forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Studia II stopnia stacjonarne, proces rekrutacji 2010 !!!
Autor Wiadomość
addla 

Wydział: NE
Wysłany: 2010-09-22, 03:35   

Postaram się czegoś dowiedzieć.
Z tego, co wcześniej się dowiedziałam to z FiRem wygląda, że jest tak:
Do 29 września mają możliwość składania osoby, które dostały się w pierwszym naborze. W pierwszej fazie składania (przed podjęciem decyzji o otworzeniu 2 naboru) dokumenty przynieść musiało mało osób, więc zdecydowali się otworzyć 2 nabór. Ci z 1szego naboru nadal (do 29tego) mogą składać dokumenty - niezależnie czy mieli 15 pkt. czy 8 (wtedy był próg 8 prawda? czyli ich on nadal obowiązuje, nie ważne, że teraz próg jest wyższy, bo oni się już wcześniej "dostali", a wiadomo, prawo nie działa wstecz). Wygląda na to, że do dziś bardzo dużo osób z 1szego naboru przyniosło dokumenty, więc mało miejsc zostało dla tych osób z drugiego naboru. Im więcej przyjdzie z 1szego, tym miej miejsc dla 2giego, więc muszą podnosić próg, bo braknie po prostu miejsc. Więc wg mnie informację o tym, że próg będzie nie mniejszy niż 10pkt. trzeba rozumieć w ten sposób, że z pierwszego naboru przyjęli już tak dużo osób, że osób z punktacją powyżej 10 pkt. w drugim naborze może być za dużo żeby móc wszystkich przyjąć. Tym samym próg będzie rósł dopóki liczba osób będzie taka, że nie będą mogli zagwarantować miejsca wszystkim osobom mającym punktację powyżej progu. Tak to rozumiem. Jutro postaram się dowiedzieć czy moje rozumowanie jest poprawne :D

kamihaska 

Wydział: ZF
Wysłany: 2010-09-22, 08:36   

Hmm no tak, ale nie mogą tak zrobić, bo progi były ogłoszone przed egzaminem II naboru, a nawet jeśli należy to rozumieć tak, że były one obowiązujące tylko dla I naboru, to już nie mieliby prawa zdzierać kasy za drugi...
Strasznie to wszystko dziwne.

addla - Widzę, że Ty też taki nocny marek ;)

Mmanager 

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2010-09-22, 10:33   

Nie ma kto pierwszy ten, lepszy i jest tak jak napisała addla. Przed chwilą dzwoniłem się dowiedzieć :) Teraz co polecacie UAM (zarządzanie) Poznań, czy UE (zarządzanie) Wrocław, które jest wg. Was lepsze?

kamihaska 

Wysłany: 2010-09-22, 11:15   

Aha. Czyli, innymi słowy, robili nabór za 8 dych na coś, na co mogło w ogóle nie być miejsc.

addla 

Wysłany: 2010-09-22, 22:42   

To ja już nie będę powtarzać, że z rekrutacją okazuje się, że jest tak jak przypuszczałam. Nie uważam żeby to było rozsądnie rozwiązane. Wg mnie II nabór powinien być ogłoszony dopiero po terminie składania dokumentów przez ludzi z pierwszego naboru. Wtedy ilość miejsc byłaby znana i nie byłoby takich cyrków, ale cóż.. jest jak jest. Usprawiedliwia ich tylko to, że pierwszy raz organizowali nabór na stacjonarne uzupełniające magisterskie.
Ja się tam cieszę, że już papiery złożyłam i jestem już oficjalnie przyjęta na dzienne - niezależnie jaka ta rekrutacja była :)

Mmanager, ja bym wybrała UE. Głównie z uwagi na miasto. Wrocław w nocy żyje, takie studenckie miasto, a przy okazji bardzo ładne. Ale może przemawiać przeze mnie lokalny patriotyzm ;>

kamihaska 

Wysłany: 2010-09-23, 09:33   

Dziękuję Wam za info.
Mmanager - wg mnie to zależy od tego, które miasto wolisz. Nie sądzę, by były jakieś straszne różnice w poziomie nauczania:]

addla 

Wysłany: 2010-09-23, 21:51   

A tak ps.
Kamihaska, gdzie się dostałaś?

Mmanager 

Wysłany: 2010-09-24, 00:34   

Hehe, ja dostałem się na zarządzanie - to jest dobry pomysł przedmówczyni, napiszcie coś więcej, chociaż na co się dostaliście :)

kamihaska 

Wysłany: 2010-09-24, 01:02   

No ja już jestem na piątym roku na Zarządzaniu na zifie, a teraz składałam na fir. Ale nie znam progu i długo jeszcze nie poznam:p

Mmanager 

Wysłany: 2010-09-24, 17:50   

Ooo i jak to wygląda, na ZIFie? Łatwo ogólnie (lekko) czy raczej ciężko tak ogólnie? No i ile zajęć? Bo teraz to tak średnio widzę... Jakieś prawo też będzie?
Mam pytanie, jakie dokumenty trzeba dostarczyć, tzn. dyplom licencjacki musi być oryginalny, oryginalny odpis czy zaświadczenie o zdaniu licencjatu? I świadectwo maturalne oryginał czy oryginalny odpis wystarczy? Nie chcę po prostu dawać oryginałów...

kamihaska 

Wysłany: 2010-09-24, 18:21   

Oryginalny opis wystarczy. Co do tego, czy jest łatwo, to raczej tak, ale ja jestem na nitce ang-pol, więc nie wiem, jak jest normalnie. Wydaje mi się, że jednak bardziej ścisłe kierunki dają mocniej popalić..

Mmanager 

Wysłany: 2010-09-25, 01:31   

Ta opcja tego "łatwo" poprawia humor ;)

kamihaska 

Wysłany: 2010-09-25, 11:33   

To wszystko jest do przejścia. Naprawdę :)

Ewa1188

Wysłany: 2010-09-25, 21:13   

Zajęcia na UE zaczynają sie 27, a wyniki na kierunek FIR dopiero 29. Czy ma ktos jakieś informacje co z tymi osobami, które decyzję o przyjęciu dostana dopiero 29. Kiedy zaczynają sie dla nich zajęcia itp? Jestem bardzo zmartwiona, że tak wyszło z tą rekrutacją. Prosze o pozytywne informacje:) :) :):) :)))

Jaina 

Wysłany: 2010-09-25, 22:00   

Ciężko z pozytywami, bo nawet jeśli chodzi o osoby, które składały dokumenty dopiero we wrześniu, to nie znają oni przydziału do grupy. Osoby, które składały dokumenty w czerwcu wiedzą wszystko, reszta nic. Więc jeśli 29-go dostaniecie wyniki, to znaczy dwa dni wolnego. A po tym jakieś kilka dni, zanim przydzielą do grup :D Także gl&hf.

Odpowiedz do tematu