie - no bo teoretycznie taki problem nie istnieje - ale przyznała, że mogłoby to być załatwione odpisem / potwierdzona kserokopia itp.

Dziś piątek więc już w tym tygodniu do niej nie bede dzwonił, poczekam przez weekend, może coś się wyjaśni.

Zatem czekamy. Zachęcam Was też do dzwonienia i dowiadywania sie, bo czesto praktyka we wszelkich dziekanatach jest to, że co chwila mówi sie coś innego :)

PS przypomnialo mi sie, ze kiedy dzwonilem do tej samej pani tuz po ogloszeniu wynikow z pytaniem jak wyglada sprawa platnosci za DRUGI kierunek, powiedziala mi, ze teraz to mnie nie bedzie dotyczyc, bo ustawa wchodzi od 1 pazdziernika, a my przyjeci bedziemy wczesniej.

Balagan tam niesamowity.

Tomek.Z

Wysłany: 2011-07-15, 15:54   

A wie może ktoś jak to jest gdy ktoś studiuje jeden kierunek na uczelni innej niż UE, a drugi chce rozpocząć na UE ? Też potrzeba zgody dziekana/dziekanów?

hamann666

Wysłany: 2011-07-15, 17:56   

miguelxyz

Bylem dzis zlozyc dokumenty na ZiF i powiedziano mi wprost ze nie moge rozpoczac dwoch kierunkow teraz, tylko za rok mam poprosic o zgode dziekana!!! LOL

UE sam sobie w stope strzela takimi sredniowiecznymi praktykami.

Organizacja tej rekrutacji to jakas fuszerka, poniewaz Pani ktora mnie przyjmowala nie wiedziala jakie ja mam zlozyc dokumenty na II stopien!!!

miguelxyz 

Wysłany: 2011-07-15, 18:27   

do pani z komisji ZIF tez juz kiedys dzwonilem w innej sprawie i byla podobnie niekompetentna i na dodatek opryskliwa.

NE pod tym wzgledem to luksus, bo choc podobnie nieogarnieta to chociaz w miare mila :D

Tomek.Z

Wysłany: 2011-07-15, 22:29   

Z tego co wyczytałem w regulaminie, żeby podjąć studia na drugim kierunku na UE, oprócz zgody dziekana wymagana jest minimum średnia 4,5 po pierwszych trzech semestrach studiów, zaś w przypadku chęci podjęcia się realizacji drugiej specjalności na danym kierunku minimum 4,0 (mowa oczywiście o licencjacie).

Odpowiedz do tematu